Vízkő eltávolítása csapokról és kerámiafelületekről

2013.09.23. 13:42 | Írta: -nos-

Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható nyomai leginkább a csaptelepeken és a vizes felületeken észlelhető, ha nem védekezünk ellene szinte napi rendszerességgel. Ha pedig gyakorta elfeledkezünk e felületek használat utáni tisztításáról, a felületük gyorsan veszít a fényéből és megjelenik a fátyolos lerakódás a csapokon, csempéken és egyéb nedvesen hagyott kerámia felületeken is. Utána pedig már csak jelentős plusz munkával lehet e felületeket újból csillogón tisztává varázsolni.

csap01.jpg

Szó se róla, ez ugyan minden vízhasználat után csak néhány perces feladat lenne, ám gyakran mégis elmarad a vízcseppek letörlése, majd a felületek szárazra törlése. Ezzel pedig megelőzhető, vagy legalább is késleltethető lenne az ilyen kényes felületeken a vízkőréteg kialakulása. A rendszeres használat után e felületeket ajánlatos nem csak letörölni, hanem le is mosni mosószeres vízzel, majd öblítés után a szárazra törléshez megfelel bármilyen nedvszívó törlőruha, esetleg mikroszálas törlőkendő. Ez egyben tisztító hatású is és a csaptelepek, mosdók, kádak, csempék és egyéb zománcozott felületeken nagyon hatásosan gátolja a vízkőfátyol kialakulását. Feltéve, ha legalább napi gyakorisággal használjuk.

Photo 2013.09.23. 10 19 11.jpg

Ám ha ezt elmulasztjuk, akkor már egyéb tisztítószerekre lesz szükség a tisztításhoz. Vannak jól bevált hagyományos szerek, amelyekkel eltávolítható a lerakódott vízkőfátyol. Ilyen a 20 %-os ecet, amelynek ugyan rémes a szaga, ám nagyon hatásosan tünteti el az ilyen szennyeződéseket. Bármely kényes és mattult felületre felhordva félóra áztatás után már leöblíthető. Hatásossága természetesen attól függ, hogy milyen  mértékben elhanyagolt felületen alkalmazzuk. Ezért akár többszöri ecetes kezelésre is szükség lehet a felületek letisztításához, különösen a függőleges részeken, ahol a szert szóró flakonba töltve célszerű a felületre permetezni. Az eredményt pedig csak az öblítést követő szárazra törlés után lehet valójában látni. Az ecet tisztító hatását 1 kávés kanál hozzáadott sóval pasztává keverve lehet fokozni, ám ez csak kisebb felületek tisztításánál célszerű alkalmazni. Szóró flakonos kezeléshez néhány kanálnyi citromsav és fél liter gyümölcsecet összerázott keverékét is lehet használni. A szódabikarbónából és vízből kevert paszta már kevésbé hatásos tisztítószer, ám kisebb felületeknél ezt is lehet használni a lerakódások, vízkövesedések eltávolításához. Ezek régi bevált házi tisztítószerek, amelyek azonban szinte mindig kéznél vannak és elég hatékonyak is, ha elég gyakran használjuk.

csap02.jpg

Természetesen sokan gyári készítményeket használnak a kényes felületek tisztításához, ám ezeknél alapvető szempont, hogy maró savakat, például sósavat ne tartalmazzanak és karcmentesek legyenek. Ezek között vannak gyenge, közepes és erős hatású tisztítószerek, amelyeket mindig a szennyeződések mértékéhez igazodva célszerű használni. A lényeg, hogy ne támadják meg a kényes felületeket.  amit a használati utasítások alapján lehet eldönteni, hogy az adott szer milyen szennyeződésekhez használható, mert akad közöttük olyan is, amely a nem saválló felületeket foltossá teszi.

Különösen a krómozott csaptelepeken és egyéb ilyen bevonatú tárgyak tisztításánál ajánlatos vigyázni, mert ezeket csak karcmentes koptató hatású szerekkel és puha szivaccsal, vagy textíliával szabad tisztítani, különben a felületük sérülhet. A vízkő mentesítését követően esetlegesen még ilyen finom átpolírozásra is szükség lehet és a letisztított felületeket ilyen kezelés után is mindig szárazra és tisztára kell törölni. Az ilyen krómtisztító paszták a csillogó felületeket még akár egy hétig is vízlepergetővé teszik. A vízcseppek megszáradt nyoma ugyan később áttörölve könnyen eltüntethető, de ezt jobb azonnal elvégezni, hogy mindig ragyogóak legyenek és ehhez csak néhány mozdulat szükséges.

Photo 2013.09.23. 10 11 58.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr605520562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titanmanus 2013.09.23. 15:12:47

Nos, nekünk kinézetre nagyon hasonló mofém csapunk volt. Most hogy 7év után eladtuk a lakást az eredeti szépségében tündökölt, persze azért 2 hetente volt is takarítva. Ugyanígy a Kludi és Grohe is volt ott, de azokat megette a folt, vízkő és alig mentek. A minőségen múlik a dolog 60%-a.

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2013.09.23. 21:43:12

Nekem az lenne a csak némileg témába vágó kérdésem, hogy tudtok-e valamit arról az elektromágneses vagy mittomén milyen kütyüről, amit rá kell kötni a vízhálózatra és - elméletileg - valahogy roncsolja a vízkő szerkezetét. Vagyis valójában nem lágyítja a vizet, csak azt éri el, hogy a vízkő nem tud megtapadni a vezetékek falán, az edényeken, a csapokon meg a csempén. Ha egy ideig nem takarítunk, akkor megjelenik ugyan a vízkő, de ez simán letörölhető. Állítólag. Kb. húszezer forintért vesztegetik, ha tényleg működik, ennyit bőven megér, kérdés, hogy tényleg működik-e. Előre is köszönöm!

2013.09.24. 00:13:15

Fátyolos lerakódás? Fátyolos szemekkel kérdezem, ki az ördögnek van kedve minden használat után a vízcseppeket letörölni, majd a felületeket szárazra törölni?! :D

bbocs2 2013.09.24. 00:13:58

szerencsére lehet kapni citromsavat háztartási boltban.
az nem büdös és legalább ugyanolyan jó mint az ecet.

bbocs2 2013.09.24. 00:20:14

@Álsakál:
Lágyítani mágnessel biztos nem lehet, mert az Ca, Mg tartalom eltávolítást jelent a vízből.
A lerakódásukat elvileg csökkenthethetné, ha nem lenne az egész igen nagy valószínűséggel humbug.
Lásd forum.index.hu/Article/viewArticle?a=103633573&t=9031502

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2013.09.24. 07:49:34

@Álsakál: Anyámnak van otthon ilyen. Egy U alakú hosszú "izé" az van rácsatlakoztatva a csőre. Van benne valami mágnes ami "megfogja" a vízkövet. Áram nem kell hozzá. Anyám elmondása szerint hasznos, jóval kevesebb vízkő az edényeken. Évente 1x pár napra le kell szedni hogy ami csőben lerakódott azt kimossa a víz. Kb ennyi.

Szelid sunmalac 2013.09.24. 08:24:41

@auer: Ez olyan, mint a tisztitott viz? En ugyan regen jartam fizikara, de nem emlekszem, hogy a magnes barmilyen hatassal lenne a vizkore (meszkore).
Maximum placebokent. Ha az ember mar megvette, akkor hajlamos elhitetni magaval, hogy az hasznos is volt. Konnyebb, mint bevallani, hogy atvertek.

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2013.09.24. 08:35:59

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Lehet. Én személy szerint nem figyelem csak anyám beszámolójára hagyatkozom.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.09.24. 08:56:21

engem sokkal jobban zavar a "belső" vízkőlerakódás. kívül le lehet törölni az nem gond.
de amikor a csap elzárójánál, a tömítések környékén rakódik le, akkor jön a csöpögő csap, stbstb. Ezt meg nem lehet kitakarítani, csak ha leszerelem az egész csaptelepet, az meg nem olyan egyszerű...

most szereztem egy nagyon fain ipari tisztítót. van normál is meg savas is. ecsettel vittem fel töményen a szükséges helyre, pezseg mint az állat, és gyorsan hat. mosogatónál a csöpögtető alját pikkpakk letisztította 30 percet ha állt rajta a lötty. előtte ecettel sosem sikerült így megcsinálnom, mindig maradt akkor rajta. következőnek a zuhanyrózsa lesz hétvégén, csinálok valami oldatot egy vödörbe, és belevágom.

Gukker 2013.09.24. 09:26:15

Amire figyelni kell: _Soha_ (!) ne keverjük össze a tisztítószereket! Még a felhasználási helyen sem!
A háztartási balesetek jelentős része klórgáz mérgezés. Ez általában hipó tartalmú tisztító szerek (fertőtlenítők:Domestos, hypo stb.) és vízkőoldók (úgy általában savak) összekeverésekor képződik.
Szegény háziasszony úgy gondolja, hogy feltalálja a spanyolviaszt, minek pucoljon kétszer, összekeveri a vízkőoldót a fertőtlenítővel, hogy majd egy etapban letudja a dolgot...
Szóval erre tessék figyelni!

VT Man 2013.09.24. 11:46:59

@auer:
Érdekes, hogy a mosogatógépekben van beépített vízlágyító.
Ez ioncserélős massza, ami "kivonja" a Mg és Ca ionokat.
De idővel telítődik, ezért újra kell tölteni. De nem sima sóval, hanem tömény, speciális sóooldattal, ami nem a sima só.

en.wikipedia.org/wiki/Ion_exchange_resin

Reggie 2013.09.24. 11:53:13

Fogakrol erdekesebb lenne.

bioLarzen 2013.09.24. 12:07:18

@Álsakál: Ez már első olvasatra is humbug, szerintem ne dőlj be neki.

bio

bioLarzen 2013.09.24. 12:08:25

@bbocs2: Szerintem speciel az ecet illatával sincs semmilyen gond - de ez nyilván ízlés kérdése :)

bio

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.09.24. 12:16:57

@Hurrá Torpedó: van neki neve? Nálunk rettentő kemény a víz, nagyon jól jönne valami robbantós cucc...

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.24. 12:37:03

Ha elméleti alapon közelítjük meg, az ecet savtartalma károsítja a tisztítandó felületet is. De nem károsítja, ezért szeretjük :)

_ng_ 2013.09.24. 12:41:28

"Szó se róla, ez ugyan minden vízhasználat után csak néhány perces feladat lenne, ám gyakran mégis elmarad a vízcseppek letörlése, majd a felületek szárazra törlése. Ezzel pedig megelőzhető, vagy legalább is késleltethető lenne az ilyen kényes felületeken a vízkőréteg kialakulása. A rendszeres használat után e felületeket ajánlatos nem csak letörölni, hanem le is mosni mosószeres vízzel, majd öblítés után a szárazra törléshez megfelel bármilyen nedvszívó törlőruha, esetleg mikroszálas törlőkendő."

Csak utána ne felejtsünk el kezet mosni...

élhetetlen 2013.09.24. 14:33:43

Nos, érdekes cikk.
„Utána pedig már csak jelentős plusz munkával lehet e felületeket újból csillogón tisztává varázsolni.”
„e felületeket ajánlatos nem csak letörölni, hanem le is mosni mosószeres vízzel, majd öblítés után a szárazra törléshez megfelel bármilyen nedvszívó törlőruha, esetleg mikroszálas törlőkendő.” „Feltéve, ha legalább napi gyakorisággal használjuk."
„citromsav és fél liter gyümölcsecet”, szódabikarbóna
„karcmentes koptató hatású szerekkel”
A havonta egyszer Cillit nem játszik? (14 évesek a csaptelepeim, mosogatóm, csempék, hogy a csaptelep belülről milyen, nem tudom, de kívülről semmi látványos romlás nincs).

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.09.24. 15:39:28

@Before: van, csak nem jut eszembe. este ha hazaértem megnézem.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.09.24. 17:00:02

@Hurrá Torpedó: nem reklam, csak kerdeztek feljebb: brilliance vizkőoldó nevű cuccot probaltam. De eskusznek ugyanezen ceg savas tisztitojara is, ami nem bantja a kromot. (Ilyet is vettem, de meg ezt nem probaltam) asszem 1500 korul volt a literes flakon mindegyikbol. Anyu munkahelyen hasznalnak ilyet, es az osszes dolgozo rendel amikor ceges rendeles van...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.09.24. 18:45:10

@Hurrá Torpedó: Köszönöm szépen!

Egyébként az elmúlt egy hónapban szoktam rá, hogy a zuhanykabinban lévő tükröt, illetve a kabinajtó belső felét zuhanyzás után törölközővel nagyjából szárazra, majd papír kéztörlővel fényesre törlöm. Nincs két perc alkalmanként, de gyönyörűen, tisztán csillognak azóta is.

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2013.09.24. 21:33:51

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Viszont muszáj magam ekszkuzálni, mert tőlem nem szokatlanul hülyeséget írtam. A cucc, amire gondoltam, nem elektromágneses. Újfent rákerestem a neten, pl. itt lehet megnézni: viztisztitobolt.hu/flodravin-aquativ-elektromos-vizkomentesito-p-83.html - ettől persze még lehet, hogy ugyanaz a kutya, mint a mágneses vudu, de a tisztesség mégiscsak helyreigazításért kiáltott.

bungics (törölt) 2013.09.28. 18:14:37

Azért ha valaki egy héten egyszer ráspriccel egy kis sima ecetes vizet a csapjára, amit még át se kell törölni elég leöblíteni (és kb. 2 forint és 10 mp), annak nem lesz soha ilyen.
Ez a csaptelep egy ótvar koszos emberé, soha nem értettem az ilyen blogokat, hogy ezzel miért dicsekszik valaki.
süti beállítások módosítása