Bánjunk óvatosan bútorainkkal!

2020.05.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

butor03.jpg

Bánjunk óvatosan régi bútorainkkal, de ne féljünk használni őket. A bútorok azért vannak, hogy üljünk vagy együnk rajtuk, egyszóval, hogy kiszolgáljanak bennünket. Régi darabjainkat azonban lehetőleg ne tegyük ki szélsőséges igénybevételnek. Bő tippsorozat kézenfekvő és kevésbé ismert módszerekkel és tanácsokkal a bútorvédelemről.

Nedvesség
A víz párolgásakor vagy nedvesség keletkezésekor penész képződhet, a bútorok megvetemednek, a sima felületek felpúposodnak, a textil dohosodik. Ezért emberek és tárgyak számára egyaránt fontos a helyiség jó szellőzése. Ne állítsuk a bútorokat puszta kőre, égetett téglára vagy közvetlenül az épület külső fala mellé, mert ezek hidegek lehetnek, s gyakran nedvesek is. Nedves falnak se támasszuk őket. Néha elég, ha a bútor és a fal közé kartonpapírt vagy hungarocellt helyezünk.

A levegő páratartalma
A helyiség páratartalma lehetőleg mindig 50-60% legyen. Jobb a túl párás helyiség mint a túl száraz 70%-os páratartalom fölött azonban már penész keletkezhet. Ha a páratartalom 0% alatt marad, a papír és a víztartalmú anyagok töredeznek, a fa összehúzódik, elvetemedik vagy esetleg repedezni kezd. Ajánlatos tehát páratartalom-mérőt beszerezni, s ha a lakás nagyon száraz, párologtató készüléket is.

Mire vigyázzunk?
Sose állítsunk antik bútorokat vagy könyveket frissen vakolt fal mellé, a nedvesség ugyanis veszélyes és maradandó károkat okoz bennük. A festmények sem kedvelik a friss vakolást.  Kerüljük a hőmérséklet vagy a levegő nedvességtartalmának hirtelen változását. A kedvezőtlen körülmények hirtelen kedvezőbbre fordulása a bútorok számára éppoly káros lehet. Raktárhelyiségből lakóhelyiségbe kerülve a régi bútorok könnyen károsodhatnak. Ilyenkor - ha egy mód van rá - ne tegyük ki őket hirtelen klímaváltozásnak.

A fény meglepő módon meg tudja változtatni a fa színét. A világos fa sötétebb lesz, a sötét világos. Védhetjük a bútorokat roló, zsalu vagy függöny segítségével; a napfény káros, főként ha közvetlenül éri őket. Sose állítsunk értékes bútordarabot közvétlenül az ablak mellé, különösen, ha sötétebb és világosabb fából készült berakások díszítik. Ezek hatását ugyanis a fény egyszer s mindenkorra tönkreteheti. A fény által okozott kár csak nagyon nehezen hozható helyre.

A hő kiszárítja a fát, s így az könnyen szálkásodik. De a papírnak és textilnek is árt, mindkettő nagyon törékennyé válik tőle. Régi bútorok, könyvek vagy festmények sose álljanak a kandalló vagy fűtőtest közelében. A berendezett hétvégi házat télen akkor is temperáljuk egy kissé, ha hét közben üresen áll; így a bútorokat nem tesszük ki hirtelen hőingadozásnak. A hétvégi házat egyszerűbb bútorokkal rendezzük be, ami nem csábítja a betörőket. Ha mégis megtörténik a baj, kisebb kár keletkezik. Rendszeresen ellenőrizzük a termosztát működését.
Használjunk kis teljesítményű izzókat. A világos izzókat vagy hagyományos lámpákat lehetőleg ne irányítsuk közvetlenül a bútorokra vagy a képekre.  

Egy antik bútor súlyának egyenletesen kell a lábakon eloszlania. A hosszabb időn át helytelenül felállított bútor megvetemedhet, s ezen később már nehéz segíteni. Néha nem is lehet. Ha nem egyenes a padló, helyezzünk haladéktalanul éket a bútor lába alá, hogy kiegyenlítsük. Régi bútorainkat évente legalább egyszer vizsgáljuk át, akár használjuk őket akár nem. Legegyszerűbb, ha ezt összekötjük a bútor fényezésével.

A régi bútorokat nem szabad túlterhelni, mert a zsanérok könnyen kilazulnak. Különösen a fiókok esnek könnyen szét, ha túl sok mindent tartunk bennük. Könnyebben csúsznak a fiókok, ha csúszófelületüket rendszeresen bekenjük száraz szappannal. Tegyünk félre mindent, ami régi bútorainkról leesik. A kisebb javításokat néha magunk is elvégezhetjük. Értékes bútoraink komolyabb javítását, felújítását azonban jobb szakemberre bízni.

Régi székeinkre sose húzzunk új huzatot a  régi fölé, mert ezáltal az ülés túl nagy lesz, s ha benyomódik, egyúttal esetleg a keret is összetörik. Ha egy fiók szorul, húzzuk ki óvatosan, s kenjük be gyertyaviasszal vagy szappannal csúszófelületét, esetleg szórjunk rá hintőport.  Fából készült szekrény fémrészeit csak a fával együtt, ugyanazzal a szerrel fényesítsük. Semmi esetre se használjunk fémtisztító szert, mert attól a fém túl világos lesz, vagy az elkenődött vegyszer fehér foltot hagy a fán. Sose írjunk sima fafelületen alátét nélkül, megmunkálásához ne használjunk éles szerszámot, s ne lépjünk cipővel a bútorokra.

Image6_1.jpg

A régi bútorok érzékenyek, a lehető legkevesebbet mozgassuk őket. Soha ne emeljünk meg nehéz bútort egyedül, még akkor se, ha kicsi. Ez a bútornak is, nekünk is árt. Mielőtt a bútort megmozdítjuk, távolítsuk el a fiókokat és egyéb mozgatható részeket, nehogy kiessenek. A bútor ajtaját csukjuk be. Amennyiben nem zárható, rögzítsük ragasztószalaggal. Ha az ajtó nem akar csukva maradni, rögzítsük a sarkait ragasztószalaggal, majd kössük körül a bútort spárgával.

Nem szabad a bútorokat hátsó lábaikra támasztani vagy azokon elfordítani anélkül, hogy közben meg ne emelnénk - ugyanis a bútorlábak kitörhetnek. Először emeljük meg a bútort, azután mozgassuk. A székeket és kisebb ülőbútorokat legjobb a lábuknál megfogni. A márvány vagy üveg asztallapokat emeljük meg és vigyük függőleges helyzetben tartva. Vízszintes helyzetben ugyanis önsúlyuktól eltörhetnek.

Antik bútorok raktározása
Amennyiben bútoraink raktározása elkerülhetetlen, ügyeljünk arra, hogy a helyiség jól szellőzzön, tiszta és száraz legyen, mert különösen a régi fa hajlamos a penészedésre, korhadásra, könnyen beleesik a szú. Értékes darabjainkat ne tároljuk nedves pincében, ott ugyanis a fa megvetemedhet és megpenészedhet. Később az ilyen károk egyáltalán nem vagy csak igen nagy költségek árán hozhatók helyre.

A raktáron álló bútorokat takarjuk le, így egyaránt védjük a fénytől és a portól. A takaró lehetőleg könnyű pamutanyagból legyen. Ha külön huzatot varrunk a bútor számára, készítsük un. francia varrással, máskülönben az eldolgozatlan szálak beleakadhatnak a kárpitba, furnérba vagy fémveretekbe és kárt okozhatnak. A huzatot évente legalább egyszer mossuk ki. Levételkor vigyázzunk, nehogy megsértsük a bútort. Az értékesebb darabokat ne akarjuk magunk javítani. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8215699554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2020.05.20. 22:24:25

@népszopás: Haha! Negatív páratartalom, nem telíti, kiszívja. Mindegy, már így marad. :)

2020.05.21. 07:15:07

@kkm.furdancs: egy kifordított világban (ahol élünk): kiveszi az oxigénből a vizet :)
süti beállítások módosítása