Kerámia padlók és csempefugák tisztítása

2013.07.31. 08:59 | Írta: -nos-

A különféle kerámia burkolatok közötti hézagokat különféle fugázó anyagokkal szokás kitölteni. Ám ezek idővel szennyeződnek, néha ki is peregnek a lapok közül. A felújításuk elég munkaigényes, de megéri a fáradságot. Különféle házi praktikák léteznek, ám ezen kívül erre alkalmas szerek is léteznek. Használatukkal felesleges a régi fugák nehézkes eltávolítása, a problémák egyszerűbben is megoldhatók.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Kezdjük azzal, hogy ha a fuga kipereg a lapok közül, az a nem megfelelő bedolgozás következménye. Általában a lapok közötti ragasztót nem távolították el teljesen a fugázást megelőzően, a fugaanyag nem tapad megfelelően a burkolólapokhoz és azok közé, és nem elég vastag a bedolgozott anyag. Ilyen esetekben óvatosan ki kell vésni a málló részeket, majd a rés kitisztítása, kimélyítése után a sérült részt lehetőleg az eredeti színű és gyártmányú fugázó masszával ajánlatos teljes mélységében feltölteni. Ezt nagyon óvatosan akár egy élesre fent csavarhúzó pengéjével is megoldható, de a burkolólapok szélét nem szabad feszegetéssel megsérteni. A pótláshoz használt fugamassza keverési arányára ügyelni kell és még szikkadása előtt tömöríteni is kell. A massza résbe simításához keskeny spatulyát célszerű használni. Ha szükséges, újabb réteg friss ráhúzásával egalizálható a szintkülönbség. Végül a javított rész felületét is ajánlatos lesimítani egy vastagabb acélrúd végével még a javított felület nedves áttörlése előtt. A teljes kötést követően lehet az összes fuga tisztítását elvégezni és a védelmét is biztosítani.

A régi fugák felújításához számos házi praktika is használható, de kész gyári szerek is hatékonyak, bár ezek kissé többe kerülnek. Íme, néhány egyszerűbb házi tisztítószer a teljesség igénye nélkül. Fehér fugákhoz 10%-os ecettel való átsikálás fogkefével, majd mosás, szárítás. Ez évente megismétlendő. A zsírosabb elszennyeződésű fugákat 4 l vízbe kevert ½ liternyi lúgos vegyszeres keverékkel átkeféléssel letisztítani, majd 5-10 perc múlva tiszta vízzel lemosni a felületet. Szaniter felületeknél nem árt előtte vízkőoldós mosás, majd ezt követheti a lúgos tisztító és annak lemosása. A szódabikarbóna vizes péppé kevert masszájával is lehet kísérletezni, ha fogkefével alaposan minden fugát végigsúrolunk. A szer maradéka ¼ óra múlva tiszta vízzel lemosandó és száradás után tisztulnak meg teljesen a megtisztított fugák. Vízköves szennyeződések ellen előbb vízkőoldós kezelés, majd 3 dl. vízhez 3 dl ecetet és 1 kanál sót keverve, ezzel a mixtúrával az egész felületet le kell mosni, majd jöhet a tiszta vizes lemosás.

Photo 2013.07.31. 8 45 37 (1).jpg

Természetesen a fugák tisztításához kész, gyári tisztítószereket is lehet használni, előtte azonban célszerű a tisztítószer használati útmutatója alapján eldönteni, hogy milyen összetételű a szer és milyen anyagú fugákhoz ajánlott a használata. Általában ezek szórófejes kiszerelésben kaphatók és kipermetezésüket követően pár perc múlva kefés tisztítást is igényelnek, majd bő vizes lemosással semlegesíthetők. A kívánt tisztító hatás némelyiknél akár több kezelést is szükségessé tesz, különösen a nagyon elszennyeződött fugák esetében.

A letisztított fugacsíkok azonban többnyire porózus felületük miatt hamar elszennyeződhetnek, ezért a fugatisztítószerekhez mindig ajánlják az impregnálásukat is. E szerek védőbevonattal látják el a megtisztított fugák felületét, amelyek meggátolják az újabb szennyeződések mélyreható megtapadását. Az így kezel burkolatok fugáit ezért könnyen tisztán tarthatók és tartós védelmet biztosítanak a fugaközöket kitöltő anyagoknak. Az impregnáló szereket azonban csak adott fugatisztítókhoz ajánlott használni, mert csak így biztosítható a két anyag összeférhetősége és hatása.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr745434319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyrségi Trolls (törölt) 2013.07.31. 13:02:55

Nem szeretem a fogkefés fúgatisztítást, mert utána olyan rossz íze van a fogmosásnak.

Macskond 2013.07.31. 13:45:57

Mi újat tudtunk meg? Fogsz egy kefét "oszt" súrolod! :-) Azért a fogkefe helyett én mégis inkább valami erősebb nagyobb felületű kefét tanácsolnék, mert tartosabb és jobban halad mint egy fogkefe. A fogkefével tisztitás a büntetés kategória szerintem.
Kimaradt a gőzborotvával tisztitás ami az álmos könyv szerint ugyancsak hatékony fuga tisztitó megoldás.

AbuBakr 2013.07.31. 14:07:26

kicsit katonásra sikerült poszt lett...
csak a negyven kiló ultrát hiányolom belőle a fürdőszoba fogkefélése melett

Sátán meg a Jocó 2013.07.31. 14:09:51

-nos-, kefélgesd te az egész padlót fogkefével, hülyegyerek.

Micsoda baromság, más megoldás nem jutott eszedbe?!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.31. 14:18:04

@Macskond: hát, megcsinálja, de legalább annyi szívás van vele és ugyanúgy erőteljesen kefélni kell közben... De legalább vegyszermentes.
A fogkefét én se értem, gyökérkefe kell neki, vagy a mosogatószivacs dörzsölős fele, csak az utóbbi baromi gyorsan kopik.

hot-spot (törölt) 2013.07.31. 14:43:23

domestos és nyeles kefe + meleg víz.
vagy hideg zsíroldót éjszakára + nyeles kefe és meleg víz
vagy szemellenző felvétele és leszarni az egészet.

Nem én vagyok a lakásért,hanem az van értem.

Mellesleg én épp most fugáztam el, a mutató ujjam negyedét.

hot-spot (törölt) 2013.07.31. 14:51:26

Van valami szennyeződést taszító fugás cucc is már.
Már minden anyjuk piháját feltalálnak.
Porcelán fuga kéne,mint a fogakban lévő tömés.
Az lenne az igazi.

nárdusz (törölt) 2013.07.31. 15:05:50

Tisztaságmániás vagyok, de azért ez a fogkefemódszer kissé hajmeresztő nekem. Egy fél m2-t esetleg, de csak harminc év alatt. Maximum.

micsoda? 2013.07.31. 15:11:21

Egyszer azért végig csinálom, de nem lesz gyakorlat belőle. Van ismerősöm akihez nem lehet bejárni, mert rendszeresen fogkefézik. Igaz, hogy idővel elváltak, nem csodálkozom:)

Teragigamega lélek 2013.07.31. 16:21:43

Nagy unatkozás előzte meg ezt a posztot, úgy érzem :)
De azért jópofa :)

Egy Srác 2013.07.31. 17:21:11

...és akkor a tuti módszer: Az asszonyt keféld először, aki utána boldogan kitisztítja a fugát...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.07.31. 18:26:11

@nárdusz: Gondolom egy fél négyzetméter megpucolása csak nem tart 30 évig... :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.07.31. 18:29:10

@Nyrségi Trolls: Az a titok, hogy két fogkefe kell. Mert így az egyiket tudod áztatni a padlósúrolás után, és mire használni kell már nincs mellékíze. Közben a másikkal súrolod a fúgákat. Aztán cseréled a kettőt. (Hogy egyformán kopjanak.)

Nyrségi Trolls (törölt) 2013.07.31. 19:06:39

@Thoreau: Haha!! Köszönöm a tanácsot, akkor ezt a módszert használhatom a WC-csészénél is?
Jó ez a blog, bocs az offolásért.

Karipapa01 2013.07.31. 21:06:10

Én már egyszer megpróbáltam kefélni! Barna csempével a rózsaszín fugát. Kemény volt, még futnom is kellett! Most már nem fosok, régen volt :-)

különvélemény 2013.07.31. 21:15:53

@hot-spot: "Nem én vagyok a lakásért,hanem az van értem."

Sok embernél ez sajnos fordítva van, olyan mint az autó, fényezik minden nap. Ez az ő fétisük.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.07.31. 21:43:27

savval, lúggal mostuk, de a korábbi tulaj valószín zsírt evett zsírral a konyhában, oda van kövesedve
na ezzel kezdjen a poszter valamit

vedyt 2013.07.31. 22:03:34

Na, akkor most az életveszélyes tárgyi tévedésről egy pár szót. Senki se próbálja meg vízkőoldóval és utána hypóval tisztítani. Mert a sósav+a hypoklorid eredménye a klórgáz, amitől simán meg lehet halni. Aki pedig a fúgát ki tudja kaparni, az ügyes. Vagy burkoló.
Le kéne mászni erről az "újságírók" által propagált csináldmagad fasságról és normális mesterembereket megkérdezni/szolgáltatásukat igénybe venni. Pénzért.
süti beállítások módosítása