Műgyanta padló a lakásba?

2018.06.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Műgyanta padlóról először hallva óvatos fenntartásokkal kezeljük ezt az anyagot, még ha el is ámulunk szépségén. Hajlékony vagy rideg? Asztalláb megtöri, kopásálló? Mennyire lehet vízszintesre önteni és nem csúszik-e nagyon? Mennyire érzékeny a tisztítószerekre?

image6_3.jpg

A műgyanta egy többrétegű, általában kétkomponensű padló burkolati rendszer, amelyet öntött padlónak is szoktak nevezni. Az eljárás lényege, hogy a hordozó felületre a gyanta folyékony halmazállapotban, öntéssel kerül fel, majd a szükséges kötési idő után szilárdul meg. Ipari és otthoni környezetben egyaránt alkalmazható, látványos díszítésekkel tehetjük egyedivé. Azonban számos buktatót rejt alkalmazása és nem is olcsó. Épp ezért fontos a kivitelező kiválasztása vagy mindenre kiterjedő, komoly előtanulmányok a házi megvalósítás előtt. Összeállításunkban horrorszerű kudarcok és látványos sikerek váltják az ismeretterjesztő videókat, hogy minden oldalról áttekintsük e technikát. Szabvány jellegű szakirodalmat és egy napjainkban jellemző árlistát is kínálunk emellé.

metallic-marble-lima-oh-tv-utility-room-tank_9514748898_o.jpg

"Nem akarják lakásba vállalni - Nem kevés idő - Falszélek és szegények - Kéretlen mellékhatás - Vigyázz, mit teszel rá" sorjáznak a figyelmeztetések egy saját tapasztalaton alapuló, összeszedett írásban, mely egy végül sikeresen zárult beruházás potenciális problémáit tárja olvasói elé. "Kilenc dolog, amit nagyon jó tudni, ha műgyanta-padlót szeretnél" - Tillinger Zsófi írása.

image3_7.jpg

Műgyanta otthonra? - teszi fel a kérdést immár Create Interior. A 3D-s műgyanta írása tárgya, melynek fémes hatását a műgyantához adagolt csillámokkal érik el. Olvassák el, hogyan. A kommentek szellemisége tökéletesen passzol az általunk is tapasztaltakhoz, mikor vitatható vagy kényes témáról esik szó...

Ki tudja, mi késztethette Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉSZ) vezetését, hogy kiadjon egy műszaki irányelvet "Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése" címmel. Mindenesetre hálásak vagyunk a törődésért, amit az igényes és mindenre kiterjedő kiadvány készítését jellemezhette. Az aljzatok felületének előkészítésétől a minőség értékeléséig megtalálunk minden alapelvet és követelményt valamint mérési- és munkafolyamat leírását. Kötelező olvasmány a műgyanta padlóval kacérkodó lakásfelújítók számára. Letölthető innen.

Tisztítás - megóvás
A kivitelező elvonulását köveően meg kell őriznünk minőségét és szépségét. A megóvás defenzív megoldása, hogy kerülni kell a szennyeződések behordását (ez nem ismeretlen más padlóknál sem, jegyzem meg). A szennyeződéseket lábtörlővel vagy beépített szennyeződésgyűjtő zónákkal (úgynevezett szennyeződéskoptató rendszerek) kell kordában tartani. Ez különösen érvényes a nagy forgalmú bejárati és átjáró területekre. A tisztítás gyakorisága és intenzitása alapvetően a szennyeződés mértékétől függ. A bejáratnál felfogott erős szennyeződés a bevonatot nem károsíthatja és szennyezheti. Az élettartam megnő, a tisztítási költségek csökkennek. Ezért ezeket a szennyeződésfogó zónákat már a padlófelépítés tervezésénél és a bevonat kiválasztásánál figyelembe kell venni. 

image4_5.jpg

A tisztítást első alkalommal alaptisztítás néven a kivitelező végzi. Ez lényegesen alaposabb, mint a karbantartó jellegű takarítás. Azt jelenti, hogy a padlót megfelelő termékekkel alaposan, mélyen meg kell tisztítani a szennyeződésektől és az esetleges ápolószer maradékoktól. A makacs szennyeződések és bevonatok eltávolítása nagyon időigényes. Csak a helyesen végrehajtott alaptisztítás teremti meg az ápolás előfeltételét és gondoskodik a „tiszta kezdetről", a későbbi karbantartó ápolás tekintetében is.

image5_4.jpg

A karbantartó tisztítást a szennyeződés mértékétől illetve az esztétikai elvárásoktól függően naponta vagy hetente kell elvégezni. A lazán tapadó, durva szennyeződést és a port porszívóval kell felszedni. A finom szennyeződést egyszerű, nedves törlőeszközzel (felmosó ruha, mop) kell eltávolítani. A nedves áttörlés előfeltétele az ép felületű, zárt, lehetőleg ápoló diszperzióval bevont padló. Ehhez az eljáráshoz alkalmazható termékek az úgynevezett semleges tisztítószerek. A napi járkálás okozta, erősen tapadó szennyeződéseket szívóberendezéssel ellátott gőztisztítóval lehet eltávolítani. Tartósan erős szennyeződés-felhordás esetén rendszeres nedvestisztítást kell végezni. Ennek során meleg vízből és semleges tisztítószerből álló folyadékot kell szakaszosan felhordani a padlóra, majd kefés súrolóval át kell súrolni. Ezt követően a folyadékot az oldott szennyeződéssel együtt fel kell szívni.

Állapotmegóvó ápolásként a padlóbevonatokat a kopóréteg hosszabb idejű tartóssága és védelme, a külső megjelenés javítása (fényesség növelése), és a karbantartó tisztítás könnyebb és gyorsabb elvégzése érdekében ápolószerrel kell bevonni. A megfelelő ápolószert a bevonat fajtájától, a terület használatától, illetve az igénybevételétől függően kell kiválasztani.

red-epoxy-concrete-floor-coating-ideas-best-epoxy-high-gloss-flooring-options-for-garage.jpg

Mennyibe kerül? 
Műgyantapadló készítésére vonatkozó ár kialakítását számos tényező befolyásolja.

- Első szempont az építendő műgyantarendszer funkcionális szükséglete, hogy milyen igényeknek, terhelhetőségi és ellenállási paramétereknek kell megfelelnie. Más egy járófelületnek vagy személygépkocsik tárolására alkalmatos burkolatnak, egy vegyszereknek vagy statikus feltöltődésnek ellenállni képes padló felépítése, anyagszükséglete. Nem elhanyagolható, hogy nagy repedésáthidaló képességgel kell-e bírnia a burkolóanyagnak illetve kül- vagy belterületen kell a munkálatokat végezni.

best-epoxy-kitchen-floor-with-metallic-epoxy-kitchen-floor-0.jpg

- Alapvető fontosságú a fogadófelület típusa és állaga. Az alap előkészítését általában csiszolással végzik, de gyakran kell szemcseszórást vagy marást alkalmazni. Abban az esetben, ha PVC burkolat van a gyantázandó területen, azt el kell távolítani, hasonlóképpen a felmálló laza alaphoz vagy elváló kerámialapokhoz. Az alapozó megválasztása a műgyantázandó tér milyenségétől függ. A különböző felülettípusokra alkalmazandó alapozók egymástól eltérő árkategóriákat és jellemzően más és más anyagszükségletet képviselnek. Más alapozót használunk betonra és friss betonra, szigeteletlen aljzatra, járólapra vagy aszfaltra, olajos, zsíros felületre. A felszín állaga határozza meg, hogy milyen mértékben, és milyen szemcsenagyságú kvarchomokkal szükséges megtölteni, majd megszórni a gyantát illetve, hogy ezt a műveletet hányszor kell megismételni. A felületi sérülések, repedések, mélyedések szabják meg a korrekció mértékét.

ral-skala.jpg

- Az ár kialakítását befolyásolja a fedőréteg színe is.

d-floors-turn-your-bathroom-into-an-ocean-dont-look-real-1.jpg

A lenti, manapság tipikus árlista tükrözi a felsorolt szempontoktól függő széles árskálát. Random választottam ki a szolgáltatót. Ha valakit érdekel konkrétan, kommentben elárulom. Nem szeretném a többieket hátrányos helyzetbe hozni, egy netes kereséssel számos vállalkozás találata megjelenik.

image8.gif

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3214013060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2018.06.11. 20:48:37

@Lord_Valdez: Elvileg semennyire nem szabadna, különben nem árulnák.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.06.11. 22:19:01

@kkm.furdancs:
A semennyinél biztos, hogy jobban. Most úgy gyorsan rákerestem és minden gyártó azt írja, hogy nagyon nehezen gyullad meg.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2018.06.12. 10:04:51

Csak annyit tennék hozzá, hogy amíg folyékony, illetve nem kötött meg teljesen, nem célszerű a lakásban tartózkodni és utána se árt az átlagnál többet szellőztetni, ugyanis ha nem teljesen tökéletesen keverik össze a komponenseket vagy olyan anyaggal szinezik, ami nem kompatibilis az alappal, elég kellemetlen vegyszerek kerülnek a levegőbe.

sakkosfx 2018.06.12. 12:19:13

Van e a felületnek rákkeltő kipárolgása? Egyáltalán vizsgálták ebből a szempontból?
süti beállítások módosítása