Faragjunk apró figurákat

2021.01.30. 09:52 | Írta: Gyökösi Attila

A fafaragás nem kifejezetten trendi hobbi, az unokájának mondjuk falovacskát faragó nagyapa figurája érzésre olyan 50, de inkább 80-100 éves könyvekben bukkanhat fel. Mindenképpen még az okostelefon, a televízió, sőt, talán még az általános villamosítás előtti idők mitikus hőseként képzelem el.

img_20210130_094145.jpg

Pedig nem feltétlenül kéne így legyen. Egy fröccsöntött műanyag, vagy akár egy 3D nyomtatóval nyomtatott figura ugyan épp úgy alkalmas lehet játszani, mint egy fából faragott, de azért azt valahogy nehezebben tudom elképzelni, hogy egy ilyen műanyagfigurát őrizgetnénk a szekrényben és - életünk alkonya felé tartva - időnként párásodó szemmel rápillantva felidézné bennünk az elmúlt gyerekkort és az addigra rég elmúlt nagyapát. 

Szóval fafigurákat faragni igenis lehetne akár menő hobbi is. Ha nem tudjuk, hogyan is kezdjünk hozzá, netán elégedettek vagyunk a kezünkön található ujjak számával és nem érezzük feleslegesnek egyiket sem, esetleg kezdhetjük az egészet Tom Hindes könyvének beszerzésével. A találóan »Faragjunk apró figurákat« című könyvecske a JÓ szakkönyvek közé tartozik. Az egész kiadvány alig 100 oldal, ennek egyharmada az alapok, a megfelelő faanyag és a használandó faragókések témáját járja körbe. Külön pozitívum, hogy mindenhol a hazai lehetőségekhez van igazítva, tehát a nálunk elérhető faanyagok, és beszerezhető szerszámok körét ismerteti. Fontos, hogy itt alapvetően késsel történő faragásról van szó. Tehát nem kell vésők és kalapácsok garmadáját beszerezni, elegendő egy-két alkalmas kis méretű zsebkés.

img_20210130_094108.jpg

Ahogy a könyv hátsó borítóján olvashatjuk: 

„Ha valaki zsebkéssel farag, annak óriási előnye az, hogy gyakorlatilag szinte bárhol és bármikor hódolhat a szenvedélyének. Nincs szükség különleges felszerelésre, sőt, túl sok szabadidőt sem igényel.”

Azért ez jól hangzik...

A könyv második kétharmada pedig már maga a konkrét figurák és az elkészítésük bemutatásáról szól.

Törpék, őzgidák, kiskutyák, minielefántok sorjáznak egymás után. Mindenhol megtudjuk azt is, mennyi idő az elkészítésük. Ez egyébként egy nagyon inspiráló pontja a könyvnek, itt 5-10-20 perc alatt elkészíthető kis figurákról van szó, a sikerélmény tehát nem csak garantált, de ráadásul gyors is.

Egyébként, ha valaki azt gondolná, hogy mindez persze szép meg jó, de hát 40-50 éves városi emberként már úgysem válhat fafaragóvá az ember fia (vagy lánya) annak csak annyit mondhatok, hogy a könyv szerzője, Tom Hindes is már nyugdíjasként szeretett bele ebbe a hobbiba! 

Szóval mindenképp ajánlom! Próbáljátok magatok elé idézni a képet, ahogy várjátok a Blahán a 4-6 villamost, végig nézve az embereken azt látjátok, hogy nem telefont bámulnak, hanem épp apró kutyaszobrokat, meg pocakos törpéket faragnak boszorkányosan gyors mozdulatokkal...

Menő vízió, nem igaz? 

A könyv beszerezhető sokfelé, persze a kiadó webshopjában is.

img_20210130_094050.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8216409000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2021.01.30. 12:23:13

Amikor Debrecenbe a Kossuth-ra jártam, a villamos megállóban gyakran ott volt egy öreg csóka, ő mindig barackmagból faragott mindenféle figurákat.

2021.01.30. 19:19:47

a blahán amúgy se árt, ha kés van az ember keze közelében, most már fogni is van mire

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.01.30. 20:38:00

@zooltek: Ahhoz az én szemem már nem elég jó... :)
süti beállítások módosítása