Építsünk kemencét!

2018.06.01. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kemences-vendeghaz-cserkeszolo-10-800x540.jpg

Emlékeznek Holle anyó meséjére? A jó lány beszédül a kútba (kis segítséggel) és ahelyett, hogy pár nap múlva a tűzoltók halásznák ki, átesik egy másik dimenzióba. Céltalanul őgyelegve pirosra sült cípóktól roskadozó kemencére bukkan. Talán ennyi elég is, hogy olvasónkban a pavlovi reflex felidézze a finoman illatozó veknik illatát és rögvest megoldásokat keressen. A kenyérsütő gép oly kiábrándítóan modernista és vekniformája inkább egy munkatábort idéz fel, mint a háznál sütött kenyér púpos alakját.

Barkácsblogként mi mást ajánlhatnánk, mint egy időtálló, csalándunkkal - barátainkkal közös sütögetésre is alkalmas kemence felépítését. Előtanulmányok és gondos tervezés, költségvetés nélkül ne próbálják, ezért több kötetnyi szakirodalmat tornyozunk Önök elé.

veresegyhaz-szagadteri-kemence-keszites.jpg

Míg a kenyérsütés századok óta része mindennapi életünknek, addig a pizzasütés az elmúlt években vált slágerré. Jana Spitzer és Reiner Dittrich 104 oldalas, nagyalakú Kemencék kint és bent  című könyvéből megismerkedhetünk a pizza- és kenyérsütő kemencékkel, valamint sütési technikákkal, bevált receptekkel is. A pizza- és kenyérsütő kemencékben rengeteg egyéb finomságot is el lehet készíteni, ezekhez kínál recepteket még a  kötet. 

konyvcsomag14.jpg

Kenyeret a kenyérboltból vagy egyenest kenyérsütő kemencéből! Az 1960-as évekig, a gyári sütésű és bolti terjesztésű kenyér általánossá válásáig, a kemence nélkülözhetetlen kelléke volt a paraszti életnek, hiszen a kenyérsütés az egyik legfontosabb asszonyi munka volt.  Sabján Tibor 240 oldalas "Kenyérsütő kemencék" könyvének ígérete szerint a néprajzi visszatekintés mellett belőle megtanulható és némi gyakorlat után elsajátítható a hagyományos kenyérsütő építése. 

kemence.jpg

Szintén Sabján Tibor műve "A búbos kemence". A szerző korábbi nagysikerű könyvének bővített változata a Nagyalföldön elterjedt búbos kemencéket mutatja be. Megismerhetjük belőle a kemencék történetét, a különböző formai változatokat, a használat csínját-bínját és nem utolsósorban a kemenceépítés fortélyait, amelyre kiemelt hangsúlyt helyez, hiszen nem titkolt szándéka, hogy segítse azokat, akik búbos kemencét szeretnének építeni lakásukban vagy kertjükben. - írja ajánlója.

Egy ilyen könyvcsomaggal felfegyverkezve sikeresebben tervezhetjük meg álmaink kertjét, mivel leírásaiból könnyű kiszámolni a szükséges költségeket, szerszámigényt és a szakmai támogatással az építmény, burkolat elhelyezéséről biztosabban dönthetünk. És hogy lássuk, mibe vágunk bele, tessék egy gyorsított videó hat percben a 80 órás kemenceépítésről.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr278763114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2018.06.02. 00:53:22

" Előtanulmányok és gondos tervezés, költségvetés nélkül ne próbálják, ezért több kötetnyi szakirodalmat tornyozunk Önök elé."

www.youtube.com/watch?v=OEnXVPH1MNw

kkm.furdancs 2018.06.04. 19:57:47

@Untermensch4: Ez azért nagyon populista volt! Nem Indiában vagyunk, helló!

Untermensch4 2018.06.05. 09:05:51

@kkm.furdancs: A szakirodalom kiegészítésének szántam. És alapvetően nem az indiai pizzasütőket szándékoztam linkelni hanem a fazont aki a dzsungelben agyagos talajból felépítgeti a civilizációt a kora-ókori szintig.
süti beállítások módosítása