Nyomtassunk lámpát

2021.05.05. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Pár hónapja írtunk itt a blogon az egyik videónkhoz szükséges MASK-féle maszk nyomtatásáról, amit egy barátom tett meg nekünk. Nemrég egy új, #nagyonsárga markológépre lettem figyelmes az oldalán. Rákérdeztem mi ez, mire elmesélte, illetve küldött is hozzá linkeket, meg képeket. A szerkezet leginkább egy önjáró markológépre emlékeztet, az állítható karon található markolókanálban egy igen komoly ledes világítótest kapott helyet, tehát ez igazából egy íróasztal-lámpa. Főképp persze fiúk részére. (Ezt azért írom ide, mert itt a Furdancsnál a gendertémájú kommentekből eddig kimaradtunk, hátha így végre sikerül ilyeneket is gyűjtenünk.)

182550556_798655301028052_1978004912973590550_n.png

Szóval a projekt úgy indult, hogy Tamás barátom felfedezett egy képet valami Twitter posztban, egy hasonló szerkezetről. Kicsit utána kutatott, és kiderült, hogy ezt az általa talált markoló-lámpát az Aliexpress-en árulták, igen borsos áron.

Tominak megtetszett, és miután mára vagy 3-4 különböző 3D nyomtatót koptat párhuzamosan, és a tervezőprogramokban is otthonosan mozog, nekiállt tervezni egyet magának.

A tervekről, illetve a kész gépről ezen a LINKEN találtok sok képet és leírást.

A tervezést a Fusion 360 programmal végezte, a nyomtatás a megfelelő színű, sárga és fekete alapanyagból történt, így festésre nem volt szükség. A világítást egy Ulanzi VL49 vakupapucsos videólámpa adja, e köré tervezte igazából a markológép kanalát, illetve méreteit. A lámpa fényerőszabályzós, beépített akkumulátorral rendelkezik. (Eredetileg ugye ez egy fényképező tetejére feltolható, videózást segítő, komplett lámpácska.) usb-C kábellel tölthető, illetve arról is képes működni.

Így nem szükséges folyamatosan a hálózathoz csatlakoztatni, ha a gyermek épp a szőnyegen játszik, vagy az ágyban, és ott lenne szükség fényre, simán áthurcolható.

A kar rögzítését, állítást végző »teleszkópok« is saját gyártmányúak, a sárga részei szintén nyomtatva lettek, a tengelyük pedig üzletben kapható húzott acélhuzalból készült.

Felmerül a kérdés, hogy egy darab ilyen lámpa vajon megéri-e a belefektetett számtalan munkaórát? Ahogy Tomi mesélte, a nyomtatás mintegy 80 óra. Minden nyomtatóját igénybe vette hozzá, az alkatrészek a megalkotásukhoz leginkább alkalmas nyomtatóval készültek. (Prusa MINI, Anycubic Predator, Anycubic Kossel) Maga a tervezés is eltartott ez darabig. Miután a felhasznált alapanyag illetve a beépített lámpa sem olcsó, igazából késztermékként ez a markoló már nemigen értékesíthető.

De 3D körökben mostanság nem is ez a menő, akik ilyesmivel foglalkoznak, magát a gyártást is szeretik maguk csinálni. Ehhez pedig tervek kellenek. A neten persze számtalan ingyenes terv is található, de ha valaki egy konkrét tárgyba szeret bele, általában annak a tervei is megvásárolhatók. Gyakorlatilag a tervek értékesítése jelenti megoldást, ha valaki valami hozamot vagy viszonzást szeretne egy szép és összetett tárgy tervezésébe ölt munkaórák kiegyenlítéséért. A Cults3d.com oldal épp egy erre szolgáló felület. Itt számtalan - kategóriákra bontott - termék, használati- és dísztárgy terveit, összeszerelési leírásait találhatják meg az erre kíváncsiak. 

Ha valaki kedvet kap egy ilyen markolóhoz, nyugodtan keresse Tomit a fenti linken. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr316522416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása