Csavarproblémákra joghurtot!

2019.12.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00_6.jpg

Egy barkácsműhelyben idővel óhatatlanul elszaporodnak a különféle mütyürök, métermenetes izék, számos fajta bigyó felbukkanására számíthatunk, nem is beszélve a ketyerék nyomasztó tömegéről. Mindig az utolsó dolgunk rendet tenni és átlátható, osztályozott módon tárolni ezeket. A munkából megmaradt vagy máshonnan kitermelt alkatrészeket legtöbbször beledobjuk egy nagyobb edénybe, hogy aztán valóságos Hidden Object játék keretében hosszú percek alatt turkáljuk ki. A mindenféle kartondobozba és zacskóba rejtett, szanaszét hányt készleteket pedig pont akkor nem találjuk, mikor szükség lenne rá. De jó lenne egységesítve, egy helyen tárolni mindent!

Ezidáig nem találtam meg az ideális szortimer rendszert, mely sok fajta, de kevés számú - apró méretű alkatrész könnyen átlátható, nagy mennyiségű tárolására életszerűen alkalmas, akár rekeszenként kiemelhető módon.  Látványos és tartós, címkézhető a boltokban kapható ilyen tárolódoboz:

csavartarolo04.jpg

Nem is ára (115-150 Ft) tartott vissza, hogy többtucatnyi beszerzésével osztályozzam csavarjaimat, hiszen egy életre szóló beruházás lenne megvásárlásuk és onnantól a tárolást megoldottnak tekinthetnénk. Azonban méretük miatt ugyan tökéletesek fél kiló nagy csavar tárolására, de néhány alátétre már pazarlóan sok helyet foglalnak el.

A számos, kis rekeszekkel árult tárolóládák egyike sem bizonyult praktikusnak. Ahány ember, annyi szokás, de az efféle szekrények nekem nem jöttek be. Szeretem felülről tekinteni a kínálatot keresgélés közben. 36 tárolórekeszért pedig 8000 Ft sok és értelmetlen beruházás, miközben halmokban áll itthon a fűrészáru.

664106_2.jpg

Készítettem egy 9 fiókos, összesen másfél négyzetméter tárolóterületű szekrényt, ennek feltöltése eddig váratott magára. Korábban próbálkoztam faládikákkal, de azok merőleges sarkaiból szenvedés kivakarni egy kis alátétet vagy csavart. A nagyobb tömegben fellelhető műanyag edények (tejfölös vagy műanyag partipohár) ideálisak palántanevelésre, de túl mélyek, vékony falúak, tetejük kör alakú és szintén nehéz kiszedni belőlük bármit. Ráadásul fordított gúla alakjuk miatt összevissza borulnak.

csavartarolo03.jpg

Megoldásként bukkant fel joghurtimádó szomszédságom, ahonnan száznyi pohár érkezett. Nem tudok márkát mondani, de gyártója mintha erre a másodlagos felhasználásra készítette volna. Alja homorú, hogy könnyen kikanalazhassuk tartalmát, ujjnyi mély, teteje négyzet alapú. Tökéletes.

csavartarolo02.jpg

Már csak tömbökbe rendezésük maradt hátra. Szögelve, illetve tűzőgéppel összeerősítve kell némi vastagság a faanyagnak, hogy élébe stabilan és tartósan üthessünk rögzítőelemeket. Kb egy centiméter szélességűre hasogattam egy raklap vastagabb deszkáját. Magassága meghaladja a pohárét, így az lógva, peremére  támaszkodva foglalja el helyét.

csavartarolo10.jpg

A rekeszek szélessége kicsit nagyobb a pohárénál, így ki lehet emelni és a felhasználási helyre szállítani. Mivel  stabilan támaszkodik, felesleges lett volna keresztléceket készíteni és még könnyebb áthelyezni-arrébb tolni a poharakat.

csavartarolo09.jpg

Nem ragasztottam összetevőit, mert mozgatni nem fogom és az aljára szögelt farostlemez derékszögben merevíti a szerkezetet. Két párhuzamos oldala ezért szintén farost/rétegelt lemezből készült.

csavartarolo08.jpg

A korábban bemutatott tűzőgép képességeit pont ilyen feladatokra találták ki. Az anyagot könnyen átüti és csak a gombot kell nyomogatni, nem ujjainkat veszélyeztetni apró huzalszögek kalapácsolásával. Lehet, ritkán használjuk, de akkor jó szolgálatot tesz egy gépi tűzőgép.

csavartarolo07.jpg

A pohár formájának sikere, hogy rögzítés nélkül megtapadnak oldalra állítva is. Könnyen kiemelhetők, méretük pont megfelelő 50-100 apró csavar - alátét - anya tárolására.

csavartarolo06.jpg

csavartarolo05.jpg

Mikor láthatólag bevált a mérettervezés - anyagválasztás és már egy  darab elkészítésével is összefűrészporoztuk környezetünket, ne álljunk meg félúton, jöhet a tömegtermelés. Öt darabot készítettem és a végére felrémlett, hogy nem kell teljes méretű lemez az aljára (segített rájönni, hogy közben el is fogyott az anyag), hanem csak annyi kétoldalt, mely kellően merevít, hiszen - mivel a poharak peremükön lógnak - nincs tartó funkciója.

csavartarolo01.jpg

Konklúzió: a joghurt nem csak egészséges, de göngyölege a háziember legjobb barátja, akár kertészkedik - akár súlyos csavartárolási gondjai vannak. A tejfölgyártók követhetnék példájukat.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2715334344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2019.12.04. 10:49:25

Esetleg, ha kiderülne a yoghurt márkája, és fellelhetősége, akkor kiegészíthetnéd a cikket ezzel a fontos tudnivalóval..

Momentán szortiment dobozokat használok, mert a csavar készlet ílymódon szállítható, de vannak hátrányai. A kiemelhető elválasztó falak alatt és felett képesek a 3-as alátétek átvándorolni a 4-esekhez, és viszont.

kkm.furdancs 2019.12.04. 12:42:16

@KAMA3: "'Nem tudok márkát mondani"
Ez nem segít? Lemosott, címke nélküli dobozokat kaptam. Könnyű utánakeresni a neten formájuk alapján. Szerintem Danone.

zooltek 2019.12.04. 13:33:04

Hmmm, ez nekem is nagy problémám. Ezek szerint akkor a húsról át kell térnem az előtenyésztett baktériumokra...

kkm.furdancs 2019.12.04. 14:01:32

@zooltek: Nem, azt soha! Inkább térj át a fogyókúrázó szomszédasszonyra :)

KAMA3 2019.12.04. 17:08:01

@kkm.furdancs: Hát... Őszintén? ::))

Na egyébként az ilyen "felgyűlt" tárolódobozoknál óriási probléma, a reprodukálhatóság. A zasszony fel szokta ajánlani a különböző kiürült kencés, és fűszeres tégelyeit, de a többségét vissza szoktam utasítani, mert csekély az újratermelődő képessége. Ha évente kiürül 2 tégely, azzal egy élet alatt sem jön össze egy tisztességes szortimentre való mennyiség.

De ez a yoghurtos pohár tényleg klafa. B terv, hogy beszerzem az alapanyagot, csinálok nyomó formát, s egy hőlégfúvó segítségével legyártom a szükséges mennyiséget.

kkm.furdancs 2019.12.04. 18:11:20

@KAMA3: Ábrándjaim közt anno szerepelt egy lemezformáló présgép készítése. Igazából már készült kettő, olajemelős kétoszlopos prés is, csak még erre nem próbáltam. Szerintem nem lenne kisebb kihívás - a hőlégfúvós mintázásnál - neked sem összedobni egy nyomóprést.

További ötlet: egy 5 centi széles fémlemezt egymást követő körcikkekre hajtogatni. Ezzel olyan tárolót készítenél, mint a pénztárosok aprópénzes ládikája, csak annál kissé mélyebb és meredekebb esésű változatban. Kettő ilyennek lenne közös oldalfala egy rétegelt lemez. Rögzítése a láda oldalához, merevítés a körcikkek találkozása alatt egy falap.

villanyember 2019.12.05. 05:40:14

Részemről favorit a bébipapi üvege. Óriási mennyiségben keletkezik, jórészt egyforma, látható hogy mi van benne. Megfelelő méretű lapos polcokon kitapétázható vele a műhely fala. Ha kell belőle valami, kiöntöm az üvegből, kiveszem és a többit visszarakom. Zárható a fedele, nem porosodik a tartalma.

kkm.furdancs 2019.12.05. 07:21:22

@villanyember: A fiókos megoldásban az a jó, hogy nem porosodik és csak belke kell nyúlni a csavarért. Én is készítettem 12-15 cm mély és polctávolságú szekrényt, fért bele rendesen, viszont a nyitott tetejük miatt és a polcon gyűlt a por egy nagyobb fűrészelés után. De az a megoldás is korrekt, ha van alapanyag.

Fontos háttérinformáció: Csak a "teljes kihúzású" fióksín húzható ki a megadott méretig, a sima csak a feléig. Nem mindenki tudja.

Untermensch4 2019.12.05. 22:31:56

@zooltek: Az is hús csak kisebb és élve eszed meg őket ami mégiscsak higiénikusabb mint a döglött állatok maradványai :)

ps.: dolgoztam hűtőraktárban ahol egy bizonyos bolthálózatba menő hűtött áruk voltak. A boltok hűtőpolcain sorakozó dolgok csomagolása kívülről NEM tekinthető tisztának. A joghurtos dobozok sem.

zooltek 2019.12.06. 04:01:04

@Untermensch4: Tesóm dolgozott olyan helyen (bár ő IT-s volt), hogy a hűtőházban fagyasztott nyulat találtak. Akkor már 8 éve nem vágott nyulat a cég. A másik meg a zöld csirke. Mennyi időnek kell eltelnie -18 fokon, hogy egy csirke bezöldüljön?

villanyember 2019.12.06. 06:49:27

@zooltek:

Az a csirke nem -18 fokon zöldült meg. Vagy már eleve úgy került be, vagy közben kiengedett. A Szibériában kiásott párezer éves mammut húsa állítólag még ehető volt a tudósok szerint. Hogy megkóstolták-e azt nem tudom. :-)))

kkm.furdancs 2019.12.06. 07:30:35

@villanyember: @zooltek: Lehet, Mikulás volt, csak átcsomagolták, mint a csokimikit :)

Borzasztó Károly 2019.12.07. 09:52:08

Jó kis móka lehet kiválogatni az egészet, ha kiborul véletlenül a doboz, mert nincs teteje.
süti beállítások módosítása