Sablon kétoldalas furathoz

2019.05.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image8_19.jpg

Az oszlopos (állványos, asztali) fúrónak számos erénye van. Erős, sebessége tág határok között ékszíjjal változtatható, pontos és legfőképpen az átmenő furatok biztosan fedik egymást. Viszont több helyet foglal kis műhelyünkben és drága. Legyünk őszinték: a kézi fúrógép befogására szolgáló ál-állvány szinte semmilyen jellemzőben nem pótolja a gyári megoldást, használata nehézkes és ár/érték aránya is rossz. Kézi fúrót viszont pontosan merőlegesen tartani nagy kihívás (nekem biztosan). Tegnap a mindössze 40 mm vastag zártszelvény sorozatfúrása már az első furatnál felfüggesztésre került, annyira ferdére sikerült a végeredmény. Erre találtam gyógyírt a lentiekben.

Egyoldalas központozó sablon készítését és hasznosságát már bemutattam a talányos "Megsütöttem az anyámat" írásomban. Tökéletesen bevált és most egy dimenzióval növeltem kiterjedését.

1_17.jpg

Mindössze fél óra alatt terveztem és nyomtattam egy U-alakú sablont. Nem kell egyébként 3D nyomtatás, bármilyen anyagból elkészíthető, lényeg a pontos kidolgozás!

6_5.jpg

Viszont tény, hogy printelve az utolsó pillanatig módosítható az elképzelés és 0.05 mm pontossággal odakerülnek alkotóelemei, ahova mi szeretnénk. Hulladékot sem termelünk elkészítése során, illetve ha megtartjuk tervrajzát, bármikor és bármennyit reprodukálhatunk belőle. Nem sajnáltam a PLA alapanyagot, hogy a rideg műhelykörülmények között is megőrizze alakját, így 43 forintba került.

5_7.jpg

4_7.jpg

Lényege a mértani középpontban (itt a 40*40 zártszelvény miatt 20 mm) elhelyezett lyuk, mely mintegy tengely-meghosszabbításként  szemben helyezkedik el. Jelölhetünk bele ceruzával, karctűvel vagy akár közvetlen belepontozhatunk. A másik oldalon bejelölve pont ott lesz a mélyedés, így két oldalról fúrva áttolhatunk rajta tengelyt, csavart.

image2_48.jpg

Két kis bemetszés segít, hogy párhuzamos vonalakat húzhatunk két oldalon és furatsorozatnál a kimért távolságokat csak ráikszeljük az egyenesre.

2_12.jpg

 Vékony szárral előfúrunk mindkét oldalon és utána át kell látnunk a fémen.

x0.jpg

Az eredmény látványos és sikeres.

x1_1.jpg

És még oszlopos fúrót sem kellett beszerezni hozzá (bár azzal gyorsabban haladós a sorozatmunka). Ennyi lett volna: A sablonos fúrás pontos és gyors, az egyenkénti méregetés nem az. :)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8514830786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása