Teszt: Reikel multigép (gravírozó)

2019.11.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az évek óta lebegtetett  terv megvalósult, a TESCO leépíti műszaki szegmensét. Először a szórakoztató- és háztartási elektronika váltott forgalmazót néhány éve a (legalábbis Veszprémben) Mediamarkt számára bérbe adott üzletrészben, majd nagyvonalú leárazások közepette a festék, kerti gépek-szerszámok és a barkácseszközök adják át helyüket más termékeknek. Vegyes érzésekkel fogadhatjuk a folyamatot.

reikell03.jpg

Egyrészt ha kiérünk egy tágas részre és 3-4 böhöm nagy kandallóval találjuk szemközt magunkat, mire gondolunk? "De jó, hogy pont itt van ez a három mázsás tűzhely, spontán megveszem és már rakom is a gurulós kosárba!" Tévút, viszont apróbb alkatrészek, szerszámok, akár gépek (nem tervezett) megvásárlása már sokkal életszerűbb szituáció. Jómagam is így jártam, mikor összefutottam az áruház - jelenleg Reikel - saját márkás, harmadával leárazott multigépével. Röpke ismerkedésünk tanulságait osztom meg önökkel.

Tehát kár lenne elengedni az apróbb műszaki cikkek, kiegészítők forgalmazását. Más a helyzet gépeikkel, melyet szerencsésebb olvasóink ha nem is dicsérnek, de ár/hasznosság arányukat korrektnek tartják. Nem ez az első márkanév, melyet ázsiai gyártók készítenek, de a TESCO név is szerepel rajtuk. Mint itt:

reikell01.jpg

"Ez a gép fémek, üveg, faanyagok és kerámia csiszolásához, köszörüléséhez, polírozásához, drótcsiszolásához vagy vágásához használható, a megfelelő tartozékokkal kiegészítve. Az állítható fordulatszám lehetővé teszi, hogy kiválassza az adott alkalmazáshoz legmegfelelőbb fordulatszámot." - írja használati utasítása, műszaki adatai pedig az alábbiak:

Névleges feszültség: 230V~50Hz 
Névleges teljesítmény: 150 Watt 
Névleges fordulatszám: Max. 36000/perc
Max. befogóhüvely-kapacitás:  <D3,2 mm 
Menetes orsó menetmérete: M7

reikell13.jpg

Nem tagadhatjuk, hogy nagyvonalúan osztották a tartozékokat. Kis ládányi fúrószár, köszörüléshez fejek, apró fűrészek és csiszolótárcsák-hengerek járnak hozzá a  szükséges befogó patronkészlettel. 

reikell02.jpg

reikell05.jpg

A 170W teljesítményű motor azoknak ad támpontot, akik látatlanban összehasonlítják a márkás termékek árával, ez leárazás után -9000,- Ft esetünkben.

reikell11.jpg

Hab a tortán a fogorvosi rendelőkből ismerős flexibilis hajtótengely, mely az egyébként termetes készülékkel nehezebben kivitelezhető, finom megmunkálást egy könnyű és karcsú fejre helyezi át.

reikell06.jpg

reikell09.jpg

Nem merném tesztnek nevezni az első kipróbálás nyomán született benyomásokat, mivel nincs összehasonlítási alapom hasonló (esetleg márkás) gépekkel szemben. Az is nyilvánvaló, hogy maximalisták nem lehetünk ebben az árkategóriában futó gépekkel szemben. Ezért a tapasztalatok összessége, hogy ha az említett hiányosságok beleférnek a kedvező ár nyújtotta spórolás (sokaknak akár az elérhetőség) kompromisszumába, akkor még nem ürültek ki a polcok és csapjanak le ilyen vagy más barkácsgépekre, leértékelt eszközökre.

reikell12.jpg

Előnyei: hogy kapható és olcsó.

reikell10.jpg

Hátrányok:
- Rezonál a géptest, főleg megtoldva a hajlékony hajtókábel.
- A hajtókábel csavarodik párat, mielőtt munkába fog és ez egyenes fűkaszánál még tolerálható, de itt nyilvánvalóan bizonytalanná teszi az erőátvitelt is. Nem egyenletes a fordulatszám, mert az anyag lefogja és lassítja a forgást.
- Vagy ezért, vagy másért, de nem tűnik meggyőzőnek a 170W és 30000-es fordulatszám megmunkáló-képessége, azaz egy NYÁK-lapon vagy rézlemezen is kiütközik gyengesége.
- Adhattak volna hozzá vékonyabb fúrószárakat is.

Őszintén szólva, apró furatok készítésére (ami lehet NYÁK vagy kézműves előfúrás picike csavaroknak) még mindig alkalmasabbnak találom a korábban bemutatott, jóval kisebb teljesítményű fúrógépet.

Téli játszadozásként egy automata NYÁK-fúrógép építését-programozását alapozgatom hozzávalók beszerzésévél.  Könnyebb tömeg/nagyobb hatásfok erényei és befogásra alkalmasabb alakja miatt inkább a fenti kis fúrót teszem bele. Ez elég siralmas értékelése a hasonló árú Reikelnek. Ha vannak tapasztalataik vele kapcsolatban, kommenteljenek bátran! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

   

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9915313490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.11.21. 03:32:30

Az utolsó előtti képen (Ahol a csiszolófej van befogva) hiányzik a fekete menetes kupak. Az fogja össze elöl a ház két felét, anélkül sokkal jobban rezonál. Persze ettől még a gagyi az sajnos gagyi marad.

Pedikűrösök szoktak használni csiszoló állomást, na azok között vannak jó példányok, csak nem 9000 forintért. És sokkal kényelmesebb, könnyebb használni.

kkm.furdancs 2019.11.21. 07:33:18

@zooltek: Demonstrációs felvétel :)

2019.11.22. 21:15:29

off, de mintha a tesco teljesen leépítené magát; minden összevissza, és nem is kapható

kkm.furdancs 2019.11.23. 08:12:30

Az, hogy az ecetet, lisztet és más gyakran használt termékeket kéthetente átpakolják (amiért nem tervezetten körbe kelljen sétálnod a hodályban) az ún. reklámpszichológia része. Ennek működésére szerintük bizonyítékok vannak, de ha egyszer végre kitör a konzumludditák forradalma, feltalálóikat (plusz helyi végrehajtóikat) fogják először a falhoz állítani.

plümpike 2019.12.06. 13:09:42

Jók a tescos leárazások, én nyár végén a Veuve Clickot és Moet pezsgő készletet vásároltam fel a pécsi c tescoban, amikor 16000-ről levitték az árát 4200-ra. Megvettem az összeset.
süti beállítások módosítása