Bár 100 bar lenne!

2018.06.25. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az Univerzum kaotikus és veszélyes hely. Létünk minden másodpercében telibe kaphatja bolygónkat egy távoli kvazár utolsó fellobbanásának fénysebességgel érkező, pusztító energianyalábja. Visszatérhet napunk gonosz nővére is, Nemezis - miként a cáfolt, de népszerű elmélet szerint 23 millió évente megteszi - hogy az Oort felhőben megbolygatott meteoritokkal legyalulva bolygónkat, rebootolja a civilizációt.

mosoteszt05.jpg

Éljünk tehát a mának és vegyünk magasnyomású mosót, mit veszthetünk!? Nem szélsőségesen hedonista, elérhetetlen álom, de eléggé a végén szerepel a bakancslistának, ha különben amúgy nem használnánk ki szolgáltatásait. Én jól megvoltam nélküle, mert tudatlanságomban nem foghattam fel széles alkalmazási lehetőségeit. Végül vásároltam egyet, majd még egyet, így alkalom nyílt összehasonlítani őket, illetve rávilágítani hihetetlen sokoldalúságukra.

A bevezetést illusztráló fotókon Hetch-317 és Güde GHD-140 párosa látható. Teszt és leírás lentebb. Nem szponzorált írás ez, de utólag is elfogadunk adományokat.

mosoteszt02.jpg

Eljött a nyár, hurrá! Tipikusan az az időszak, mikor összekoszolunk dolgokat, de aztán bánjuk és megtisztítanánk őket. Fűnyíró, terasz, poros gépek, járművek, bármi. Kefével vagy ronggyal utánozhatatlan mélységben hatol be vízsugara a legrejtettebb résbe is, így rengeteg idő megtakarítható használatával. A fogyasztói piacra szánt típusok általában elektromos meghajtásúak, két fő csoportjuk a hideg- (max. 50 fok) és meleg (80-90 fok) vizes kivitel. Ez utóbbiak jóval drágábbak. Nem véletlenül, így ne is próbáljuk keverőcsap nélkül a bojlerből megokosítani kommersz gépünket.

image1_10.jpg

mosoteszt11.jpg

Működési elv
Bármilyen hőfokon, de egyazon elven működnek. A hálózati vízvezeték csatlakozóját kell a mosóra kötni, ez biztosítja a megfelelő vízellátást (saját tesztem eredménye, hogy vödörből nem megy). Soha ne használjuk fúrt kutakra csatlakoztatva, mert a szűretlen víz kárt okoz készülékünkben. A magasnyomású mosóban egy szivattyú működik, ez képes annyira erősen kipréselni a vizet, hogy ekkora hatásfokot érhessen el. A magasnyomású mosó egy egyszerű fizikai alap képletet használ, hogy viszonylag kis teljesítményű szivattyúkkal el tudja érni a kívánt magas nyomást Történetesen a nyomás a vízáram és felület függvénye. Tehát állandó víznyomás mellett csökkentjük a felületet (kisebb lyukon áramlik ki a víz), így érjük el a kívánt 100 bar feletti nyomást. Példának elég csak arra gondolni, mikor locsolunk otthon a slaggal és befogjuk a kezünkkel a cső végét, ezáltal szabályozzuk a víznyomást.

A legfontosabb mondat: a mosó ne fusson szárazon!

Működtetése
Ha egyáltalán nincs fogalma olvasónknak kezeléséről, nagyon röviden: Csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz és csaphoz. Bekapcsoljuk, ekkor felpörög, amíg a belső nyomás el nem éri a szükséges értéket, utána leáll. Legközelebb a pusztán nyitó-záró csapként funkcionáló szórópisztoly lenyomására lép működésbe, mert a nyomáscsökkenést érzékelve kapcsol a géptestbe rejtett szabályzó. A szórópisztoly (lándzsának is nevezik) végén található szűkítőt jobbra-balra elforgatva legyezőként szétterülő permetezést vagy egy vékony, de erős sugarat állíthatunk be. 

mosoteszt13.jpg

Remények és hiedelmek nyomásügyben
A pőre számok egy termékleírásban olyanok, mint a költészet. Ráutaló jellegű, túlzásoktól és reményteljes képzelettársításoktól nem mentes irodalmi alkotás (érettségin: mit akart kifejezni írója?). Inkább azt sugallja, mit hallani szeretnénk, de a valóság - ahogy német autók károsanyag-kibocsátása - bensőjének titka marad. Azaz a legsterilebb laboratóriumi körülmények közt mért érték arrafelé kerekítve, ahogy jobban hangzik, majd végére egy puffasztott nulla. Nincs ez másként a nagynyomású mosóknál sem.

mosoteszt12.jpg

Temetkezési szakmában járatos olvasóink talán már hallottak róla, hogy a népszerű - hivatalosan elfogadott - tetemkezelési módszerek (eltemetés, hamvasztás, keselyűkkel megetetés) mellett létezik a módszer, mikor 400 bar víznyomással még a csontokat is szétporlasztják és a folyadékot szétengedik valahova.

Mikor 100 és 140 bar üzemi nyomásról olvastam a termékleírásban, nem felejtettem el feljegyezni, hogy lehetőleg ne vágjam le a lábam az óriási nyomás hajtotta vékony vízsugárral. 1000/1400 méter mélyen mérhető ennyi az óceánban, még a tengeralattjárók is óvatosan merülnek odáig. Másrészt ásványokkal dúsított vízsugárral vastag acéllemezeket vágnak 400–6000 bar nyomás segítségével, akkor mi neki egy láb? Miután azonban nem bontotta le a festéket legerősebb fokozatban sem a tesztalanyról, végül kipróbáltam a lábamon. Csíp, de nem amputál.

mosoteszt07.jpg

mosoteszt08.jpg

De nem is erre találták fel e kategóriát, és a mindennapokban jelentkező feladatokra alkalmas mindkét gép. A Güde nagyobb teljesítményéből adódóan természetesen érezhetően erősebb. Lássuk a gyári jellemzőket:

Hetch-317
Technikai paraméterek: Névleges feszültség: 230V~50 Hz - Teljesítmény: 1600 W - Max. nyomás: 105 bar - Max. áramlási sebesség: 360 l/h - Max. vízhőmérséklet: 60°C - Súly: 4.8 kg

mosoteszt09.jpg

mosoteszt10.jpg

Teljesítményét és használhatóságát tekintve korrekt, nem nagyratörő berendezés, mely kis tömegénél és gabalyodásmentes felépítésénél fogva nem tart vissza spontán, gyors előkapásától, még ha keveset is kell használni egyszerre. Ha kiépítünk egy gyors-záras slagot a kerti csapra és áram is van a közelben, másodpercek alatt munkára bírható.

mosoteszt06.jpg

Viszont hátrányként éltem meg a mosószeres tartály kialakítását, mely a nyomócső pisztolyára erősíthető toldalékként. Nem tetszik, egyensúlyozni kell vele és gyorsan kifogy. Végül ezt a gépet tartottam meg, mert a mosószer hideg vízzel mit sem ér és anélkül csapatva legalább nem szennyezem a környezetet. Illetve ezt teljes áron vettem és nem érte volna meg új állapota dacára elkótyavetyélni. Az árát megéri (20.000 Ft).

Güde GHD-140
Technikai paraméterek: Csatlakozás: 230V~50 Hz - Motor teljesítmény: 2000 W - Max. nyomás: 135 bar - Üzemi nyomás: 95 bar Max. áramlási sebesség: 330 l/óra - Max. bemeneti víznyomás: 4 bar - Max. vízhőmérséklet: 60°C Tömeg: 8,2 kg

mosoteszt03.jpg

A +400W elektromos teljesítmény markánsan meglátszik az összehasonlításban. Nagyon (ez relatív jelző az ipari modellekhez képest) erős jószág, ezzel nem próbálnám meg vakargatni lábam. Még egyszer nem. A beépített mosószertartály határozottan előnyére válik. Tömör, nehéz, strapabíró gépezetnek látszik és ez árában (36-40000 Ft) is érvényesül.  

mosoteszt04.jpg

Nem tudtam saját pisztolyával és tömlőjével kipróbálni, mert az nem volt neki vásárláskor. Jó hír, hogy e két mosó teljesen csereszabatos ki- és bemeneteit tekintve. Így egy másik mosó, vagy a külön  kapható legolcsóbb tömlő+pisztoly (5000 Ft) helyettesítheti a gyárit. Az apróhirdetésekben néha felbukkanó gyári új, működőképes, csak épp kiegészítők nélkül árult mosókat ne habozzanak megvenni fillérekért, minden alkatrészük beszerezhető.

mosoteszt05.jpg

Összesítés: Igazságtalan lenne A Güde-t általánosságban jobbnak minősíteni "ellenfelénél", hiszen nincsenek egy súlycsoportban. Mintha Kokót küldenénk a ringbe Dr. Vitalij Klicsko ellen. Ezért gyártókat nem említve, minél nagyobb teljesítményű, beépített mosószertartályos változatot ajánlok megvásárlásra. 

mosoteszt01.jpg

Hasznosítási lehetőségeinek csak a képzelet szab határt. Nálam most elfogyott a betű, de kommentekben lehet ötletelni alternatív megoldásokra. Addig is egy friss fotó a mélytisztító hatású céklamosásról.

image1_11.jpg

És még egy elgondolkodtató videó, csak úgy:

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr914061459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittore 2018.06.25. 11:54:30

Nem bírtam ki én sem, hogy leteszteljem a lábamon.... :)A legalsó ár kategóriás Kärcher mosó gyakorlatilag húsig felvágta a lábamat 1 másodperc alatt. Mivel roncsol mint állat, jó sokáig fájt is.
Viszont ez a kategória a lábvágáson és a teraszmosáson kívül nem sok mindenre jó. :)

kkm.furdancs 2018.06.25. 13:01:54

@vittore: Te jó ég! Jobb ezt utólag megtudni. Kiváló Kärcher reklám lehetne :)

zooltek 2018.06.25. 13:38:21

@vittore: @kkm.furdancs: A legalsó árkategóriás Karcherek semmire nem jók. Se tudásra, se tartósságra. Legalább 50-60 darabot javítottam már ezekből, és ne haragudj vittore, de nagyon vékony a bőröd.

kkm.furdancs 2018.06.25. 13:55:10

@zooltek: Nekem van 25 évem a közszolgálatban, olyan vastag bőrt növesztettem, hogy az ipari plazmavágó nem vinné át :)

zooltek 2018.06.25. 15:55:30

@kkm.furdancs: Persze, mert nem a lábujjadra irányítod a sugarat, hanem a Pama papucsodra. De nekem Nkie van, az bármit kibír :D

pamutpamlag 2018.06.25. 22:01:31

"A magasnyomású mosó egy egyszerű fizikai alap képletet használ, hogy viszonylag kis teljesítményű szivattyúkkal el tudja érni a kívánt magas nyomást Történetesen a nyomás a vízáram és felület függvénye. Tehát állandó víznyomás mellett csökkentjük a felületet (kisebb lyukon áramlik ki a víz), így érjük el a kívánt 100 bar feletti nyomást. Példának elég csak arra gondolni, mikor locsolunk otthon a slaggal és befogjuk a kezünkkel a cső végét, ezáltal szabályozzuk a víznyomást."

Azért itt érzek némi zavart.

Az mit jelent például, hogy "állandó víznyomás mellett csökkentjük a felületet, így érjük el a kívánt 100 bar feletti nyomást"?
Most akkor _állandó_ a nyomás, vagy 100 bar feletti nyomást érünk el, azaz _megnöveltük_ azt? :-)

Vagy:
"a nyomás a vízáram és felület függvénye"
Amennyiben itt a vízáram a térfogatáramot (m3/s) jelöli, úgy azt a felülettel, vagy másképp mondva a kis lyuk keresztmetszetével (m2) osztva sebességet (m/s) kapunk, nem pedig nyomást (N/m2).

Szóval nem egészen értem, mire gondolt a költő :-)

kkm.furdancs 2018.06.26. 09:04:47

@Jossarian: Annyira letörtem, annyira!

kkm.furdancs 2018.06.26. 09:07:25

@zooltek: Ha még belezni is tudna! - mondanám. De tud :) A halpucolás mocskos meló.

PITTA 2018.06.26. 09:13:45

Nekem egy 8 éves Clatronicom van, elméletileg az is 100bar körül tud, ez a lapítós fej nekem nagyon nem jött be, nagyon elveszi a nyomást... Valami ilyesmi beszerzésén gondolkodom.
www.aliexpress.com/item/5PCS-Pack-Pressure-Washer-Parts-Water-Gun-Wand-Power-Quick-Connect-Spray-Nozzle-Tips-Set/32882360476.html

kkm.furdancs 2018.06.26. 20:02:14

@PITTA: Üdv! Nem tapasztaltál tömítésgyengülést vagy hasonló amortizációt? Persze, ez a használat gyakoriságától is függ, illetve nem, mert a gumi- és tömítésanyagok állásban is romlanak.

villanyember 2018.06.26. 22:34:56

@PITTA:

Lehet hogy jó lesz, nekem erről a régi szántóföldi permetezők TeeJet fúvókái ugranak be. Igaz hogy ezeket traktorhajtású, háromszor 50 cm3-es henger táplálta tényleg 120-150 bar nyomással. Persze egy ilyen szántóföldi kereten volt 40-80 ilyen fúvóka. Egyet talán kiszolgál egy ilyen kis játékszivattyú is. A lapítós fej többnyire egy pár műanyag lemez, amit változó erővel szorít össze a csavar. Kikopik, elgyengül, esetleg egyszerűen elfogy a vízsugár útjából Sokszor tapasztaltam, hogy a nyomás és porlasztási problémákat egy nagyon egyszerű jelenség okozza. A vízkő vagy valami kis dugó eltömi a kis átmérőjű fúvókát. Ekkor borul minden, a kis dugó eltávolítása után újjáéled a szerkentyű.

Nekem van egy régi olasz, aminek a legnagyobb baja, hogy nincs rajta nyomáskapcsoló. Ha beindítod, akkor engedni kell, mert behal a motorja. Meg kell szokni. Van egy Karcher is, ennek neki kell állni, mert csökkent a nyomása. Valszeg leragadt egy-két szelepe. Az egyetlen jó benne, hogy kapható hozzá tartalék alkatrész.

A nagynyomású mosót én leginkább szőnyegmosásra használom. Belocsolom, ráteszem a tisztítószert. Ázik kicsit, aztán jöhet a mosó. Tökéletesen kiveri a szőnyegből a koszokat. Egy-két napig szárad, aztán olyan mint az új.

PITTA 2018.06.26. 22:40:36

@kkm.furdancs: hát sokat nem volt használva, talán ha 10x, ebből talán 2-3x ment fél-1 órát. Nálam ami előjött, hogy valahonnan jött némi rozsda vagy egyéb és a ládzsa közepén lévő furatokból pár eltömődött így hiába húztam a ravaszt nem indult el a cucc. Az enyém egyébként olyan hogy folyamatosan megy alapon és ha meghúzom a kart nekíndul jobban, olyan vágó érzést csak kitekert állapotban tud, de akkor pontszerűen fúj, ilyenkor vagy 10-15 méterre is el tud lőni, de a lapítós szűkítő szerintem rengeteg erőt levesz. Ez volt annó a legolcsóbb ilyen valami 10-11e forint lehetett. Jah és még annyit, hogy én hűvös pincében tárolom, szóval a gumik nem sülnek el rajta.

PITTA 2018.06.26. 22:46:39

@villanyember: Hát meglássuk, mert ez valami gyorcsatlakozós cucc, még meg kell néznem hogy tudom összehozni a fejjel. Szerintem az enyémhez semmilyen alkatrész nincs, már képet se hoz fel a google. Közben rájöttem Bomann, nem Clatronic, bár szerintem mindegy. Nekem a sugármódosító az 2 fémlemez ami közeledik egymáshoz a tekeréssel. Faternak van egy öreg alap Karcherje azt mondja annál erősebb.

kkm.furdancs 2018.06.27. 07:14:03

@villanyember: A szomszéd allergiás néni szinte heti gyakorisággal vereti ki a szőnyegeiből a port vele.

KAMA3 2018.06.27. 17:39:41

Én egy szőnyegpadló darabból képzett lábtörlővel próbáltam. Ha lehet ilyen képzavarral élni, szétkapta, mint Foxi a lábtörlőt. Szóval azóta szőnyegen nem próbáltam, de mikrongyokat kiválóan lehet vele tisztára varázsolni. Ezt úgy csinálom, hogy a koszos rongyot ráterítem egy sűrű szövésű fémhálóra (sóderszitáló, rostáló) aztán adok a pofájának. elég jól kiganajozza. Fókakészlettel is működik a dolog.

Barlangász overallból is kivereti az agyagot.

Lehet kapni néha a Lidliben magasnyomású mosókhoz WOMA szerű csatorna tisztítót. Azzal szépen ki lehet takarítani a régi lemezradiátorokat.

kkm.furdancs 2018.06.27. 18:03:47

@KAMA3: Barlangászol? Egyre érdekesebb...

villanyember 2018.06.27. 19:34:17

@KAMA3:

A lábtörlőhöz nehéz hozzászólni. Sokféle anyagú szőnyegpadló létezik. Ha valami hurkolt buklé jellegű anyag volt szegés nélkül, akkor nem csodálkozom.

A csatornatisztító lehet hogy aktuális lesz. Most vágtam el a pincében a 110-es lefolyócsövet egy betoldás miatt. Már csak 70-es a belseje, muszáj lesz kitisztítani. Mindenféle vegyi eljárást olvastam már róla, de egyrészt drága másrészt környezetszennyező. Egyébként sem hiszem hogy egy 20 mm-es lerakódással a vegyi módszer gyorsan elbánna. Majd kiszámolom, hogy a csőcsere vagy egy ilyen tisztítószett lenne olcsóbb. A pincében az öszes lefolyócső hozzáférhető. Persze ott ahol minden az aljzatbeton alatt fut hozzáférhetetlenül, csak a csőtisztító jöhet szóba.

KAMA3 2018.06.28. 07:39:32

@kkm.furdancs: Mostanában egyre ritkábban.. De még így is tudom a csapatot segíteni felszíni ügyelettel és műszaki problémák megoldásában.

@villanyember: Az is lehet, hogy már megdolgozta az UV, a házhoz kaptuk, és egy napsütötte teraszon terpeszkedett. De egyik volt főnököm is pórul járt, neki is kitépkedte a szőnyegből a szálakat. Úgy rakta vissza, hogy bútor essen a sérült részre, így nem vette észre az asszony.

A lefolyó zsírosodás az egy kényes téma. Amíg társasházban laktam, a pincét kéthavonta elöntötte a csatornalé. Amikor meguntam, hogy a görényezés nem segít, és már az ötödik alkalommal takarítottam fel egyedül, akkor "kérvényeztem" a közösképviselőnél az aljzatbeton alatti szakaszok cseréjét. A 110-es eternit cső helyenként a 30 mm szabad keresztmetszetet sem érte el. A tisztelt lakók meg kéthetente húzták le a felmosórongyot. A csöveket végülis azután cserélték ki, miután a földszinti boltost felülről!! áztatta el a szennylé.

Szóval én úgy látom, hogy a preventív megoldásokkal jelentősen ki lehet tolni a dugulások közti időt. A hurkalét nem öntjük a vécébe, hanem megvárjuk míg megdermed és kenyérrel kitunkoljuk. Aztán lehet tartani évenkénti melegvizes womás szeánszokat, hogy a kezdődő lerakódásokat megszüntessük. A duguláselhárítók szoktak vállalni rendszer tisztítást, érdemes náluk érdeklődni. Azt tapasztalatból tudom, hogy az ipari csőgörény a zsírkő ellen nem ér sokat. A vegyi módszer akkor érhet valamit, ha sokáig tudod hatni hagyni, és a cső teljes felületét el tudja érni. Én a nagynyomású forró vízben hiszek.

kkm.furdancs 2018.06.28. 17:08:24

@Lusuka: "Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással:"
Jaj már, drágám. :)

kkm.furdancs 2018.06.28. 17:11:47

@KAMA3: Ez igazán férfias és tudományos hobbi. Mivel veszélyes, nagyon fontos a megbízható felszerelés. Lenne kedved mesélni a beszerzésről egy interjúban? A vásárlási szempontok, a beszerzési lehetőségek, esetleg tesztelés érdekelne.
Ha tetszik az ötlet, megkereslek magánban.

villanyember 2018.06.28. 17:30:45

@KAMA3:

Egyik ismerősöm járta meg a lefolyóval. Tízemeletes panel, a cimbi a harmadikon lakott. Éppen alatta dugult el a strang, vasárnap kora délelőtt. Mindenütt főzés, mosás stb. A cimbi azelőtt szigetelte a Wc ajtaját, hogy ne jöjjön ki a szag. Ment volna befelé, ajtó nem nyílik. Mindig hirtelen haragú volt, izomból belökte a nyílászárót. A klotyóból nála ömlött ki a felette levők összes szennyvize. Volt vagy 1,5 m3 ami szétfolyt a lakásban. Volt ott tampontól a csirkebélig minden, amit el tudsz képzelni. Még a sokat látott kárszakértő is csak ingatta a fejét: - Még ilyet!

KAMA3 2018.06.29. 09:05:11

@kkm.furdancs: Persze, szívesen elmondom mi kell a kezdéshez, meg mi kell ahhoz, ha komolyabbra fordul az elmebaj... Keress meg egy hét múlva, bár a kérdéseket akár most is elküldheted.

kkm.furdancs 2018.06.29. 12:39:04

Igazából nem barlangász nézőpontból, hanem a megbízható felszerelés okán kérdeznék. Volt egy posztkezdeményem, de nem találtam anyagot hozzá, sehol a neten.
"Mivel fúrnak Grönlandon?
Vannak mindentől távol eső, szélsőséges éghajlatú helyek, ahová nem jár a postás és nem lehet leugrani a sarki boltba az elromlott fúrógép helyett újat vásárolni. Életek múlnak azon, hogy a meglévő felszerelés hibamentesen működjön, mert nincs más. Korábbi tesztjeink és szakértő olvasóink nyomán biztosak lehetünk benne, hogy a tömegipar termékeire nem bízhatjuk életünket, ha sürgősen flexelnünk kell a Déli-sarkon, az Amazonas-deltában vagy tengerjáró hajón."

Elgondolkodom a kérdéseken és küldöm üzenetben. Köszi!
süti beállítások módosítása