Szerszámfal másképp

2013.10.22. 09:18 | Írta: Gyökösi Attila

Nemrég volt egy írásunk itt a Furdancs blogon a perforált szerszámtartó falakról. Több megoldást is bemutattunk, azonban a beérkezett kommentek és hozzászólások azért azt tükrözték, hogy bár legtöbbünknek tetszenek ezek a profi megoldások, de egy átlagos hobbyműhely tulajdonos számára ezek a rendszerek legtöbbször túl drágák. Nem is feltétlenül maguk a perforált fém vagy fa lemezek, hanem a hozzájuk tartozó, a különböző szerszámokra optimális rögzítési megoldást kínáló rögzítő elemek tudják igencsak megterhelni a pénztárcát.

falt1.jpg

Az ilyen táblák univerzális „belakhatósága”, vagyis az igényeknek megfelelő kialakítása ugyan nagyszerű dolognak tűnik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az egyszer már berendezett szerszámfalat a legritkább esetben szokták átrendezni. (Nem véletlen, hogy mondjuk a szakszervizekben az autógyártók célszerszámait tartó falakon a legtöbb esetben fel is van festve a szerszámok helye, tehát már ők sem gondolják azt, hogy a későbbiekben átrendezésre kerülne a fal.)

Az alábbiakban egy olyan szerszámtartó-falat mutatunk be, amely jóval kisebb költséggel készült el, és a funkcióját tökéletesen betölti.

Az alap egy a falra párnafákkal felcsavarozott bútorlap lemez. Itt volt maradék anyag, de ha külön emiatt kell beszereznünk, akkor bármilyen színben megtehetjük ezt, mostanában már akár szálcsiszolt fém színben és textúrában is kapunk bútorlapot. A párnafára történő szerelés több okból is célszerű: így a tábla mögött tudunk vezetéket elvezetni, és a fal esetleges egyenetlenségeivel sem kell törődnünk, ráadásul a szerszámok rögzítésére szolgáló csavarokat az anyagvastagságnál mélyebben is behajthatjuk a táblába, ha szükséges. A lemez felszerelése után érdemes egy asztalon nagyjából elhelyezni, elrendezni a szerszámokat. Amelyeknek van a nyelén akasztó, azok a lemezbe becsavart facsavarokra felakaszthatóak, de általánosan elmondható, hogy két facsavarral a szerszámok nagy része rögzíthető. Nyilván jót tesz az összképnek, ha a hasonló méretű és funkciójú szerszámok egy helyre, és egy vonalba kerülnek.

A csavarok feje általában képez akkora peremet, ami a szerszámok véletlen lepotyogását megakadályozza, de használhatunk képakasztó (kampós) csavarokat is.

falt3.jpg

A hosszúkás szerszámok (csavarhúzók, vésők, ráspolyok) részére készíthetünk bükk- vagy akár fenyőlécekből tartókat, ahol a szerszámok helyét fúróval vagy marószerszámmal alakítjuk ki.

falt2.jpg

A bemutatott megoldásnál persze sokkal esztétikusabbat is készíthetünk, különösen, ha a színeket jól átgondoljuk az elkészítés előtt. A szerszámtartó léceket vagy épp a rögzítő csavarokat egy flakon festékspray segítségével bármilyen színűre varázsolhatjuk. Némi gondolkodással és tervezéssel egészen különleges és abszolút személyre szabott falat készíthetünk. Ráadásul az egész egy darab bútorlap vagy rétegelt lemez, egy marék csavar és egy flakon festék árába kerül.  A megfelelő tartók kialakítása, a biztos rögzítést, de ugyanakkor könnyű használatot adó megoldások kifundálása pedig remek móka, próbáljátok csak ki.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr245580314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.22. 20:53:09

Az a zsákfúró, erdészfúró (?) készlet nem lehetett olcsó.
Szép rend van. Ahogy múltkor is mondtam, ilyet egyszer lát az ember, mikor elkészül a fal és legelőször belerakod a szerszámokat. Vagy pedig mikor posztot írsz róla és lefotózod :)

Gutowsky 2013.10.22. 22:49:40

? :D
A Forstner fúró készlet?
Ahogy látom a beégett élekből, valami olcsó 3 ezer forint körüli készlet lehetett...

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.23. 08:01:44

@Gutowsky: Báró Gutowsky Rotschild, ha azt hiszed hogy egy 140e forintos készletet nem tudsz ugyanígy beégetni, akkor nem láttál még 4 éves, szárított tölgyfát. Hogy a különlegesen kemény trópusi fákról ne is beszéljünk.

Gutowsky 2013.10.23. 13:21:08

@Morgan kapitány:
Azért egy keményfémlapkás készletet ne hasonlítsál már össze egy ilyen biliacél bazári készlettel.
A szerszámokat ésszel kell használni.
Napi szinten fúrok 25-30-as zsákfuratokat mindenféle fába, 5-6 cm mélységig, csak ésszel...

Gutowsky 2013.10.23. 13:24:14

Azért, hogy a témához is szóljunk: A szerszámfal ötletes, és persze amit saját maga készít az ember, az mindig jobb, mint a gyári.
Nálunk is bútorlap van a falon.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.23. 15:35:16

@Gutowsky: :)
Akkor néhány szóban összefoglalnád, hogy miért a sokféle elnevezés és szerszám zsákfuratok készítésére? Lényegében ugyanazt a célt szolgálják, de látok körprofil vágására szolgáló eszközöket más néven és formában. Nem is olcsón.

Gutowsky 2013.10.23. 18:45:36

@Morgan kapitány:

Igazából nincs sok fajta szerintem. Az, hogy ki mit milyen néven ismer, már más kérdés :) A sok elnevezés szerintem ebből fakad.

Ezek amiket a képen is látunk, Forstner fúrók hivatalos néven, de hívják még ághely fúrónak, pánthely fúrónak, talpas fúrónak, meg a jó ég tudja még minek. Ezeket nem is lenne szabad mély furatok készítésére használni.

A körkivágók megint más célra jók, azokkal ugye "átmenő" lyukat lehet készíteni lapokba korlátozott vastagságban. Több kivitelben létezik ez is, befogatástól kezdve, anyag vastagságig, központozó fúróval, vagy anélkül, stb.
De ez is létezik mélyebb kivitelben, "dobozfúró" néven.

Esetleg még a lapos fúrók vannak amelyekkel nagyobb átmérőben zsákfuratot lehet csinálni. Én azokat személy szerint nem szeretem, és nem is ajánlom, na azok sokkal könnyebben és hamarabb "beégnek".

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.25. 16:03:57

@Gutowsky: Köszi, ez jól esett :)
Már csak annyit, ezek láthatóan nagy tömegű fúrók. Mivel hajtod őket? Felsőmaróval vagy valami bika fúrógéppel? Gondolom nagy fordulatszám szükséges.

Tarrasque 2013.10.25. 22:05:00

@Gutowsky: hozzácsapok három képet, kész is a jövő heti műtárgy :)

Gutowsky 2013.10.29. 22:53:20

@Morgan kapitány:

Én egy ezer éves EVIG zárt markolatos gépet használok állványba fogva.
Erős, ha megszorul hajlamos fel is tekerni...
süti beállítások módosítása