Köszörülés a gyakorlatban

2020.09.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

koszoru01.jpg

A köszörűkorong szabályozása: Köszörülés közben a köszörűkorong kopik, elhasználódik. Ez kétféle módon jelentkezhet: a korong eltömődik vagy egyenlőtlenül kopik. Az eltömődést az okozza, hogy lágyabb fém köszörülésekor a leváló fémrészecskék a korong szemcséi közé tömődnek, az elkopott szemcsék nem esnek ki, újabbak pedig nem kerülnek a felszínre. Ilyenkor a korong nem forgácsol, csak dörzsöl.

A korong egyenlőtlen kopását rendszerint az egyoldalú igénybevétel idézi elő, ezáltal szabálytalan alakú lesz, kicsorbul. Az egyenlőtlenül kopott korong egyrészt üt, ami a korong sérüléséhez vezethet, másrészt az egyenlőtlen anyagelosztás következtében - figyelembe véve a nagy fordulatszámot - rezgéseket okoz.

Az eltömődött és egyenlőtlenül kopott korongot szabályozni kell. A szabályozást (lehúzást) csőbe foglalt szilíciumkarbid rúddal vagy szabályozócsillaggal végezzük. Lehúzáshoz általában a csőbe ágyazott sziliciumkarbid rudat vesszük igénybe. A szilíciumkarbid rudat a korong vízszintes középvonalához viszonyítva kb. 10°-ra, a középvonal alatt kb. 12 mm-re állítjuk és az így beállított lehúzóval óvatosan közelítjük meg a forgó korongot. koszoru07.jpg

A köszörűkorong lehúzása lehúzó-gyémánttal

Nagyobb méretű anyagleválasztással járó korongszabályozást hullámosított acéltárcsákból készült szabályozócsillaggal végzünk. A szabályozócsillagot ugyancsak kézzel szorítjuk a korong felületéhez. Ennél a műveletnél igen fontos a biztos és merev alátámasztás, valamint az egyenletes vezetés. A korong szabályozását csak az e célra kiképzett és nagy gyakorlattal rendelkező szakmunkás végezheti.

furo13.jpg

Szabályozócsillag


A szerszámok hűtése
Köszörüléskor a súrlódás következtében igen nagy hő fejlődik.
A keletkezett hő káros, mert
- a szerszám anyagában az egyenlőtlen felmelegedés következtében belső feszültségek és repedések keletkezhetnek;
- a szerszámok kilágyulnak;
- a köszörűkorongban is belső feszültségek keletkezhetnek, ami a korong szétrobbanásához vezethet. A fentiek elkerülésére a szerszámot köszörülés közben hűteni kell.
Ez úgy történik, hogy a szerszámot időszakonként - mielőtt a szerszám élén a felmelegedés okozta elszíneződés megjelenne - a vízzel telt hűtőedénybe mártjuk és mozgatva lehűtjük. A hűtővíz tartálya legyen nagy, hogy a hűtővíz ne melegedjen hamar fel. Szerszámtámasz és védőszemüveg nélkül ne köszörüljünk, mert az balesetet okozhat, továbbá megnehezíti a szerszám élszögeinek pontos kialakítását.

A köszörülés menete
Köszörüléskor a szerszámot a korong előtt levő szerszámtámaszra fektetjük, kézzel tartva mérsékelt nyomással a korongnak szorítjuk és egyenletesen mozgatjuk. Nagyoló köszörülést lehetőleg a korong palástján végezzünk.
Az egyszerű köszörűgépeken szerszámtámaszként vízszintesen rögzített lapot találunk, amelynek magassága és a korongtól való távolsága állítható. Az igényesebb munkát végző gépeket kettős, szögben elállítható szögasztallal szerelik fel.

koszoru06.jpg

Szerszámtámasz és szögasztal

 
A különböző szerszámok köszörülése
A szerszámtámaszra helyezett vágó szárát jobb kezünkkel megfogjuk és az asztalhoz szorítjuk. A bal kezünk vágóra helyezett ujjaival pedig vezetjük és ide-oda mozgatjuk a vágót.

2furo01.jpg

A laposvágó köszörülése

A rajztű és a pontozó köszörülését hasonlóan végezzük, azzal a különbséggel, hogy nem mozgatjuk őket jobbra-balra, hanem köszörülés közben tengelyük körül forgatjuk. Köszörüléskor ne a köszörűkoronggal szemben álljunk, hanem attól jobbra vagy balra helyezkedjünk el. Ügyeljünk arra, hogy munka közben kézzel ne érjünk a forgó koronghoz.

2furo02.jpg

A körző helyes és helytelen köszörülése

A körzőt összecsukott szárral úgy köszörüljük hegyesre, hogy a két szár egyenlő hosszúságú, és együttes keresztmetszete kör legyen. A körzőszárak külön-külön való köszörülése ezeket a követelményeket nem elégíti ki.

Baleseti veszélyek köszörülés közben
Köszörűgép megindítása előtt a korong épségét ellenőrizzük, s csak akkor indítsunk, ha arról már meggyőződtünk.
- Ellenőrizzük a szerszámtámasz korongtól való távolságát. Nagy hézag esetén ugyanis a szerszám a támasz és a korong közé szorulhat és korongrobbanást idézhet elő. A nagy fordulatszámmal forgó köszörűkorong szétrepülhet, ez pedig állandó balesetveszélyt rejt magában. Ezért védőburkolat nélkül köszörűgépen sohase dolgozzunk.
- Vigyázzunk arra, hogy köszörülés közben a forgó korongot kézzel ne érintsük.
- Köszörülés közben a korongról leváló szemcse vagy a szerszámról lerepülő forgács súlyosan veszélyeztetheti a szem épségét. Ezért köszörüléskor minden esetben védőszemüveget kell használni.
- Balesetet okozhat az is, hogy a dolgozó nem helyezi a köszörülendő szerszámot a szerszámtámaszra, hanem a szerszám és a támasz közé az ujjait helyezi.
- Különös gondot kell fordítani az áramütés elkerülésére. A nedves köszörülés fokozza az áramütés veszélyét, ezért gondosan be kell tartani a villamos berendezésekre előírt biztonsági szabályokat.
Balesetet

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr438762942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása