Hasznos dolgok: ruharagasztó

2018.02.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

ruharagaszt00.jpg

Barkácsembernek mindenféle anyaggal dolgoznia kell, akár ruhával is. Technológiai felkészülés folyik felénk sokkal apróbb betűk kivágására, mint ez az L-betű. Felvarrásuk eleve halott ötlet, más módszert kellett keresni, így kipróbáltam a ruharagasztót. Véletlenül tudtam meg (mint önök közül is sokan), hogy egyáltalán létezik ilyen. Amennyiben hatásos, feliratozott szövetzsákban tarthatunk fűszernövényeket, mint Tündér keresztanya illatos fűszerkonyhájában vagy Winnetou (Gojko Mitić megvolt?) orvosságos zacskójában.

lev.jpg

A zacskózott levendulát megismerjük illatáról, de ha más - szagtalan - anyagot tartanánk benne, vagy ajándékozottra célzó feliratot szánunk rá, jól jönne néhány karakternyi szöveg

Textil ragasztó, 50 gramm, szuper erős, mosható - írja a webáruház ismertetőjében. Sőt, azt a gesztust is megteszi, hogy a termék csomagolásáról egyébként hiányzó, magyar nyelvű használati utasítást is közli. Nem mintha az így, ebben a formában - kb 1 milliméteres betűkkel nyomtatott - látható szövegnek lenne értelme egy mellékelt mikroszkóp nélkül. A már bevált módszer, hogy bescannelem vagy lefotózom és képernyőről, nagyítva olvasom sem járható, mert hengeres a tubus.

product-original-44332-7167-1343475803-0d0b4e6c484ca38935f76db0ee982e6a.JPG

Ez sem rossz, de nehezebb kivitelezni, illetve az egyedi feliratozás nehézkes

Leírása: "A textilragasztó egy ''folyékony cérna'', kiválóan használható szépen ragasztott felületek megvalósításához. Nem kimosható univerzális ragasztó könnyen kezelhető félcsavaros kinyomócsőrös tubusban. Alkalmazható pamut, vászon, vitorlavászon, bőr és hasonló anyagok egymáshoz, vagy száraz, tiszta felülethez való MEGBÍZHATÓ és TARTÓS ragasztására. Németországban készült termék."

gemmamain.jpg

Nem csak betűket, de masnikat és díszítőelemeket is felragaszthatunk vele

Eddig rendben, innentől viszont tamáskodva olvastam a használati útmutatót. "Egy vékony réteget hordjunk fel az egyik ragasztandó felületre, majd hagyjuk szikkadni kb. 3 óráig. Ezután illesszük hozzá a másik ragasztandó anyaghoz vagy felületre, és határozottan fogjuk össze rövid ideig. A ragasztott felületet, amennyiben a ragasztott anyagok engedik, vasalóval még inkább fixálhatjuk , mely által a ragasztás tartóssága növekszik. A ragasztott rész száradás után átlátszó és rugalmas lesz. 24 órán át pihentessük, majd utána már mosógépben is mosható, legfeljebb 60°C-on."

ruharagaszt04.jpg

A felvitt ragasztó fél órás pihentetése megszokott faragasztóknál, ahol hagyjuk gumi állagúvá keményedni a mindkét oldalra felvitt anyagot, majd erősen összeszorítjuk. Nem a szorítás időtartama a lényeg, hanem erőssége. Azonban a fa nem issza be a ragasztót és a pihentetés időtartama is rövid.

ruharagaszt02.jpg

Ha leírták, meg kell próbálni - jelszóval bőven adagolva felvittem a ragasztót, majd két órát szikkasztottam. Erősen rányomva, végignyomkodva, tunkolva rögzítettem és valóban, megtartotta önmagát. A leírásban megadott 24 óra  pihentetést nem vártam ki, mert egy óra múlva felemelve a zacskót, simán leesett a betű. A rögzítés legapróbb nyoma nélkül elengedte a ragasztás.

ruharagaszt05.jpg

Ilyenkor elbizonytalanodik a tesztelő, hiszen akár ő is bénázhatott. Lássuk be azonban, ez annyira egyszerű munkafolyamat, hogy lehetetlen hibázni. Esetleg félrefordítottak valami, vagy a használati utasítás túl optimista? Következett a B-terv végrehajtása. Ismét körberajzoltam ragasztóval, majd várakozás nélkül, azonnal rányomtam a zacskó anyagára.

ruharagaszt03.jpg

Teljes siker. Ahogy leírása említette, a ragasztó fehérből színtelenre váltott és körömvakarásnak ellenálló erősséggel rögzítette a két felületet. Mosást nem próbáltam ki, mert zacskót ritkán mosunk. Viszont más beszámolók akár farmernadrág sikeresen mosásálló ragasztásáról írnak. Tehát működik a technika. A varrással szemben előnye még, hogy nem kell beszegni a díszítőelemeket, a ragasztás nem engedi elfoszlani a ruhaanyagot. Filcnél amúgy sem jelentkezik a probléma.

ruharagaszt6.jpg

A színösszeállításból ne következtessenek azonnal ízlésbeli hiányosságokra. Mindkét anyag nemrég maradt meg hulladékként és nem kellett messzire nyúlni értük.

duftin-levendulas-kepek-031.jpg

Nemsokára sort kerítünk egy harmadik feliratozási technikára, a hímzésre. Természetesen nem a fonóba vagy hímzőkörbe invitáljuk olvasóinkat, CNC robotvarrónők területére merészkedünk.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4613630028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2018.02.06. 07:13:57

@Bartush: Azért nem mondom meg, mert az volt az utolsó vásárlásom tőlük. Három hétig ültek a rendelésemen értesítés nélkül és mikor rákérdeztem, még nekik állt feljebb, mert ők összevárják épp a termékeket. Szokásos trükk, hogy mindent kitesznek azonnal rendelhetővé a boltba, pedig még egy kínai polcon ücsörög a termék.
Inkább ezt ajánlom:
kreativhobby.hu/termek/textilragaszto-80-ml-pc7165

plümpike 2018.02.06. 11:10:55

Mit gondolsz, a ragasztó elég erős ahhoz, hogy függönyre kis füleket ragasszak, (bedugós karnishoz, nem csipeszeshez) varrás helyett?

kkm.furdancs 2018.02.06. 17:02:43

@plümpike: Az függönytől függ, de ma megpróbáltam lekaparni a betűt körömmel és nem sikerült, tehát igazán erősnek bizonyult.

plümpike 2018.02.07. 14:40:18

Zsír, akkor megspóroltam egy utat a varrónőhöz:)

plümpike 2018.02.08. 15:53:44

Vettem ragasztót. Egy régi pólón kipróbáltam, összeragasztottam az alját (felkentem, és összenyomtam, nem vártam a 3 órás szikkadásra). Kb 12 óra múlva próbáltam, az anyag (mivel elég régi volt az alany) a ragasztás mentén szakadt el, de a ragasztott részek nem jöttek szét. Eléggé tartósnak tűnik.

Amit viszont fontos tudni, hogy az anyag textúrája megváltozik, ahogy beissza a ragasztót, és a szálak eltelítődnek vele, szóval próbaragasztást mindenképpen érdemes csinálni vele, mielőtt nekiesünk az oxfordi szalonban varratott öltönyünknek:)

kkm.furdancs 2018.02.09. 07:16:04

@plümpike: Megkönnyebbültem :) Vásárlásra buzdítani valakit felelősség. Ezt a típust próbáltad, ami a fotón van? A filc eléggé nedvszívó anyag és nem keményedett ki, szerintem kevesebbet kell adagolnod és akkor nem lesz markáns hatása az anyagra.
Sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása