Építsünk cajont!

2013.01.27. 10:00 | Írta: szopaul

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a csuda az a cajon (ejtsd: "kachón", spanyol eredetű, jelentése: doboz). A cajon nem más, mint egy ütőhangszer, a perkások (ütőhangszeresek) egyik kedvenc játékszere. Leginkább egy dobozra hasonlít, ahogy a neve is utal rá, de madáretetőnek is szokták hívni. Ha megnézitek az alábbi fotót, rájöttök, hogy miért.

cajon.jpg

Bizonyos stílusú zenékben, és persze ügyes kezekben ez az ütőhangszer jó hatásfokkal tud pótolni akár egy komplett dobfelszerelést is. Na jó, csak részben. A cajon története sem mindennapi, ráadásul két egymástól független "teremtéstörténettel" rendelkezik, az 1850-es évekből. Az egyik szerint a cajon közvetlen leszármazottja a nyugat- és közép-afrikai doboknak, és kész. A másik verzió szerint a gyarmati tilalmat akarták ezzel a széknek is álcázható hangszerrel kijátszani. A spanyol gyarmatokon ugyanis a rabszolgáknak tilos volt zenélniük. A hangszer történetéről bővebben ITT olvashattok.

A cajon elkészítése nem túl bonyolult, hiszen egy dobozról beszélünk ugye, a hátsó falán egy lyukkal. Különleges hangzását a benne elhelyezett húroknak vagy dobsodronynak köszönheti. Találtam egy alaposan dokumentált leírást a cajon elkészítéséről, melyet ITT olvashattok. Ha inkább a videóban hisztek, akkor nézzétek meg, mit művel az alábbi fiatalember.

Mielőtt hozzáláttok, hallgassátok meg, hogy mire való a hangszer. Az alábbi két videóból minden kiderül. Szinte biztos vagyok benne, hogy a második kimondottan fokozza majd a hangszer iránti érdeklődéseteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr215044583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2013.01.27. 17:58:59

Cajón, ha már van a magyar billentyűzeten hosszú ó.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2013.05.07. 19:01:59

Illetve "ejtsd: kachón?" Sokkal inkább "káhon", nem? Eléggé hülyén hangzik az, hogy "kachón".

Siklós György 2018.06.30. 22:34:19

Sziasztok! A méreteket szeretném tudni. Hogy hozzá láthassak a saját hangszerem elkészítéséhez, Előre is köszönöm!

kkm.furdancs 2018.06.30. 22:56:59

Siklós György > A linkelt forrásban megtalálhatók a méretek, csak át kell számolni centiméterbe :)
www.wikihow.com/Build-a-Cajon
süti beállítások módosítása