A hét műtárgya: az öv

2013.08.29. 08:20 | Írta: Tarrasque

sornyitos-ov-1.jpgsornyitos-ov-2.jpg

Ennyi, innentől a többi már csak felesleges szócséplés. Szóltam előre.

Az öv arra való, hogy ne essen le az ember nadrágja. Ezt meg lehet oldani így is:

alligator-ov.jpg

És így is:

CK Magma szerszámtartó öv

Most inkább a második irányban indulunk el.

Funkcionálisan ez már övnek tekinthető:

ov.jpg

Állítható a mérete, a műanyag csat gyorsan, egy kézzel oldható, emellett biztonságosan rögzít, árban pedig csak a ferencesek öve versenyezhet vele.

Ennek az övnek azért megvan az a hátránya, hogy nem túl kényelmes, kicsit sem rugalmas, könnyen megtekeredik, és bizonyos kiviteleknél a fölösleges övrész is útban tud lenni.

Innen két út vezet tovább. Az egyik lehetőség, hogy a hagyományos, kényelmes és elegáns bőrövet választjuk, akár valamelyik szerszámgyár kínálatából:

 bahco-bor-ov.jpg

Érdemes felfigyelni arra, hogy ezek az övek dupla tűvel és háromszoros szegecseléssel készülnek. Normál utcai öltözetként is feltűnés nélkül hordhatóak.

A másik lehetőség a szintetikus anyagok által nyújtott előnyök kihasználása: cipzár, tépőzár, rugalmas és szellőzést biztosító háló, fényvisszaverő csíkok.

makita-ov.jpg

toughbuilt-ov.jpg

Ezeknek az öveknek a legtöbb gyártó kínálatában van egy még szélesebb, még jobban kipárnázott kivitele is, gyakran bőrszíjjal kombinálva, ezek már komoly támasztékot adnak a deréknak:

makita-ov-szeles.jpg

Sokan emlékezhetnek arra a vidám időszakra, amikor minden második ember övtáskával járt Magyarországon. Ezek általában a fentebb említett beugró szintű övvel kombinálva készültek, és elsöprő sikert arattak. Amit a leginkább fel szoktak hozni ellene, az nem is a kényelem kérdése volt, hanem egy idő után valamiért cikivé vált a dolog. Ettől még a koncepció jó, praktikus viselet, van pár dolog, ami nem fér el az ember zsebében, de jó, ha mindig kéznél van, mint például: fúrógép, kalapács, csavarhúzókészlet, egy tetőre elegendő szög, collstok, kábelek, ragasztószalagok, ilyesmik. Csak a szokásos, ami az embernél lenni szokott.

Q-Pack szerszámtartó öv

Rengeteg olyan munka van, ami vagy gyakori szerszámcserét igényel, vagy a legközelebbi szerszámtárolási lehetőségtől nagy távolságra végzendő. Ilyen például egy villanyszerelő teljes arzenálja (kábelvágók, csupaszítók, kalapács, véső, elemlámpa, stb.), illetve a tetőn, oszlopokon, tornyokon végzett munkák.

villanyszerelo.jpg(drapertools.com)

Ennek a problémának a megoldására külön polcot nyitottak a szerszámboltokban, a szerszámtartó öveknek és az övre akasztható tárolóknak már jó ideje széles kínálata van a piacon.

Általában kétféle anyagból készülnek ezek a tárolók: gyöngyvászonból és bőrből. A vászon megegyezik a szerszámtáskák anyagával, vízhatlan, tartós és erős. A bőr alapanyagúak szebbek, igényesebbek, de nem az áruk adja el őket.

bor-ov.jpg

Hasonló, csak vászonból:

dewalt-komplett-ov.jpg

Egyes célfeladatokra találhatunk olyan övvel kombinált tárolókat, amik az övtáskákhoz hasonlóan fixen rögzítve vannak a szíjhoz:

 Toolpack szögtartó és szerszámtartó

A gyártók viszont szeretik a moduláris termékértékesítést, azaz kínálnak egy vagy két övtípust, és hozzájuk utólag csatlakoztatható kiegészítőket. A kiegészítők övre felfűzhető nyílásainak mérete a gyártó saját öveihez természetesen passzolnak, a színvilágról és a kialakításról nem is beszélve.

ovtartok.jpg

 

A figyelmes olvasóknak feltűnhetett a széles, extrán párnázott öveknél, hogy a felső részen kis hurkok találhatóak. Ezek a hurkok arra szolgálnak, hogy vállszíjjal kombinálva még nagyobb súly hordását tegyék lehetővé, ne csak a csípő tartsa meg az akár 5-10 kilós terhelést, hanem a váll és a hát is. Ez egy hosszabb nap után hatalmas különbséget jelent.

 Toolpack izmos bácsiNem, ez nem Mr. Furdancs, ő szakállas.

(Kép: Toolpack)

Egyes vállszíjak a kifejezetten a gerinc megtámasztására mennek rá:

 vallszij.jpg

Gyártanak szerszámtartó mellénnyel kombinált övet is, ezzel a kombinációval egy egész szerszámkoffer tartalmát magára aggathatja az ember:

 CK Magma szerszámtartó mellény és öv

Kevésbé ipari környezetben, például kertészkedés közben is hasznát vehetjük egy ilyen övvel kombinált tárolónak, jó, ha mindig kéznél van a metszőolló, a kislapát, a kesztyű és mobiltelefon:

 kerti-ov.jpg

Érdekes koncepció, ha nem a szerszámokat aggatjuk az övre, hanem maga az öv a szerszám:

 szerszamov-686.jpg

szerszamov.jpg

Mármint úgy értve érdekes, mint ahogy a zsiráf. Otthonra nem kéne.

Végül küldöm ezt a szomorúan aktuális számot azoknak, akiknek Svédországról nem csak az IKEA jut az eszébe:

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr95479713

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lyukak a tér-idő kontinuumban 2013.08.29. 15:42:29

Szánom-bánom, de eltűntünk. Elvesztünk a tér és idő zeg-zugaiban. Nem mentegetőzöm, inkább elmondom mi történt ezalatt, legyen ez az évforduló közeli bejegyzés tematikája. Szóval, engedélyek megvannak, meg kell, hogy kövessek mindenkit aki eset...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gukker 2013.08.29. 09:36:22

Kis pontosítás:

"Az öv arra való, hogy ne essen le az ember nadrágja."
Technikailag nem pontos. Amit a nadrág füleibe bújtatunk, hogy azt megtartsa, annak neve nadrágszíj.

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.29. 11:23:26

Egy praktikus öv gipszkartonozóknak a tartalék akkumulátorok tárolására.
blog.gigmasters.com/wp-content/uploads/2011/04/chewbacca.jpg

Tarrasque 2013.08.29. 11:40:43

@Gukker: Jogos, ma is tanultam újat, ez kimaradt nekem.
süti beállítások módosítása