Vegyszerek nélkül a kiskertben

2021.03.08. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Teljesen váratlanul tavasz lett, ráadásul rögtön további két hét Covid bezártság következik. (Legalábbis részleges bezártság, azoknak, akik épp szerencsések. Vagy szerencsétlenek, ez nyilván eset- és nézőpontfüggő.) Akárhogy is, itt a KERT és a kerti munkák ideje. Azok, akik a kertjükben nem csak betont, sufnit, fáskamrát, gyalogutat és műanyagmedencét építenek és tárolnak, hanem mondjuk zöldséget-gyümölcsöt termesztenek, ilyenkor bizony sok mindent el kell dönteniük. Ezen döntések közé tartozik az is, hogy vajon eljött-e már az ideje annak, hogy a sok éve tervezgetett bio, vagyis teljesen vegyszermentes »gazdálkodás« trendi és egészséges, ugyanakkor kukacok és csigák rágta levelekkel szegélyezett ösvényére lépjünk?

nov2.jpg

A dolog egyszerre csábító és ijesztő is, legalábbis ha eddig a jól bevált, lemosópermetezéses-szintetikus növényvédőszeres iskola tanai szerint éltünk. Talán nem is tudjuk, hogy kéne ennek az egész egészségesdi kertművelésnek nekiállni. Az egész biztos rettentő bonyolult, küzdelmes, és mindezek ellenére nyilván teli van tönkrement és kárba veszett növénnyel és terménnyel.  

nov1.jpg

Ezekre a kínzó és bizonytalansággal teli kérdésekre kínál remek válaszokkal, használható tanácsokkal teli útmutatót a most ajánlott szakkönyv. Elisabeth Koppenstein Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben című könyvének első oldalain persze még nem konkrét tanácsokat lelünk. Senki ne számítson arra, hogy a biokert kérdését meg lehet annyival úszni, hogy a megszokott vegyszerek helyett ezentúl teliholdnál szüretelt madárfűbogyólével permetezünk. Ennél a dolog sokkal összetettebb. Némi szemléletformálással indítunk, majd utána rögtön megbarátkozhatunk a rendszerben gondolkozás ideájával. Mert bizony itt egy élő közösségről van szó, amelynek a növényeink épp úgy tagjai mint a talaj baktériumai, vagy épp egy hasznos (netán épp haszontalan) rovar. Ahogy a kiadvány fülszövegében is olvashatjuk: 

„A vegyszermentes növénytermesztés már a kert tervezésénél kezdődik. A talaj- és fényviszonyoknak megfelelően kiválasztott növények, a hasznos élőlényeket csalogató virágokkal és fűszernövényekkel tarkított zöldségágyások, a helyes növénytársítások, a komposztálás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy természetes, egészséges legyen a kertünk.”

Ehhez pedig bőséges segítséget kapunk ettől a könyvtől. Szó esik benne ökológiáról, életközösségekről, a megfelelő talaj létrehozásáról és megőrzéséről, a növénytársításokról. Sőt, a hagyományos és szintetikus növényvédő szerekről, azok hatásmechanizmusáról is. És persze megismerjük a megelőző növényvédelem, a vetésforgó, vagy épp a zöldtrágyázás jelentőségét.

És még csak ekkor jön a java:

A könyv felsorolja a kiskertekben leggyakrabban előforduló kártevőket és kórokozókat, segít a felismerésükben és tanácsokat ad, hogyan vehetjük fel ellenük a harcot vegyszerek nélkül, környezetbarát módszerekkel. Megismerünk a Bimbólikasztó bogártól a Levélpirosító ribiszke-levéltetűn át a Rozsdabetegségekig sokféle pokolbéli nyavaját és okozójukat. És persze megtudjuk azt is, hogyan bánjunk el velük. Ha megfogadjuk a tanácsokat, hobbikertünkben nemcsak az adott károkozókkal tudunk elbánni, hanem idővel kialakul vagy visszaáll a természetes egyensúly is. 

Ami ezekben a zivataros, Covid sújtotta időkben azért igazán jól hangzik. 

Mindenképp ajánljuk a könyvet, amit gyakorlatilag minden netes könyváruházban megtaláltok, természetesen a kiadó webshopjában is. Ha van kertetek, mindenképp lájkoljátok és osszátok meg ezt a posztot a Facebookon, nem különben akkor is, ha nincs, de van olyan ismerősötök akinek van. Vagy az ismerős ismerősének...

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4616453548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása