Szerszámkészlet újratöltve

2021.08.05. 06:00 | Írta: Gyökösi Attila

Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges szerszámok körét. Ez az írás most került a szemem elé, elvileg vagy 7 éve írtuk. Érdekes azért belegondolni, hogy ez alatt az igazából azért nem olyan hosszú idő alatt is mennyit változtak a motoros, főképp az akkumulátoros szerszámok. Anno a poszt egy konkrét levélváltás folyományaként született, és főképp azoknak szólt, akik mondjuk egy pici lakótelepi garzonban élnek, és tényleg nincs semmi felesleges helyük, kamrájuk, pincerészük egy bármilyen pici műhely kialakítására. Az is lehet, hogy tapasztalatuk sincs ilyen téren, mindamellett azonban érdeklődnek a saját kezűleg végzett fúrás-faragás és javítási munkák iránt. (Mert az ezermesterség mint tudjuk szexi...)

 szett2.jpg

Az Ő részükre nyilván egy alkalmatos szerszámosláda lehet az egyetlen megoldás, amelybe mindennek bele kell férni, amire csak szükség lehet. Mint látni fogjuk, a szerszámokra fordítható összeg persze itt sem közömbös, de a találékonyság meg a beszerzések átgondolása azért sokat számít.

Három részre osztanám a dolgot:

Miután munkapad nincs, nyilván szükséges lesz egy kisméretű satu (műszerész satu), amit időszakosan a konyhapult vagy az étkezőasztal lapjára tudunk szorítani. Egy kis alkatrész fúrásához, reszeléséhez, vagy egy karnisrúd méretre szabásához akár egy 60 mm-es pofaméretű kis satu is jó lehet. Esetleg beszerezhetünk néhány asztalos- vagy párhuzamszorítót, ezek sokszor helyettesíthetik a rendes satupadot, ha némi leleménnyel alkalmazzuk a munkadarab rögzítésére.

szett3.jpg

Kéziszerszámok:

Ha hely- és/vagy pénzszűkében vagyunk, nyilván a tradicionális kéziszerszámokat kell előnyben részesítenünk. A legtöbb barkácsáruházban lehet kapni kis méretű, sajátmárkás szerszámkészleteket, de akár az Ikea-ban is van épp a bútoraik összeállításához szükséges alap darabokat tartalmazó készlet. Ezek a készletek – miután általában az áruház reklámozása a feladatuk, és persze semmilyen marketing és reklámköltség nem rakódik rájuk – általában olcsóak, és sokszor meglepően jól használhatóak. A tartalmuk általában egy kalapács, egy kombinált fogó, pár csavarhúzó, imbuszkulcsok, mérőszalag, szike. Ha semmink nincs, érdemes egy ilyen készlettel indítani, és ezt bővíteni tovább. Csavarhúzó fronton manapság már a biteké a világ, egy közepes bitkészlettel szinte minden csavarfajtára felkészülhetünk. (Ettől még persze kellene hagyományos csavarhúzók is, mert megesik, hogy a bitek befogószára nem fér el az adott munkánál, mondjuk ha egy háztartási gép burkolatába süllyesztett csavarját kell kitekernünk.) Célszerű lehet még beszereznünk néhány villáskulcsot, legyen köztük a vízcsapok szereléséhez szükséges nagyobb méret is. Jó lehet egy jobb minőségű csőfogó vagy patentfogó, ez sok célszerszámot helyettesíthet. Ha szeretünk villanyt szerelni, jól jöhet néhány erre való, biztonságosan szigetelt fogó és csavarhúzó, fázisceruza. Ha fából készül dolgokat is reparálnánk, kellhet egy-két favéső, félgömbölyű reszelő, esetleg - régi ajtók, ablakok újra csukhatóvá tételéhez - egy párkánygyalu. Ha időnként fűrészelhetnékünk is támad, kellhet egy keretes fémfűrész, fához esetleg egy kisebb (30-35cm hosszú) finomabb fogú rókafarkú fűrész, bár a fém keretfűrészhez lehet kapni fához való lapot is, így rögtön spóroltunk némi helyet. Ha kedveljük a vízszintes polcokat, jól jöhet egy vízmérték.

Motoros szerszámok:

Ezekből mindenképp kell valami fúróféle. Ha panelban lakunk, és falat is fúrnánk, nyilván masszív, komoly teljesítményű ütvefúró volna az igazi, de ennek beszerzése a ritka munkák miatt nemigen éri meg. A hagyományos mechanikusan ütő ütvefúrók az igazán kemény betont nemigen viszik, a pneumatikus fúrók viszont drágák, és a falfúráson kívül másra nemigen jók. (*Ez persze ma már nem feltétlen igaz, csodás gépekre bukkanhatunk akár akkus verziókban is, persze nem olcsón.) Legjobb ha veszünk egy 5-600 wattos egyszerű kézi fúrógépet, esetleg egy kétsebességes akkumulátoros fúró-csavarozó gépet, amelyik tud 1200-1400 fordulaton is forogni, ezek már tényleg alkalmasak fúrásra is. Aztán ha mégis falat fúrnánk (mondjuk évente kétszer) kölcsönkérünk egy gépet 20 percre. A fúrógéphez persze érdemes venni pár fúrószárat is, egy 13-16 darabos készlet 1000-1500 forint körül megvan még jó minőséget produkáló gyártótól is.

Ha kicsit (sokkal) nagyobb ráfordítható összeg áll rendelkezésre, akkor persze a motoros kéziszerszámoknál sok valóban jó alternatívát találhatunk. A most már elég komolyan terjeszkedő 18 voltos akkumulátoros technológia egészen kompakt, mégis bivalyerős gépek kialakítását teszi lehetővé, és ezekből igen komoly készleteket is lehet találni, ahol a gépek ugyanazt az akkumulátort használják, így nincs szükség több töltőre és minden géphez külön akkumulátorra.

m18fpp4a2-503b_001.jpg

Ez az akkumulátoros készlet például - hogy úgy mondjam - rendben van...

Nos. Ez volna az alapkészlet, ami azért a problémák legtöbbjén átsegíthet. Ha veszünk egy 20 vagy 24 colos szerszámládát, abba a fentiek még a fúrógéppel együtt is beleférhetnek. Persze azt szem előtt kell tartanunk, hogy a házkörüli barkácsolásban - többek között - az a szép, hogy gyakorlatilag minden szakma szerszámaira szükség lehet, villanyszerelőtől a vízszerelőn át az asztalosig. A szerszámkészletünk még akkor sem lehetne teljes, ha egy komplett szobát megtöltenénk. De azért idővel nagyjából elérhetjük a „jól felkészült” szintet, főképp ha a találékonyságunk is a szükséges szintre fejlődik.  

szett4.jpg

Egy ilyen masszív ládára akár rá is állhatunk, vagy épp fűrészelhetünk is rajta, ha muszáj.

Van viszonylag sok apró dolog ami a fenti felsorolásból hiányzik. Spakli (alias spatula, alias simítóvas), csiszolóvászon, szigetelő- és ragasztó szalag, és persze mindenféle csavarok, szögek, csapokhoz való tömítések, WD40, stb-stb. Azonban ezek idővel úgyis összegyűlnek, és teljesen felesleges előre beszerezni mondjuk egy marék facsavart, mert amikor szükség lesz rájuk, úgysem pont az a méret fog kelleni…

szett5.jpg

Idővel persze úgyis idejutunk.

A fent felsorolt szerszámfajták jó részéről már írtunk itt a blogban, ezen írások akár a beszerzésben és a választásban is segíthetnek. Használjátok a blog kereső ablakát, és adjatok meg egyszerű keresőszavakat, (mondjuk csak annyit, hogy: fogó) így viszonylag sok értékes tudásanyaghoz juthattok pár kattintással.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr165628158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2013.11.19. 11:00:02

Köszönöm, pont ezen agyaltunk az asszonypajtival, hogy jól lenne megszüntetni a pincében a cipősdobozt. Elvileg elhozhatunk majd örökölt igazi vas ládát, de azt meg ő nem fogja elbírni. Az alapból 15 kiló üresen. Liftgyárból jött úgy 30 éve, nem sajnálták az anyagot... Úgyhogy kerítünk valami műanyagot, könnyebbet, az alapvető dolgoknak, tényleg kb. ikea bútorszerelő cucc, és a vasládába a többi. Azt hiszem, fűrészelni is inkább a vasládán.

Untermensch4 2013.11.19. 15:04:21

a közepes mérettartományú villáskulcsok kiváltására javasolnék 2 db svédfogót (és itt nem ragasztóval bekent vodkásüvegre gondolok) :)

lutria 2013.11.19. 17:46:04

Én egy gyári műanyag szerszámkészlet ládáját tuningoltam fel,amikor több helyen is beszakadt az a hajszálvékony lap ami a szerszámokat tartja,kemény műanyag habszivacsra cseréltem amiből kivágtam (új elrendezésben)a szerszámok formáját-még több is fér bele mint eredetileg,-majd amikor a láda két felét összekötő fröccsöntött" zsanér" is elvásott akkor kisméretű fémzsanérra cseréltem őket.
Amikor a készlethez tartozó racsnis hajtókar megszakadt,próbáltam keresni helyette másikat de csak rövidebb nyelűt találtam-gondolva arra kellhet még a nagyobb nyomaték-megtartottam a régit is csak a céges TMK-ban fixre hegesztettem,végszükség esetében rá lehet húzni egy csövet és lehet vele szadizni a berohad nagyobb méretű anyacsavarokat.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.19. 19:44:25

@Untermensch4: Haha! Svédfogó!

Tegnap pont a gyors csavarhúzó=fúrógép ellentettjét próbáltam ki.
Megdöbbentően hatékony, bár tudni kell abbahagyni. 8 centis facsavart csavartam be fúrógépbe fogott bittel. Az elsőnél becsavarta, aztán letörte a csavar fejét. Nem oldható kötés :)

Untermensch4 2013.11.20. 18:38:34

@Morgan kapitány: ezek a bitek furák. két márka akciós termékéhez tartozó bitek közül az egyik minden fajta csavarnál bénább volt mint a másiké (kísérletileg ugyanazzal a szerszámmal próbálgattam). döbbenet.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.11.20. 18:55:13

Valami markat irhattatok volna.
Egyszeru szerszamkeszlettel kezdtem, hogy a lakasban ami kell azt meg tudjam csinalni. Evente egy-ket alkalommal veszem elo, de 5 ev alatt leamortizaltam a keszletet. A csavarhuzok kicsorbultak, elgorbultek, a bitek ledaralodtak. Villaskulcsok iszonyat pontatlanok, lotyognek az anyan, stb.

Szivesen vennek egy korrekt alapkeszletet akar 30-40 ert is (elektromos cuccok nelkul) de amiket latok boltokban 20 korul azok uolyan tragyanak tunnek, mint amilyen nekem van.

Az ilyen lux, manesman, worktools dolgok nem tunnek tartosnak.
Hol nezelodjek?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.11.20. 22:21:40

@Hurrá Torpedó: No igen. Saját tapasztalat, hogy egy szerszám kivitele, a fém részek köszörülése rengeteget elárul arról mire számíthat az ember. Persze ehez kell némi tapasztalat, az igaz.
A megfizethető szerszámok között (a profi Beta, Gedore, Facom, stb. nyilván nem jönnek szóba) nekem bejött ám az OBI-s Lux tools, csak a sok csillagos "profi" szériából kell választani. (a csillagok száma jelöli a minőséget) De jó lehet a Stanley is. Van néhány cseh és lengyel márka, azok sem rosszak. Új kedvenc pl.: az Extol. Itt is a profi szériát keresd (extol premium). A fogóik brutál jók, és hihetetlenül olcsóak. albaszerszam.hu/
A Workzone (ALDI) is jó ám.
A bitekről már írtunk sokat, 100 Ft/darab ár alatt azért ritka az igazán jó. Nézz körbe mondjuk itt: www.gepdepo.hu/tartozekok-18/csavarozas-243/hun/
Itt a gépdepón amúgy van egy "NEO" nevű márka, szerintem ez ugyanaz mint az Extol, legalábbis a fogók teljesen megegyeznek. Ez sem rossz.

Amúgy talán érdemes keresned egy jó kereskedést. A jobbak tartanak bizonyos színvonalat, túl gagyit nem forgalmaznak. Persze sose az árlista legolcsóbb darabját vedd meg... Ilyen cégek például: Fétis, Gépdepó.
De a Pilana-nak is jó cuccai vannak.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.11.21. 10:05:16

@Thoreau:
Köszönöm a tippeket. Ez az Extol a képek alapján elég masszívnak tűnik. Egy máshonnan jött tipp szerint a Yato is elég strapabíró állítólag.

Mivel Fehérvár nincs túl messze tőlem, lehet hogy megtekintem az ajánlott boltot egyszer személyesen is, mert mégiscsak jobb személyesen kézbevenni egy szerszámot, mielőtt megveszi az ember.

Most hirtelen nem jut eszembe milyen alapkészletem van otthon, de leírom az előforduló hibákat:
-kalapács nyele vékony falú lemezcső: pár komolyabb ütés után megnyaklott.
-T kulcs műanyag nyelébe kontárul beragasztott szár, az első erősebb anyánál leszakadt a műanyag (eleve a fém szár nem T alakú volt, csak egy rúd)
-bitek, csavarhúzók ledarált feje, pedig a csavarhoz illőt használtam
-fogók guminyelének ragasztása elengedett, mozognak a száron

Szóval eléggé beszívtam ezzel ami most van :) Csak nyűg velük a meló.

Untermensch4 2013.11.21. 15:35:46

@Hurrá Torpedó: nekem a bit-es sztorimban lux marokcsavarhúzó (feltéve hogy így hívják az ilyen szakóca-szerűen fogható izéket) volt a nyerő pedig hirtelen felindulásból akciósan vettem. a bitek frankó gumi tartóban voltak amiből nem szóródnak ki

plümpike 2021.08.09. 21:54:12

@Hurrá Torpedó: Van egy készlet (3 sima, 3 csillag) yato csavarhúzóm, azok tényleg kurva jók, nagyon ajánlom. 3-4 éve meg van, iszonyat sokat használtam, még vésésre is, és az összes hibátlan.

Egy másik szettet vettem a lidliben (mert abban volt rövid csillag és sima is), 8 darabos, azt is egész sokat nyúzom, (mondjuk kiméletesebben mint a yato-t) de az is jó, kb egy árban voltak, ilyen 3-4 e ft / készlet környékén.

NEO tools lemezollóm van, az elég finom cucc.

Kaptam még évekkel ezelőtt LUX tools készletet (villáskulcsok, racsnis szárak, bitek), az egy minősíthetetlen fos. Nem tudom, melyik árkategória, a kölcsönadott, majd elvesztett villáskulcsaim ellentételezésére kaptam rokontól, de az valami végtelenül hitvány egy termék. A cserélhető fejű csavarhúzón néhány húzás után már elforog a gumi (ezzel ellentétben a sok, érts 10+ évvel korábban darabra vett ugyanilyan másik ami a mai napig hibátlan), a bitek 80%-ának konkrétan letört a fogazása egy nagyobb erőltetésnél, a villáskulcsok pedig nem elég merevek, egy komolyabb lazításnál látod ahogy a pofák eltágulnak a csavaron. Persze rugalmasan, nem hajlik, nem törik, de a nagyobb méreteket még kézzel sem érdemes erőltetni, pláne toldóval.
Ami viszont meglepően jó, az az 1/4-es racsni: elég sokat használom, porban-szarban és nem úgy tűnik, mint ami fel akarja adni. A készlet pozitívuma a külső-belső torx (ritkán kell, de akkor nagyon) és az, hogy minden 6-os mérettől indul, azt viszont szeretem benne.

A leggyakrabban használt méretű villásokat megvettem Betá-ban, azok elég jók, de darabra olyan 3 ezer külör voltak.

A racsnis csillag-villás szettem az valami szerszámkell.hu-s olcsó márka, talán johannesway, vagy valami ilyesmi. Nem használom túl sokat, de volt már ami tönkrement közülük. Ez nem létszükséglet szerszám, de ha kell, akkor érdemesebb valami drágábbat nézni.

Csőkulcs szettem, zeegergyűrű fogóim szintén valami ilyesmi kategóriák, nem nagy minőség, de ritkán is kell, szóval elvagyok velük.

1/2es dugókulcsaim egy része valami szovjet szett meglévő darabjai, egy másik részük szintén a szerszámkell-ről lett rendelve, meg van pár Beta. Mind egyformán jó, ahogy egyformán jó a yato és a neo tools feles racsni is.

Van pár stanley meg parkside fogóm (különféle telefonfogók, oldalcsipő fogó, stb...) ezeket aránylag sokat, de nem túl nagy igénybevétellel használom, azt bírják.

Ahol csak tudok, igyekszem békebeli cuccokat menteni,a svédfogóm, nagy satum, franciakulcsaim ilyenek, meg egy pár elektromos gép: apai örökség. Na ezek tuti túlélnek még engem is.

gigabursch 2021.08.22. 10:11:20

Hét éve a kisfiam pont olyan készletet kapott tőlem, mint ami a legelső képen van l.
süti beállítások módosítása