Falszigetelés fúróval

2019.08.28. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a Furdancs blogon már volt szó az ingatlanok nedvesség elleni szigeteléséről, és arról is írtunk korábban, milyen egészségügyi problémákat okozhat a huzamosan nedves, penészes falu lakás. Az ilyen problémák persze általában az ingatlan építésekor elkövetett technológiai hiányosságok következtében jönnek létre.  A 30, 50 vagy akár 100 éve épült épületek esetében a fal és az alapok közti szigetelés hiánya szinte biztosan problémákat okoz, amihez még az elmúlt években - a szokásosnál  szélsőségesebb időjárás következtében - a belvíz és a helyi vízkárok is hozzájárultak. A talajból érkező, onnan a falak kapilláris rendszerén felszívódó nedvesség pedig a legveszélyesebb az épületek számára.

A nedvesség által szállított sók a fal felületi rétegeiben a nedvesség elpárolgása miatt kikristályosodnak és térfogatunk a többszörösére nő, ezzel jelentős károkat okozva a bevonatokban, a vakolatban, vagy akár magában a tégla szerkezetében is.

A nedves falfelületek és az ezeken megjelenő penészgombák bizonyítottan élettanilag is károsak a huzamosabb tartózkodásra szolgáló terekben. Ez számtalan légúti- és asztmás megbetegedésért, allergiás tünetekért épp úgy felelős lehet mint komolyabb gyulladásos megbetegedések előidézéséért. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a folyamatos orrdugulás, vagy épp a náthás, megfázásos tünetek nem másra, mint az otthonukban található penészedésre vezethetőek vissza! Mert sajnos a penészedés nem minden esetben látható. A számtalan, épületekben előforduló penészgomba között találunk olyanokat, amelyek színe fehér, tehát a festett falon nem feltűnő, de olyat is, amely a vakolatban, vagy épp a tapéta alatt szeret élni. Ha utána nézünk a neten találhatunk épp elég orvosi oldalt, ahol egészen megdöbbentő betegségek kialakulási okai között jön elő a penészes falak között töltött idő. Az egészségromláson kívül további gondot okoz, hogy a nedves fal jó hővezető, vagyis rossz hőszigetelő, így a fűtési költség is folyamatosan magasabb lehet az optimálisnál.

A hiányzó nedvesség elleni szigetelés szerencsére a legtöbb esetben utólag is pótolható. A továbbiakban bemutatott SikaMur®-InjectoCream-100 rendszer ezt a hiányzó szigetelést hivatott pótolni. Bár ez a fajta - a fal anyagába szigetelő réteget bejuttató, azt gyakorlatilag egy sávban impregnáló - falszigetelés jó ideje ismert, a folyamatosan fejlődő szigetelőanyagok használatával a korábbiaknál jóval meggyőzőbb eredményt érhetünk el.

És bár igaz, hogy ezt a technológiát zömében profi vállalkozók használják, de mint látni fogjuk igazából nincs akadálya a házilagos kivitelezésnek sem. Néhány eszközre persze szükségünk lesz, mint például a szigetelő anyagot a falba fúrt lyukakba bejuttató injektor. Mivel ez a termék kis "adagokban" van kiszerelve, így erre egy jobb minőségű kézi szerszám is megfelel, ilyet be tudunk szerezni.

Nézzük tehát:

Hol alkalmazzuk?

Ez a technológia szinte minden falazattipus esetében működik, hatékony megoldás a talajnedvesség elleni szigetelésre:

  • Tömör téglafalak
  • Üreges falak
  • Vályog falazatok
  • Szabálytalan formájú kőfalak és
  • zúzottkő-töltésű falak, stb.

Hogyan kivitelezzük?

1. lépés:

Távolítsuk el a szegélyt/lábazati borítást és/vagy a vakolatot, hogy feltárjuk a szigetelendő alapfalazatot.

2. lépés:

A rendszer előírásai szerint egymástól 12 cm-re, 12 mm átmérőjű lyukakat kell fúrni vízszintes irányban. A lyukakat közvetlenül a vízszintes habarcshézagba fúrjuk, lehetőleg közel az alaptesthez! Szabálytalan kőfal esetében a lyukak összefüggő vonalat alkossanak!

3. lépés:

Helyezzük be a SikaMur®-InjectoCream-100 pisztoly injektáló csövét az előre kifúrt lyuk teljes mélységébe.  Kezdjük el az anyag bejuttatását. A csövet folyamatosan kifelé húzva töltsük ki a lyukat. A kitöltött lyukakat célszerű valamilyen Sika habarccsal (pl. Sika Minipack®) ledugózni.

4. lépés:

A még nedves, de már alulról leszigetelt falszakaszok gyors kiszárítását végezzük el a SikaMur®-Dry falszárító habarcs felhordásával

Hogyan érhetünk el tartós eredményt?

  • Biztosítsunk megfelelő szellőzést a falak kiszáradásához.
  • Győződjünk meg róla, hogy az elkészített vízszigetelés csatlakozik-e az új padló vízszigeteléséhez. Amennyiben nincs vízszigetelés, hordjunk fel vízzáró habarcsot
  • (pl. Sika Minipack® vagy Sika 110HD®) (2), ami a padlóra fedjen rá 5-10 cm szélességben, a falon pedig nyúljon túl az elkészített szigetelő rétegen.
  • Készítsük el az új vakolati réteget SikaMur® légpórusos falszárító habarcs (3) segítségével a gyorsabb száradás és a sók megkötésének érdekében (SikaMUR nélkül egy 25 cm vtg fal kb. 9 hónap alatt száradna ki).
  • A kifúrt lyukakat zárjuk le egy megfelelő habarccsal pl. Sika Minipack®.(4)
  • A fal külső részét vonjuk be Sikagard®-703 W homlokzatimpregnálóval.(5)

A felújítási munkák elengedhetetlen része a falak szárazságának biztosítása. A falakat érő nedvességkárok elleni harcban legyen Ön is professzionális harcos a SikaMur® rendszerrel felfegyverezve!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr568763620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2019.08.29. 06:53:11

Nocsak... Mikor (van vagy 20 éve) a nagyi vályogházát így utószigeteltük (igaz, csak sima szilikongéllel és csempe ragasztóval) a fél szakma azt magyarázta miért rossz ötlet, merthogy a fal el fog csúszni a kialakuló rétegen. Úgy látszik rájöttek hogy mégsem...

kkm.furdancs 2019.08.29. 13:28:09

@Darcy Lyne: Gratulálok, Darci Lyne, hogy ilyen szépen rátaláltál a fekete mágiás módszerrel a gyors magömlésed ellenszerére és hogy a válással sincs sok gondod, de ez nem az a fórum, ahol érdeklődnének a távgyógyászat iránt. Legfeljebb ha gyors fúrójavításról van szó. Tehát spam kilőve.

GyökösiAttila 2019.08.29. 13:36:07

@kkm.furdancs: Jajmár, mi ez a vasszigor? Végre volt valami érdekes téma...

zooltek 2019.08.29. 14:21:56

@Wildhun@kkm.furdancs: @GyökösiAttila: Nabaszki, naprakész vagyok itt, és mégis lemaradok egy kommentről :)

zooltek 2019.08.29. 14:27:32

@zooltek: Aha, már látom a másik poszt alatt :)

zooltek 2019.08.29. 14:31:44

@Wildhunt: Na ez konkrétan nagyon érdekelne. Egy kb. 80 éves vályogházban lakunk, mészkő alappal, és az északi oldal nagyon necces.

kkm.furdancs 2019.08.29. 17:56:44

@zooltek: Ha gyors javulást akarsz, tegyél elé belülről hőszigetelést+fóliát+gipszkartont. Kiegyenesedik a fal és érezhetően meleg lesz. Nálunk kőfalt javítottunk vele. Kívül nincs hőszigetelés. Igaz, hogy azon a részen nem melegítjük a falat és elveszik a hőtárolása, de nem is veszik el a meleg azon a részen.

GyökösiAttila 2019.08.29. 18:02:56

@zooltek: a necces mit jelent? Mert a talaj felől felszivárgó nedvesség, illetve a hőszigeteletlenségből eredő (erre utalt szerintem kkm) két külön dolog, erről most épp van saját tapasztalatom.

Wildhunt 2019.08.29. 19:59:42

@zooltek: Mi a következőképp csináltuk (szakértők kíméljenek. A ház azóta is áll, a fala nem nedvesedik, hogy mi lesz/lehet vele újabb 20 év múlva, k..vára nem érdekel):
10cm-ként kb a fal fele-2/3-ának vastagságáig fúrtunk lyukakat (a legvastagabb fúróval amink épp volt, ez 10-12 közül valamelyiket jelenti). A lyukakat egyenlő mélységbe fúrtuk, csak a fal vastagsága változott 50-65cm között. Eztán fogtuk a csempézéshez árult vízszigetelő szilikont (azt tudtunk venni, ), kipróbáltunk 3-4 fajtát, majd annál maradtunk, amelyik legjobban szerette a vályogot, és a kompresszorhoz rendszeresítet mosóval feltöltöttük a lyukakat. Ezt úgy csináluk, hogy az ól alján csináltunk próbatöltést, így jött ki hogy a fal 2/3-áig fúrva 10cm-es közökkel 4 bar környékén a benyomott trutyi épp betölti a fal vastagségét, és már épp átszivárog a szomszég lyukba (annak fala már picit nedvesedik). Eztán ezekkel a paraméterekkel végigmentünk az egész fal alján, majd csemperagasztóval lezártuk az egész sávot kb 20-25cm szélességben. A fal talaj felőli vizesedése megállt, azóta is köszöni szépen, jól van. Ahogy fentebb mondták, egy réteg hőszigetelés még elfért persze rajta (5cm hungarocellt ragasztottunk fel), attól kezdve a hőhídból következő páralicsapódás sem volt probléma. Amit azóta talán másképp csinálnék, az hogy most már talán inkább valamilyen bitumenes pasztát használnék, a szilikon ugyanis nem tartotta meg a térfogatát pár év után, ez a "próbafúrások" (ól) helyén látszott 1-2 év után.

kkm.furdancs 2019.08.29. 20:35:23

@Wildhunt: Nagyon kreatív! És bátor.

Wildhunt 2019.08.29. 23:28:48

@kkm.furdancs: Ahogy nézem a cikket, szabadalmaztatni kellett volna. Pedig csak megoldás kellett, hogy fal alja ne málljon szét pár éven belül.
süti beállítások módosítása