Nyomtassunk kávét!

2020.10.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Láttunk Internetet és láttunk fotókat, immár semmi sem rendít meg, ha kávéhabba rajzolt formákat látunk némely menő kávézó kínálatában. Naivan hihetnénk, hogy Ybl-díjas képzőművészek rajzolják őket 800 forintos órabérért a lépcsőfeljáró melletti kis sufniban, miközben a tulaj korbáccsal veri hátukat, hogy "Haladjunk már, odakinn 15 kis művészlélek vár a sznob kávéjára".

cafemaker-latte-art-coffee-maker-640x533.jpg

Ne legyenek kétségeik, ezt a habot nyomtatják. A tortadíszt és kávéhabot nyomtató gépek oly könnyen elérhetők a kereskedelemben, mint fél kiló újkrumpli. Tehát az ötlet nem új, a 3D nyomtatás egyik - sokkal egyszerűbben megvalósítható - mellékágaként alakult ki. Konstruktőri hajlamokkal és önbizalommal megáldott olvasóinkat buzdítjuk egy 3D printer átalakítására, mellyel kávéházakból felburjánzott valós igényt elégítenének ki, olcsóbban a kereskedelmi termékeknél. Mert miként is működik a 3D nyomtatás?

A nyomtatószálat két fogaskerék fogja közre és húzva vagy tolva, de bepréseli a szabályzott hőmérsékletű hőkamrába, ahonnan megolvadva türemkedik ki. X-Y irányba elmozdulva a nyomtatófej folyamatosan engedi az anyagot (néha megszakítva üres helyekre pozícionálással). Így készül el egy réteg. A történet itt véget ér példánk szempontjából, mert az aranyos habkiskutya csak kétdimenziós. Az átalakított 3D printerből (60 ezer forint körül már kapható) a mechanika  maradhat. A nyomtatófejből viszont kidobjuk a hőkamrát. Helyette a cukros mázat, más cukrász díszítőanyagot kiengedő szelep kerül, melybe túlnyomás alatt lévő tartályból (fejlesztésre váró feladat) kerül az anyag. Viszkozitás nem számít különösebben. Még az elektronikát és vezérlőprogramot sem kell átalakítani, hiszen a nyomtatószál továbbítására parancsot adó jelet vezetjük rá az elektronikus szelep érintkezőire. 

k1.jpg

Fotónkon egy részlet a kereskedelemben - a kínai elektronikus piacon - fellelhető 900 márka és típus kínálatából. Az árak 550-4000 dollár között járnak + ÁFA + Vám. És egy nyomatékos figyelmeztetés, hogy a termékkövetést, szervízt és garanciát tessék elfelejteni kínai rendelések után. Lehet, hogy élénken tiltakoznak, akiknek csipesznél bonyolultabb kínai gépük még nem romlott el, de szörnyű példákkal találkozni. Üzleti célokra megbízható terméket ajánlatos vásárolni, kritikus terültre akár kettőt egyszerre.

Természetesen fontos a higiénia, amit egy élelmiszer-feldolgozó gépnél technikailag biztosítani kell. Egy apróságról kell még gondoskodni, a díszíteni kívánt tárgy megfelelő pozícióba helyezése. Kávézókban egyforma típusbögréket alkalmaznak, melyekhez csak első alkalommal kell kézi úton beállítani távolságot a folyadék és nyomtatófej között. Tortáknál és sütiknél olyan csuklós aljzatot javaslok, mint a lézervágóknál, ahol szintén csak síkban mozdul el a vágófej és harmonikás asztallal állítjuk be a fókusztávolságot. 

coffee-printer.jpg

Talán sikerült inspirálni a létező CNC-építő közösség tagjait, illetve ettől a hobbitól-szakmától még érintetlen olvasóinkat az élelmiszer-nyomtatás területére tévedni. Végül egy színes kávényomtató kerül terítékre iránymutatásul a komolyabb kihívást szeretők részére. Nem vesződtem fordítással, hanem a pőre Alibaba-s terméklappal mutatom be, mit várhatunk egy 1500 dolláros géptől. Ez már színes nyomatot prezentál, óránként 1 négyzetmétert képes igen finom, 0.05 mm/pixel felbontással kitölteni.

image5.gif

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2414074911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása