Karácsonyi készülődés jegyében vagy épp a mindennapos nassolás kielégítésére bő félóra alatt elkészíthetünk egy tál aprósüteményt vagy sós rágcsát. A tészta formára vágására és alakzatok kiszaggatására mutatunk néhány példát, melyek eszközei akár egyedi ajándéknak is megfelelnek, de pillanatok alatt beszerezhetünk bevált és ötletdús formákat is.
A sós süti nagyszerű dolog, készítésében viszont előfordulhatnak kényelmetlen fordulatok. Kinyújtjuk a tésztát, ezután darabokra vagdossuk. Tepsire fektetve megkenjük tojással, reszelünk rá sajtot, meghintjük köménymaggal. Egy része persze mellészóródik / ráfolyik az aljára vagy sütőpapírra, hogy még oda is ragadjon ráadásul.
Egyszerűsíthető a folyamat, ha egészben ráterítjük a tésztát a tepsire, díszítjük-ízesítjük. A recés szélű pizzavágó sajnos túl vékony és sülés közben az utánkelés összenöveszti részeit. Kell egy szélesebb pengéjű pizzavágó kerék, melynek éke széttolja a sütiket egymástól. Receptünk ezért így kezdődik: végy 30 gramm politejsavat (PLA) és 210 fokon süsd pizzavágó alakúra egy 3D nyomtatóval.
Továbbá szükséges 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, só.
"A lisztet egy megfelelő nagyságú tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. Majd jöhet a többi hozzávaló, vaj, zsír, só, a tej és alaposan összegyúrjuk." - írja a recept, de a kézi morzsolgatás helyett ajánlom a kenyérsütő gépet dagasztásra, bármi dagasztására.
Lisztezett nyújtódeszkán a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Jöhet a szabadkézi mintavágás.
Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, reszelt sajttal.
Nincs karácsony Erős Pista, pontosabban Vörös Téboly - saját termesztésű chili darálékom - nélkül. Ez nem egyszer csíp, nem háromszor, hanem egyenletesen égeti fel az emésztés folyamatában részt vevő szerveket és környező idegpályákat.
Mindig megbánom, de az ember könnyen felejt, tehát jól megkenem a tészta maradék harmadát vele. Tulajdonképpen eleve NOSPA-val kéne keverni a későbbi gyomorgésre tekintettel.
Előmelegített sütőben 180 fokon ropogósra sütjük.
Első alkalommal kicsit összenőttek a sütő melegében tovább kelt tészták, de már ífgy is lehet kínálgatni: Törj magadnak! Lényeg, hogy a vágás mentén perforáltuk a tésztát és könnyen elválaszthatóak egymástól.
A vékony, ropogós sós tészták kedvelőinek is ajánlok egy receptet. Ez már saját tervezésű sütinyomóval készült. Fő szabály (ez igaz a tésztavágásra is), hogy lisztezzük meg a vágó-nyomóeszközt.
Enélkül beleragad a formába, mi lúzernak érezzük magunkat és el van rontva a karácsony. Tehát lisztezés!
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 15 dkg vaj (hideg), 15 dkg sajt (reszelve és nem nagyon zsíros), 2 db tojássárgája (kis méretű), 1 teáskanál só (ízlés szerint), 1 db tojásfehérje (a kenéshez).
A kockára vágott hideg vajat gyors mozdulatokkal a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A mintákat kiszaggatjuk, lekenjük vékonyan tojásfehérjével, amit fűszerezhetünk paprikával, borssal, köménymaggal.
180 -200 fokon aranysárgára sütjük.
Az édesszájúak cukros tésztával ugyanezt a módszert kövessék.
Az internetes gyűjtőoldalak megkímélnek minden egyes forma saját tervezésétől (ami jó szórakozás különben) és változatos, vicces, ötletes formák sorakoznak mások jótékonyan megosztott terveiből. Csak letöltjük, esetleg méreteiket módosítjuk és már lehet is nyomtatni.
A sablonos, közhelyes sütiformák mellé akár személyre szabott mintázattal ajándéknak is kedves, praktikus tárgy. A megadott elképzelések kivitelezésében több vállalkozás segíthet. Blogunkhoz közelálló, népszerű csapat a Sajátsüti, mely a megrendelő kívánsága alapján tervezi, nyomtatja és postázza a nyomóformákat.
Apróság ez a 3D nyomtatást népszerűsítő példa, de felhasználási lehetősége csak egy a sok közül, amik naponta felbukkanhatnak a háztartásban. Előnye vitathatatlan egyedisége, melyet saját ötleteink nyomán - szó szerint - formába öntünk, de egy kereskekedelni termékhez viszonyítva ára és beszerzési fáradalmai elhanyagolhatóak. Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.