Fémtárgyak tisztítása

2013.10.09. 09:54 | Írta: -nos-

Otthonunkban egyre több a fémből készült használati tárgy, amelyeket nagyon gyakran, vagy akár mindennap használunk. A csillogó felületük azonban idővel veszít a ragyogásából, foltos lesz, ami általában a nem rendszeres vagy nem megfelelő tisztításuk következménye. Ez esetenként akár higiéniai problémát is okozhat, ám elsődlegesen az elhanyagoltság látszatát kelti. A fémtárgyak ugyan könnyen tisztán tarthatók, de ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik a rendszeres tisztítást.

Photo 2013.09.23. 10 19 11.jpg

Az otthoni fémtárgyak különféle, leginkább krómozott felületű, vagy rozsdamentes anyagból készülnek. Ezeket minden használat után legalább szárazra kell törölni ahhoz, hogy ne foltosodjanak. Ezek közé sorolhatók a különféle csaptelepek, rozsdamentes mosogató medencék, egyéb krómozott fürdőszobai szaniter szerelvények, sőt még a krómozott, vagy polírozott edények, tálcák is. A tisztításuk csupán abból áll, hogy a zsírtalanító átmosásuk után a felületüket mikroszálas kendővel szárazra is kell törölni. Mégpedig minden használat után! A nedvesen hagyott felületeken ugyanis fokozatosan vízkő fátyol alakul ki, ami később már nehezen távolítható el. A csaptelepeken ráadásul még a különféle samponok maradéka is gyors foltosodást okoz. Természetesen a mosogató medencék is hasonlóan fokozatosan mattulnak, foltosodnak a csupán nedves áttörlés után, mert a kemény víz ezek felületén is lerakódik. Eltávolításukhoz néha elég egy ecetes ronggyal való áttörlés, majd finom polírozó pasztás átfényezés, amit puha pamut ronggyal célszerű elvégezni. A tisztítószer maradékát pedig tiszta és puha textiliával kell fényesre törölni. Ez minden krómozott tárgynál látványos eredményt hoz, feltéve, hogy a felfényezéshez pl. krómtisztító pasztát használtunk és a szer maradékát a tisztítás után teljesen eltávolítjuk. Az ilyen tisztítás után a felületek ugyan vízlepergetővé válnak egy időre, ám a használat utáni szárazra törlés ez esetben is ajánlatos.

csap01.jpg

A foltossá vált rozsdamentes mosogatómedencéknél is hatékony lehet a krómtisztító pasztás átfényezés, ám e célra használhatunk kimondottan inox tisztító szert is. Ez még a szálhúzott, vagy enyhén mattított felületeken is hatékony hatású és szemmel látható tisztulással jár. Az egyéb inox konyhai eszközök felületét is ezzel a módszerrel lehet felfrissíteni, fényessé tenni. A rozsdamentes főzőedényeknél is gyakran szükség lehet a tisztítókrémes átfényezésre, mert a főzés közben keletkezett lerakódások csak így tüntethetők el. E művelethez azonban tilos "dörzsis" szivacsot használni, mert az karcossá teszi a felületeket. A tisztítás után alapos mosogatószeres átöblítés és ezt követően teljes szárazra törlés szükséges. A fényesre krómozott tálcák felületét azonban csak puha nedves ronggyal szabad finoman átpolírozni, különben a fényes felületen látható karcokat okozhat a tisztításhoz használt pamut textília. A fényezés közben sem árt finom vízpermetet szórni a fényezendő felületre, különben a polírozó anyag szemcséi összeállva ugyancsak karcosodást okozhatnak.

rezmozsar.jpg

A színesfémből készült dísztárgyakkal azonban ajánlatos óvatosan eljárni. Az eloxált felületű lámpatestek és egyéb eszközök felülete is idővel elszennyeződik. Ezt denaturált szeszes puha ronggyal áttörölve elég könnyű eltávolítani, de polírozni tilos. A tisztítás után tiszta száraz pamut darabbal kell kíméletesen fényesre törölni. Ez az inox anyagból készült lámpatestek alkatrészein is hatásos tisztítási mód, hiszen most csak a rárakódott portól kell a felületüket letisztítani. Egészen más módszerrel tisztíthatók meg a régi réz dísztárgyak. Ezek felületén folyamatosan oxidréteg alakul ki, amit csak drasztikusabb fémtisztító szerrel bekenve, majd ezt követően puha pamut textíliával lehet kifényesíteni. A nagyobb tárgyak felfényezéséhez ugyan használható fúrógépbe fogott rongy korong is, ám csak kis erővel szabad a fényesítést végezni. Esetenként használható finom polírpaszta is, ám ennek elkenődött maradványát alapos mosással lehet csak eltávolítani a tárgy esetleges mélyedéseiből. A polírozást és mosást követően ugyancsak puha pamutanyaggal lágyan, ám alaposan áttörölve kell a fényesítést befejezni. Az ilyen tárgyak kifényesítéséhez a finomszemcsés autós polírozó szerek is jól használhatók és ezek ideig-óráig még az oxidációs folyamatokat is gátolják. Különösen régi ajtók, ablakok kilincseihez és zárcímereihez előnyös a használatuk, mert ezek gyakori használatuk közben hamar elveszítik a csillogásukat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr385556523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.09. 11:49:58

Majdnem idetartozik:
veol.hu/rendorsegi/elfogtak-az-ajkai-garazsfeltorot-1571291
Van, aki mindent megtesz a csaptelepei tisztán tartásáért.

Sajnos nem napi problémám a családi ezüst tisztítása, de elég sokat olvasni hagyományos vagy népi szerekről, legközelebb esetleg beszúrhatod megjegyzésként, nem? Ecet, szódabikarbóna, citrom, ilyesmi.

alfax 2013.10.09. 18:06:44

Acélvatta, emberek...
meglepően kevesen ismerik.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.09. 18:19:36

@alfax: A posztíró azért igyekezett olyan alternatívákat kínálni, melyekkel nem szántjuk fel árkokkal a krómozást :)
süti beállítások módosítása