A hét műtárgya - A sikattyú

2012.12.06. 09:04 | Írta: Mr. Furdancs

Jó kis név mi? Ahogy elkezdtem utánajárni ennek az eszköznek, azon kaptam magam, hogy annyi helyen használják, hogy nehezemre esik pontos felhasználási területet megnevezni. Azt mondom, rendeljük a sikattyút a fémmegmunkálás eszközei közé. Ha én sikattyú lennék, örülnék neki.

Agyam elsőre ismét a fémipari alapképzés emlékeit öklendezi fel. Bár már legalább egyszer megígértem, hogy nem hozom fel a szakiskolában tanultakat, sajnos most is az ott átélt élményekből vetítek le nektek egyet. A sikattyúval ugyanis ott találkoztam először. Tudni kell, hogy amikor ilyesmit tanítanak az embernek, például fémmegmunkálást, akkor túlzottan is ügyelnek a tanoncok biztonságára. Olykor a munkavégzés rovására is. Nem véletlenül. Nálunk a suliban, a legenda szerint, két versenyző is a akadt, aki nem nyert volna "ki tud többet a munkavédelemről" versenyt. Egyikük egy égő hegesztőpisztollyal vakarta meg a fejét. Az az elgondolkodós típus volt a srác. Fájt neki a dolog. A másik úgy gondolta, hogy a tanműhely a legjobb hely arra, hogy átgondolatlan fogadásokat kössön. A fogadás tárgya az volt, hogy a bepörgetett köszörűt ő bizony simán megállítja az ujjával. Nem sikerült neki, orvost hívtunk.

Térjünk vissza mai főhősünkhöz. A sikattyút több beszédes névvel is illetik: kézi satu, faipari szorító, vasmarok. Az utóbbi kapcsán egy bevállalósabb felnőttfilmet vizionálok. Ha megnézitek a fotót a sikattyúról, akkor majd ti is.

sikattyu.jpg
Sikattyú

Én egyszer használtam ilyet, még az említett szakiskolában. Egyszer egy fémlemezt kellett vele megfognom és az oszlopos fúrógép alá helyeznem. Meg voltam győződve róla, hogy ez a művelet nekem menne sikattyú nélkül is, szabad kézzel. Mint írtam, nagyon ügyeltek a biztonságunkra. Jó nyilván kicsavarta volna a lemezt a kezemből a fúró, de én már akkor is jobban tudtam.

sikattyu hasznalat.jpg
Annak idején a kis Mr. Furdancs is valahogy így használta a sikattyút

Szóval ezzel a kis szimpi eszközzel különböző dolgokat tudunk megfogni vagy ideiglenesen rögzíteni. Ami tény, hogy teszem azt egy fémlemez fúrásakor a megszoruló fúrófej csodákra képes. Ne legyenek illúzióink, a fúró úgy tépi ki a kezünkből a munkadarabot, mint a tarháló punk az aprópénzt a Szigeten. Azt, hogy mi mindenre jó még a "vasmarok", majd úgyis megírjátok a kommentekben. 

Ezt pedig hallgassátok meg pihenésképpen.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr374948431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÖNBÜNTETŐ FERI 2012.12.11. 09:25:13

Ez az eszköz olyan, mint a pityóka, 10000 neve van, én pillanatszorítóként ismertem eddig.
süti beállítások módosítása