Hasznos dolgok: automata pneumatikus csődob

2020.01.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kompresszorral jobb az élet - állapítottuk meg többször is. De még jobb lenne, ha nem buknánk fel állandóan a kígyózó spirálcsőben vagy félmerev tömlőben. Jómagam már mindent összeszedtem egy műhelyen végighúzódó levegőellátó vezetékeléshez. Tömlők, T-elosztók és végcsatlakozók. Azonban minderre koronát egy nemrég beszerzett automata csődob tette fel.

00_8.jpg

Már a létezése is újdonság volt számomra. Pedig kézenfekvő megalkotása, hiszen kerti locsolótömlők és hosszabító elektromos kábelek részére már léteznek kézzel és valószínűleg spirálrugóval feltekerhető tárolódobok. Nagy eséllyel a mennyezeten kap helyet, így még a fali elosztótól a használat helyéig vezető szakaszon sem érintkezik a talajjal, minimális a felbukásveszély (főleg a gérvágó és gyorsdaraboló asztal közelében).

Amilyen hasznos, olyan egyszerű szerkezet, ezért csak futólag mutatom be, ha valakinek szintén ismeretlen lenne. 8 méter 10-es belső átmérőjű levegőtömlő van feltekercselve egy dobra, melyet érzéssel ki/beengedve fékezi vagy kiengedi a tömlőt. Adnak hozzá egy masszív tartókengyelt, mellyel szilárdan felfüggeszthetük. A gyári leírásnál többet vagy jobbat nem tudnék fogalmazni, tessék: 

image6_30.jpg

1. Műszaki adatok
Tömlő méret 8,0 mm x 12,0 mm
Csatlakozó tömlő hossza: ca. 2 m
Tömlő hossza: max. 8 m kihúzható
A tömlő anyaga: Poliuretán szövetbetéttel
Munkanyomás: 10 bar
Maximális nyomás: 15 bar 

image2_77.jpg

2. Biztonsági szempontok
- A műanyag alkatrészek az erő hatására sérülhetnek.
- A sérülések elkerülése érdekében a felszerelést vagy a szerelést bízza tapasztalt munkatársra.
- Tartsa tisztán a tömlőt.
- Soha ne engedje el a tömlőt kihúzott állapotban, ha az nincs befékezve.Az automatikus tömlőfeltekerés károsíthatja a tömlődobot és személyi sérülést is okozhat. Ezért a tömlőt mindig lassan vezesse be a tömlődobba. Elhelyezési mód: függesztve, kompresszorra, falra, padlózat,

image1_59.jpg

2. A tömlődob működési módja.
- A tömlőt mindig lassan húzza ki és lassan vezesse vissza a tömlődobba.
- A tömlő befékezése: A tömlő kihúzásakor időnként (20/30 cm) egy kattanást hall.Abban az időközben amikor kattanást hall, megtörténik a tömlő befékezése. Ha nem hall kattanást a tömlőt egy rúgó visszahúzza és teljesen feltekeri.

image4_41.jpg

Kinek mit ér meg a biztonsága, a kissé túlzó 20e forintos új árért kapunk egy praktikus és biztonságos eszközt, mely a korlátozott rugalmasságú spirálvezetékeknél sokkal hatékonyabban rövidíti / hosszabbítja a levegőtömlőt. Nem írtam márkát, biztos, hogy több gyártó kínálatában megtalálható.

 

  
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4615423630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2020.01.28. 05:53:07

És ez vajon mennyire tartós? Arra gondolok, hogy a dob belsejében a forgó csatlakozó mikor kezd el sziszegni?
De az is lehet, hogy csak paranoiás vagyok, mert túl sok porszívó kábeldobot szedtem már szét.

villanyember 2020.01.28. 06:47:04

@zooltek: Attól függ hogy mit raktak bele. Nálunk a volt cégemnél sok ilyet használtunk, igaz ipari kivitelben. Forgott kb 1000/percet és elment 3-4 évig. Igaz hogy Festo és Mecman gyártmányok voltak, darabja sokkal drágább mint egy ilyen dob kompletten. Szerintem itt a gyenge pont inkább a rugó lehet, bár a pneumatika cső szeret magától is feltekeredni nem úgy mint a porszívók kábele.

kkm.furdancs 2020.01.28. 08:45:53

@zooltek: @villanyember: Tegnap befutott egy második is, a leírásnak megfelelően "valahol enged". A belsejében lazult meg a tömlő vagy megszakadt, nem gond. Ennek alkalmából majd szét is lesz szedve egyszer. Nem minden érkezett meg, amire számítottam, mikor kérdeztem a tekercselést, Zoli. De azért gyűlögetnek. Majd értesítlek pár héten belül.

Viszont a levegős szögbelövő egy csoda. A tárban lévő kapcsot tövig lőtte a bükkfába. Arra gondoltam, rövid a szög és átlőttem vele egy bútorlapot. Négy centis kapocs koppanásig merült a fába és másik végén kijött a maradék. Ez már igen!
süti beállítások módosítása