Ötletes barkácspraktikák (40.): Fűkasza

2020.05.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_17.jpg

Megfontolandó jó tanács friss telektulajdonosoknak, hogy inkább a kert síkját alakítsák tologatós fűnyíróbaráttá, mint fűkaszát rendszeresítsenek főállású fűnyíróként. Egy csomó hátránya van, egy csomó. Ha viszont a terepadottságok és éles sarkok megkívánják fűkasza beszerzését, többváltozós problémahalmazt vesznek. nyakukba. Érdemes  minőségi gépet beszerezni, ahol a rendelkezésre-állóság és könnyű damilcsere megoldott. Mindezen fenntartások a benzines típusokra vonatkoznak elsősorban, de őszintén szólva nem is nagyon lehet kiváltani a mobil, nagyteljesítményű erőforrást hálózati - főleg nem akkumulátoros - táplálású motorral, ha neki kell gyűrkőzni egy nagyobb terület nyírásának. Néhány videó következik a fűkasza tulajdonosok kihívásokkal teli, kalandos életéből.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8415656586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2020.05.06. 12:17:10

"őszintén szólva nem is nagyon lehet kiváltani a mobil, nagyteljesítményű erőforrást hálózati - főleg nem akkumulátoros - táplálású motorral, ha neki kell gyűrkőzni egy nagyobb terület nyírásának."

Én egy időben egy elektromos 1000W-os noname fűkaszát használtam ugyanazon telken (nagyszülők házikója körül) amin korábban 750 majd 900W-os tologatósat. Egyetlen problémám az volt hogy nálam kicsivel alacsonyabb emberre volt tervezve a gép ezért kissé rogyasztott lábbal combizomra edzés volt a fűnyírás vele.
A damil-fej-izéből második cserekor sikerült elveszejtenem a rugót és ami kéznél volt azokból kísérleteztem a pótlására, más műszaki problémám nem volt vele.
A terület tagoltsága és apróbb akadályok (pl szőlőlugas, kiálló bizbaszok a talajban, nem kivágandó növények stb) miatt a tologatóshoz képest sokkal kényelmesebb volt. Nekem, a lusta embernek, tartani vállon a benzinesnél nehezebb elektromos kaszát...

gigabursch 2020.05.11. 15:11:42

Sok videó megy a neten, itt is előfordul mindaz, amitől a falnak megyek:

1.) Nem megfelelő öltözet.
Nagyon trendi nem túl jól öltözni, de a bokacipő/bakancs/gumicsizma; a hosszú (lehetőleg kantáros) nadrág, a megfelelő pamut póló, / zeke MELLETT kesztyű, védőszemüveg (igen az is, kevés a rostély), arcrostély, fülvédő(!).

Szóval akit még nem b.szott pofán, szemen, fülön egy elröppenő ágcsonk, kavics ilyesmi, az akkor fogja megtanulni ennek a szükségességét, amikor megkapja élete első pofonját. De azt akkor megjegyzi.

Emellett: utca szélén használva az eszközt, erősen javallott(!) a láthatósági mellény, mert ember meg nem hallja ilyenkor az érkező kocsikat, amikor nyélgázon veret a gép.

Gépelrakás:
Biztos én vagyok a mágus, de a nem fisz-fasz márkájú gépek a saját márkás és minőségi motorolajjal nem rohadnak be télen.
A hitvány 2T-s keverékek viszont egyenesen hajlamosak arra, hogy megégnek, majd a tartós téli állásban összerohadnak.
S sokan ilyenkor a benzin etanol tartama miatt hisztiznek.

Használat:
Szar kantárral nem lehet a gépet üzemeltetni. A jó kantárnak van mellpántja is. A Stihlnél nincs jó mellpánt, a Husqinál van.
A többit meg hanyagoljuk.
Egy normális mellpánt + kombó sisak a Husqinál 25 eFt, Örök élet + 1 nap normális hajtós üzemmódban.

Damil:
Fűre én már próbáltam elég sokféle (kerek, 4 vagy 5 szügletű, acélszál betétes) damilt, nem tudok érdemi különbséget mondani.

kkm.furdancs 2020.05.12. 07:33:12

@Untermensch4: 110 méteres keskeny telkem van, túl hosszú kábel kéne :)
@gigabursch: A tologatós másik előnye, hogy nem szórja meg mm vastagon térdig a lábad nedves fűvel.

Volt egy kellemetlen élményem a minap egy elektromos szegélyvágóval. Ki akartam próbálni és kézzel kiengedni a damilból. Eléggé elrejtve pont ott volt egy nagyon éles késpenge, ahol az ember rámarkol ilyenkor ellenfogásként. Vagy 3 mm mélyen belevágott tenyerembe. Funkciója a túllógó damilt levágni, de ahogy én nem figyeltem fel rá, más sem fog.

gigabursch 2020.05.12. 11:53:50

@kkm.furdancs:
Olyan hosszú telekre, ha van kerítésed tavaszonként üzemelj be két bárányt, egyiket nyáron, a másikat ősszel vágod le.

Untermensch4 2020.05.12. 12:07:38

@kkm.furdancs: "110 méteres keskeny telkem van, túl hosszú kábel kéne :)"

lh3.googleusercontent.com/proxy/ON9oH40FAOK-vJzLOxIayeKnDzTzWtRAO44odCHuPfvDuJGadBhUjUBDod2WYaeuOGZqas-DyV5VDH80qiPNAsWiHiqmTonG4MfrNRIHK4Rqd2HNqYkAbQYp

"A tologatós másik előnye, hogy nem szórja meg mm vastagon térdig a lábad nedves fűvel."

Mondta az ember aki elfelejtette hova rakta a munkakötényét :)

A blogmumus nem akarta berakni a 40.fejezet kommentjébe ezt:
energiaoldal.hu/sorosuveg-teglak/
süti beállítások módosítása