Kerti modellvasutak

2016.11.04. 06:20 | Írta: kkm.furdancs

image3_2.jpg

A kerti kisvasút nem olcsó mulatság és egy idő után már a táj változatossága sem nyűgöz le. Mégis olyan szép példákat láthatunk a neten magánépítőktől és szolgáltatást nyújtó vállalkozásokig, közlekedési múzeumokig, hogy összegyűjtöttem egy csokorra valót külföldi és magyar példákkal, sok-sok gőzzel.

2004. végén indult egy spontán vásárlással Brikofilm kerti vonatának elkészítése. Fotókkal bőven felvértezett honlapja beszámol történetéről beszerzéstől az építésig, majd egy bloggal folytatódik.

image2.jpg

Hajtánypálya - ízlelgetjük a szót és szinte érezzük a piros vasutas sapkát a fejünkön. Mellékesen bemutatom a vasutas szakszlengről szóló tanulmányt, hol rengeteg gyöngyszemmel találkozhatunk, mint dögevő (Fővizsgáló), gyalogkakukk (Vonalbejáró), makográf (Hangosbemondó), peronkakas (Menesztést végző forgalmi szolgálattevő). 750 méteres, ráülhetős hajtánypálya, azaz kisvasút Királyréten.

cc.jpg

Egy igazi, klasszikus gőzmozdony előkészítését, felfűtését, majd használatát láthatjuk 20 percben a következő videón. Az 5" valószínűleg a nyomtáv szélessége, ehhez mért a mozdony mérete is, de gond nélkül elcipel egy embert a szénkocsin ülve.

A mozdonyra erősített kamera jóvoltából vezetői perspektívából szemlélhetjük a hidakon, tó mellett haladó kétszintes pálya szépségeit.

 Nézhető, ráülhető modellek után egy beleülős, 19 collos vágányon haladó monstrum következik, mely utasokkal teli szerelvényt húz maga után. A kürt, a gőz sivítása hamisítatlan vadnyugati hangulatot kölcsönöz a látványnak. Az ember szinte várja, hogy leszáll róla Harmonika és elkezdődik a pisztolypárbaj. Már ennek birtoklásáért jó lenne demens milliomosnak lenni.

Végül egy profi animátor igényességével készített filmecske a Nagy Steampunk Futamról. Bár sikerült belezsúfolni az össze kiégett rajzfilmes sablont, a látvány feledteti filmkritikusi fanyalgásunkat. A gyerekek biztosan imádják.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3411921733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsany Ferencc 2016.11.05. 10:29:32

Na mar ez is egy naci fasiszta Orbanista blog lett.

Zed is not dead yet 2016.11.05. 11:57:43

Demens? Nem decens-t akartál írni?

kkm.furdancs 2016.11.06. 08:27:58

@Zed is not dead yet: Nem :)
Demens, szellemileg leépült, második gyermekkorát élő gazdag idős ember, aki megengedheti magának :)

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2016.11.12. 16:42:41

Na hisz.
www.youtube.com/watch?v=rgfRMizmPIM
Ez itt itthon van, a kertemben éppen.
A 7,25 colos "ráülős" is szépen épül már...

kkm.furdancs 2016.11.12. 16:49:59

@trainmodeller: Fantasztikus!
Mivel fűtöd a mozdonyt?
Nem akarsz róla mesélni?

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2016.11.12. 16:56:19

@kkm.furdancs: Mesélni tudnék róla, ha van 1-2 szabadnapod, mert ez a hobbim, már nagyon régóta, ez a harmadik kerti pályám. Most hat mozdonyom van és jó pár kocsim, ezen kívül van a 7,25 colos pályám, meg egy MÁV-tól vásárolt hajtányom (vágánygépkocsi) meg egy keskeny nyomközre alkalmas átépített quad, ezen kívül a terepasztal bent...na mindegy, ezekről tényleg napokig tudnék mesélni.
A gőzös elektromos! Digitális vezérlésű, hangdekóderes, füstgenerátottal. Volt valódi gőzüzemű mozdonyom, de ráuntam, eladtam. Gáztüzelésű volt, télen nehéz volt felfűteni, olajozni kellett, szóval kb annyi nyűg volt vele, mint egy valódi gőzmozdonnyal.
www.youtube.com/watch?v=mJ_IGotkJGc
Ez is füstől, egy picit nagyobb, amerikai gép, négy motorral, ezzel a télen takarítottam a pályáról a havat.

kkm.furdancs 2016.11.12. 17:16:13

@trainmodeller: Az ember mintha Amerikában érezné magát, mármint elérhetetlennek tűnő hobbi, ami nagy nézettségnek örvend a videocsatonákon :)

Akkor csak egy kérdés: mekkora feszültség hajtja? Gondolom, ott is a síneken keresztül kapja a betáplálást, mint a terepasztalos társai.
Megnéztem az oldaladat, nagy barkácsember vagy!
A FB-oldalt átnézem a napokban, nagyon érdekesnek tűnik.

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2016.11.12. 17:21:10

@kkm.furdancs: 18-20V körüli a feszültség, nem sima egyenfeszültség, digitális jel van a pályára kapcsolva, erősítőn keresztül, akár 10A is folyhat ha több mozdony üzemel.
Ha bármi kérdésed van, csak írj :) Az oldalon van 3D nyomtatástól kezdve minden...Furdancsolok én is gyakran :)
süti beállítások módosítása