Leheljen új életet a régi felületekbe!

2018.03.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

furniture-refinishing-before-weathered-teak-patio-furniture-and-after-teak-patio-furniture-refinishing-bench-home-design-ideas-pictures-teak-weathered-teak-patio.jpg

Lassan ugyan, de közeledik a tavasz, ilyenkor érdemes megtervezni a ház körül található fafelületek, lambériák, kerti bútorok karbantartását. Ha az idő vasfoga kikezdte a fa felületét vagy akár csak az esetleges vízgátló lakkréteget, bizony érdemes megelőzni a nagyobb bajt, és felületkezeléssel megóvni értékeinket az esős, nedves időszak kártékony hatásaitól.

Nagy segítségünkre lehetnek ebben a csiszoló- és egyéb famegmunkáló gépek, amelyek közül most a gyalu- és felsőmaró gépet vesszük górcső alá. Az első ránézésre egyszerű működésű gépeknek rengeteg hasznos funkciójuk van, amelyek segítségével precízen és pontosan újíthatjuk fel és munkálhatjuk meg a kívánt fafelületeket.

image3_3.jpg

A régi festék- és lakkrétegek, illetve a felső korhadt rétegek leghatékonyabb eltávolító eszköze a gyalugép. Nagyon gyorsan és hatékonyan birkózik meg akár az egyenetlen fafelületekkel is, forgó vágófeje a kívánt mélységben távolítja el a sérült és korhadt felületeket.

A gyalugépek legfontosabb jellemzői:
- Gyalulási szélesség: vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen széles fafelületekkel akarunk majd dolgozni, és így kiválasztani az általában 82 mm gyalulószélességű gépet.
- Gyalukések: a gyalugépekben több, általában 2 kés található a precíz megmunkáláshoz. Minél több kés van egy gépben, annál gyorsabban működnek és egyenletesebb felület érhető el velük, mivel több rezgés érkezik a késekről, mint az alacsonyabb késszámú társaikról.
- Teljesítmény: a gyalunak minél nagyobb a wattmennyisége, annál nagyobb az ereje. Persze annál többet is fogyaszt, de ez nem adhat okot arra, hogy megelégedjünk egy kis teljesítményű géppel.

Amikor már nem elégszünk meg azzal a famegmunkálási tapasztalattal, hogy derékszögben vagy szögben meg tudjuk munkálni a fafelületet, akkor segítségünkre lehet a felsőmarógép. Ennek a gépnek a segítségével szárnyalhat a fantázia, és gömbölyíthetünk, éleket formázhatunk, hornyot vághatunk vagy akár kivághatunk egy konyhai munkalapot is.

leheljen_uj_eletet_a_regi_feluletekbe_finomcsiszoloval_1.png

A felsőmaró gépek főbb jellemzői:
- Marásmélység: vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, hogy milyen mélyen szeretnénk majd dolgozni a fában, mert ez a paraméter a maximális mélységet jelöli, így az egyik legfontosabb szempont a kiválasztásnál.
- Fordulatszám-előválasztás: mint a gyalugépnél, ez a paraméter a marógép sebességét adja meg. A piacon található, felső kategóriába tartozó gépeknek szabályozható a fordulatszámuk, így ez a legjobban alkalmazkodóvá teszi a gépet az adott fafelülethez, amely maximálisan képes kiszolgálni az igényeinket.
- SDS: az ilyen rendszerű gépeknél szerszám nélkül cserélhetők és felhelyezhetők a másolóhüvelyek, így gyorsan és kényelmesen váltogathatunk feladat szerint a sablonok között.
- Maróasztal: a maróasztal nagy hasznunkra lehet, hiszen a segítségével a gépünket fejjel felfelé is rögzíthetjük, így könnyítve meg a munkánkat.
- Teljesítmény: a marógép teljesítménye wattban van megadva, így a magasabb szám ebben az esetben is erősebb gépet takar.
- Fordulatszám: állítható fordulatszámmal különféle felületeket munkálhatunk meg precízen, így érdemes olyan gépet választanunk, ahol ez a paraméter szabályozható.
- Méret és súly: ugyancsak fontos paramétere a kiválasztásnak, hiszen ha éppen nem maróasztalba van befogatva a gépünk, akkor a saját kezünkkel kell megtartanunk a gép súlyát a teljes munkafázis alatt, így mindenképpen a saját igényeinket vegyük figyelembe ennél a jellemzőnél.

Láthatjuk, hogy az egyszerűnek tűnő gépek sokféle paraméter mentén szolgálják ki az igényeket, így alaposan megfontolandó a vásárlás előtt, hogy milyen jellemzőből engedünk esetleg egy másik előnyére. Ám megéri a fáradozásunk, mert egy jól megválasztott famegmunkáló gép hosszan elkísér minket a ház körüli munkálatokban. 

Köszönjük a szabatos leírást és forrásanyagot a Praktiker.hu gárdájának. Az írásban említett szerszámok és segédanyagok nagy választékban, egy helyen megtalálhatók webáruházukban, házhoz szállítással is.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5013740556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.03.22. 05:29:47

Hűha, ezt jó lett volna átolvasni posztolás előtt.

villanyember 2018.03.22. 07:29:45

@zooltek:

Na ja. De majd kapunk a pofánkra, hogy megint kötekedünk. :-)))

kkm.furdancs 2018.03.22. 08:02:47

@zooltek: @villanyember: Teljesen nyitott vagyok minden észrevételre, bár ez készen kapott szöveg és nemigen nyílik lehetőség változtatni. Mi a baj?
Ne feledd, figyelemfelkeltő, nem átfogó írás.

scsaba1 2018.03.22. 10:15:04

CSak így hirtelen:
30-50 cm gyalulási szélesség? Max. egyengető vagy vastagsági gyalugépnél, de az 50 cm már ott is inkább az ipari kategória nagyon sok pénzért. A képen meg egy kézi gyalu van, ill cikk is úgy kezdődik, hogy kerti bútorok felújítása. Na azokat még kézi gyaluval is nehéz, hacsak nem szeded szét sík felületű darabokra, ami megint nem egyszerű mert ezek sokszor ragasztva is vannak.. (Az ilyen faszerkezetek felújításának a gépei tipikusan a különféle rezgőcsiszolók, különösen a deltacsiszoló, meg a csiszolótekercsek és az egyenes csiszolók)
A kézi gyaluk elterjedt szélessége meg 82 mm. A következő lépcsőfok az ácsgyalu. A legelterjedtebb a Makita a maga 17 cm-es szélességével meg bőven 100 000 Ft feletti árával.

Kézi gyaluban 5 kés? Sosem. Állítható fordulatszám? Kézi gyaluban nem nagyon láttam még, szerintem a cikkíró keveri a szalagcsiszolóval.
Szóval jó lenne, ha olyan ember írná, aki már legalább egyszer látott olyat aki használta, mert így a Praktiker kicsit magát is égeti.
Nem akartam beleállni, de pl. a lambériás cikkben is bőven voltak hülyeségek (vagy valamilyen angol nyelvű cikkből volt fordítva)

kkm.furdancs 2018.03.22. 12:16:55

@scsaba1: :)
Nem ellenőrzésként, tudásszomjból megnéztem három kézigyalut (Makita - Bosch - HECHT), tényleg nincs sebességszabályozás, mást is javítottam.
Persze, mondhatjátok, hogy a blog hitelességéhez és igényességéhez a készen kapott szövegek lektorálása is hozzátartozik. Ebből levonom a következtetést és ... jelentkezem a Praktikernél szövegírónak :)

anonymouse. 2018.03.22. 14:03:36

Érdemes tudni, hogy a marógépeknél az SDS system egészen mást takar, mint az ütvefúróknál az SDS plus vagy az SDS max. A fejekben ez lehet, hogy össze kavarodik.

zooltek 2018.03.26. 06:26:59

Ha már gyalu, ezt a Makitát szombaton javítottam. Olyan régi, hogy még piros! (Nem összekeverendő a mostani Maktec-kel) A sorozatszám alapján talán 1964-es O_o

p1.picsto.re/m35OE.jpg
p1.picsto.re/kcBoj.jpg
p1.picsto.re/L8hMK.jpg

kkm.furdancs 2018.03.26. 07:44:58

@zooltek: Olyan hetvenes évekbeli dizájn :) Mi baja volt?

anonymouse. 2018.03.26. 09:02:39

Már az is csoda, van olyan gép, amit ennyi idő után lehet javítani.

villanyember 2018.03.26. 12:25:45

@anonymouse.:

Azok még nem az eldobós korszakban készültek.

zooltek 2018.03.26. 14:39:42

@kkm.furdancs: A forgórész leégett, de csak azért, mert egyrészt már szinte nulla volt a kommutátor, másrészt egy olcsó szénkefe volt benne, amiben nem volt önkioldó, és a nulla vastagságú szénkefe után a rugó összekarmolta a forgórész kommutátorát (ez bármilyen más gépben is gyakori hiba).

@anonymouse.: A Makita az valami kuvva nagy talány, még a 40-50 évvel ezelőtti gépeikhez is lehet rendelni alkatrészt. Az igaz, hogy kb. 3x annyiba kerül, mint egy mostani masinához, de lehet kapni gyári alkatrészt! A múlt héten javítottam egy 30-35 éves Makita bontókalapácsot is, 28 pénzből kijött a felújítás, de lazán megérte.

@villanyember: Ebben teljesen igazad van. Napról napra látom, bár ezt meg már 26 csilliószor megbeszéltük, ha megint erről lesz szó, megint kapunk a fejünkre :) Vagy ha nem is, csak parttalan beszélgetés lesz a vége.

kkm.furdancs 2018.03.26. 20:23:31

@zooltek: Miért mindig a forgórész ég le?

villanyember 2018.03.26. 20:29:29

@zooltek:

Ez már a veszett fejsze nyele. Mekora költség lenne eleve önkioldós szénkefét tenni mindenbe! Vagy kicsit jobb csapágyat. Imádom a mindenhova szerelt fém porvédőset, vagy a teljesen nyitottakat. A kommutátor mögé szerelt félig nyitott csapágyról már ne is beszéljünk. Néha véletlenül ( ? ) úgy szerelik, hogy a nyitott oldal van a kommutátor felé. Lehet hogy a csapágyba rakódott szénpor javítja a kenőhatást? :-))

A sokszor lebaltázott haver hozza a gépét. Azonnal kikapcsoltam amikor szikrázni kezdett, ahogy mondtad - védekezik. Elhiszem bameg, de a kommutátor azalatt a néhány másodperc alatt már elhalálozott. Nem és nem bírja a sima vörösrezet. Legutóbb a kefekivezetés hozzáhegedt a kommutátorszelethez és nemes egyszerűséggel kitépte a helyéről.

Kíváncsi leszek az EU tartóssági irányelveire, mennyit sikerül betartani belőle. Nem vagyok túlságosan optimista...

villanyember 2018.03.26. 20:52:43

@zooltek:

" még a 40-50 évvel ezelőtti gépeikhez is lehet rendelni alkatrészt."

Volt egyszer egy ismerősöm, neki meg egy 193... körüli DKW autója. A kaszni jórészt faépítésű. A felújítás során kiderült, hogy az egyik oldalon a hossztartó gerenda el van korhadva. Spécin hajlított alkatrész, nem pótolható egyszerűen. A koma írt a DKW utódcégének, hogy tudnának e küldeni egy pontos rajzot erről a gerendáról. Rajzot azt sajnos nem lehet, mert ez az alkatrész spéci faanyagot és pontosan betartott gyártástechnológiát igényel, másképpen nem garantálható az előírt minőség. De ha kell, szívesen legyártatják és elküldik. Nosza rajta, mondják mennyibe kerül. Ez a történet a 70-es évek felé esett meg, a gerenda ára elérte az akkor menő 1200-as Zsiguli árát. Mégse mondták hogy nincs, dobja el, nem lehet, csak azt hogy megoldható ennyiért. A cégünknek gépeket szállító német gyártó ma is őrzi az elődcégek dokumentációit valami 80-100 évre is visszamenőleg.

zooltek 2018.03.26. 22:16:27

@kkm.furdancs: "Miért mindig a forgórész ég le?"

Azért mert az forog, lol :D
De egyébként egy kefecsere vagy egy kábeltörés (a törésgátló után, muhahaha) sokkal gyakoribb hiba, csak az nem akkora összeg. A forgórész leégése legtöbbször a nem rendeltetésszerű használat miatt van, aka nyomja neki a bolond. Másodsorban fizikai behatás miatt. Elég egy rossz, kopott kefe, ami összekarmolja a kommutátort és kész a zárlat. Vagy (és ez vonatkozik az állórészre is) beszív valami anyagot a masina és megsérül a tekercs. Ez főleg sarokcsiszolóknál jellemző, bekerül egy fémforgács és kész a baj. Ha meg a csapágy törik össze/sül be, akkor ki-ki a meccs, vagy a forgó, vagy az álló. Ritka esetben döntetlen, és mindkettő elhalálozik.

@villanyember: Hát amíg én 2500 pénzért veszek 2db 608-as csapágyat egy olyan sarokcsiszolóba, ami 3000 HUF akciósan, addig nem tudom, mit jelenthet a tartóssági irányelv...

kkm.furdancs 2018.03.27. 08:59:40

Közi a válaszokat! Logikus gondolatmenet. Mindig azt olvastam, hogy az adott gép forgórésze a hibás, ezért kérdeztem.

scsaba1 2018.03.27. 12:09:23

@zooltek:

Pont én is ezt akartam kérdezni, hogy hatvanvalahanyas gyártású Makitához a belereszelt szénkefén kívül van-e más alkatrész, erre írod, hogy van minden :o
Ez nagy jópont a Makitának

zooltek 2018.03.27. 20:04:42

@scsaba1: Pont ez az, hogy a géphez van gyári kefe is, csak az egy ezressel drágább. Illetve duplája, mert az utángyártott kaki 1000, addig az utángyártott, de gyári minőségű, hivatalos beszállító 1500 (a gyári meg 2000). Ennyi spórolás most belekerült egy forgórész tekercselésbe, plusz a kefe.

Mint gépszerelő, ugyancsak kedvelem a Makitát. Nem mondom, hogy minőségre jobb mint ez vagy az, de az én szempontomból, a szerelhetőség szempontjából az egyik legjobb gép. Tipikus példa: a mai nap cseréltem szénkefét egy Metabo fúrókalapácsban. Amíg kicseréltem, addig 5 kék Bosch-t vagy Makitát megoldottam volna.

zooltek 2018.03.27. 20:09:04

@kkm.furdancs: Van egy olyan érzésem, hogy Te egy csomó munkát tudnál adni nekem, csak még nem találtad ki a módját a közvetítésnek :)

villanyember 2018.03.27. 21:24:57

@zooltek:

Hát ugye az a fránya logisztika! Még Nyíregyházáról is meggondolandó Kisvárdára meg vissza szállítani. Anno dolgoztam maszekban egy cégnek, hajnal 3-kor indulni kellett hogy reggel 8-kor kezdhessek Szombathelyen. Nem egy pénztárcabarát megoldás, de volt hogy egy kirúgott kameracstlakozó miatt kellett elmennem az ország másik csücskébe. Ez persze akkor, amikor 100 Ft-on vitázik az ügyfél, nem opció. Bele kell törődni, hogy az úristen háta mögött élünk.

kkm.furdancs 2018.03.27. 21:32:45

@zooltek: Zongoratanítást válalsz? :)
Januárban összeszedtem az összes olyan kacatot, szerszámot és halott gépet, amit biztosan nem fogok használni a jövőben. Fordult párat a DPD, mire kiganéztam, de elment minden a Vaterán.
süti beállítások módosítása