Víztakarékoskodjunk! Tisztességes perlátort minden csapra!

2021.12.28. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Egyszerű de igen hatékony háztartási kütyüről írtunk nektek egy beszámolót. Ezzel az eszközzel meglepő mennyiségű vizet, ezáltal konyhapénzt tudunk megtakarítani. Van a csaptelepeknek egy olyan alkatrésze, amit mindenki használ, mégis csak kevesen ismerik. A perlátor, turbulátor, sugárszabályozó vagy éppen sugárvezető megnevezések nagyjából ugyanazt az eszközt jelentik. Azt a kis fém kütyüt, amin keresztül a víz kifolyik a csapból. A perlátor kicsi, de erős, több szempontból is hasznos.

416453_1.jpg

Szárazabb érzés
Ha arra vagyunk kíváncsiak, miért találták ki egyáltalán ezt az alkatrészt, a múlt század közepéig kell visszautaznunk az időben. Ekkoriban terjedtek el a keverő csaptelepek, amik már nem csak vagy hideg vagy meleg vizet adtak, hanem a kettő összekeverésével akár langyosat is. Ma már gyakorlatilag minden háztartásban ilyen csapokat találunk. Kivéve Angliát, ahol még a mai napig sok mosdó vagy kád oldalán van két csaptelep: egy hideg és egy meleg. De ezt az angolok maguk sem igazán értik, miért.

Perlátorral   

Perlátor nélkül  

A keverőcsapok hőskorában egy-egy kézmosásnál előfordult, hogy annyira fröcskölt a kiáramló víz, hogy szem nem maradt szárazon. Örülhetett, aki megúszta ázott ruha nélkül. A probléma megoldására születtek meg az első sugárszabályozók. Ez a név magában hordozza az elsődleges funkciót. Ha megnézzük a jobboldali képen a sugárvezető nélküli csapot, láthatjuk, hogy a víz mennyire fröcsköl, ellentétben a baloldali, sugárszabályozós csappal.

Az első perlátorok egyszerűen akadályozták meg a fröcskölést: A csapból kifolyó vízsugarat apró elválasztó falakkal párhuzamos vízsugarakra osztották, nagyjából olyan alakban, mint egy kerek, de már cikkekre vágott torta. Még ma is találkozhatunk ezzel a megoldással, bár jobbára csak az olcsóbb, kínai csapoknál. 

Nem hallom, mert zörög a sárhányó
Az ember azonban telhetetlen. Nem elég neki, hogy nem kell lejárni a patakhoz vízért, nem elég, hogy száraz ingben tud kezet mosni. Bántotta a fülét, hogy a csaptelep hangos. Csendeset akart. Így tehát kutatások, mérések kezdődtek a témában, és megjelentek a zajminősítések is, ami alapján a csaptelepeket is különböző kategóriákba sorolták csendességüknek megfelelően. A legjobb, legcsendesebb csapok a Geräuschklasse I. kategóriába tartoznak. Az elnevezésből is látszik, hogy ezen a területen is a németek jártak az élen. A csendességre törekvés komoly versenyre és fejlesztésekre ösztökélte a gyártókat, így ma már szerencsére nem kell hallgatnunk a 30 éve még megszokott fülszaggató vízvezetékbúgást. 

És hát, ahogy az ostor is a végén csattan, a csaptelepnek is a kifolyónyílása a leghangosabb. Ezért a következő generációs perlátorok kis levegőbuborékokat kevertek a vízhez, így csendes, puha vízsugarat állítottak elő. Ekkor születhetett a habosító megnevezés is.

Víztakarékosság
Még a rezsiharc hajnala előtt, egy egészen közeli galaxisban újabb funkcióval gazdagodtak a sugárszabályzók: Ez pedig a vízmegtakarítás. Mert igaz ugyan, hogy a Marson is találtak vizet, de még kissé körülményes a szállítás. A Földön viszont a rendelkezésünkre álló édesvíz készlet háromnegyedét már most is felhasználjuk, ha így haladunk tovább 30-40 éven belül az egészet. Amiből pedig kevés van, az egyre drágább lesz. Nem véletlen, hogy a legismertebb három sugárszabályzó gyártó (Amfag, Neoperl, Rüscho-Schottenröhr (RüScho)) mind gyárt vizet spóroló termékeket. 

Egy hagyományos csaptelepen a percenként átfolyó víz akár 15-20 liter is lehet. Az Airforce One és a RüScho ECO Spar víztakarékos perlátorai ezt töredékére csökkentik: 8 liter/perctől akár 1,7 liter/percig. Ezzel nemcsak a környezetet védjük, hanem a zsebünket is. Jelentősen kevesebb víz- és csatornadíjat kell fizetnünk, sőt, mivel így kevesebb meleg vizet használunk, a vízmelegítés energiaköltsége is kevesebb lesz. A mindössze néhány ezer forintos beruházás akár 1-2 hónap alatt is megtérülhet

Az alábbi videó a Rüscho Eco Spar turbulátort mutatja be. Látszik, hogy hogy körülbelül kétszer annyi ideig tart, míg megtelik a pohár, mint a következő videón. Ez azt jelenti, hogy a kézmosáshoz, mosogatáshoz elhasznált víz felét megspórolhatjuk vele. Pedig a második felvétel 8 liter/perc áteresztésű perlátora még a jobbak közé tartozik, régebbi perlátoroknál a 10 liter fölötti vízfogyasztás sem ritka. Ilyenkor egy új turbulátorral még nagyobb megtakarítást érhetünk el.

A kevesebb átfolyó víz ellenére kb. 3,5 liter/perc értékig nem kell a komfort csökkenésével számolnunk sem akkor, ha kezet mosunk, sem akkor, ha folyóvíznél mosogatunk. Az ennél kisebb áteresztésű perlátoroknál már hosszabb ideig tart a kézmosás, ami ugye megkérdőjelezi a hatékonyságot. Ráadásul a zuhanyokhoz hasonló spray technológiával járó apró kifolyó lyukak a magyarországi kemény víz hatására hamar eltömődnek, kényelmetlenséget okoznak, karbantartásra is gyakrabban van szükség. 

Speciális termékek
Vannak lopásbiztos termékek amelyek főleg nyilvános mosdókban hasznosak. A turbulátor leszereléséhez egy speciális kulcs szükséges, nélküle nem lehet letekerni a sugárszabályozót. Külön kategória a nyílt rendszerű bojlerekhez fejlesztett kis ellenállású sugárszabályozó. Ugyanis ha egy olyan vízmelegítőhöz szerelnénk fel egy víztakarékos perlátort, amelyiket nem lehet nyomás alá helyezni, akkor az könnyen a tartály megrepedéséhez vezethet.

Vízkövesedés
A kemény víz és a vele együtt járó vízkő komoly gondot jelent Magyarországon szinte mindenhol. Az elmúlt években szerkezeti változtatásokkal és új alapanyagokkal igyekeztek a gyártók vízkőállóvá tenni a turbulátorokat.

Egy normál perlátor így fest néhány év után után:

Ha pedig kinyitjuk a csapot, így fröcsköl belőle a víz:

A képeken bemutatott vízköves perlátort legalább 8-12 órán keresztül kell 20%-os vagy még erősebb ecetfürdőben kezelni. Ezután egy fogkefe segítségével folyó víz alatt a vízkő nagyja eltávolítható. Ez a módszer egy vagy két alkalommal segít, és meghosszabbítja a perlátor élettartamát, de aztán végleg elhasználódik, és ki kell cserélni. Persze vannak már öntisztuló változatok is, de egy vagy kétévente jót tesz az ecetes vagy vízkőoldós fürdő, ami segít a víz által kevésbé átjárt területeken megjelenő baktérium tanyák felszámolásában.

És akkor nekem milyen kell?
Ha a különlegességeket nem számítjuk, akkor elmondható, hogy a perlátorok túlnyomó többsége az alábbi három méret valamelyikének felel meg:
- M22x1 mm belső menetes, leggyakrabban lengő-kifolyócsöves mosdó- vagy mosogató csapokhoz.
- M24x1 mm külső menetes, a mosdó csaptelepek többsége ilyen
- M28x1 mm külső menetes, kád csapokhoz
Nem perlátor ugyan, de szintén a spórolásban segít a víztakarékos átfolyáskorlátozó, amit a zuhany csaptelep és a zuhanytömlő közé kell felszerelni, és körülbelül felére csökkenti a zuhanyozáskor elpancsolt vizet. Vannak persze speciális formájú csaptelepek, amiknél természetesen a perlátor is egyedi formájú. Különben nem menne rá.

Ma már persze minden van, például találunk olyan perlátort is, amelyen beállíthatjuk mennyi ideig adjon vizet. Ezzel remekül rászoktathatjuk magunk a gyors és hatékony kézmosásra.

one_touch_idozitett_perlator_hihippo_normal_ujzold_04.jpg

Ha most kimegyünk a fürdőszobába, nézzünk be a csaptelep alá is. Előfordulhat, hogy fröcsköl, hangos, de ettől még nem kell feltétlenül az egész csaptelepet lecserélni, lehet, hogy elég egy új turbulátor is.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr838764098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.01.09. 08:02:56

Jó volt, köszönet.Sose tudtam ennek a nevét, egyszerűen víztörőnek neveztem magamban, de most már vágom.Azt meg hogy a csaptelepeket még csendesség szerint is osztályozzák, végképp nem volt lövésem se.
:-o
A víztakarékosság kicsit hülyén hangzik, ezzel az erővel nem nyitom ki teljesen a csapot, csak félig, és voilá, máris víztakarékos vagyok, perlátor nélkül is.
:D
Mint a kocsiban, ha téglát rax a gázpedál alá, akkor is kisebb lesz a fogyasztás.Hát, még ilyet.
:-))))

zweitakt 2022.01.15. 10:06:26

Ecet helyett sokkal jobb vízkőoldó a foszforsav. Rezet, horganyt nem bántja jobban, mint az ecet, ráadásul a rozsdát is leszedi azokról a felületekről, ahol épp van, a vason védőréteget képez.
Nem büdös, a bőrt/szemet/orrot is kevésbé irritálja, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb!
A festékboltban RO 55 néven kapod meg. Hivatalosan rozsdára való, de ugye, nem mindent csak arra lehet használni, amire kitalálták. Hiszen minden sörnyitó!
Vagy, ha extra gyors perlátor tisztításra vágysz, ott a sósav. VIGYÁZZ! csak addig szabad benne tartani, amíg pezseg! Utána szétkapja a perlátort is! (csak kínomban alkalmazom, ha nincs foszforsav)
Perlátor visszaszerelése előtt érdemes a kifolyó menetét is megtisztítani RO 55-tel, majd öblíteni, szárazra törölni, és kis szilikonzsírral megkenni!

gigabursch 2022.01.18. 09:51:35

@zweitakt:
No, az RO55-tel újat mondtál nekem.
Köszi.
süti beállítások módosítása