Fénycsőarmatúra LED-esítése

2019.12.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fenycso_5.jpg

Egy bevált fénycsőarmatúrát meg kell becsülni, még ha a hagyományos fénycső kezd is kimenni divatból nagyobb fogyasztása, környezetszennyező alkotóelemei, bonyolultsága (gyújtó, fojtótekercs) és rövidebb élettartama miatt. Maga a kiindulási alap maradása mellett érvel, hogy valaki már egyszer felmászott a létrára és felszerelte. Ha leszednénk, festetlen folt maradna a helyén és mi kerülne a helyére? Egy másik világítótest, csak LED töltettel. Felesleges kiadások megelőzésére születtek a szabványos (G5-G13) foglalatba illeszkedő LED-fénycsövek.

Példaként a kora-nyugati technikai igényességre egy régi, de nagy becsben álló armatúrát szeretnék bemutatni. Hat éve vettem használtan három darabot és nemcsak a ház, de a vele adott fénycsövek is gond nélkül szolgáltak eddig. A gázkisüléses fénycső működési elve itt olvasható. Ez elmagyarázza, hogy az izzólámpához képest miért kellenek további alkatrészek üzemeltetéséhez.

fenycso_9.jpg

Semmi villogás, amit kifutó gyújtók produkálnak, és miattuk karbantartók járják körbe az irodákat kicserélni. Mert ilyet szemmel láthatólag nem tartalmaz. Bizonyosan a fémházba zárt blokk mélyén - fojtótekerccsel egybeépítve - lapul valami helyettesítő alkatrész, de a bekötése is mutatja, nincs lehetőség külön cserélni.

fenycso_6.jpg

T8 foglaltban 150 centis világítótest szolgáltatja a fényt maximum 50W teljesítménnyel. Három darab elegendő is múhelyemben egy általános, természetes fehér megvilágításhoz.

fenycso_7.jpg

Bár szerelése egyszeri vagy ritkább alkalom, de a felfogatása jelentősen megkönnyíti a magasban dolgozó munkáját a bekattintós elektromos szerelőlap révén. A búra rögzítőkapcsai is könnyen, de pontosan illeszkednek, hogy aztán pormentesen, szilárdan óvják a belsejét.

fenycso_3.jpg

Tehát csak a legjobbakat mondhatom a konstrukcióról. Most viszont kiégett az egyik fénycső. Különféle méretű és teljesítményű gázkisüléses típusokból nevesebb gyártó termékeként 1500, de akár 800 forinttól is vásárolhatók. 10% - tehát nem igazán jelentős - megtakarítátst igér 3500- Ft-tól pl. az OSRAM Lumilux Energy Saver modell.

fenycso_4.jpg

Valószínűleg a raktárkészleteket élik fel a kereskedők, mert néhány jellemzőtől eltekintve (színhűség és élettartam) az energiatakarékossága miatt a LED technika már verhetetlen. Talán fura az élettartamot elmítenem, hiszen 10000 órákat garantálnak névtelen távol-keleti gyártók a LED ízzókra. De tapasztalatom, hogy írhatnak bármit a csomagolásra, az olcsó kínai szemét szerencsétől függően 6-10 hónapon belül meghibásodik. Érdemes tehát ipari célokra (ebben bennefoglaltatik az irodaházak, közvilágítás is) érdemes márkás termékeket, valódi garanciával beszerezni.

fenycso_1.jpg

Lássuk, mi teendőnk van egy LED-fénycső beszerzésekor. Azonosítsuk a foglalatot és hosszúságot. Az érintkezők távolsága mm-ben a G-előtaggal jelölt szám. Ez igaz a tűfoglalatos izzókra is, de szerintem túlságosan és feleslegesen sok izzótest szabvány létezik, oda kell hát figyelni. Ez a részletes leírás segít pontosan meghatározni a szükséges jellemzőket, de számba vesz olyanokat is, melyek ismeretében esetleg maradunk a régi megoldásnál, bizony! Fontos a színhőmérséklet, hiszen más árnyalat kell egy ipari csarnokba és más a nappaliba, esetleg fotózáshoz.

9127685c06.jpg

A korai kompakt fénycsövek zombifehér árnyalata szerencsére a múlté. Minél alacsonyabb a K-előtti szám (pl 2700K), annál melegebb, sárgásabb fényt bocsát ki. Kis színtanoda keretében, részletesen itt olvashatók a kiválasztás szempontjai

fenycso_2.jpg

Teendőnk a fenti - gyújtót nem tartalmazó - kivetelnél, hogy a megfelelő végénél fogva (mint látjuk, figyelmeztető felirat azonosítja, hogy melyik nem az) helyére illesztjük a csövet és elfordítjuk az alábbi leírást követve: 

"Telepítési követelmények
• telepítés csak szakképzett villanyszerelő végezze
• működési környezete hőmérséklete: -20 +45 fokig
• a biztonságos földelést biztosítani kell a telepítéskor
• ne használja elektronikus előtéttel
• ne használja egyenáram villamos energiával
• Ajánlatos, hogy a termék közvetlenül legyen betáplálva, ballaszt nélkül. Abban az esetben, ha össze van kapcsolva ballaszttal, akkor nem tudjuk garantálni egy harmadik félnek a komponensek hosszú életét, így a garancia semmis, törlésre kerül.

6. Szerelési utasítás
a. kapcsolja ki az áramot kezdés előtt
b. kövesse az alábbi diagramot" 

image2_64.jpg

 Amennyiben találunk az armatúrán gyújtót, cseréljük ki a LED-típussal kapott alkatrészre.

fenycso_8.jpg

Azonnal bekapcsol - leelőzve még meglévő hagyományos társait - fényereje nagyjából ugyanakkora, tehát nincs olyan hatékonyságú, mint a LED-izzóké, melyek öt-nyolcszoros megtakarítást érnek el, csak 50 százalékos. Tényleges élettartama majd a következő években (hónapokban) derül ki. 2500 forintba került egyébként.

 

Zárójelben: Közvélekedés szerint a Birodalom visszavág óta a Star Wars sorozat megdöbbentően érdektelenné vált és bosszantóan meredek zuhanásban érte el sírját. Azonban, ha ennek dacára még valaki rajongóként lelkesedést érez katázni (szimulált kardpárbaj) egy világító fénykarddal, nem kell nagyteljesítményű adóállomások közelébe költözni. Ott a káposztával fogható rádióadás mellett a maguktól világító fénycsövek keltenek feltűnést a nagyfrekvencia jóvoltából.
A LED-fénycső eleve kisfeszültségű fényforrásokból áll, melyet hálózati táplálásra alakítottak át. Vagy ennek kiiktatásával, vagy eleve fénykardnak épített és akkumulátoros táplálású csövet készíthet, mely fényt bocsát ki. Fénycső, csak másképp. Így már össze is lehet csattintani a kardokat, nem törnek darabokra, és szórják tele a környéket mérgező porral, mint hagyományos elődeik. Tessék, itt egy példa a megvalósításra:

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5815367712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2019.12.30. 12:45:36

Azokra az elektronikus fénycső előtétekre megalkudnék, ha még nem kerültek valami elektronikus hulladékgyűjtő konténerbe.

kkm.furdancs 2019.12.30. 15:32:19

@zooltek: Na, az ilyen videók miatt mer az ember publikálni "otthon ne próbálja ki!" ötleteket. Ahol a mester szemébe nevet a halálnak és nagy gázzal elrobog a chopperrel, állva hagyva a kétkedő nyulakat. Jövő héten lesz rá példa egy kézi lemezdaraboló személyében.

@gigabursch: Ismerem és egy rövid pillanatig meg is fordult fejemben idézése, de hát tudjuk, mi a helyzet. Mindenestre csodálom a készítő absztrakciós zsenialitását, hogy eszébe jutott párosítani a jelenségeket.

@KAMA3: Háromból kettőben még hagyományos fénycső van, így egy darabig nem aktuális a dolog.

kkm.furdancs 2019.12.30. 15:33:30

@gigabursch: A hosszabb verzióban más a zene és halljuk, ahogy bekapcsolnak a fénykardok :)

2019.12.30. 21:31:29

valahol 1000 alatt átfordulhat a melegedés, mert a 0 kelvines már intenzíven hűt :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.12.31. 10:08:27

"De tapasztalatom, hogy írhatnak bármit a csomagolásra, az olcsó kínai szemét szerencsétől függően 6-10 hónapon belül meghibásodik."
Akkor nem kell olcsó kínai szemetet venni.

Különben, a LED és az energiatakarékos fénycső nagy előnye, hogy javítható.
Van egy kb. 400lm-es olcsókínaiszemét LED izzóm, amiben a harmadik 100ohm van már, ami évente kb. elég, ezen kívül hibátlan :D És elég sok olyan energiatakarékos fénycsöves izzóm van, amiben egy-egy kondit kellett cserélni, és megy tovább.

gigabursch 2019.12.31. 10:37:27

@kkm.furdancs:
Kerestem a hosszabb verziót, de nem találtam.

kkm.furdancs 2020.01.01. 07:07:04

@ColT: Ki fogom próbálni!
@Nyírjeslakó: Köszi, érdekes volt! És igaz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2020.01.01. 20:05:51

@Nyírjeslakó: Valóban, a spektruma nem túl jó - megint csak az ergya kiviteleknek. Lehet olyan LED világítást csinálni, hogy egész elfogadható spektruma legyen, csak az megint nem olcsó.

Legjobban fényképeken látszik, adott színcsatorna borzalmasan be tud égni egy színes LED lámpától :D

Pyrrhus 2020.01.01. 23:58:41

@ColT:
Miért nem teszel bele kétszer akkora teljesítményű 100 ohmos ellenállást?
Bár meggondolandó, mert nem ritkán ellenállást használnak biztosíték helyett.
Sokkal kisebb és kiég, leég ha kell.

gigabursch 2020.01.02. 08:01:56

@Nyírjeslakó:
Ez3rt szokták a LED fényét strasszokon, pici bömbökön átvezető, mert így a spektrum a prizma hatás miatt széttőrik.

gigabursch 2020.01.02. 08:50:53

@gigabursch:
Akkor magyarul:
Ezért szokták a LED fényét olyan búrán átvezetni, ami pici strasszokat, gömböket tartalmaz, mert így a prizmahatás széttörti a spektrumot.

kkm.furdancs 2020.01.02. 12:01:18

@jacksy: "Túl sok a tévedés ebben a cikkben."
Túl sok a rosszindulat a hozzászólásban. Semmi olyan nincs feltüntetve benne, ami ne feltételes módban íródott volna, ha nem bizonyos. :)
"A szerző gondolom viccnek szánta a magyartalan, fordítási hibás leírás mellékelését. "
nem, a szerző egyben beszkennelte a leírást, figyelmen kívül hagyva, sőt, fel sem tételezve, hogy valaki az év első munkanapját ezzel a kisstílú kekeckedéssel kezdi.

Hát! Aztán pedig ilyenek után jönnek a rinyáló levelek, hogy "Miért tiltottál ki a Furdancsról?" Hát ezért.

zooltek 2020.01.02. 12:39:00

@kkm.furdancs: Nem kéne ilyen gyorsan takarítani a kommenteket, nekünk így nem lehet semmin fröcsögni vagy röhögni. Vagy anyázni :)

Most próbáltam egy Kanlux Rapid Hi LED E27-et, kis asztali lámpába. 15W, 4000K, 1520lm, Poland, tehát a lengyelek importálják Kínából. Brutál fényereje van, de ez az összes pozitív tulajdonsága. Ki kellett cserélnem, mert egy forgórész tekercselésnél nem látom, hol pucoltam fel a rézhuzalt. Oké, hogy vékony 0.3mm-es réz, egyszeres szigeteléssel, de egyszerűen kifolyik a szemem, hogy lássam a különbséget (Nem tekercselek, csak 3 szakadást próbálok javítani, hátha menthető, de sztem az általunk használt jó minőségű rézzel is ez lenne a helyzet.) Lehet hogy csak a munkám miatt, lehet hogy nem találkoztam még klafával, de engem még nem tudott meggyőzni a LED. Persze, egy csomó helyen használok, de munkához még nem találtam olyat, ami jó lenne.

kkm.furdancs 2020.01.02. 13:30:41

@zooltek: Mostanában apró kis alkatrészek összeillesztését is próbálgatom, a napokban még egy szakadt tekercsű kis villanymotornak is próbáltam megtalálni a végét. Nekem egy állványon asztalra irányuló 50W LED sokat segít a kis helyiséget (kazánház) bevilágító 20+30 lámpák mellett. Szemüveg sem árt, sőt, most már skálázni kell a látótávolsághoz, hogy monitor vagy olvasás. Kelle tehát a fény. Egy szabolcsi cégtől vásároltam, egészen elégedett vagyok színével és teljesítményével.

Ha kell a fényerő, mondanám, hogy ott a 960 wattos fotós lámpám, de múltkor megolvasztotta az állvány kemény műanyag fogantyúját. Elovadna kezemben az elektronikai alkatrész. Érzem a hátamon a sugárzását ruha alatt is, mikor a mennyezetről levilágít a fotós sarokra :)

Kerestelek volna a napokban telefonon vagy mailben, de ha már bejelentkeztél: küldhetek majd tekercselni motorokat?

John Doe3 2020.01.02. 14:32:44

A beszkennelt rajzon ott van a ballaszt (előtét), ami a leírás szerint garanciavesztést okoz. Akkor ez most hogy van? (Valójában nem kell előtét, viszont annak az eltávolítása termékátalakítás, annak minden jogi következményével. Pl. ha utána egy kevésbé tájákozott felhasználó az átalakított fénycsőarmatúrába valódi fénycsövet helyez, a folytatás könnyen bíróság lehet...).

John Doe3 2020.01.02. 14:36:18

@Nyírjeslakó: nagyon sokszor éppen a LED megy tönkre, mert a gyártó vagy eleve spórol a hűtésen, vagy a technológiai fegyelem hiánya miatt nem kap a LED chip megfelelő hűtést, mert mechanikusan nincs felillesztve a hűtőfelületre, vagy hiányzik a hővezető paszta. Egyébként egyetértek veled.

villanyember 2020.01.02. 15:01:46

Kedves Furdancs kolléga! Összeszorítottam a fogam amikor elolvastam a cikket, és nem reagáltam semmit. Mindig csak kötekedek, nem akartam ünneprontó lenni. Most se kötekedni akarok, csak a saját tapasztalataim alapján leírnék néhány gondolatot. (Remélem nem lesz kitiltás a vége.) :-)))

Tudom hogy nem te írtad csak másoltad, de a mellékelt leírás kissé ellentmondásos.

"Ajánlatos, hogy a termék közvetlenül legyen betáplálva, ballaszt nélkül. Abban az esetben, ha össze van kapcsolva ballaszttal, akkor nem tudjuk garantálni egy harmadik félnek a komponensek hosszú életét, így a garancia semmis, törlésre kerül."

Ezzel tökéletesen egyetértek, csakhogy a mellékelt ajánlott bekötési rajzon ott díszeleg az induktív előtét. Lehet hogy az adott csövet tápláló elektronikát nem zavarja, de nem hinném hogy ez általánosan igaz ezekre a LED-es fényforrásokra. Az meg számomra eléggé kétséges dolog, hogy a különféle elektronikus előtétek és a LED-es cső tápja szeretnék egymást. Különösen igaz lehet ez azokra az előtétekre, amik a hagyományos csövet előfűtés helyett nagyfeszültségű impulzussal gyújtják be.

A linkelt "részletes leírás" kizárólag a Philips termékeivel foglalkozik. Ha csak ezek vannak, akkor semmi gond, a kiváltandó egység Philips kódja alapján ajánlanak megfelelő helyettesítő eszközt. Azt viszont nem hiszem, hogy ez bármely másik gyártó termékére is igaz.

Saját használatra én azt a módszert preferálom, hogy az eredeti huzalozás helyett a megfelelő két kivezetésnek odatoljuk a 230V AC-t és kész. A különféle bekötések mókolása, LED gyújtó (rövidzár) berakása csak a káoszt növeli a legtöbb esetben.

Az energiatakarékosság kérdése a korszerű elektronikus előtétekkel nem igazán jelentős. Azonos fényáramú fénycső és LED cső teljesítményfelvétele alig különbözik. Két azonos fényáramú (pl. 2000 lumen) eszköz esetén a felvett teljesítmény különbsége 2-3 W. Csak emiatt egy különben jól működő elektronikus előtéttel szerelt armatúra cseréje vagy átépítése szerintem felesleges. Az elektronikus ballaszt nagyfrekvenciás, a hagyományos cső se villog vele. Azonnal gyújt, stabilan világít. Sokan panaszkodnak, hogy az elektronikus ballaszt miatt a cső nem világít rendesen, olyan mintha egy kígyó hullámzana benne. Ez sajnos nem a ballaszt hanem a silány cső miatt van, amiből kispórolták a belevalókat.

Szóval nem kell még temetni a régi csöveket. Engem sokszor kimondottan zavar a LED-es csövek sok pici árnyéka, ez a jelenség a legtöbb ilyen eszköznél észlelhető. A régi induktív ballasztokkal szemben persze jelentős az energiamegtakarítás, de ez elektronikus ballaszt-hagyományos fénycső párossal is elérhető. Az élettartam meg a hagyományos csöveknél jelentősen függ a használat módjától, a LED csöveknél meg a beépített alkatrészek minőségétől.

És még egy apróság. Sokan csak azt nézik ( mert ez van feltűnő helyen ) hogy a LED fényforrás hány W-os. Nem ez a lényeg, hanem hogy hány lumen a fényárama! Azonos teljesítményfelvétel mellett a leadott fényáram jelentősen különbözhet. Sok gyártó igyekszik ezt az információt jól elrejteni a csomagoláson, néha egyáltalán fel se tüntetik. Ez már okot adhat a gyanakvásra a termék minőségét illetően!

kkm.furdancs 2020.01.02. 16:54:34

@villanyember: Szia!
Mindig hálás vagyok és megköszönöm a segítséget (még ha be is bizonyosodik, mekkora hülyeséget írtam korábban), ez most is így van. Én simán átkötöttem a betáplálást a fénycső jelzett végére, ahogy írtad, meg sem fordult a fejemben bonyolítani a dolgokat.
Sajnos az ember hozott anyagból dolgozik és a mellékelt link elmagyarázza a témát, a megértéshez elég.

Most vacsora, majd folytatom :)

kkm.furdancs 2020.01.02. 17:26:12

@kkm.furdancs: A hozzápiszkálás elektromos dolgokhoz akkor necces, ha másnak is alkalma nyílik pl. fénycsövet cserélni, hagyományosra. Mondjuk az örökösöknek :)

Nem tőled olvasom először a "ne temessük a hagyományos fénycsövet". Én a drágábbat vásároltam Samsung ledekkel, és mivel egymás mellett fekszenek, alkalom nyílik összehasonlítani őket. Világít annyira a 22 wattos, mint az eredeti 58 wattal. Most nem ezen fogok meggazdagodni, választásomat inkább az motiválta, hogy ettől - a csak LED fényforrásokkal kereskedő - cégtől amúgy is rendeltem egy adag reflektort és izzót és egy ilyet próbaképpen mellécsaptam.

Nem rajtam múlott, hogy ne vásároljak be egy teherautónyi 4*18W tükrös armatúrát, amit 1750 ft-ért árultak egy gyárkiárusításon. Aztán pont ezzel a típussal példálózott a linkelt cikk, hogy a ledes fénycső egy iránybe világít és ez pont nem az, ahogy be tudjuk csavarni a fénycsövet. Azaz oldalra sugároz.

@zooltek: Útban van az alapanyag, majd próba után kereslek, köszi!

kkm.furdancs 2020.01.02. 17:29:09

@villanyember: "Ezzel tökéletesen egyetértek, csakhogy a mellékelt ajánlott bekötési rajzon ott díszeleg az induktív előtét."

Nem hiszem, hogy ez egy valódi gyújtó. Nem tudom, csak nem hiszem. Ha kíváncsi vagy rá, szétszedhetem. Nem kehet, hogy rövidzár vagy valami más megoldás, ami a fojtótekercs tulajdonságait semlegesíti?

villanyember 2020.01.02. 19:38:22

@kkm.furdancs:

Nem olvastál figyelmesen. A csőhöz adott LED gyújtó az a rövidzár. A fojtótekercs alatt az "induktivitás előtétek" című alkatrész értendő. Tuképpen egy hagyományos bekötésű lámpatest, amibe elvileg kötözgetés nélkül betehető a LED fényforrás. Ugyi milyen szép nevet sikerült találni a ledlámpának? :-.))) A gond csak annyi hogy nem minden ilyen LED-es csőnek van rövidrezárva a betáppal ellentétes vége, anélkül meg nem működik akkor se ha egyébként a fojtó nem zavarna bele a képbe. Na meg ha teljesen ugyanígy van kötve. Az induktív előtét kiszerelése és helyettesítése felesleges munka, egyetlen vezeték áthelyezésével vagy a régi rövidrezárásával kiiktatható. Na de kár ezt ragozni, sima betápot neki oszt kész.

" Világít annyira a 22 wattos, mint az eredeti 58 wattal."

Nem tudok ezzel vitázni, a dolog elég szubjektív. Mint írtam, a sugárzott fényáram (lumen) a lényeg. Az öreg cső fényereje drámaian csökken, belül beszürkül, elfogy lassan az elektróda, és a külső is elég durván koszolódik. Meleg vízzel, mosószerrel lemosva látszik hogy milyen koszos volt a látszólag tiszta cső is. Annak idején a cégnél időnként világítás javítást is tartottunk. A tartalék alkatrészek (fénycső, gyújtó, foglalat) mellett lényeges felszerelés volt a meleg ultrás víz, a törlőrongy és szivacs is. A búrákat és a még használható csöveket lemosva csodák történtek.

kkm.furdancs 2020.01.02. 19:46:53

@villanyember: De azért ráéreztem. :) A használati útmutató második sorával a gyártó vagy forgalmazó minden felelősséget levesz a válláról, nevezetesen csak villanyszerelő kötheti be. Ami egy fénycső foglalatba helyezéséhez előszörre túlbiztosításnak tűnik, de a fentiek megmagyarázzák. Talán nem is szabadna ezt így árulni.

Tényleg szubjektív, de a tapasztalt egyenértékűség betudható a minőségi led csőnek, illetve az eredeti fénycsövek 10+ évének, ami biztosan hozott némi halványulást, ahogy írtad. Nem sietek mindet kicserélni. Viszont a régi fénye tényleg természetesebb.

gigabursch 2020.01.03. 07:35:42

Van egy jelenleg használaton kívüli szép kiállású agancscsillárom. Ennek a ledesítésén gondolkodtam.
Persze az is felmerült bennem, hogy némi étel-ital fogyasztással egybekötve szakkör jelleggel megoldhatnánk és jó kiss cikk is lehetne belőle.

kkm.furdancs 2020.01.03. 09:30:58

@gigabursch: Szia! Tehát már egy korábban villamosított csillárról van szó?
Ha közös barkácsra gondoltál, én szívesen látlak, bár szerintem neked jobban gépesített műhelyed van :)
Ha valamely speciális alakú kiegészítőre van szükséged, még van néhány méternyi barna nyomtatószálam.

gigabursch 2020.01.05. 11:28:34

@kkm.furdancs:
Igen, arra gondoltam.
Igazában elmerengtem a különböző kialakítású lehetőségeken:
- karácsonyfaszerű fényfűzér
- ledes fényfűzér
- LED csík fény ami az agancsok ágain végigfut.

Majd eltörpölünk...

kkm.furdancs 2020.01.05. 16:50:33

@gigabursch: Alig várom, hogy leszedjem a karácsonyfát és megvalósítsak egy mikrokontroller vezérelte LED-mátrixot. Sárga apró fényforrásokból egyedi vezérléssel rajzó szentjánosbogarak násztánca, vagy mikor a lecsúszott Harry Potter részegen, néhány krajcárért fényjátékot varázsol ovis rendezvényen.
Szerintem a szigorú rendben sorakozó fénycsíkok helyett az agancs formájához idomuló, rejtett pontfények természetesek lennének. Akár még a helyük süllyesztésével is.
Írj majd konkrétumokat!
süti beállítások módosítása