Bútorcsere helyett frontcsere

2013.08.23. 08:45 | Írta: -nos-

Lakóhelyiségeink bútorzatát többnyire nem szokás gyakran cserélni. Ennek  részben anyagi, részben szemléleti okai vannak. Ám a jelentősebb trendváltások  mégis felvetik a berendezések lecserélésének az igényét. Ám ez a szándék gyakran a felmerülő költségek miatt nem jöhet létre. Ám feltétlenül cserélni kell a megszokott bútordarabokat? A kérdésre vannak pozitív és költségkímélő lehetőségek is, amelyek ráadásul viszonylag elég könnyen akár saját kezű kivitelezésben is megvalósíthatók.

Fotó: www.familyhandyman.com

Természetesen ennek vannak bizonyos alapfeltételei. Ilyen pl., hogy a bútortestek korpusza, azaz oldallapok által kialakított váza és hátlapja jó állapotú legyen. A valódi furnérral borított felületűek sérülései könnyen kijavíthatók, letisztíthatók és egy alapos faápoló szeres kezelést követően szinte megújulnak. A sérült élfedések is kipótolhatók, pácolással és ezt követően kemény viaszolással szinte észrevétlenné tehetők. A felülettisztítás a belső felületeknél is ajánlatos és a változás e helyeken is szembeötlő.

Az újabb, laminált lapokból készült korpuszok felület tisztításához elég egy alapos denaturált szeszes enyhén nedves mikroszálas kendővel történő tisztitó törlés, majd a szárazra törlésük után esetleg viaszos ruhával áttörölve, fényesítve már sokkal újszerűbbek és tetszetősebbek lesznek a korpuszok külső és belső felületei.

Ezt követően a frontlapokat ajánlott alaposabban megvizsgálni. Számos esetben ezek letisztítása, majd egy divatosabb bútor fogantyú kollekció kiválasztásával is szembetűnő változás érhető el. Markánsabb változáshoz azonban ennél több kell, a jól átgondolt frontcsere. Ennek ugyan sok kötöttsége van, de az ezzel járó változás is jelentős lehet és olcsóbb is a bútorcserénél. A lehetőségek között előbb azt kell megvizsgálni, hogy a készen vásárolható ajtók és fiók előlapok méretválasztékában van-e a jelenlegi frontfelületet alkotó darabokkal azonos méretűek. Ehhez természetesen szerencse kell, mert közben nagyot változott a világ és vele együtt a frontlapok mérete is. Ezen kívül érdemes ezek kivitelét is jól megválasztani fazon és bevonat szempontjából is. Azt is célszerű számításba venni, hogy az ún. teleajtókat, helyenként keretes, üvegezett ajtókra cserélve megváltoztatható szinte bármilyen szekrény kinézete. Az üvegek különbözősége is jellegzetes változást okozhat. Azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a frontfelületek káva közé, vagy azok élére csukódóak, mert ez eleve meghatározza a beépítésüket. Célszerű az eredeti megoldást követni, amihez természetesen megfelelő és a célnak megfelelő kivetőpántot is kell választani.

lapszabasz (1).jpg

A másik lehetőség, hogy az eredetiek méretére szabott ajtókat rendelünk a különféle lapszabászatokban, illetve asztalos vállalkozók valamelyikénél. A felületi bevonatok igen változatosak lehetnek, még a most divatos minimál stílusú, fényes felületű ajtófrontok kivitelezését is számos vállalkozásnál is megoldják. Ezt a letisztult felületű fronthatást kombinálni lehet pl. a különféle alumínium keretes üvegezett ajtók beépítésével, amelyekhez természetesen megfelelő kivetőpántok és esetlegesen hozzáillő bútorfogantyúk kiválasztása is szükséges. A pánthelyeket már előre meghatározott helyekre a műhelyekben kimarják, a pántok felszerelése pedig nem különösebben nehéz munka. Ráadásul a bútorra szerelésük sem igényel különösebb szakértelmet, de igény esetén ezt a munkát is vállalják a kivitelezők.

pánt1.jpg

Az ilyen bútorváltoztatásokba azonban jól átgondolva célszerű belefogni, amihez ajánlatos néhány kicsinyített rajzon megformálni a különféle front kialakítások látványát. Számítógépes rajzokon könnyebben összehasonlíthatók a különféle ajtó variációk összhatása és a megközelítő színválasztás is megkönnyíti az ideális megoldás kiválasztását. Ezután már csak a frontfelületek lehetséges beszerzési helyeit kell „feltérképezni” és az árak alapján már eldönthető, hogy a frontcsere előnyös-e a számunkra, és melyik változata ad megszokott régi bútor darabjainknak újszerű külső megjelenést.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

          

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr665469191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása