Jön a tél, építsünk kandallót!

2013.09.06. 10:00 | Írta: Gyökösi Attila

Amikor vidékre költöztem, a házban egy cserépkályha biztosította a fűtést. Aztán persze csináltunk egy szilárd tüzelésű kazánnal üzemelő radiátoros központi fűtést, de azért a cserépkályhát még használtuk néha, bár egyre ritkábban. Kezdett is füstölni kicsit, aztán meg jobban, úgyhogy idővel teljesen nyugállományba vonult. Én viszont elkezdtem gondolkozni azon, hogy azért egy kandalló mégiscsak kéne egy vidéki házba. Akkoriban még a kandallóbetétek elég drágák voltak, de támadt egy alternatív ötletem…

fireplace.jpg

Először is el kellett tüntetni a cserépkályhát, hiszen annak a helyére került a kandalló. Ez könnyen ment, meghirdettem és gyorsan jött is egy vevő, aki vállalta, hogy szétbontja és elviszi. Így is történt, méghozzá egy szem korom nem repült sehová olyan ügyesen és finoman dolgozott, sőt kitalicskázta a törmeléket és a port is. Tehát megvolt már a hely. A kandalló vázát ytongból építettem meg, ez elég szapora munka. (Ezek ugye elég nagy téglák.) 

k2.jpg

k3.jpg

Majd megcsináltam a leendő kandallópárkányt bükkből. Igaz, hogy tölgyből szokás, de itt nálam minden bükkből van. A végleges rögzítéshez persze meg kellett csináltatni a kőpárkányokat az ytong és a fa közé, illetve a tűztér elé. Ez egy ismerős sírkövesnél készült. Hazafelé a kocsi puttonyában egy bukkanón ügyesen eltörtem a három hosszú kőpárkányból kettőt. De azért meg lehetett oldani, hogy ez annyira ne látsszon a kész kandallón majd.

k4.jpg

A fűtést egy üvegajtós vaskályhára bíztam, mert akkoriban ez a harmadába került egy kandallóbetétnek, és tapasztalatból tudtam, hogy igen jól működik. Bekerült a kályha, megoldottam a füstcsövet is. ezután már véglegesen össze lehetett habarcsolni mindent. Jöhetett a burkolás. Erre találtam megfelelő terméskövet egy kőudvarban, ráadásul vágott sarokelemeket is lehetett kérni hozzá. Igaz rendelni kellett, mert a világ másik végéről jött. (Azóta tudom, hogy közelebb is lett volna megoldás, de milyen jópofa már hogy a kandallóm díszburkolata többet hajózott mint én.) 

k5.jpg

k6.jpg

Aztán már csak a felső borítást kellett összerakni. Ez célszerűen natúr bútorlapból készült. (Tudom, az nem a hőállóságáról híres, de az elmúlt vagy 7 év alatt még nem volt baj vele. A „doboz” felül nyitott, tehát a levegő elől bemegy a kályha mellett, majd a kémény mellett fel, és a tetején forrón kiáramlik. Aztán szalad is fel a lépcsőnél az emeletre, tényleg érezhető a meleg levegő áramlata a mennyezet/lépcső találkozásnál. A doboz hozzá lett gyógyítva a falhoz, de az első oldala leszedhető, így tudok hozzáférni a kéménycsőhöz.

Jelenleg így néz ki az alkotmány. igazából kellene még három oszlop előre, de azért használni lehet így is jól, igazán hangulatos fényt és meleget produkál. És mielőtt valaki megjegyezné: lehet hogy ez nem IGAZI kandalló, de a hatása ugyanaz. És töredékébe került (Konkrétan kijött a cserépkályha eladási árából).

k1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr555493231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.06. 10:32:18

Ügyes, ügyes, ügyes! Különösen a kémény eltakarása.
Jut eszembe, ezek szerint bízol benne, hogy pár évig nem kell kitakarítani a füstelvezetőt?

Nagy divat manapság a cserépkályha, talán a kandalló is. Nálam kizárólag vegyes tüzelés működik és örülök, hogy külön helyiségbe tudtam száműzni a fűtéssel kapcsolatos összes koszt és hamut, füstöt. Nem porolnám össze a nappalit.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 11:04:09

@Morgan kapitány: Most volt kéményseprés. Olyan kéménycsővel van bevezetve a füst a lyukba a falon, amelyiken két tisztítónyílás is van. (kellett volna erről is képet felrakni, mindegy már...)
A doboznak meg, mint írom az eleje leszedhető, tehát a kéménycsőhöz hozzáférek kényelmesen. Minimális kosz van ám csak, hiszen itt válogatott, valóban száraz fával fűtök. A kazánházban a kazán az vacakabb, mert ott nedvesebb fa is van, meg ugye a hőszabályzó néha elzárja a levegőt, és a tökéletlen égés jót tesz a koromképződésnek...

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.06. 13:09:56

Ejnye, átszaladtam a levehető előlap megjegyzésen, pedig egy egész mondat, elnézést :( Soha ne higgy a gyorsolvasást tanító könyveknek...

Kellemes a nappali színe. Tavasszal nálunk is részleges házfelújítás volt és bepirosodott két helyiség is. Vannak árnyalatok, melyek nem annyira harsogóak és ízlésesek, Ez is olyan, meg az enyém is, haha.

csakazértse 2013.09.06. 14:04:19

Viszont ezek a kályhák a lemezfelületükön adják le a hő nagy részét, pont azt takartad el -ráadásul ytong-al, ami jó hőszigetelő.Sokat levettél a teljesítményből.A kandallóbetétek más elven működnek.De hangulati elemnek nagyszerű!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 15:27:27

@csakazértse: Ez jó. Mert a ytong által "hőszigetelt" hőmennyiség eltűnik egy fekete lyukban ugye? Nem inkább ott marad a lakásban, és a felmelegedett ytong és fal majd később adja le a meleget, amolyan kvázi hőtárolóként? Hat éve van meg a szerkezet, gyakorlatilag az őszi időszakban tökéletes fűtést ad, nem is szoktam beüzemelni a kazánt. Az igaz, hogy nyilván viszonylag hamar leég benne a tűz, hiszen elég kicsi a tűztér. De a tűz elhamvadása után még órákkal is meleg a szerkezet fala, szóval megvan az a meleg. :)

csakazértse 2013.09.06. 18:29:18

Ha Te mondod!De nem véletlen,hogy konvekciós burkolattal látják elezeket, a betéteket meg nélküle.Ott viszont a megfelelő levegő be-és kivezetés fontos.De mégegyszer Te tudod.Élvezd!

Kovács kályha 2013.09.06. 19:41:51

Ilyenkor egy régi mester mondása jut az eszembe:
"Felállítok két téglát, rárakok egy cserepet és lehet alá tüzelni. Fűteni fog az is."
Nem szeretném kritizálni, hisz nem láttam élőben. Az biztos, hogy pár évtizednyi kályhás-kandallós tapasztalattal a hátam mögött biztosan nem csinálnék ilyet. Jó lenne, ha az emberek végre felfognák, hogy a kályha-, kandallóépítés egy szakma, amit célszerű szakemberrel végeztetni. (Láttam már mandulaműtétet élőben, mégsem állok neki mandulákat műteni). A családja, háza, vagyona épsége múlhat a fűtőberendezésen. A tűz nem játék és ennek kordában tartása szakértelmet igényel. A jó hatásfok eléréséhez szintén nem árt némi szaktudás. Sajnos a magyar körülmények rákényszerítik a lakosságot, hogy saját maga oldja meg ezeket a feladatokat. (Rengeteget tudnék mesélni, miket láttam, hallottam). Majd amikor kérik a kandallóról, kályháról a kivitelezői nyilatkozatot, akkor mit fog mutatni? Én csak sok sikert és minden jót kívánok a kandallójához, használják egészséggel sokáig. Üdvözlettel.

szivar 2013.09.06. 19:54:36

Pár villámkérdés... Egy begyújtáshoz cirka hány kilogramm fát használsz (hány éve szárad, köbö mekkora méretű, mennyi idő alatt ég le)? Elsődleges cél a látvány, vagy a fűtés? A tűzvédelmi (és a kényes kéményes kollégák) előírásainak teljes mértékben megfelel-e eme kialakítás?

A válaszokat csak megköszönni tudom...

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.06. 20:22:29

A két utolsó kommentet nem nagyon értem.
Ez nem egy szabadon álló "kulcsrakész" kandalló, amit csatlakoztatsz a kéményhez és már mehet a fűtés? Mert akkor maximum a letakarás szabványosságát lehetne vitatni.

Tényleg kérdezem, nem kötözködés. Mert ha így van, akkor az összes sparhetet és vaskályhát be kéne tiltani.

Most egy bizonyára indulatokat kiváltó kijelentést teszek: a kéményseprő és gázszerelő a két legnagyobb maffia az országban. Állandóan sír a szájuk, hogy még gyakrabban ellenőrizzük a készülékeket, cseréljük le az egészet, meg a szénmonoxid, lakosságholokauszt bazmeg és közben évente meghalnak 15-én CO2-mérgezésben, az utakon meg háromezren.

Amilyen rémtörténeteket hallok, hogy ezek ketten mennyire meg tudják szívatni az építkezőket, kazánt cserélőket, az valami kolosszális. Nem is vezetem be a gázt soha.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.06. 20:24:08

@Morgan kapitány: Persze, hogy CO-t akartam írni, de nem azt írtam. Bocs.
Amennyi szódát megittam a nyáron barkácsolás közben, akár CO2-mérgezést is kaphattam volna. :)

Mária 2013.09.06. 20:28:15

Uhhh... ez nagyon barkács.

Beleállítani egy kályhát egy dobozba? Nehogy véletlenül le tudja adni a hőt az oldalán?

Befalazni egy otromba dobozba a füstcsövet? Hogy a közte rekedt levegő szigeteljen, és elveszítsd a hőt, amivel fűthettél volna?

Ráfalazni a parkettára? Ahelyett, hogy felszedted, és szegélyléccel összedolgoztad volna?

Tűzvédelmi szempontból mennyire van rendben a dolog?

Kovács kályha 2013.09.06. 21:21:19

@Morgan kapitány:
"Ez nem egy szabadon álló "kulcsrakész" kandalló, amit csatlakoztatsz a kéményhez és már mehet a fűtés?" - Igen, ebben igazad van. Mint egy "kulcsrakész" gáztűzhely, megveszed, de nem te kötöd be.
Sok gyártó már csak akkor vállal garanciát, ha a bekötést szakember végzi és ezt a garanciapapíron le is igazolja.
- Gondolom a beépítés előtt a kémény paramétereit egyeztették a kandalló igényeivel. (Sajnos manapság az a tendencia, hogy megvesszük a 40-60-80 ezer forintosat, "oszt jó lesz az ide, befűti az egész házat").
- A levegőutánpótlás biztosított, méretezett (légtechnika)
- A burkolat és a kandalló között megfelelő a távolság? (A levegőáramlás csak bizonyos esetben indul meg)
- A katasztrófavédelem kimondottan örül, ha egy tüzelőberendezés bármely részét fával burkolják. (Segít ugyan a dolgon, ha ki van szellőztetve, de azért ez nem életbiztosítás)

Jelenleg nem minden kéménybe köthető szabályszerűen tüzelőberendezés. Erről gondoskodott az MSZ 845:2012. Ezt ugye mindenki ismeri és álmából felébresztve el tudja mondani?

Ha ez megvan, akkor mindenki bátran nekiállhat bekötögetni bármit bárhova, saját felelősségre...

toroloco 2013.09.06. 21:30:26

@csakazértse: Ez jó. Mert a ytong által "hőszigetelt" hőmennyiség eltűnik egy fekete lyukban ugye? Nem inkább ott marad a lakásban, és a felmelegedett ytong és fal majd később adja le a meleget, amolyan kvázi hőtárolóként?

"hőszigetelt" hőmennyiség ?
kvázi hőtároló ?
orbitális WTF

eltűnik egy fekete lyukban ugye? erre lagalább van értelmes válasz. igen és azt a fekete lyukat úgy hívják hogy az utca.

már a cim olvastán is megrökönyödtem mert ez itt a furdancs blog és az itt olvasható posztok a "khmm" szinvonalon mozognak jó esetben. ebből kifolyólag az hogy itt kandallóról nyomokban se beszélhetünk (pofátlan csúsztatás/jóindulatu fogalmatlanság ?) és hogy a termodinamika valamint a fűtéstechnika alapjai a szerző univerzumában tetszés szerint meghághatóak nem meglepetés. de, hogy ne legyek ennyire negatív, a design a maga módján rendben van (nem nincs de végül is ízlések és pofonok)

ja és a szerző ötletein fellelkesült kandalló buherátorok meg ne aggódjanak mert a szénmonoxid és barátai nem okoznak fádalmat.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 22:04:03

@Mária: Hű!!! Az ember kicsit kimozdul aztán mik történnek. Nincs alatta parketta, bocsánat, a cserépkályha alatt sem volt. A doboz felül nyitott, nálunk a meleg levegő felfelé száll, persze ez vidék, tudom... :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 22:07:45

@szivar: A fő fűtés nyilván a kazán. Ezt az átmeneti időszakban használom, amikor a kazánt még felesleges volna beizzítani. Nagy hidegben inkább csak kiegészítés. Ugye itt arról van szó, hogy az ember este hazaér a jégverem házba, mert mondjuk két napja nem volt otthon. Ha a kazánt elkezdem fűteni, vagy egy-másfél óra mire átmelegszik. Ebben meg rögtön jön a meleg.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 22:10:42

@toroloco: Utca? Vidéken? Ez a senki földjén lévő kert közepén álló ház. És a ház közepén álló falon van. :) (Elég épület hőszigeteléses cikken vagyok túl ahhoz, hogy tudjam, a hőtechnika két dologhoz hasonlít: 1. a focihoz (mindenki ért hozzá) 2. a politikához (ugyanazt a dolgot teljesen máshogy tudják látni amúgy normális emberek is).
Ez van. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 22:16:26

@szivar: Az biztos, hogy hamar leég, nem túl nagy a tűztér. A begyújtás könnyen megy, ha már ég, egy szinte a teljes tűzteret betöltő jó rücskös ágas-bogas rönköt szoktam rátenni, azzal 2-3 órát elég, de néha többet is. Az izzó zsarátnok néha kibírja reggelig is.
Az a helyzet, hogy ez elég nagy ház, tehát a meleg azért eloszlik. Ha a felső szintet lezárnám (kipróbáltam) akkor azért tényleg jó meleget tud csinálni. És az építmény anyaga valóban sugározza a hőt még sokáig, bármit is mondjanak itt a kommentelők. - Ök okosak, én viszont tapasztalt vagyok. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 22:19:16

@Kovács kályha: Természetesen megvan a szépséges hivatalos pecsétes papír a bekötésről. (Két háznyira lakik a kéményseprő.) Amúgy tényleg Ő mondta meg milyen csövet válasszak.

Kovács kályha 2013.09.06. 22:19:27

@Thoreau:
Valószínűleg az "utca" jelen esetben a házon kívüli környezetet jelenti. Ugye abban megegyezhetünk, hogy a füstgázból fel nem használt hőmennyiség a kéményen keresztül a szabadba távozik. Ezért is cél minél több hőt kinyerni a házon belül. Ha leszigeteljük a berendezést, akkor a meleg megy az utcára, udvarra, kertbe, szántóföldre vagy ahova gondolod....

Kovács kályha 2013.09.06. 22:24:53

@Thoreau:
Arra a papírra azért kíváncsi lennék :)
Nem szeretném bántani a kéményseprőket, de nem az ő kompetenciájuk a tüzelőberendezés méretezése, bekötése, stb.
Elég sok kéményseprővel találkoztam már, s hidd el, elég kevesen vannak akik igazán értenek is valamit, úgy globálisan, a tüzeléstechnikához. Akik átlátják a minek mi lesz a következménye rendszert...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 22:34:39

@Kovács kályha: Ez igaz, ámbár itt szerencsés a dolog, mert a kémény a tetőtérben is "fűt" valamennyit. Az viszont biztos, hogy maga a fém füstcső elég sok hőt le tud adni még bent a szobában is, mert a kialakítás miatt tényleg komoly levegőáramlás van a kályha mellett, az oldalfalaknál, illetve azon keresztül (a felső íves rész ugye rácsos) Belül pedig direkt úgy lett megoldva, hogy tudjon is áramolni. Ezért is lett felül nyitott.

Az az igazság, hogy a posztjaink többségénél megkapjuk hogy a szakemberek bizony valóban rendelkeznek szaktudással, és azért ezt használni kéne, nem barkácsolni/gányolni. Amit - miután nekem is van szakmám is - el is tudok fogadni néha. Ugyanakkor én bizony hiszek a józan észben is, és vallom amit szegény már eltávozott apám mondott sokszor: Mindent emberek csinálnak. Vagyis mindent meg lehet oldani házilag is, csak utána kell járni és gondolkozni kell. Erről szól egy barkácsblog.

Intruder71 2013.09.06. 22:49:27

Ha már körbeépíted, akkor legalább tömör téglával tedd, és hagyj a mobilkandalló és a falazás között légrést! Így az ytonggal jól leszigetelted, és a konvekciós hőátadást is ügyesen kicsináltad. Ha tömör téglát használtál volna, akkor az jelentős hőt tárolhatott volna, amit utána folyamatosan leadhat. Így lefelezted a hatásfokot, és a fa felével a házon kívül fűtesz.
Jó hogy megosztottad, mert a rossz példából is tanulhatnak a barkácsolók!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 23:04:14

@Intruder71: Így igaz. Az általad említett pontokon már túl vagyunk, a többi kommentelő megelőzött. :) A tégla jó ötlet, a légrés megvan. A szerkezet ebben a formában hat éve remekül működik. De a következőnél tényleg érdemes lesz téglát használni, így a burkolással sem kell bajlódni.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 23:09:37

@Intruder71: A konvekciós hőátadással már többen jöttek, nemigen értem miért nem lehet megérteni, hogy az egész építmény egy álló helyzetű cső! Alulról, a kályha mellől (ahol épp ezért van légrés), és közvetlen a tűztér fölött áramlik be a levegő, és felül, a doboz tetején áramlik ki, jó melegen. (Közben a füstcsőről is leszed némi hőt.) Ez volt a cél. :)

Intruder71 2013.09.06. 23:19:03

Érdemesebb lenne legközelebb egy öntöttvas kandallóbetétet venni, ha van rá keret. Már 100ezer Ft környékén lehet találni használhatókat, amik egy kis módosítással (pár szigetelés az üveg körül, pillangószelep stb) kifejezetten jó hatásfokúak lehetnek. Azt körberakni kisméretű tömör téglával, és beburkolni szép bontott pecsétes téglával. Így a betét gyorsan elkezd fűteni, a falazat pedig rengeteg hőt tud eltárolni.
Érdemes flexi csemperagasztót használni a diletáció miatt, és egészen alulról bevezetni a huzatot a betét mellé, hogy minél nagyobb felületen minél nagyobb hőátadásra legyen képes.
Legközelebb jobb lesz! :-)
Ha rendszeresen használod, akkor az évek alatt megspórolt fából bőségesen megtérül.
És még egy tanács:
Próbáld ki a felülről begyújtást! Csodákra képes!
Tehát alulra a nagy hasábokat, rá kisebbeket, az aprófát, és a tetejére a gyújtóst. Sokkal lassabban ég le, szebben és takarékosabban ég el a fa és a fagázok. Kevesebbet kormol és tovább ég.

Intruder71 2013.09.06. 23:29:48

@Thoreau: Az "álló csövet" alul kellett volna megnyitni, hogy a mobilkandalló teljes hosszában leadhassa a hőt! A képek alapján így minimum a felület felét leszigetelted, ami miatt nem csak a hőleadást akadályozod, hanem túlfűtöd a fém burkolatot, és teljesen kiégeted belőle a szenet, így hamarabb tönkremegy az egész, mert a vas elveszíti a szén ötvöző jó tulajdonságait. Pl. könnyebben megrepedhet.

Azt írod, hogy alulról, a kályha mellől megy be a levegő. Hol is? A falazás képei alapján nincs megfelelő beömlőd a hideg levegőhöz. Körbe van falazva. Pár centis oldalsó résen, ami az ajtóvonalában kezdődik, nem elégséges a légcsere!

Dávid Fülep 2013.09.06. 23:38:31

@Thoreau: "hőmennyiség eltűnik egy fekete lyukban ugye?"
El, bizony! Azt a fekete lyukat kéménynek hívják, az ügyesen leszigetelt kandallódból jelentős hőmennyiséget azon át pocsékolsz el. Oda bizony egy jól kigondolt, alul-felül nyitott légrés kellett volna.
Ilyen erővel semmilyen szigetelésnek nem lenne értelme, ha végül a hő ugyanott maradna, mint anélkül.
A kályha így szép lesz, ha elkészül, az nem vitás, de sokkal rosszabb, mintha egy hozzáértőre bíztad volna.
A gagyi kínai gyártók csinálják ezt, lelesik valaminek az alakját anélkül, hogy jól el tudnák/akarnák készíteni: sportcipő alakú gagyi, távirányítós autóalakú gagyi, vagy éppen kályhának látszó faégető berendezés.
Az mondjuk a hülyeség netovábbja, hogy még bútorlapokat is beépítettél a forró kémény mellé. Akkor már miért nem kartonpapírt? Az jobban is ég, és olcsóbb is.

nagyanyó 2013.09.06. 23:44:56

Kedves Mária! /mária.blog.hu/ Nagyon nőies / már-már szőkés/ felvetései vannak a kommentben

.

Dávid Fülep 2013.09.06. 23:44:58

Ja, a kéményseprő haverod nevét írd ide nyugodtan, biztosan büszke a szakértésére. Ez olyan szabálytalan mint állat, bármibe lefogadom hogy a beépített lemezkandalló papírjaiba bele volt írva, hogy melyik irányba hány cm helyet kell hagyni körülötte, te meg beépítetted részben nem légáteresztő (ytong), részben pedig éghető (bútorlap) anyaggal. Esetleges tűz vagy haláleset esetén nem lesz könnyű kimagyaráznia, hogy ehhez a nevét adta.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.06. 23:51:31

@Dávid Fülep: Na, ez végre egy valóban jogos hozzászólás. Az említett beépítési adatok valóban megszívlelendőek. Esetemben az oldalaknál ugye nem éghető anyagok vannak, a kéménynél felül pedig megvan a szükséges légrés. De ez tényleg fontos dolog, oda kell rá figyelni, kösz hogy jelezted.

NeDuddGi 2013.09.07. 05:06:12

Kedves Thoreau!
Először is gratula a türelmedhez, no nem az építés közbenire gondolok, hanem hogy ilyen nyugodtan tudsz válaszolni az össze tamáskodónak. Monnyuk elnézést Kovács kályha úr, de én meg pont nem nagyon szeretem a szakembereket, mert ők pénzt akarnak keresni (amivel semmi gond nincs), ezért nem érnek rá rendesen, szépen megcsinálni a munkákat, így részemről jobban szeretem magam elvégezni az ilyen átalakításokat, legyen az bármi, kivéve gáz szerelés. A tapasztalat nyilvánvalóan komoly előny, bár véleményem szerint ez leginkább a munkavégzés sebességét befolyásolja. Tervezéssel kapcsolatban meg nem hinném, hogy van olyan titkos dokumentáció, ami ne lenne fönt a Neten...
Visszatérve a kandallóra nekem nagyon tetszik! Van szerencsém (?) az USA délebbi részén élni, itt még nem láttam olyan lakást, amiben ne lenne kandalló, igaz itt a nyitott égésterűek vannak divatban, minden esetre az összes kéménycső teljesen takarva van. A Te kialakításod hangulatában nagyon hasonlít az itteniekre, de képről azért egyből látni, hogy nem az USA, itt senkinél nincs ilyen mennyiségű könyv, ez Magyarországra jellemző :-). Az is nagyon jó, hogy arról az unalmas fehérről igazi Csontváry színre váltottál. Szóval gratula.
A képek alapján mondjuk tényleg úgy néz ki, mintha a téglák a parkettára kerültek volna rá,,,

Kovács kályha 2013.09.07. 05:38:44

@NeDuddGi:
Na ez a komment hiányzott így korán reggel!
Az a sok szemét szakember akik azért tanulnak, képzik magukat, költenek jobb és újabb technológiákra, fejlesztenek, hogy jobb, hatékonyabb, szebb munkát végezzenek és ezért még pénzt is akarnak kérni? Hallatlan és felháborító! Igaza is van. Menjen mindenki Amerikába és ott bátran lehet hülye. Volt nekem is szerencsém látni az USA-ban divatos (jellemző az összes angolszász területre) nyitott tűzterű kandallókat. Én ezeket nem hoznám elő példának. Bár elrettentésre a legjobbak. Hatásfokuk a nullához konvergál, tűzbiztonságuk meg egyenlő vele. Az az "illat" amit áraszt, szinte leírhatatlan. A gázszerelést miért nem végzi sajátkezűleg? Hisz a gázszerelésben sincs semmi ördöngősség, titok. Jól tömíteni és frankón meghúzni-ennyi. Vagy az élete ennél többet ér? Helyes. Az autója fékeit is elég otthon ellenőrizni? A reggeli első vizeletét nézve meg is tudja mondani, hogy á, ma is egészségesen ébredtem? Szívesen ülne olyan repülőn, amit a tulajdonos feleségének öccse javítgat, aki gyerekkorában épített vagy 50 repülőmodellt, s így ért is a repülőkhöz? Fentebb írtam a mandulaműtétes példát. Eddig nem vállaltam, de ha szüksége van ilyen beavatkozásra Önnek vagy bármely családtagjának, kivételt teszek és megcsinálom. Ingyen, nehogy pénzbe kerüljön Önnek!

NeDuddGi 2013.09.07. 06:23:36

Kedves Kovács kályha úr, akinek nem inge, nem veszi magára.

Igen, itt jó hülyének lenni, nem szól be mindenki mindenért. Ráadásul az emberek nem olyan nagyképűek, hogy azt gondolják kizárólag ők képesek valamit megcsinálni, egy hülye amatőr meg jobb, ha nem nyúl semmihez. Na ez az, ami nagyon nem hiányzik otthonról. Az ön hasonlatai meg ráadásul csúnyán sántítanak, mert míg mondjuk egy CNC marógép beállításának nyilván nem állnék neki, addig egy kulcs lemásolása nem jelent gondot reszelővel, pedig nem vagyok lakatos. Amúgy nem igazán értette meg amit írtam. Kocsit ugyan sosem szereltem, mert nem volt, de motort igen. Vettem hozzá szépen szerszámokat, beszereztem az internetről a fellelhető összes információt, és a hűtéstől kezdve a fékrendszeren keresztül sok mindent szereltem, mégis élek, pedig nem vagyok autó/motor szerelő sem.

Amúgy azért kattintottam az "építsünk kandallót" linkre, mert az volt az első mondat, hogy "Nem csak meleg, szép is." és kandalló alatt én a nyitott terűeket értem, és jól be akartam szólni, hogy az ugyan sok meleget nem ad, de ezt most megtette ön. Ezek után itt találtam egy tök szépen megépített kályakandallót és szinte az összes hozzászólás okoskodás...

Az illat meg nyilván ízlés kérdése, én kifejezetten szeretem a szagát. Bár az én véleményem tuti nem számít, mert én nem vagyok szakember...

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.07. 07:47:09

@Thoreau: Ez mennyire igaz. Rákerestem, 244 MB e-könyvem van itthon, melynek címében szerepel a "Hőszigetelés" szó.
Nehéz szakma. Egy kőfalú, alulról nedvesedő épület helyes szigetelésére háromfajta véleményt is megfogalmaztak szakemberek. Mindegyik szöges ellentétben állt az előzővel és azt hülyeségnek is tartotta :)

szivar 2013.09.07. 09:54:07

@Thoreau:
Értelek. Ha csak kisegítő fűtésként üzemel, akkor személy szerint nem találok kivetnivalót a dologban (pár dolog kivételével*). Viszont ha ezt szántad volna fő fűtés gyanánt, akkor igyekeznék lebeszélni mindenkit róla, mert ami az előnye, az a hátránya is. Hamar átmelegszik, de hamar ki is hűl - mint minden vaskályha, ezen az a pár kilónyi ytong nem sokat javít...

Nálunk egy hordozható (hordozza az aki akarja, van vagy 450 kiló) cserépkályha látja el a kisegítő fűtés szerepét. Ha majd lement egy fűtési szezon, akkor nézz körbe a kéménybe és a füstcsőbe. Ha kormos, akkor ne csodálkozzál rajta nagyon. :) Nálunk is úgy nézett ki, míg lób***ó nagy kuglikkal tüzeltünk. Azután elég apróra hasogatott fával tömtem ki a kályhát, felülről begyújtva, alulról levegőt adva neki - ha szükséges, akkor naponta többször is. Ha úgy érzed, kipróbálhatod így is a tüzelést. Kevesebb fa fogy a hőérzet csökkenése nélkül, az égés sokkal tisztább - szinte teljesen megszűnik a korom gyártása. Sok sikert a tüzeléshez.

*A kémény és a füstcső közelében én nem használnák éghető anyagokat. A négy vagy öt évente kiszálló maceramester még meg is bírságolhat ezen konstrukció miatt - s akár a lebontására is kötelezhet...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.07. 10:04:14

@Morgan kapitány: Úgy lehet az, hogy párszáz évvel ezelőtt az emberek (pláne a falusiak) mindent maguk csináltak. Ők húzták fel a házat, Ők rakták rá a tetőt, Ők toldottak hozzá egy új szobát ha kellett. Nyilván a kemencét is maguk tapasztották. Ha volt a faluban egy ember, aki mondjuk híresen jó kemencéket épített, azt elhívták a kalákába. De alapvetően az emberek ismerték az Őket körülvevő világot és az akkori technológiát, valamint volt józan eszük.
A mai világ persze bonyolultabb, de azért igenis megismerhető, különösen, hogy van már internet, bármelyik szakkönyv vagy tanulmány előttünk lehet pár kattintás után.
A szakemberek tudása nem lebecsülendő továbbra sem, és biztos hogy egy-egy részfeladathoz többet értenek a műkedvelőknél. De ha valaki érez magában affinitást a kétkezi munka iránt, van türelme és igénye utánaolvasni a szükséges tudnivalóknak, azért rengeteg dolgot megcsinálhat maga. Némi józan ésszel átláthatók a veszélyesebb pontok, és el lehet dönteni, mi az amit mi meg tudunk oldani és mi az amit nem. Józan ész kell hozzá, semmi más. Vagyunk azért szerintem így egy páran.
Az ilyen emberek számára íródik a Furdancs blog.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.07. 10:15:40

@Kovács kályha: Olvasd el, mit írtam Morgan kapitánynak az imént. Ez válasz a Te felvetéseidre is. Az autószerelés - ha nem kell hozzá túl sok programozói tudás, de ha elég egy sima CAN-BUS kapcsolat, még a programozásba is bele lehet nyúlni bátran - nem bonyolult dolog. Tiszta és érthető mechanika/elektronika. Nyilván a fékszerelés is ilyen. Szerencsére manapság nem kell ilyesmivel foglalkozni, de nyilván korábban magam csináltam ezt is ha úgy adódott. Egy gáztűzhely bekötése pedig tényleg nem igényel túl sok speciális tudást.
A mai világ arról szól, hogy szeretik megvédeni az állampolgárt saját magától, úgy gondolják, hogy a vezetők mindent jobban tudnak, majd ők döntenek helyettünk. És ez igaz a szabványok alkotóira is. Ez esetben nyilván a vonatkozó gázzal vagy épp elektromossággal, netán fűtéssel kapcsolatos szabványokra is. Nincs ezzel baj. Ők ezzel foglalkoznak, én meg használom a józan eszem és a kezeim.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.07. 11:11:57

@Thoreau: "Nincs ezzel baj."
De, van. Mert egyfelől hazai fizetési színvonalhoz képest szinte teljesíthetetlen "európai" szabványokat és szabályokat írnak elő, miközben az ország másik felében még a kunyhó sarkába szarnak. Ez a számos kötelezettség (energetikai tanúsítvány, hőszigetelési és más szabványok) a vállalkozási célra létesített objektumoknál egyértelműen, de lakóházaknál is szinte kizárja, hogy az átlagember belevágjon az építkezésbe.
Tűnődtem egy időben egy melléképületben végzendő nikecell-feldolgozó vállalkozáson. Hét (!) hatóság és szakmai szervezet engedélyére lett volna szükség. Köszönöm.

Miközben Toszkánában nem is hallottak még a HACCP-ről (vagy legalábbis nem valósítják meg betűről-betűre), milyen furcsa, hogy vannak európai és más európai országok, ahol a klasszikus európai színvonal már nem megfelelő, hiszen Magyarország európaibb Olaszországnál :) és :(

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.07. 11:37:01

@Morgan kapitány: Igaz. Itt a világ végén ahol én lakom, persze szabadabban buherálok, itt azért igazából nem törődik senki semmivel (például a kémény ellenőrzés is csak egy választható opció). Amikor ideköltöztünk, a ház átalakítását és a tetőtér beépítését szabályosan engedéllyel akartuk csinálni. Egy barátom építész, Ő csinálta a terveket, aztán Ő is intézte az engedélyeztetést. Amikor kijött a helyi építésügyi előadótól, akkor azt mondta, úgy néztek rá, mint egy ufóra, és szerinte én vagyok az egyetlen a környéken, aki egy ilyen átalakításhoz építési engedélyt kért. :)
Ugyanakkor a vállalkozások kapcsán igazad van, de hát ez sosem volt egy vállalkozásbarát ország, ami érthető is, hiszen egy vállalkozót sokkal nehezebb központilag irányítani, mint egy alkalmazottat. Csak a gond van vele, véleménye van, meg meglátásai, meg kevésbé függ az aktuális királytól is. Le velük.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.07. 11:42:03

@Dávid Fülep: De a kartonnak nincs ilyen jó tartása. Ki van ez találva kérem! :)

Kovács kályha 2013.09.07. 13:37:37

Hát, Hölgyek, Urak, úgy látom ez egy parttalan vita, melyet folytatni nem érdemes. Javaslatom a továbbiakban, hogy mindenki mindent csináljon maga! Lehet dagasztani a kenyeret, otthon sütni, újra disznót vágni, falazni, bilifrizurát csinálni, lóval közlekedni. Tessék már megérteni, hogy a XXI. században másképpen élünk, más a környezet, a körülmény, s tetszik vagy nem, ezekhez alkalmazkodni kell. Fejlettebb világban élünk, fejlettebb eszközöket használunk. Egy számítógép összeszerelése nem nagy kunszt, de egy alaplapi forrasztást már szakemberre bízok. Az lenne a legjobb, ha mindenki a saját szakmájában igyekezne a legjobbat nyújtani és más területen dolgozókat meg tudna fizetni. Hollandiában egy almatermesztőnek eszébe sem jutna, maradjunk ennél a példánál, építeni magának egy, akár ilyen kandallót is. Ez a hozzáállás sajnos jellemző az egész országra, mindenki tákol, barkácsol, toldoz-foldoz és így próbálunk valami szépet, nagyot jót építeni. Ez így lehetetlen.
Erről az egészről egy vicc jut az eszembe:
Az autótulajdonos beviszi a kocsiját a szervízbe. Sopánkodik a szerelőnek:
- Mester, ugye meg tudja javítani? Magának ez a kisujjában van!
- Megnézzük – felel a szerelő.
Körbejárja nézegeti, hallgatja, egyszercsak elővesz egy kalapácsot és
hatalmasat odavág a motorra.
- Most indítsa be, kérem – szól a tulajhoz.
Tulaj beindítja, az autó pöccre indul.
- Nagyszerű! Mennyivel tartozom?
- 5001 forintot kérek. – válaszol a szerelő.
- Micsoda? 5000Ft egy kalapács ütésért?
- Hát kérem, 1 forint a kalapácsütés, és 5000, hogy tudtam hova kell ütni.

Lehet az internetről okosságokat leszedni, de ki fogja megmondani, hogy az jó-e vagy sületlenség? Lehet az igét terjeszteni, de akkor zárjuk be az iskolákat, zavarjuk el a tanárokat, hisz ott a net, a gyerek meg úgyis számítógép előtt ül. Legyen végre a szakmáknak becsülete, fizessék meg a szaktudást és akkor nem lesznek ilyen vitatkozások (mert ez nem egy építő jellegű vita), mint ez.

Intruder71 2013.09.07. 16:05:59

@Thoreau: Ez mind megható, de a kritika nem azért ért, mert megcsináltad magadnak, hanem azért, mert rosszul csináltad meg, és ezt feltetted példának a netre. Ha nem lennének kritikus hozzászólások, akkor boldog-boldogtalan a te példád szerint építene kandallót, miközben ezt lehet sokkal jobban is! Ha te is picit jobban utánajártál volna, akkor lehet, hogy dupla hatásfokkal üzemelne a berendezés, és nem pazarolnád a fát!
Amerikát meg kár példának hozni ide, mert ott 20, jobb esetben 30%-os hatásfokú nyitott kandalló a divat. Értelme semmi, de legalább van hol elégetni a fölösleges fát!

Tehát akinek van fölöslegesen eltüzelendő fája, az építsen magának amit akar, de akinek fontos a jó hatásfok, a környezetvédelem és a pénztárcája, az legalább konzultálja meg a dolgot hozzáértőkkel! Erre rengeteg fórumot is lehet találni, és ott a tanács még pénzbe sem kerül.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.07. 16:27:21

Kovács kályha:
"Ez a hozzáállás sajnos jellemző az egész országra, mindenki tákol, barkácsol, toldoz-foldoz"
Na jól van. Ez már kicsit szélsőséges vélemény. Elhiszem, hogy szakítani akarsz ebből a szakmából, de azért vegyél vissza. Lehet, Németországból vagy a Bahreini Szultánságból veszed az életszerű példáidat, de most nem a magyar jövedelmi valóságról beszélsz. Ha cserépkályhát építesz 650-1500 ezer forintokért akkor el is hiszem, hogy csak a relatíve elittel találkozol.

Menj és magyarázd el a félmilla munkanélkülinek, 3 millió 47 ezres közmunkásnak, minimálbéresnek, hogy milyen fasza, ha nem áll maga barkácsolni a melléképületen, hanem kihívja a mesterembert, aki ugye nem húzza le, mert ő nem olyan.
Örüljél bazmeg, hogy elszámolhatod a vacsoraszámláidat a vállalkozásra, a benzinpénzt saját útjaidra az áfát meg okosba és hagyd a kispénzű embereket nyugodtan kandallót építeni meg biztosítékot cserélni.

Akár politikus is lehetnék ezzel a szöveggel, de igazam van :)

Intruder71 2013.09.07. 16:41:26

@Morgan kapitány: Részben van igazad! :-)
Lehet ésszel, utánajárással is tákolni! De ha mindenki a maga feje után menne, akkor nem biztos, hogy a tákolással megspórolt pénzt nem viszi el a pazarló, rossz hatásfokú végeredmény. Persze láttam már "mesterember" által szépen, üveggyapottal beszigetelt és körbeépített kandallóbetétet is. :-)

Én inkább azt látom egyre inkább elterjedőnek, hogy a másik munkáját, szakmáját próbáljuk meg olcsósítani, és ezt a folyamatot erősítik a kontárok, akik szarért-hugyért elvállalnak munkákat, és utána ezen bérezés alapján várják el másoktól is a megrendelők.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.07. 17:28:35

@Intruder71: Általánosító szélsőséges véleményre általánosító és szélsőséges válasz születik :)
Jogos az utolsó bekezdésed és most visszalapozhatnánk a szerszámos poszthoz, ahol már megvitattuk az olcsó/gagyi-drága/minőségi eszközök határait. Minden példa egyedi.
Én például sima aljzatbetonozáson kívül nem kezdenék kőművesmunkába, mert az nem játék. Tapasztalat kell hozzá és anyagismeret. Másrészt van kire mutogatni, ha rám omlik.

Ahogy kályhát sem állnék neki építeni, természetesen.

Kovács kályha 2013.09.07. 18:27:24

@Morgan kapitány:
1. Szerintem én nem engedtem meg ezt a hangnemet veled szembe, ezért elvárom, hogy te se tedd meg.
2. Naponta 5-10 helyen megfordulok és hidd el, a felső réteg kb 10%. Igen, belőlük élek, s így tudom megcsinálni azt, hogy annak a mamikának vagy kisgyerekes családnak, akik tényleg muszájból fűtésre használják a kályhájukat, pici pénzért vagy ingyen tudjak munkát végezni. Mert ők nem engedhetik meg maguknak azt, hogy 5-10 ezer forintot is kifizessenek a kályhára. Ellenben ha így használják, meghalnak. Te mit csinálnál? Én kitisztítom, megjavítom, kiigazítom, van amikor ingyen. Csak tudod én is az a mocsok vállalkozó vagyok, aki tele van pénzzel, adót úgysem fizetek, és a boltban is mindent ingyen kapok. Egyiptomból Thaiföldre járok nyaralni, a telet az Alpokban töltöm. Ember, gondolkozz! Ahhoz a középréteghez tartozom, amely jelenleg eltűnőben van Magyarországon. Reggel felkelek, dolgozom, hitelt, adót, rezsit, gyerektartást, vállalkozást fizetek. Nem járok nyaralni, de építgetem a házam. Igyekszem megélni és segíteni ott ahol tudok. És még mindig itt élek, nem mentem külföldre...

szivar 2013.09.07. 20:04:40

@Morgan kapitány: Te lehet, hogy nem. De én meg rákényszerültem, mert vagy hozzákezd valaki, vagy mindenféle külső behatás nélkül ránk dől a ház...

S nem mellesleg, azt az 'egyszerű aljzatbetonozást' is úgy el lehet baszarintani, hogy egy élet kevés lesz a rendbetételére. Ráadásul erre még a szakemberek is képesek...

Amit én felraktam csempét, az sem tökéletes minőséget képvisel (itt-ott pár tized mm), de amit az ún. szakemberek dobáltak fel a falra (némileg később), az úgy áll, mint az ökörhugyozás. Ráadásul már kéredzkednek is le a falról, mert a fúgázás az luxus, a fúgakereszt meg drága, meg amúgy is minek az ilyen egy nagy cégnél, ráadásul az anyagok meg jók lesznek otthonra is, de akár el is lehet őket adni...

Vagy maradjak az 'emberi körülményeknél' a témával kapcsolatban? Maradok. A kőmérges brigád az AHS (ahogy sikerül) szabvány segedelmével a nútféderes 45-ös falazat mellé bekötött egy 43x4xx-es pillért - vasbetonból. Raktak rá kettő centi hungarocéliumot. A vakolás glettelés meg csiszolás után is több hepét tartalmazott a fal, mint hupát. A kib@szottjó vasbeton pillér mellett péniszesedik az egész fal. Amúgy meg hiába kötötték bele a másik falba - elvált tőle... De szakemberek csinálták!

Csak valahogyan itt felénk a szakemberek lehet, hogy véletlenül adnak számlát, de garanciát.. Azt nem igazán. Vagy csak jelentős felárért.

Mielőtt kifogásod lenne a hozzászólásom tartalmával kapcsolatban, kérlek nézz szét az 'építőiparban' történtekkel kapcsolatos dolgok között... Vagy bármi mással kapcsolatban. Egy a lényeg: összecsapjuk, ha sz@r, akkor is jó. A megrendelő meg ne válogasson annyit.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.07. 20:47:34

@szivar: 'egyszerű aljzatbetonozást' is úgy el lehet baszarintani, > hát még a járdabetonozást!
Nekem nagyon nagy szerencsém volt házfelújításkor. Egy fiatal, igen kreatív (erre szükség is volt) és szembeszomszéd kőművest fogadtam és nem csalódtam.
Viszont elhiszem - Tékozló Homárt olvasva főleg - hogy sok a kontár vagy "költséghatékony" szakember.

Ismerek embert, például apámat is, aki minden szakmát művelt házépítéskor. Megvoltak az adottságai, gyakorlata és szorgalma. Sajnos én vagyok ilyen és homályos területekre - melyben hibázva évekig látszanak a kudarc nyomai - inkább nem tévedek.

Kovács kályha: Értékelem, hogy idős nénikéknek ingyen tisztítasz kályhát, de nem hiszem, hogy ez általános lenne.
Sajnos az a Banner Gézától (Napközben műsor, Kossuth rádió) gyakran hallott külföldi példás demagógiának "Az lenne a legjobb, ha mindenki a saját szakmájában igyekezne a legjobbat nyújtani és más területen dolgozókat meg tudna fizetni. " sincsenek meg a feltételei jelenleg és egy darabig nem is lesznek meg. Tehát maradjunk a rögtalajon, ha a ház körüli munkákról beszélünk.

Ezzel a hozzáállással azt a típusamerikai polgárt nevelnénk ki, amelyik nem képes egy Windowst feltelepíteni, egy villanykapcsolót kicserélni vagy felszerelni a vízcsapot. Nem így éltük túl a Kárpát-medencét...
De ez már csak önismétlés részemről, enni elég is volt a témából.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.07. 21:12:14

@Kovács kályha: Kicsit eldurvultak itt a hozzászólások, sajnos. Azért mint a poszt írója, két dolgot megjegyeznék:
1. Szerintem ez a blog semmiképpen sem a szakemberek ellen íródik. Azoknak szól, akik szeretnek alkotni. Nem a szakemberek ellen, hanem magukért.
2. Személy szerint nekem inkább jó tapasztalataim vannak a mesterekkel, aki anno itt dolgozott (Ács, Burkoló, Festő) azok nem hogy korrekt munkát végeztek, de már-már kifejezetten művészit, és ráadásul teljesen korrekt árakon, sőt... Szóval Ilyen is van. (Emlékszem amikor az X.-dik napon is arra jöttem haza, hogy a festő még mindig csak glettel... hát, utáltam a dolgot, de most, 12 évvel később egy délután átfestettem a nem kicsi nappalit, mert olyan tökéletes volt a fal, hogy autópálya tempóban lehetett hengerezni.)

Untermensch4 2013.09.07. 21:18:17

@NeDuddGi: :) igazából a cnc-marógépet is be lehet állítani ha kellő részletességgel utána olvasol de ez túl sok időt igényelne. gyorsabb és egyszerűbb ha keresel egy cnc-s ismerőst és adsz neki sört.
@Kovács kályha: nem az lenne az írás üzenete hogy bárki maga össze tudja barkácsolni magának a legtökéletesebb kandallót. arról szól hogy lehet saját kezűleg is építeni "megfelelőt" , ami annyira jó (annyira rossz) amennyire odatette magát az építője. amíg ilyen olcsó a munkaerő addig az emberek megpróbálják a barkácsolást mert a biztosan jó szakemberre nincs elég pénzük a vakmerően "olcsó" szakik meg lehet hogy gagyibbat alkotnak mint amit maga csinált volna de drágábban annál.
@Morgan kapitány:
az olcsó/gagyi-drága/minőségi eszközök határaihoz hasonlóan az embernek is megvannak a korlátai (a szakembernek saját szakterületén ezek nyilván tágabbak)
ha az amit eszközei és saját tudásának korlátai között megépíteni képes, neki megfelel akkor ahhoz nincs szüksége szakemberre. akik meg nem látják be hogy ama korlátok náluk pont túl szűkek ahhoz amit épp csinálnának, a fagyi visszanyal (folyik a csap, megk*r az áram, felgyújtja a házat a kandalló, felrepedezik a kocsibálló, törik a hegesztés, leesik aa csempe...stb). ez a szabadsággal járó felelősség

NeDuddGi 2013.09.07. 23:19:33

@Untermensch4: Egyetértek.

Ez a szakemberért kiáltás mondjuk azért vicces, mert nyilván egy csomó dolog van, amit mindenki elvégez maga. Nem hinném, hogy bárki is fényképészt fogad a hétvégi családi kiruccanáshoz, szakácsot fogad a vasárnapi ebédhez, vagy éppen fodrászhoz rohan, ha a gyerek frufruját kicsit le kell vágni és a sort hosszasan lehetne folytatni. És természetesen vannak esetek, amikor jöhet a fotós, szakács, fodrász. Magyarország pont azért jó, mert az emberek öntevékenyek, leleményesek, hajlandóak megfogni a kapanyelet és tenni valamit azért, hogy előrébb jussanak. Az viszont gáz, hogy nem tudjuk egymást értékelni...

Nyilván elég paraszt hozzászólás volt részemről beszólni a szakembereknek, de vegyük észre, hogy a két téglás/cserepes hasonlat, vagy éppen a "lekóklerezés" sem éppen hízelgő, főleg azok után, hogy a képeken egy meglehetősen szépen elkészített darabról van szó, még ha adott esetben egy szakember általi tervezés/kivitelezés valamennyit javított is volna a hatásfokon. Nem igazán láttam építő jellegű kritikát, hogy mondjuk miként lehetne a kéménycső burkolásának a tűzvédelmét hatékonyan megoldani, hanem csak úgy magas lóról odavetve, hogy ez így tré...

Ha már egyszer a vicceknél tartunk, egy repülőgép-tervező iroda falán a következő felirat állt: A dongó nagy teste és viszonylag kis szárnyfelülete miatt nem tud repülni. De a dongó ezt nem tudja, ezért repül...

Intruder71 2013.09.08. 00:04:54

" egy meglehetősen szépen elkészített darabról van szó"
Látványkandallónak jó is lenne, de az a baj, hogy tüzel vele. :-)
Megértem a szakembereket is, akik leszarozzák, mert szakmailag tényleg nagyon el van qrva, de szerintem kapott használható ötleteket is, hogy máskor hogyan építse. De ötletekért mehetett volna szakmai fórumokba is. Részletes leírást és terveket kaphatott volna, és rengeteg hasznos tanácsot.

NeDuddGi 2013.09.08. 00:22:24

@Intruder71: Ajjaj... Ha annyira el lenne rontva, akkor nyilván be sem lehetne gyújtani, de a szerző állítása szerint még jól is fűt, lásd fentebb a dongó esetét. Persze lehet, hogy a szerző hazudik, de ez már a becsületsértés kategória, meg mi fenének tenné?

Intruder71 2013.09.08. 00:30:16

Kint az udvaron eltüzelve is jól ég a fa. :-)
Egy zárt kandallókályha hatásfokát beépítéssel egy nyitott kandalló szintjére redukálni, finoman szólva sem lehet jó megoldásnak nevezni.
Persze,hogy működik, de mihez képest? Sokkal jobban is működhetne ugyanennyi befektetett munkával.

pareidolia 2013.09.11. 09:23:38

"még a programozásba is bele lehet nyúlni bátran - nem bonyolult dolog"

Nézd, egy jelentős részével a hozzáállásodnak és írásodnak egyetértek. De ezzel az iméntivel orbitális marhaságot sikerült mondanod. Egy átlagos beágyazott szoftver a legbonyolultabb kályhánál és kilincsnél is nagyságrendekkel bonyolultabb.

Sajnos azoknak is igaza van, akik szerint a szigeteléssel a hatásfokot csökkentetted. Ezt honnan tudod? A saját magad által is magasztalt józan eszed alapján: az égéstérben egyrészt forró levegő, másrészt hősugárzás keletkezik. Mindkettőnek végül a kályha falát kell melegítenie, ami nem adódik át a kályha falának, az mind távozik a kéményen keresztül. Hogy távozik a hő? Hát úgy, hogy az égéstér fűti, a külvilág meg hűti a falat. Na, te ezt a hűtést jelentősen megnehezítetted, ezért a kályha fala magasabb hőmérsékletű lesz, ami melegen tartja a kéménybe eltávozó levegőt. Ennyi. Erre persze fel lehet írni egy rakás egyenletet is, de a lényeg ez. Az egész egy felülről (a kéménynél) nyitott "hőlombik".

"hogy annak a mamikának vagy kisgyerekes családnak, akik tényleg muszájból fűtésre használják a kályhájukat, pici pénzért vagy ingyen tudjak munkát végezni"

Ó, amikor ilyet hallok, van egy belülről jövő furcsa érzésem.

Azok véleményével is egyetértek, hogy az ún. mesteremberek (szerintem is) nagy része igazából kontár. A következőt figyeltem meg és ezen nem lepődöm meg: minden addig megy szépen és flottul, ha a körülmények és az egész folyamat beleesik abba a 95%-ba, ami az adott és kb. az összes mesterember komfort zónájában van. Amikor minden átlagos és az átlagos megoldások megfelelnek. De bármikor, amikor valami különleges, vagy nehezítő körülmény van, csak dobálják a szerszámot a parkettára, káromkodnak, bénáznak, rongálnak, pazarolnak. Na, hiába, nem mérnökök.

Ó és számlát persze sohasem kapsz, garancia nincs.

"Nem igazán láttam építő jellegű kritikát, hogy mondjuk miként lehetne a kéménycső burkolásának a tűzvédelmét hatékonyan megoldani, hanem csak úgy magas lóról odavetve, hogy ez így tré..."

Még a gipszkarton is jobb lett volna.

"Látványkandallónak jó is lenne, de az a baj, hogy tüzel vele. :-)"

Nem. Mert látszik, hogy ez egy kályha, ami köré ytong van rakva. Még az is sokkal jobb lett volna, ha a kályhát meghagyja csak úgy szabadon. Vagy esetleg csak a külső oldalára rak falat, hogy aki abba a térrészbe megy, véletlenül se menjen neki a forró kályhának. De ez is csak az embervédelem és nem a hatékonyság miatt.

szemhejplasztika mindenkinek · http://szemhejplasztika-mindenkinek.hu/ 2013.09.18. 21:31:20

Samott téglából lehet, hogy szerencsésebb lett volna építeni, Ytong helyett. Jobban tárolja és egyenletesebben adja le a hőt. De nehezebb vele dolgozni.
A kandalló így is, úgy is fűt, legfeljebb nem ugyanazzal a hatékonysággal.
Az égő tűz látványa viszont így is, úgy is ugyanaz: csodálatos!

Nand 2013.09.27. 14:10:01

@szemhejplasztika mindenkinek: a reklámért kár volt ide beírni. A samott téglának egy iszonyú nagy előnye van, nem megy szét a hőtől (400-500°C). Itt semmi ilyen előnye nem játszik. Cserébe 10-szer drágább mint a sima tégla. Jobban tárolja, egyenletesebben adja le a hőt... nesze semmi, fogd meg jól, a sima téglához képest semmivel se jobb.

miahu 2014.02.09. 15:59:08

Kedves Kommentelők!
Szeretnénk egy hasonló típusú kandallókályhát beépíteni, tudom, hogy jobb lett volna egy kandallóbetétet venni, de jelenleg ennyire tellett! :(
Ha már így alakult, szeretnénk legalább jól megcsinálni, kérlek írjátok le, hogy a beépítésnél mire kell figyelnünk, milyen anyagokat használjunk, stb.
Nagyon köszönöm a válaszokat!
További szép napot kívánok!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.02.09. 18:07:44

@miahu: Szia! Miután ezt a posztot régebben írtam, nem biztos, hogy túl sok aktív olvasót találsz itt. Azt javaslom, dobd fel a kérdésed a Furdancs facebook oldalán is, ott több válaszra számíthatsz.
(Az én kályhám azóta is működik amúgy... Szerintem maximum annyi lehet a továbbgondolni való, hogy hagyj nagyobb légrést a kályha és a falazat között, illetve a falazatot csinálhatod téglából, mert az jobban tárolja a hőt, és később leadja. Ráadásul így nem kell kívülről plusz beborítani, hanem eleve a tégla adja a kész mű külső felületét is.)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.19. 21:59:12

@Gajdos Csaba: Kedves Csaba! Elnézést, hogy csak most írok, a blogunk elköltözött a postr felületére, ide már ritkán nézünk be. Szerintem be lehet, az fontos, hogy a kályha két oldalán legyen megfelelő távolság, és az építmény teteje legyen nyitott. Így a levegő be tud áramlani a kályha két oldalán, ott felveszi a vas oldalfalak hőjét, és felfelé szállva (közben még a kémény hőjéből is begyűjtve valamennyit) fent a nyitott részen visszakerül a szobába. Az én esetemben csak pár centi oldaltávolságot hagytam, de abban igazuk van a kommentelőknek, hogy nem baj, ha ez a távolság nagyobb, 5-10 centiméter is akár. És az is igaz, hogy hasznos lehet, ha a 'kandalló' fala valódi kőből vagy rendes égetett téglából készül, mert akkor jobban fel tudja venni a kályha hőjét, és egyfajta hőtárolóként később leadni azt. Ráadásul ez esetben nem kell külön burkolni az építményt. Az is igaz ugyanakkor, hogy manapság már vannak egész kedvező árú igazi, beépíthető kandalló betétek is, érdemes körbenézni a neten. Amikor ez az építmény készült, még elég drágák voltak ezek, azért választottam ezt a megoldást.

Wannabe 2016.01.05. 19:58:26

@Thoreau: Nem csak az oldalfalhoz kell rés, a normális kandallók alulról is nyitottak, hogy a talajszinten lévő hideg levegőt tudják beszívva felmelegíteni. bemegy alul a levegő, körbemegy a kandallóbetét (itt kályha) mellett a résben, majd fenn kijön a forró levegő.
süti beállítások módosítása