A hét műtárgya: a csapszegvágó

2014.03.13. 12:52 | Írta: Tarrasque

Ezzel lopják a bicikliket és a laptopokat, de ezzel nyit utat a tűzoltó is.

 

Honnan kapta a nevét? A csapszeg a hagyományos csavarokhoz hasonló, tengelyként szolgáló hengeres fémrúd.

Például így néz ki:

 

(http://thegunner.net/)

És ilyen munka közben (ez egy autóajtó):

 

(opelforum.hu, szerelési képekkel a link mögött)

A csapszegeket csapszegkiütővel távolíthatjuk el:

Ha pedig el kell vágni a csapszeget, akkor arra a csapszegvágó való:

 

A nyele gumival vagy műanyaggal borított, bár gyakran amúgy is kesztyűvel használják. Mérete nagyjából 30 és 80 cm között mozog, de vannak kivételek:

Természetesen nem csak csapszeget vághatunk vele: csavarokat, szögeket, fémrudakat, mindent, aminek más kéziszerszámmal neki se kezdenénk. Érdemes tudni, hogy a keményebb csavarok 30-40 körüli HRC értékkel rendelkeznek, edzett acéldrótok akár az 50-es értéket is megközelítik, ezért a csapszegvágók a vágószerszámok felső kategóriájában játszanak, 60 feletti HRC-vel.

Tájékoztató jellegű táblázat a csavarok fizikai tulajdonságairól(Forrás: PDF, 34. oldal)

Ahogy azt korábban, az ollónál írtuk:

„A keménységet edzett szerszámacélok esetében a HRC értékkel adják meg: ez a szám a Rockwell-keménység, minél nagyobb ez a szám, annál többet bír az ollónk. Az igazán kemény acélok HRC értéke 60 fölött van, ipari szerszámok vásárlásánál érdemes figyelni erre.
A legerősebb vágószerszámokat viszont nem az ollók, hanem a fogók közt kell keresni. A bevezetőben említett alapvető különbség miatt - miszerint a fogó élei ütköznek egymással – az ipari ollókéhoz hasonló felépítés ellenére a csípőfogók és a csapszegvágók külön csoportot alkotnak.”

Tehát, mint ahogy azt írtuk, a csapszegvágók élei találkoznak, nem egymás mellett futnak el, mint az olló pengéi.

A használat során a csapszegvágó élei tompulnak, de egyrészt élezhetőek, másrészt természetesen külön cserélhetőek is:

Az élek keménysége mellett viszont az erőkarnak is nagy szerepe van. Léteznek ugyan kompakt csapszegvágók, és a megfelelő feladatra tökéletesek is, de ahogy az alábbi képeken látható, az erőkifejtés módja nagyon sokat számít:

 

Ezt megfejeli még az, hogy a legtöbb csapszegvágó áttételes működésű, akár 10-szer, 20-szor nagyobb erőt fejthetünk ki velük, mint egy hagyományosan záródó nyélpárral készült fogóval. Mint a második képen látható, a nyél két szára majdnem 90 fokot zár be, miközben a pengék csak pár centire távolodnak el egymástól.

Az eddig mutatott csapszegvágók kivitele a csípőfogókéhoz hasonlítottak, de kaphatóak a harapófogókhoz hasonló, a nyélre merőleges vágási iránnyal dolgozó szerszámok is:

 

 

 

A korábban már említett kompakt csapszegvágó így néz ki:

 

Kompakt méretben kaphatunk ferdefejű csapszegvágót is („nagy” méretben is láttunk már, de ott ritkább), ezek a nehezen elérhető helyeken (ahol általában a csapszegek vannak) bizonyulhatnak hasznosnak.

Ha valakinek mégis nagyméretű csapszegvágóra van szüksége, viszont kevés a helye (ez viszonylag szűk réteg), az találhat magának ilyet is:

 

A csapszegvágó olyannyira macsó, hogy még sört is neveztek el róla:

 

 

Gyönyörű.

 

 

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr658764116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása