Zuhanykabin beépítése

2013.09.13. 10:48 | Írta: -nos-

Többen a fürdőszobájukban sok helyet foglaló kádjukat a helytakarékosabb zuhanykabinok valamelyikére szeretnék cserélni. A választék bőséges, ám nem árt a célnak leginkább megfelelőt alapos megfontolás után kiválasztani. Ugyanis fontos a méretük, formájuk és a beépítésük ideális helyének a megválasztása. A megfelelő típus kiválasztása után azonnal felvetődik a beépítésüknek a problémája. Az egyszerűbb változatoknál ez nem is tűnik olyan nehéz feladatnak. Az igényesebb változatok teljes beépítését azonban célszerű szakemberre bízni. A szerényebb kivitelű változatok azonban – némi segédlettel – saját kezűleg is beépíthetők. A posztban látható fotók illusztrációk!

zuhany01 (1).jpg

Ehhez azonban néhány alapfeltételt is biztosítani kell. Először is a hideg-melegvíz hálózatot és a lefolyót kell előzetesen kiépíteni, illetve áthelyezni. A szükséges lefolyó csőkiállását és a vízhálózat csőkiállásait természetesen a kiválasztott zuhanyfülke adottságaihoz alkalmazkodva kell kialakítani. Ehhez általában szakember közreműködésére van szükség. A zuhanyfülkék „hátlapjaként” általában 2 m magas kerámialap burkolat a célszerű. Azután gondolni kell a kád alatti, esetleg hiányzó padlóburkolatra, illetve ennek kiegészítésére is. Előtte azonban ajánlatos a burkolandó felületekre kenhető vízszigetelő réteget teríteni és csak erre ajánlatos a burkolólapokat felragasztani. Ezzel megelőzhetők a nemkívánatos fal- és födémbeázások. A fugázásra is ajánlatos nagy figyelmet fordítani és flexibilis változatokat használni, mint ahogyan a burkolólapok felragasztásához is. Nem szabad elfelejteni, hogy a víz minden rést megtalál és ennek útját kell állni. A falburkolatoknak a mindenhol merőlegesnek kell lenniük, különben problémák adódhatnak a tálca és a fülke oldalainak felerősítésekor.

zuhany02 (1).jpg

Ezután következhet a zuhanytálca beépítésének a megkezdése. A tálcákat általában porózus anyagú alaplap támasztja meg alulról. Ez gyártmánytól és típustól függ. A lefolyó csőkiállását át kell jelölni az alaplapra, majd az ebbe csatlakozó toldóelem, vagy lefolyó csatlakoztatásához megfelelő nyílást kell kialakítani az alaplapba. A mély zuhanytálcákba feltétlenül túlfolyóval ellátott leeresztő elem tartozik, ennek is helyet kell biztosítani az alaplapban. A tálcát tartó alaplap mindenkor vízszintes legyen, ami vízmértékkel ellenőrizendő. Ezt követően az alapba egy szerelőnyílást, ún. csempeajtót is célszerű kialakítani az esetleges javítások megkönnyítése érdekében. Az alaplap helyét jelöljük be a padlón, majd az aljára speciális purhabos ragasztót, vagy más, javasolt ragasztóanyagot kenve tegyük a kijelölt helyére és újból ellenőrizzük a tálca vízszintességét. Kiékeléssel ez pontosan beállítható, mint ahogyan a majdani csempeburkolathoz szükséges felső hézag is a tálca felső széle mentén.

A tálca ezt követően már a helyére tehető és a lefolyóhelye átjelölhető a padlóra. Leemelése után helyére ragasztható a lefolyó szerelvénye, pontosan az előzőleg bejelölt helyére illesztve.  A lefolyó fedelének eltávolítása után a tálcát már a helyére lehet ragasztani és pontos beállítása után súlyokkal leterhelve várjuk meg a ragasztóanyag megszilárdulását. A lefolyó szűrőjét is a helyére lehet már erősíteni, majd következhet a csaptelep felszerelése. A csőkiállásokba S alakú toldó elemeket hajtva, teflonos szerelőszalaggal körül tekerve biztosítható a csatlakozás szivárgásmentessége. A csaptelep rácsatlakoztatása és pontos vízszintbe állítása után - a csőkiállások szilikon tömítővel történő kitöltése után- helyére kerülhetnek a takarósapkák és a csaptelep most már végleg a helyére rögzíthető, mint ahogyan a kézi zuhany tartórúdjának a szerelvénye is. A rögzítő dübelekbe nyomot szilikon tömítővel megelőzhetők az átszivárgások.

zuhany03 (1).jpg

Következő feladat az oldalfalakat, illetve a nyitható ajtók kereteit rögzítő idomos falprofilok falra erősítése. A tartó idomokat függőlegesbe állítva, csavarhelyeik a falra átjelölésük után kifúrható, dübelezhető és szilikonos tömítésüket követően ezek az elemek is a helyükre csavarozhatók. A függőlegességük újból ellenőrizendő, különben az ajtók majd nem csukódnak pontosan a helyükre. Az ajtók pántjai ezt követően megfelelő beállítás után a tartóelemekre csavarozható és helyükre kerülhetnek a rugalmas anyagú függőleges- és alsó zárói idomok is, amelyek a kiverődő víznek állják majd útját. Vannak tolóajtós típusok is, amelyeknél a vezetőgörgők beállítására kell nagyobb figyelmet fordítani. Az akadálymentes mozgatásuk a tartókeretek görgőinek a jó beállításától függ. Ehhez esetenként e szerelvényeket kell a tartócsavarok meglazításával, beállításával biztosítani. Ha ez megtörtént, újbóli rögzítésük után könnyű mozgatásukat feszülés nem nehezítheti.

Végül következhet a tálca elejének a burkolása, majd az oldal keretek és a fal közötti rések kívülről történő szilikon tömítőanyaggal való lezárása. Ezzel teljesen elejét lehet venni a használat közben kiverődő víz kiszivárgásának, ugyanis belülről a tartóidomok kialakítása ezt nagyrészt „elvégzi”, de az esetlegesen a fal melletti réseket csak így lehet lezárni. Ezzel a zuhanykabin  - a tömítések megkötése után – használatba vehető, ám az esetleges víz szivárgásokat azonnal meg kell szüntetni szilikonos tömítő rátöltésével.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr885508700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.13. 12:16:22

Nem találkoztam még emberrel, akinek teljesen problémamentes lett volna a beépítés. Több dimenzióhoz kell igazítani a merőleges kabint, nagyon ügyelni a lefolyó-csatlakozásra, fontos a szintezés is, de hogy valahol ereszteni fog, az biztos.
Szakemberre bíztam, de végül a faltalálkozásoknál kívül-belül sziloplasztozni kellett és még így is kifolyt valahol. Szerencsére pár hónap után a vízkő finom rétegben ránőtt azokra a résekre és abbamaradt a szivárgás.
Csak felkészült barkácsolóknak merem ajánlani.

áfonyáspite (törölt) 2013.09.13. 21:00:03

@Morgan kapitány: Néhány éve van a szomszédnak, azóta folyamatosan ázik a konyhám és foltos a falam.

Oláh Karin 2013.09.13. 22:20:33

Egy ilyen ügynél általában dolog szokott hibádzni

- függőleges
- vízszintes
- derékszög
- megfelelő alapanyagok beszerzése
- megfelelő szerszámok megléte, kölcsönkérése

A többi mind stimmel, például:

- folyik, és ereszt orrba-szájba
- a tömítés készletedből pont az hiányzik
- nem stimmel, mert az fél collos ez meg 3/4-es, átalakító nincs, bezárt a bolt
- nem tapad a sziló ahova szánod, de a kezedről le sem tudod szedni (közben meg p+sálnod kell)
- ha mégis ottmarad a sziló, akkor 4,5 tubust kell odanyomni, ami az életben nem szilárdul meg
- snitzerrel vágod a pvc-t és az ujjadat, csípi a sziló.
- szívás a köbön, anyázás, félbehagyás, asszony jön a szokásossal

Egyébként gyerekjáték az egész. Mindenkinek ajánlom. Kezdő próbálkozóknak, és impotens férjeknek főleg.

csodatévő dzsagodar 2013.09.13. 22:30:45

@Morgan kapitány: A falhoz fúráshoz rozsdamentes csavarokat ajánlottak, ami majdnem annyiba került mint a komplett zuhanyfülke. Nem volt őszinte a mosolyom.

pch 2013.09.13. 23:11:56

Azt írja:
" Előtte azonban ajánlatos a burkolandó felületekre kenhető vízszigetelő réteget teríteni és csak erre ajánlatos a burkolólapokat felragasztani."
Ez nem ajánlatos, hanem kötelező.
És nem csak az oldalaknál, hanem az egészet ki kell kenni.
Ekkor a szomszéd se ázik.
A purhabból csak a nem tágulót szabad használni máskülönben hiába állítottad és súlyoztad a zuhanytálcát.
Mindenhol ecetsavmentes szilikont kell használni.
Amugy jó a poszt én is magam szereltem be kád helyére.
Ha alsó kifolyós a tálca és pl bérházba lakunk, ahol ugye nem lehet a kifolyót alulra rakni, akkor meg kell emelni az egészet ytong téglával.

pch

pch 2013.09.13. 23:14:58

@Oláh Karin:
Szilózás titka:
kinyomod a kinyomópisztolyal úgy, hogy domború legyen.
Majd készítesz újságpapírt és folyékony szapant.
Jól beszappanozod az újad, és szépen végighúzod a szilón.
A szappan miatt nem ragad az újjadhoz, és szép homorú lesz, a ragadós rész meg belenyomódik a helyére.
Ami megmaradt azt az újságpapírba teszed.

pch

Itvn 2013.09.14. 00:42:38

@pch:" mindenhol ecetsavmentes szilikont kell használni!"))))))) ha penész telepet szeretnél,akkor mindenképpen! Es ha évente ujra akarod tömíteni akkor is!!!))

áfonyáspite (törölt) 2013.09.14. 23:21:37

@Morgan kapitány: A kérdésed gondolom költői , de azért válaszolok rá: leválasztott lakás :-(

Zsombor Ár 2015.12.16. 22:08:54

Sziasztok!

12 éve foglalkozom zuhanykabinok, kádak beüzemelésével és szervizelésével országszerte. Bármilyen szakmai kérdésre szívesen válaszolok itt vagy az alábbi elérhetőségek egyikén:

zuhanyszereles@gmail.com
info@apollozuhanykabinshop.hu
0630/446-1653
www.apollozuhanykabinshop.hu

Krisztina Nyerges 2017.10.04. 03:36:42

@Zsombor Ár:
Szia!
Meg tudnád mondani nekem, hogy ha.hátfalas zuhanykabinra akarom lecserélni a régit, akkor ez megoldható a csaptelepek szempontjából?
Köszönöm