Fejünk felett épülhet a zöld jövő

2020.12.16. 05:00 | Írta: ( x )

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető. Nyáron a hőmérséklet a városokban az épületek és utak hőelnyelése miatt 5-7 ºC-kal melegebb, mint vidéken, és a hőmérséklet egy hagyományos tetőn (amely ráadásul sötét színű borítást vagy fedést kapott) akár 40ºC-kal is magasabb lehet, mint egy zöldtetőn. Magyarország lakosságának kétharmada városokban él és a klímaváltozás miatt az éves átlaghőmérséklet emelkedése a sűrűbben beépített területeken még jobban érezhető.

zoldteto_knauf.jpg

De milyen is egy zöldtetős ház?

A Knauf Insulation szakemberei szerint a zöldtetős kialakítás innovatív, környezettudatos, stílusos, természetes, könnyű, kiváló vízvisszatartó képességgel rendelkező és könnyen kivitelezhető rendszer, amelyet kifejezetten városi környezetben található lakó- és ipari épületek zöldtető rendszereihez terveztek. A zöldtetőknek fontos szerepük van a klímaváltozás mérséklésében és a vízgazdálkodásban is. Ezek a tetők nyáron hűtik, télen fűtik az épületet és a levegőt, illetve a csapadékvíz nagy részét is hasznosítják. Elnyelik a káros anyagokat, sugárzásokat, szennyeződéseket, port, javítják a mikroklímát, környezetvédelmi és ökológiai hatásuk is igen jelentős. Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, néhány év alatt megtérül a beruházás.

Miért jó zöldtetős házban lakni vagy dolgozni?

Egyrészt jelentős energetikai megtakarításokat eredményez a beruházás. A National Research Council of Canada (Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács) adatai szerint nyáron 75 százalék, télen akár 25 százalék energiát is megtakaríthatunk zöldtető kialakításával. Megnő a tető élettartama, mivel egyfajta védőréteget képez a tetőn lévő talajréteg, megóvja azt a szélsőséges hőmérséklettől, a Nap ultraibolya-sugárzásától, a mechanikai sérülésekről. Ha zöldtetős házban lakunk, várhatóan háromszor hosszabb ideig tart majd a tetőnk, a karbantartásra is a harmadát költjük majd. A zöldtető kiváló hangszigetelő hatású, akár 8-10 decibelt is képes felfogni a kinti zajból, ami növeli a lakótér komfortérzetét. Repülőterek és iparterületek közelében kifejezetten előnyös megoldás lehet a zaj csökkentésére. A zöldtető az ingatlanok értékét is jelentősen növeli.

Környezeti előnyök

A modern, több rétegű zöldtető meghatározó rétege a nem éghető anyagú kőzetgyapotpaplan, amely szigetelőképességével hatékonyan lép fel a zajszennyezéssel szemben is. Könnyű, nyitott szerkezete kedvez a gyökérzet szétterjedésének és elősegíti az elültetett növények növekedését.

A zöldtető a fenntarthatóság és a tisztább levegő jelképe. A növények segítenek megkötni a szmogot, a levegőben található illékony vegyületeket és nehézfémeket, ezáltal javítják a levegő minőségét. A CO2 csökkentő hatásuk jelentős, hiszen egyetlen négyzetméternyi zöldtető-felület éves szinten átlag 5 kg szén-dioxidot is képes megkötni. Összehasonlításként, 1m2 zöldtető ugyanannyi szén-dioxidot képes elnyelni, amennyit egy hagyományos gépkocsi egy 80 km-es autóút során kibocsát” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Ez a mennyiség pedig további 3,2 kilogrammal növelhető éves szinten fosszilis-energiahasználat esetén, hiszen a zöldtetők egyik járulékos előnye, hogy alkalmazásukkal csökken az ingatlan energiaigénye” – tette hozzá a szakember.

A zöldtetők nagy előnye a lehullott záporesők lefolyásának csökkentése, amellyel a nyári időszakban a csatornahálózat leterheltsége 70-95%-kal is csökkenthető. Természetes szűrőképességükkel megakadályozzák, hogy a szennyeződések és a méreganyagok a folyóvizekbe és a vízelvezető csatornákba juthassanak. Erősítik az urbanizáció által megbolygatott ökológiai körforgást. Közösségi kertként, illetve rekreációs területként – akárcsak a természetes zöld területek – az emberi pszichére is jótékonyan hatnak.

zoldteto-retegek_knauf.jpg

A zöldtetők típusai

Kétféle zöldtető típus telepíthető. Az egyik, az úgynevezett extenzív, egy olyan megoldás, mely minimális gondozást igényel, míg a másik, az intenzív, amely szinte egy normál kert, annak minden teendőjével együtt.

"Az extenzív zöldtető tulajdonképpen egy ökológiai védőréteg a tetőn, ami azonban a taposást nem tűrő növények miatt nem járható, így aktív használatra nem alkalmas” – mondta Endes Attila, a Knauf Insulation Kft értékesítési szaktanácsadója. „A másik megoldás az intenzív zöldtető, vagyis a tulajdonképpeni tetőkert szinte egy teljes értékű kert, amellyel legtöbbször mélygarázsok tetején találkozhatunk. Aki ezt a megoldást szeretné, annak bizony előre kell gondolkodnia, hiszen ebben az esetben extra erős tetőszerkezetre van szükség” – tette hozzá a szakember.

Ha zöldtető mellett döntünk, hosszútávra tervezünk, ezért érdemes kiváló minőségben gondolkodnunk. A zöldtetők utólagosan is kivitelezhetőek, de nem minden esetben. Mielőtt nekilátna a tervezgetésnek, mindenképpen beszélnie kell egy statikussal, aki megállapítja, hogy a födém elbírja-e a plusz terhelést, ami extenzív zöldtető esetében nagyjából 120-150 kg-ot, míg intenzív tetőkert esetében minimum 300 kg-ot jelent négyzetméterenként.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9816340544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.12.16. 21:17:54

+100kg/m2, ha marhákat (mint én :) legeltetünk rajta

gigabursch 2020.12.19. 04:26:59

S az mennyit jelentene, ha az építőipar megoldaná azt a kihívást, hogy a borostyán ne kezdje ki a homlokzatot.
Mert ismertem olyan panelházat, amin a 6. emeletig felfutott.
A hőterhelésen túl a zajtörése elképesztő.
Főleg, ha minden házon lenne.
Emellett a talajvizet is stabilizálná.

villanyember 2020.12.19. 19:53:18

@gigabursch:

Ez igaz, de a borostyán nem az igazi. Évente metszeni kéne hogy szép legyen. Ha csak úgy nő, akkor a külső réteg zöld, alatta meg ott a patkányfészek, az elszáradt levelek tömege. A szár egyre vastagodik, évtized alatt akár fatörzs vastagságúra is meghízik. Az angol várak vagy a sárospataki torony kőfala tartja, de nincs a világon az a vakolat ami elbírná. A 20 centi hőszigetelés meg pláne hogy nem. A japán háromkarélyos vadszőlőt el tudom képzelni, de az elég lassan nő.
Szépek ezek a zöldházak, de központi akarat nélkül megfizethetetlenek a legtöbb embernek. A zöldítésnél sokkal sürgősebb lenne a házak tömegének a hőszigetelése, de akkor az európénzeket nem templomok és középületek szigetelésére kéne ellopni.

lutria 2020.12.19. 22:37:38

@gigabursch: Mifelénk is volt egy ilyen,a 4.emelet magasságáig tartott és környék összes verebe beleköltözött-miközben máshol alig lehetett látni őket-és ott csiripeltek benne.:)
Vagy ezért vagy másért de a önkormányzat tavaly kivágatta.:(

Untermensch4 2020.12.24. 18:25:03

@lutria: Ha a borostyán felfuttatására egy külső, ritkás háló-szerű váz szolgál amin olyan elemek is vannak amit nevezhetünk akár "macskalépcső"-nek is, sztem a verebek problémája csökkenthető... :)

villanyember 2020.12.28. 19:41:34

@Untermensch4:

Azt Te csak úgy hiszed! Nekem pár évig be volt futtatva a ház fala vadszőlővel. Nem a japán háromkarélyos, csak a mezei magyar. A környék összes verebe ott tanyázott benne a két macskám legnagyobb örömére. Már virradatkor kezdődött az élet, hajnal 4 körül a verebek teljes hangerővel csiripeltek, a macskák meg a vadszőlőben kúszva gyűjtötték a reggelit. Nem számoltam a verébállományt, de nemigen látszott a macskák táplálkozása. A levelek lehullása után 15-20 fészket számoltam ami látszott a vadszőlőben, a többi a cserép széle alatt rejtőzött. A vadszőlő nagyon elburjánzott, már a cserép alatt a tetőteret ostromolta ezért kénytelen voltam kivágni. Még két évig kitartottak a verebek a cserép alatt, pedig a macskák mesteri ügyességgel halászták ki a szaporulatot a tetőperem alatti fészkekből.
süti beállítások módosítása