A hét műtárgya: a lombfúvó

2013.11.21. 10:00 | Írta: Tarrasque

toro-1.jpg

A legenda szerint a lombfúvó eredetileg egy permetező gép volt. Ám a gyártó azt vette észre, hogy a felhasználók a vegyszeradagolót rendszeresen eltávolítják a gépből, és csak fújásra használják. A gyártók pedig olyanok, hogy meglátják a piaci rést, ha az páros lábbal ugrál előttük, úgyhogy a 90-es évekre már csak Amerikában évente közel 1 millió darabot értékesítettek a lombfúvóból.

toro.jpg

A szerkezet maga nem túl bonyolult: kell egy ventilátor, és kell egy cső, amin keresztül a ventilátor fújja a levegőt. Kell még egy motor, ami hajtja a ventilátort, meg egy fogantyú, hogy cipelni lehessen a készüléket. Ehhez képest egy lombfúvó ára nagyjából a 10.000 és 200.000 forint között van valahol, vagyis lehet ezt-azt variálni a körítésen.

scirocco-1.jpg

A lombfúvó használata egyszerű: bekapcsoljuk a gépet, ráirányítjuk a földön heverő avarra, és egy kupacba fújjuk. Nem kell feltétlenül kertben gondolkodni, hasznos lehet teraszon, autóbeállón, járdán is. Ha összetereltünk egy adagot, akkor már könnyen belerakhatjuk zöldhulladékos zsákba, vagy komposztálhatjuk.

bandd.jpg

Technikailag nincs nagy különbség a szívás és a fújás között, ezért már az alsó árkategóriában is kaphatunk többfunkciós gépet: a fújást átkapcsolva szívásra egy zsákba gyűjthetjük a faleveleket és az egyéb kerti hulladékokat.Ezt az átállítást ma már a legtöbb gyártónál egy kapcsoló használatával meg lehet ejteni, nincs szükség szerszámokra.

scirocco-2.jpg

Mivel a falevelek elég rosszul tömörülnek, sok helyet foglalnak, ezért a zsákos, lombszívó funkcióval felszerelt készülékek általában rögtön szecskázzák is a hulladékot. Így, feldarabolva, nagyjából tizedakkora helyet foglal a levél, mint ömlesztve (profi gépeknél ez az arány még nagyobb lehet, akár 18-szoros is).

shredder.jpg

 

Választhatunk kivezető csövel felszerelt kivitelt is, így nem kell bajlódni a zsákkal:

bandd3.jpg

Hogyan válasszunk lombfúvót?

Az első vízválasztó, hogy milyen motor hajtsa a ventilátort: elektromos vagy benzines? Ha elektromos, akkor vezetéken vagy akkumulátoron keresztül tápláljuk? Ha benzines, akkor két- vagy négyütemű motort szeretnénk?

A vezetékes lombfúvók korlátozottan mobilisak, de kisebb kerthez, a fűnyíró kábelével használva még mindig vonzó alternatívái a gereblyének. Az akkus gépek – hála az akkumulátorok utóbbi pár évben történt gyors fejlődésének – sokkal kényelmesebbek, és az akár fél órás működési időnek köszönhetően nem is kell különösebb kompromisszumot kötnünk. Ezek a gépek általában 2-5kg között vannak, egy 5kg-ostól fél óra alatt el lehet fáradni rendesen.

makita-4-utem.jpg

A benzinmotoros lombfúvóknál a kétüteműek az elterjedtebbek, de a károsanyag-kibocsátás miatt lassan terjedőben vannak a négyüteműek. Két előnyük is van az elektromosokhoz képest: hosszabb üzemidő, és nagyobb elérhető teljesítmény. Hátrányuk viszont a nagyobb zaj (a benzinesekhez gyakran ajánlott a fülvédő), a motor beindítása nem egy gombnyomással történik, mint az elektromosoknál, és pepecselni kell az üzemanyaggal.

husqvarna-berantas.jpg

A tömeggel kapcsolatosan azt érdemes tudni, hogy a legkönnyebb lombfúvók elektromosak, a közepes súlycsoportban egyaránt vannak elektromosak és benzinesek, a legnehezebbek pedig mind benzinesek.

Jellemző adat még a kifújt levegő sebessége és volumene. A sebesség a 150km/h-tól akár 300km/h-ig is tarthat, ez azonban csak a térfogatáram adattal együtt lehet iránymutató. Ráadásul nagyon sokat számít a kifújó cső geometriája is, az viszont csak gyakorlatban derül ki, hogyan tereli a leveleket a gép. Érdemes arra is odafigyelni, hogy sok esetben több teljesítményfokozatban is használható a gép. A száraz falevelek begyűjtése a gyepről nyilván sokkal kisebb teljesítményt igényel, mint az eső után a kocsibejáróra ragadt katyvasz felszedése. Ha állítható a sebesség, akkor a könnyebb munkáknál kisebb fogyasztással is számolhatunk.

A lombfúvók teljesítménye már képről is elég jól felmérhető, a kisebb, rövidebb csövű gépek inkább a kisebb kertekhez valóak.

scirocco-3.jpg

Egyes nagyobb darabok csövének a végére kis kerekeket szerelnek, hogy meg lehessen támasztani a földön.

 

echo.jpg

A felső kategória a Ghostbusters kivitel, ezek a hátra szíjazható masinák a legerősebb, legnehezebb gépek.

 

husqvarna-hatizsak.jpg

 

 Ezeknél azért vigyázzunk, nehogy így járjunk:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr795644749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Espl 2013.11.21. 13:20:04

Én eléggé utálom amikor a szomszédok berregnek vele.
Meg elég komikus amikor szenvednek 1-2 betonra tapadt vagy rossz irányba repülő levéllel.
Egyetlen hasznos dolognak az aprítást érzem.

Apropó...
Elkezdtem komposztálni, amihez lombfúvót tuti nem, de szecskázót vagy ágdarálót vennék.
Lehetne akár ez a következő "A hét műtárgya".
Mert nem tudom melyiket lenne érdemes megvenni.
Szecskázó: könnyű, hangos, vastag ágat elnagyoltan vágja, olcsóbb
Ágdaráló: súlyos, halk, szétmorzsolja az ágakat (ettől hamarabb komposztálódik), drágább
Vagy hogy milyen "csináld magad" alternatívája lehet ennek egy kiskertben? pl. régi kézi húsdaráló, szőlő daráló?

balazst 2013.11.21. 13:30:07

Egyszerr használtam egy ilyet, soha többet nem vettem elő. Kidobott pénz volt sajnos. A lombseprű ezerszer gyorsabb, olcsóbb és csendesebb.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.21. 15:20:24

@balazst: Dettó. Szerencsére használtan vettem és árában adtam el. Úgy látszik, ezen mindenki átesik egyszer.

Untermensch4 2013.11.21. 15:42:57

mythbusters-ék egyik részben lombfújóból barkácsoltak egyszemélyes légpárnást.

2013.11.22. 00:05:21

Itt du. 3 óra van most és a szomszédom már egy órája le-fel járkál a !%/=(+ lombfújóval. A levélgereblyével egy fél óra alatt kész lett volna és nem őrjitené meg a környéken lakókat a zajjal.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.22. 00:14:43

regen volt a flexeles, most mar amikor nem kell fuvet nyirni jon a lombfuvo :))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.11.22. 01:11:07

Önkormányzati ember megy a lombfúvóval és lefújja a járdáról a leveleket. Nem szedi össze, csak a járdáról lefújja. Mire végigér egy szakaszon, az elején a szél visszafújja.

2013.11.22. 05:46:05

Hát, ha a posztoló ennyire ajánlja a lombfúvót, akkor remélem, hogy a jobb oldali, és a baloldali szomszédjának is legyen egy. És nem is voltam rosszindulatú, mert nem kivántam, hogy a hátsószomszédnak is legyen meg a szembe-szomszédnak is.
Nagy öröm, amikor hétvégén reggel nyolckor el kezdik használni, és jó idő lévén, nálunk ablak nyitva (szeptember-október), és nem csak a zaj őrjít meg, de a benzinszag és a beszálló por is.
A művelet több órán át tart, hetente kétszer, mert a kert nagy, és az elmúlt fél évben nem sikerült még megtanulni, hogy a szél szétfújja a jobb sarkot, mire befejezi a bal sarkot is.
Tehát, legyen lombfúvós szomszédja a posztolónak, olyan szeretettel kívánom ezt neki, amilyen lelkesedéssel ajánlgatja a lombfúvókat.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2013.11.22. 06:27:36

Szakadjon le a karja aki kitalálta ezt a szar készüléket! Próbálj meg pihenni amikor egy kiba.....ot lombfújóval elkezdenek zajt csapni! Sajnos a zajszennyezést még nem veszik komolyan, pedig nagyon ártalmas! Ha valaki nincs kipihenve az nem csak egészségtelen de káros az egész társadalomra mert feszültebb, könnyebben okoz balesetet, türelmetlen, agresszív stb. stb. szóval, tiltsák be a fa....zba! fcuk!

Gera 2013.11.22. 07:44:43

Szerény véleményem szerint a lombfúvónak tényleg semmi értelme, legalábbis egy átlag kertben csak a szomszédok idegeinek borzolására jó, ellenben a lombszívó lehet jó :) Bár az idegeket nyilván az is borzolja, de legalább értelme is van. Ha működik, mert még nem használtam, de valószínűsítem, hogy igen. És szerintem szívó módban nem is kell sokáig használni, ha valaki mondjuk hetente rendszeresen csinálja, alig hiszem, hogy egy negyedóránál tovább kellene használni egy átlag kertnél. Főleg, ha van annyi esze, hogy a valamiért felszívhatatlan egy százalékot kézzel szedi fel további öt perc alatt, félóra bénázást kihagyva.

Gera 2013.11.22. 08:01:45

@Espl: Üdv! Én vettem egy Bosch AXT25TC-t, ami ugye egy lassú ágdaráló. Nekem arra kellett, hogy egy fél kertet elpusztítsak vele és bevált, ledaráltam vele vagy húsz darab kisebb-nagyobb fát meg még ilyen-olyan bokrot meg ilyesmit. Frankón meg lehet etetni vele kb ötcentis ágakat, arra kell figyelni, hogy ha sok a lomb, akkor észnél kell lenni, mert az könnyen eltömi, de összességében szerintem jól használható. Annyi, hogy nem tudom, mire akarod használni, de én nehezen tudok elképzelni olyan rendszeres kerti munkát, ami megérne ennyi pénzt, hacsak nem valami tényleg óriási kerted van. Én úgy voltam vele, hogy szeretem magam csinálni a dolgokat és ha megbíznék valakit, hogy takarítsa el ezt a sok növényt, akkor konténerekkel meg munkadíjjal azzal is összejött volna ez a kétszáz rongy, amit láncfűrészre meg erre költöttem.

Ha viszont rendszeresen nem ágakat, hanem mindenféle zöldhulladékot aprítanál, akkor lehet, hogy jobb egy gyors aprító, még nem használtam, de úgy tudom, azt inkább arra találták ki, az ágdarálóval viszont képtelenség megetetni ilyesmit.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.22. 08:44:54

@Gera: A megoldás is adott a zajos szomszédok eltüntetésére ezzel a készülékkel. Lásd Fargo utolsó jelenet :)

Tarrasque 2013.11.22. 09:23:05

@vanvelemenyem: Nálunk a benzines fűnyíró a trendi, a 450nm-es kertekhez. :)

De ez érdekes, nem gondoltam volna, hogy Magyarországon mindenkinek a szomszédjában van lombfúvó, én alig láttam még. Kertesházas környezetbe tényleg nem értem, minek benzinest venni. De ha valaki hajnalban használja, és akkor is bután, ott nem a cuccal van a baj.

Espl 2013.11.22. 14:18:57

@Gera: Köszi Gera a hozzászólásodat, nagyon hasznos volt számomra!!

2013.11.22. 21:33:24

@Tarrasque: Kaliforniában vannak városok, ahol TILOS benzines lombfujót használni (pl Los Angeles környékén a Beach-ekben, Santa Monica stb.) Tudom, mert itt élek és irigylem őket. És tudod mi az "érdekes"? Mivel nem használhatnak benzinest, az elektromossal meg gond van a vezeték miatt, ezért nagyon ugyesen és okosan feltalálták maguknak a környezettudatosan környezetkimélő lombgereblyét, amivel gyorsabban, halkabban, kevésbé porosan és büdösen, valamint sokkal de sokkal hatékonyabban össze lehet szedni a kerti hulladékokat :)
És egyre több helyen tiltják be a benzinest, hála az égnek. A santa monicai barátaim mondják, hogy amióta nem fújják a port, azóta elég hetente egyszer-tiznaponta port törölni, hogy csak egy előnyt mondjak.

2013.11.22. 21:42:49

@Tarrasque: Ja, és éppen amiatt kellene NEM reklámozni a lombfújót, mert sok tahó újgazdag paraszt meg fogja venni kivagyiságból Magyarországon is, a tízcentis kertjéhez. És onnantól kezdve a levegó mégbüdösebb, mégporosabb, mégzajosabb... soroljam?
Inkább olyasmiket reklámozz a hét tárgyaként, ami környezet- és szomszédkímélő, egyben. Például lombgereblye :)

1kutya 2013.11.22. 21:54:23

nekem van (nempofáz!!!:-)))
igaz villanyos, Aldis, fúvó/szívó. a legjobb, amit csinál, hogy a fent említettek szerint is tizedére tömöríti a levelet (különösen a platán ádáz nálam ilyen szempontból). a fújó funkciót egyébként is kb 5 percig használom, míg egy nagyjából 2-3nm-es foltra terelem a leveleket, hogy ne kelljen az egész kertet végiggyalogolni és egyenként összekapni a leveleket....

Tarrasque 2013.11.22. 21:58:21

@vanvelemenyem:
"valamint sokkal de sokkal hatékonyabban"
Nem tudom, én két területen határozottan éreztem az előnyét: a betonon, viakoloron nekem nagyon fáj a gereblyézés, és a szívás/aprítás is szuper.

Ha Amerikában laksz, akkor megértem :)

Sajnálom, ne is próbálj befolyásolni, hihetetlenül komoly szerkesztési háttérmunkák eredménye a hét műtárgya rovat, semmilyen körülmények közt nem térhetünk el a roadmaptól, borítana mindent.
:)

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.23. 10:27:52

@vanvelemenyem: Egy másik, valós igény szülte tiltás: több településen tilos kakast tartani :) Tyúkot lehet, de kakast nem.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.11.24. 16:17:50

Ejnye. Én meg megéltem 45 évet, és még sosem gondoltam, hogy a lombbal (avarral) bármit is kéne csinálnom. A teraszról lesöpröm (bár a szél is lefújja), az újrahasznosítást pedig megoldják a giliszták. Pedig most látom,milyen szép szerkezeteket lehet kapni.
süti beállítások módosítása