Rögzítsünk lyukba! - 2. rész

2012.12.04. 09:55 | Írta: JGD

Nemrég megígértem, hogy folytatjuk a „Rögzítsünk lyukba” posztot, amely eddig a vékony gipszkarton mögötti üres tér (lyuk) problematikájával foglalkozott és kínált fényképekkel illusztrált megoldást a megfelelő rögzítésre. Most azt követjük nyomon, hogyan rögzítsünk üreges műanyag panelbe.

Ilyen üreges műanyag panellel sokszor találkozhatunk szándékos tervezői akaratból a beépített műanyag ablakok felett, abból a célból, hogy külső vagy belső árnyékolástechnikai megoldás rögzítése számára megfelelő teret képezzenek.

Konkrét esetünkben azonban az a – szintén nem ritka – dolog történt, hogy az épített ablaknyíláshoz kisebb magasságú ablakot „sikerült” legyártatni, ezért az építőmester az ablak fölötti ürességet lapos műanyag panellel zárta le leleményesen.

Új kép.png
Az ablakokhoz illő műanyag üreges paneleket légréssel és/vagy hőszigetelő anyaggal kitöltve gyártják

Új kép (1).png
Ma egy ilyen, ablak fölé beépített üreges panellel dolgozunk


Az ötletem az volt, hogy az ablak fölötti tátongó rész elfedésére egy egyedileg méretre gyártott, úgynevezett „duo”, vagy más néven „sáv” rolót szereljünk fel. Sajnos a ház tulajdonosa nem szívesen fúrt volna az ablak körül felrakott gyönyörű csempébe, így nem maradt más mód, mint az üreges műanyag panelbe való rögzítés! (Ne dőljünk be annak, aki a roló tartószerkezetének felragasztását javasolja. Aki ezt nem hiszi, legkésőbb egy forró nyári napon rájön, miért is mondtam.)

Az első igazi problémát az ablak kilincse okozta. Rendszeresen elfelejtik sokan ugyanis, hogy a kilincs megakadályozza az ablak síkja elé való közvetlen szerelést, ha a teljes szélességet el kívánjuk fedni. Nézzük tehát a bűnöst:


Új kép (2).png

Ennek okán egy alkalmas méretűre szabott tömörfa közdarabot kellett szerelnem az üreges műanyag panel és a roló tartószerkezete közé. A közdarabnak megfelelő szilárdságúnak és alaktartónak kell lennie. A közdarab rögzítését bombabiztosan oldottam meg annak érdekében, hogy a rászerelt roló mozgatása közben még véletlenül se lazulhasson ki a műanyag panelből.

Az első részben részletezett munkamenetet követve, először a közdarabon fúrt lyukaknak megfelelő távolságban lyukakat fúrtam az üreges panelbe:

Új kép (3).png
Ezt követően a lyukakba  helyeztem a szárnyas gipszkarton tipliket  (kalapács enyhe ütögetése nélkülözhetetlen):

Új kép (4).png

A fehér dekorlemezzel csinosított tömörfa közdarabokat megfelelően hosszú (8 cm) és erős rézcsavarokkal rögzítettem:


Új kép (5).png

A roló felszerelése a közdarabokra már gyerekjáték volt. Íme, az eredmény:


Új kép (6).png
A „Duo” vagy „Sáv” roló azért izgalmas, mert hol teljesen elfedi, hol részben átengedi a fényt, de egészen fel is lehet húzni! Akinek megtetszett a „Duo”, vagy „Sáv” roló, nézzen szét ITT

Az egész felszerelés alatt a híres prágai reggae-jazz banda, a „NO PROBLEM” járt az eszemben.

(Ők azok, akiknek hivatalos papírjuk van arról, hogy a világörökség részét képező prágai óváros leghíresebb hídján, a Károly hídon, minden nap ingyenes koncertet adhassanak, ezzel összekötve múltat és jelent, így válva ők is a világörökség szerves részévé.)

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr854944437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kbagyula 2012.12.04. 10:55:48

Azok a csavarok nem reisser csavarok voltak véletlenül? Az nem rézből van. :)

cso zsi 2012.12.04. 12:33:36

Azt a vackot is vagy az ablak fölötti csempébe kellett volna fúrni (tán garantáltan betonáthidaló van ott. :))))))), vagy az ablakra, így együtt nyílik, és nem lesz útban soha.

JGD 2012.12.04. 13:29:54

@kbagyula: valóban acélcsavarok, csak réz színűre edzettek :-) köszönöm a
figyelmes helyesbítést!

JGD 2012.12.04. 13:30:34

@cso zsi: köszi a kommentet, így legalább figyelmeztethetek mindenkit, hogy
nyíló-bukó ablakra (láthatod az ablakzsanéron és a kilincsen is, hogy az) NE
szerelj SOHA árnyékolástechnikát, mert egyrészt nem lehet többet az ablakot
teljesen kinyitni, a bukóra állításnál meg tök hülyén fog kinézni a ferdén
álló ablakról a gravitáció miatt merőlegesen lelógó roló. A jó pap holtig
tanul, sajnos a tapasztalat szól belőlem :-(

halor 2012.12.18. 12:46:49

A míanyagba simán bele is hajthattad volna akár a csavart, de ha te tiplitébolyban szenvedsz, akkor lám kielégülést nyertél :-)

Mérges 1234 2013.08.28. 22:04:55

@JGD:

Két fürdőszobai bukó ablakon is van roló, ráadásul az egyik már 3 éve fent van és csak ragasztva lett...... És az ablakra lett raagsztra nem a keretre.

A gyerekszobában van a tiedhez hasonló megoldás, de annyira nem praktikus, ablak nyítás előtt mindig fel kell húzni.
süti beállítások módosítása