Szexi-e az ezermesterség?

2021.07.21. 08:47 | Írta: Gyökösi Attila

A címben foglalt kérdésre nyilván többféle válasz is lehetséges. Eleve maga a kérdés is többféle módon és körülmények között tehető fel. Amire most én gondolok, az egy talán speciálisabb aspektus, nevezetesen, hogy az ezermesterség, a mindenhez értés vonzó-e még a gyengébb nem számára?

male-fitness-models.jpg

Az van, hogy azok a lányok, akikkel én mostanában találkozom, többnyire kialakult elképzelésekkel, ideálokkal rendelkeznek. A pasi legyen szexi, kisportolt, ápolt, legyen szélesebb látókörű, lehessen vele jókat beszélgetni szinte bármiről. Képes legyen értékelni egy festményt vagy más műalkotást, legyen zenei ízlése, értékelje a kifinomult gasztronómiát. Nem árt persze ha sportol, ha van sztorija, ha valamiben nagyon profi, ha van olyan dolog az életében, amiről igazán szenvedélyesen, magával ragadóan tud mesélni. És nem árt ha figyelmes, hordozza szíve hölgyét a tenyerén, legyen megbízható, az sem baj, ha némiképp tehetős… Legyen kezdeményező, találja ki, mire vágyik a párja, de ha úgy hozza a sors, tudjon meglepetést is okozni. (Nem biztos hogy a felsorolás összes eleme meg kell legyen mindig, én legalábbis ismerek nagyon igényes csodalányt, aki azonban egyszerűen immunis a zenére és olyat is, aki szereti, ha a párjának van némi pocakja, mert azon kényelmes feküdni...) Tapasztalatom szerint a felsorolt tulajdonságok mindegyikére alkalmazható a 'SZEXI' titulus. 

Mondjuk ha jobban belegondolok, ezek persze általános elvárások, amelyek amúgy jogosak is, legalábbis fordított esetben én is ilyesmit keresek/keresnék. 

Ami viszont most eszembe juttatta hogy ezt az írást megszüljem, az az, hogy bizony a kétkezi munka, az elromlott dolgok megjavításának vagy épp az otthoni karbantartások elvégzésének képessége legtöbbször nem szerepel a hölgyek listáján. Az ilyen irányú képesség valahogy mostanában NEM SZEXI. 

Pedig a mindennapokhoz ez nagyon is hozzátartozna, amit barátként számtalan beszélgetés is igazol. Mert bizony azért az sokszor megesik, hogy egy-egy barátnő elpanaszolja, hogy az általa végül kiválasztott »kockahas« számos jó tulajdonsága mellett sajnos képtelen akár a legelemibb otthoni karbantartások elvégzésére is, hát még egy komolyabb lakásfelújításra, festésre, épületasztalosságra, netán némi kőművesmunkára. Aki olvasta már a korábbi szösszeneteim, az tudhatja, hogy én bizony eléggé fontosnak tartom, hogy az ember próbálja meg uralni a környezetében felmerülő problémákat. Ideálom a klasszikus, Verne Gyula-i ezermester, aki ugye néhányad magával egy rejtelmes szigetre vetődve képes nemcsak túlélésre, de még némi komfort megteremtésére is.

Szóval ez jutott eszembe ma reggel, amikor épp festéshez kért ötleteket egy leányzó, aki a fenti problémával (sok szempontból szuper, de sajnos ebben a karbantartásos dologban kevésbé otthonosan mozgó pasi) küzd. Én meg persze mondtam, hogy az alapvető probléma, hogy rosszul választ párt. :) Mindazonáltal ajánlottam festőt is.

Nektek, furdancsos olvasóknak, van ilyen irányú, mély élettapasztalatokat és bölcsességeket felvonultató tapasztalásotok? Ha igen, semmiképp se tartsátok magatokban, írjátok meg akár itt, akár a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2016634130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2021.07.21. 09:44:17

" az sem baj, ha némiképp tehetős… "
Amikortájt demográfiailag férfihiány volt, egyben hiánygazdaság is. Az első miatt a minimális elvárás az volt hogy a férfi "legyen egy fokkal szebb az ördögnél", a második miatt kapcsolati tőke és ezermesterség volt a nyerő.
Most kiegyenlítettek a nemi arányok és fogyasztói társadalom van. Sztem a hölgy is csak azért fordult hozzád mert nem az volt az első ötlete hogy kockahas majd kifest, hanem az építőipar jelenlegi állapotában hiány van ráérő festőből is...

Untermensch4 2021.07.21. 09:46:26

A kommentelésnél az előbb volt "hidak" de a felüljáró is annak számít. Utána "csónakok". Mi a különbség/határ a csónak és a hajó között..? :)

gigabursch 2021.07.21. 10:24:32

@Untermensch4:
A választ a Hajózási Szabályozat definiálja.
Persze egy vizisportoló számára egy kajak, egy kenu, egy szkif sohasem lesz csónak, mert a csónakkal Magukat bácsi közlekedik a nádasban.

Wildhunt 2021.07.21. 11:20:23

@gigabursch: tiszapartiként: az a ladik. Nem keverendő a csónakkal!

Untermensch4 2021.07.21. 11:45:39

@gigabursch: Ez az? net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100057.nfm
Eddig nem találtam meg benne de azt már látom hogy a hajózás is túlszabályozott az én ízlésemhez.

Untermensch4 2021.07.21. 11:46:21

@Wildhunt: A ladik egy szögletes csónak, nem..? :)

Wildhunt 2021.07.21. 13:02:01

@Untermensch4: szögletes, szimmetrikus minden esetben lapos fenekű,szigorúan egy oldalról hajtott. Ladik. A csónak eleje mindig keskenyebb mint a vége, akkor is ha szögletes.

2021.07.21. 19:35:46

hát persze, hogy az, ha nő csinálja

Untermensch4 2021.07.22. 01:16:17

@Wildhunt: Pont a tiszán láttam régebben ilyet, de sztem semmi nem akadályozza meg hogy ne csak egy oldalon hajtsák.

Wildhunt 2021.07.22. 08:51:54

@Untermensch4: láttam akkor is a filmekben, hogy két evezővel két oldalról kell hajtani a csónakot, tehát nosza próbáljuk meg. Kiderült hogy a ladik így használva az orrát lefelé tolja a vízbe és szinte irányíthatatlan. Tehát "lapjával húz, élivel kormányoz". Ha a padló az orr felé kicsit is emelkedik, akkor már biztosan más a helyzet, de az már csónak. Jó ez a blog.

Untermensch4 2021.07.22. 10:29:22

@Wildhunt: Őszintén szólva a két evezővel, menetiránynak háttal történő meghajtás nekem nagyon nem tetszik, én csónakkal is mindig megpróbáltam a "lapjával húz, élivel kormányoz" -módszert.
Sztem ez, hogy a padló az orr felé emelkedik, ez már egy megfogható műszaki különbség. A csónak egy kis hajó, a ladik egy kis uszály. :)

gigabursch 2021.07.25. 12:57:38

@Untermensch4:
Az uszály rendelkezik önálló kormányművel és külső géphajó gondoskodik a haladásáról.
A ladik és a bárka nem rendelkezik önálló kormányművel.
A csónak igen.

A csónak és a ladik ugyanakkor emberi hajtású.

Az evező és a lapát között az az érdemi különbség, hogy működ(tét)ését tekintve az evező kétkarú emelő, a lapát meg egykarú emelő.

Untermensch4 2021.07.25. 17:39:02

@gigabursch: Ez érdekes, eddig úgy tudtam hogy az evező az "evező lapát" csak rövidült az elnevezés. Így viszont geometriától függetlenül sok minden amit "csónak"-nak gondoltam, önálló kormánymű hiányában ladik, akkor is ha evezővel hajtják (ami tképp egy lapát, egy villával a hajótesten)?

gigabursch 2021.07.26. 10:47:26

@Untermensch4:
Valahogy úgy...
Igazában 100% tisztára nincs semmi sem definiálva, de úgy azért 90%-re igen...
Az már azért elég erős.

Persze a mindennapi szóhasználatban ez messze nem ilyen precíz.
Főleg, ha (sport)újságírók vannak a közelben...
:-)

Az evezővel evezel a vízen, ellenben a lapáttal húzol (hiszen odahúzod magadhoz a vizet, értelemszerűen a hajó meg előremegy). Persze a ritmusos, nagy tempójú lapáttal végzett munkára használt kifejezés a csapás is, bár ez félrevezető.
Na meg az evezés kapcsán is használják a húzást, mint kifejezést...

Sőt! Gondolj bele abba is, hogy a legtöbb kajaknak van kormányműve, míg a kenuknak egyáltalán nincs!
Akárcsak vannak kormányos és kormányos nélküli evezőshajók. Akkor az egyik ladik, a másik meg csónak?!?
Nem véletlen, hogy a vonatkozó sportágakban a sportolók egységesen a _HAJÓ_ kifejezést használják.
A sporton kívüli jogszabály alkotók ebből persze kb. semmit sem értenek és semmit sem ismernek.

Untermensch4 2021.07.26. 15:11:32

@gigabursch: Leegyszerűsítettem. Minden ami kicsi, az csónak. Ami már akkora hogy legalább egy mentőcsónakot tud vinni, az hajó. Ami úgy lapos hogy felborítva is sík fedélzete van és úszásképessége, az meg tutaj. :)
süti beállítások módosítása