Ötletes barkácspraktikák (33.): Eszterga házilag

2020.02.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image5_47.jpg

Felfigyeltem egy állványos fúró hirdetésre. Sem állvány, sem tokmány nem járt hozzá, kissé megtört szervezet, teszteletlen elektromos rész. Szegénynek ezt dobta az élet. Bizonyos licithatárig az ember eltűnődget rajta, hogy az ötsebességes áttétel, gyárilag egy tömbbe épített motor és érintésvédelmi biztonság miatt esetleg alapja lehetne egy szerény esztergának. Legyen az fa / műanyag / alumínium megmunkálására alkalmas gép, nagyot álmodók erősebb motorral akár fémesztergát építhetnek belőle.

A pontosság fontos egy ilyen gépnél, és ha a meghajtó tengely precizitása (az alapul vett modell akár szerény jellemzőivel is) adott, a tokmány (10-25000 Ft) ráerősítésével már egy fontos lépést tettünk előre és rengeteg időt megspóroltunk. Néhány további alkatrész beszerzése per elkészítése kompromisszumok kérdése. A nagy fémesztergák bontásából származó, esztergakést befogó - pozícionáló és anyagot támasztó elemeknek nemcsak a tömege súlyos, de ára is. Mások  nem bonyolódtak ilyen dilemmákba, hanem nekifutásból elkészítették saját gépüket. Ennek nézegetését ajánlom videóválogatásunkban. Vegyes a kínálat, a fából készült faesztergától a komolyabb gépekig. Ha megtetszett, lehet szemlézgetni a fotón látható, elesett és támaszra szoruló fúrógépek kínálatát. 10000 forintnál nem adnék többet érte, ennyit még egy játékos kísérlet is megér az átalakításra. 

Bónuszként egy videó, mikor faesztergából készül oszlopos fúrógép:

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr615449858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2020.02.04. 14:46:33

HáááH! A második videóban szereplő orosz faeszterga/köszörű/körfűrész/polírozó gépem van nekem is! Sokoldalú egy szerkezet, bár a leleményes szovjet mérnőkök itt-ott spóroltak az anyaghasználaton, amit máshol indokolatlan túlméretezésbe öltek. Tökéletes reprezentációja a mindenre jó gépnek, ami semmire sem jó igazán. A video szerzője üzemelteti a www.szetszedtem.hu/ weboldalt, hasznos barkácspraktikák találhatók meg ott is. Illetve rengeteg különféle gép beltartalma is napvilágra kerül keze munkája nyomán.

kkm.furdancs 2020.02.05. 08:15:52

@KAMA3: Az orosz mérnkökről mindig az a vicc jut eszembe, hogy "A kombájn viszonoizta a tüzet, majd elrepült" :) Igen, a megmunkálás-fajták más és más fordulatszámot kívánnak, már ezen bukik a muttavány. De ha nincs más a hiánygazdaság miatt, még mindig jobb, mint a kézi szerszámok.

A szétszedős oldalt ismerem már vagy tizenéve, hasznos és kedves oldal. És van tartása, mert nem hódolt be az évente változó webdizájn hóbortoknak.
süti beállítások módosítása