Tapétázás lépésről lépésre

2020.02.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A legkiadósabb takarítást festés után ejthetjük meg, mikor a helyiség kiürítve, háziállatok evakuálva, minden sarok feltárul a maga meztelen valóságában és a festéket amúgy is le kell mosni. A festés előkészítése porban és verítékben úszó lakást és homlokot eredményez. Vagy ne csiszoljunk-gletteljünk, hanem terítsünk rá tapétát, elfedve a hiányosságokat?

tapetr0.jpg

Ahogy azt Móricka elképzeli - intenek a hozzáértők. A tapétázást macerásabb előkészíteni, sokkal simábbra kell glettelni és a sarkok, keretek környékének lefedése sokáig emlegethetővé, a tervezettnél messze hosszabb időt igénylő szenvedéssé teszik a tapétázást. Viszont szebb és más előnyei is vannak.

Ha festés és tapétázás ötlete közt őrlődnek, vagy szeretnék a profik által ismert trükkökkel megkönnyíteni a munkát, szokás szerint egy szakkönyvet,  a Cser kiadó Tapétázás lépésről lépésre című kiadványát nyújtjuk át virtuálisan. S mellé - mintegy beetetésként - egy rövid, igazán rövid tippcsokrot a tapétaválasztásról.

Hol milyen tapétát használjunk?
Általában bárhol bármilyen tapétafajtát használhatunk de bizonyos helyiségekbe célszerű egy adott fajtát választani. Döntés előtt azt is mérlegeljük. hogy milyen mintázat illik az adott helyiség funkciójához és stílusához.

tapetr5.jpg

Elegáns stílus: az elegánsabb mintázatú tapéták ideális területe az ebédlő és a nappali Az elegáns mintázatot indokolhatja az épület stílusa, vagy egyszerűen csak emelheti a szoba fényét
Praktikus szempontok: konyhákban és fürdőszobákban érdemes mosható viniltapétát alkalmazni, mert könnyen tisztítható. A csíkos minta egyszerűen ragasztható, belmagasság-növelő, elegáns hatású, amely a lakás szinte bármely helyiségében jól mutat.

tapetr4.jpg

Az egyes minták hatása
A színekhez hasonlóan a tapéta mintázata teljesen megváltoztathatja egy adott helyiség hangulatát. Ezért a minta kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe, hogy milyen hatást fog kelteni a/ adott helyiségben.

Csíkok: Mivel a csíkok mindig megnyújtják a felületet. Azokba a helyiségekbe, amelyeknek kicsit szeretnénk  „megnövelni“ a belmagasságát, érdemes ezt a mintát választani. Viszont semmiképpen ne ragasszuk egyenetlen falfelületre, mert a csíkok a legkisebb egyenetlenséget is felnagyítják, kihangsúlyozzák.

tapetr3.jpg

Egyszínű felületek: A legújabb divatot követve egyre több egyszínű, festésre emlékezteti tapéta jelenik meg a piacon. Ezeket meglehetősen egyszerű felragasztani, viszont pont a minták hiánya miatt nehéz hibátlan illesztést kialakítani. Ez különösen igaz a sötétebb színű tapétákra. Esetleg érdemes lehet az alaptapétát a tapétával egyező színűre festeni, hogy a pontatlan illesztések se látszódjanak.

Virágmintás tapétát általában elég könnyű felragasztani. mert a virágminta eltereli a figyelmet az illesztésekről. A nagyméretű virágminták inkább nagyobb helyiségbe valók, különben kevésbé érvényesül a minta, és kicsinyíteni fogja a helyiséget. Az apró virágmintás felületek falusias hangulatúak. Az egyenetlen vagy durva felületű falakra érdemes ilyen mintázatú tapétát ragasztani, mert a mintázat elvonja a figyelmet az alapfelület esetleges hibáiról.

tapetr2.jpg

Ismétlődő motívumok: Az egy-két ismétlődő motívummal díszített tapétákat nagyon precízen kell felragasztani, mert minden pontatlanság - például ha nem függőlegesen lett felragasztva a tapétalap - feltűnően látszik. Bár rendkívül dekoratívak. Kezdőknek általiban nem ezeken érdemes tanulni.

Tájképek: Egyes gyártók tájképes tapétákat is gyártanak. Az egyes tekercseket meghatározott sorrendben kell felragasztani a falra. Ha utálunk egy megfelelő falat, amelyen elfér a kép. Nagyon hatásos lehet ez a felületképzési mód.

tapetr1.jpg

Klasszikus minták. Vannak olyan klasszikus minták, amelyek úgy tűnik, soha nem mennek ki a divatból. Ilyen például a liliomos minta, amely már évszázadok óta népszerű és ma is gyakran alkalmazzák. Ezek egy része meglehetősen egyhangú benyomást kelt, ezt mindig vegyük figyelembe az adott helyiség tapétázásakor!


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr788762746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2020.02.18. 13:08:06

Nagyon szeretem a tapétát, ma már inkább a kis részekre, csak egy falra felragasztott a favoritom, mondhatni amatőr szakember lettem.
Viszont még a mai napig nem tudok gipszkartonba a kereskedelemben kapható gipszkarton tiplit úgy becsavarni, hogy a lebegőpolc vagy konzol ne csak a saját súlyát tartsa meg. Ahogy rárakok néhány könyvet, virágot, máris száll egy polc a szélben. Kérlek, írjál erről is, mert tele van a fal ilyen balesetekkel.

HumanBear 2020.02.18. 21:13:41

@Bryan élete: Megfelelő tiplit használsz? Van rengeteg féle, nagyobb súlyhoz pl. Molly szárnyas tipli.

kkm.furdancs 2020.02.19. 08:19:10

@Bryan élete: Szia! Sajnálom a tiplis kalandokat. Több fal is kapott belső gipszkartont, mögötte szigetelő réteggel. Vettem ugyan ilyen tiplit, de végül nem került sor használatára. Elvileg 10 kg teherbírást biztosít felgyűrődő anyaga. Ezek szerint nem.
Mi lenne, ha a kartonozáson messze túlnyúló csavarhelyet fúrnál, ami a falban támaszkodik végül? Egészen hosszú tipliket kapni. Ha vége hatlapú, olyan erősen be tudod csavarni, hogy mindent megtart. Kivéve vályogban.

villanyember 2020.02.19. 21:42:14

@Bryan élete:

" lebegőpolc vagy konzol "
Na ez az, amit a sima gipszkartonon soha nem fogsz rögzíteni. Idézd fel az általános iskolai fizikát az egyszerű gépekről, úgymint ék, egy-és kétkarú emelő, csiga stb. A lebegőpolc egy olyan kétkarú emelő aminek a rövidebbik karja a polcrögzítő csavar és a polcvastagság fele (kb. 2-3 cm), hosszabbik karja meg a polcszélesség (20-30 cm). Vagyis a polc 1kg terhelése máris 10 kg húzóerőt generál a tiplire + a polc saját súlya. Itt legfeljebb akkor lenne a rögzítés megbízható, ha a váz elég erős lenne. Mondjuk a lemezprofilba ágyazott fabetét, ami megtartaná a polc rögzítőcsvarjait. Itt nem a tipli a gyenge pont hanem maga a gipszkartonlemez.

"Mi lenne, ha a kartonozáson messze túlnyúló csavarhelyet fúrnál, ami a falban támaszkodik végül? Egészen hosszú tipliket kapni. Ha vége hatlapú, olyan erősen be tudod csavarni, hogy mindent megtart. Kivéve vályogban."

Ez akkor működne ha a gipszkarton csak faltakaró lenne, de nem igaz ha önálló fal. A falszigetelést burkoló gipszkartonnal is ez a probléma. A húzóerő rendben van, de a támasztás megint csak a gipszkarton dolga lenne, ami ehhez gyenge. kiszakadni ugyan nem fog de lekonyulni igen. A vályoggal kapcsolatban meg csak azt mondhatom hogy ez egy népszerű téveszme. Annyi a trükkje, hogy a hosszú tipli szétnyíló része legalább 5 cm-rel legyen beljebb a vályogtégla felszínénél. Hogy egészen világos legyen: a tipli sima része legalább ennyire legyen benne a vályogban, utána kezdődhet a hasíték. Ha a hasíték vége egy szintben van a felszínnel, a vályogtégla anyaga kráterszerűen kitörhet. Ezért nem használható a téglánál alkalmazott módszer. Ha a szétnyíló rész mélyen az anyagban van, akkor jól tart. Gyakorlati tapasztalat, garantáltan működik

gigabursch 2020.02.21. 01:30:17

@Bryan élete:
Sajna kénytelen leszek megírni a posztot. Pedig egyszer már kommentben beírtam.
A gipszkarton alá MINDIG kell OSB lap, szépen kötésben.
A kisebb cumókat az OSB megtartja, a nagyobbakat a stáfli hálózat.
Emellett brutálisan javul a leghanggátlásod, a párazárásod és a tűzgátlásod is. Usákoknál ez a szabvány. Európában meg mindenki qrva okos...

eßemfaßom meg áll 2020.02.21. 09:17:10

@gigabursch: "Usákoknál ez a szabvány" ezzel most kinyírtad az összes amcsi filmet amiben kézzel átütik a gipszkartonfalat

gigabursch 2020.02.21. 13:15:07

@eßemfaßom meg áll:
Igazad van. Bár a hálivúdi filmek megérdemelnének egy komplex kinyírást.
Az usákoknál szabvány igaz, csak nem mindegyik építési esetben. Ez függ szerkezettől, feladattól, stb.
süti beállítások módosítása