Laminált padló lerakása

2013.11.01. 10:00 | Írta: -nos-

Ez a lapokból álló padlóburkolat sokak által kedvelt, részben mert akár saját kezűleg is lerakható, másrészt pedig mert számtalan mintázattal és árnyalatban megvásárolható. A munka ráadásul gyorsan elvégezhető, bár a kiugró falrészek továbbá a padlót szegélyező lécek felszerelése megnehezítheti a munkát.

laminalt01.jpg

A padlólapok szükséges mennyiségét mindig előre ki kell számítani. A laminált padlóburkoló lapok hosszúsága 1280-1288 mm közötti, a szélességük 137-193 mm, a vastagságuk pedig 7, 8, és 12 mm között gyártmánytól függően változó. A kopásállóságuk sem egyforma, ezért a helyiség használatának gyakoriságához igazodóan kell kiválasztani célnak megfelelő kopásállóságú típust. A laminált padlólapok egységcsomagokban kerülnek forgalomba, amelyeknek lapjai általában kb. 2,5 m2 felület beburkolására elégséges, ám ennél a burkolóanyagnál is a kiszámított mennyiségnél 10%-kal többet célszerű vásárolni, ami biztosíthatja az esetleges beszabások miatt kieső darabok pótlását.

A laminált padló alá párazáró PE fólia fedés szükséges, amit 20 cm széles átfedésekkel kell az alapfelületre fektetni. Fa padlóalapnál ez szükségtelen, szőnyegpadlóra pedig nem is szabad lerakni a laminált padlót, csak felszedése után. Az alapfelületnek síknak és egyenletesnek kell lennie, a megengedhető eltérés max. 2-3 mm lehet. A lépészaj csökkentéshez pedig külön szigetelő anyagot ajánlott az aljzatra fektetni.

laminalt04.jpg

A padlólapokat célszerű a lerakásuk előtt 1 napig a helyiségben tartva aklimatizálni. A fektetés iránya általában a beeső fénnyel párhuzamos legyen, bár ettől esetenként el is lehet térni. Ez ún. úsztatott padló, amit tilos leszegelni vagy az aljzatra ragasztani. Az első sort mindig egyenes falrésznél kell kezdeni, mégpedig a egész lappal indítva és a faltól 10-15 mm-nyire kiékelve. A padlólapok csapjai a fal felé essenek. A sor  utolsó elemét többnyire be kell szabni és kiékelve rögzíteni. A következő sort legalább 30 cm hosszú darabbal kell kezdeni, hogy a lapok eltolása elégséges legyen. Vigyázat, ajánlatos a helység szélességét is lemérni, mert a legszélső lap nem lehet 5 cm-nél keskenyebb, ezért lehet, hogy az első sort adó lapok szélességét leszabással kell csökkenteni

laminalt03.jpg

A click csapozású laminált padlók a leggyakoribbak, amelyek csapjait ferdén egymásba illesztve rögzíthetők és bármikor felszedhetők. Az ajtók tokjánál annak szegélyléce alá kell a csatlakozó elemet csúsztatni, mégpedig minimális hézagot hagyva. Természetesen az ajtó alját le kell vágni a padlószint megemelkedett magasságával. A lapokon szükséges beszabásokat mindig a színoldalára fektetett lapokon végezzük el, mert így alig pattogzik ki a nagyon kemény laminált bevonat a vágások mellett. A beszabásoknál mindig vegyük figyelembe a szükséges tágulási hézagot és beillesztés után az elem kiékelése is fontos. A szélső zárólapok kimérését a falhoz igazodva és a kiékelési távolság betartásával jelöljük fel és fűrészeljük le a felesleges anyagot. A teljes padlófelület lefedése után az ékeket el kell távolítani és a fal melletti réseket legalább 20 mm széles szegélylécekkel lehet eltüntetni. A felfogó lemezes szegélylécek közül  célszerű olyan profilt választani, amelyik mögé akár egy vastagabb kábelt is el lehet rejteni. A szegélyléceket tilos a padlóra erősíteni, azokat mindig a falra kell felszerelni

A szegélylécek választéka bőséges és általában 2-2,4 m hosszú, 35-45 mm magasságú változataik között színben, mintázatban a padlóhoz illő változatok közül könnyű választani. Ha pedig eltérő anyagú és esetlegesen szintben nem azonos magasságú padlórészeket kell egy téren belül „egyesíteni”, akkor ezt az ún. burkolatváltó fém szegélyidomok valamelyikével lehet megoldani amelyek a különféle szintkülönbségek áthidalására is alkalmasak.

laminalt02.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr505591824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verkli 2013.11.01. 17:37:59

A teljes padlófelület lefedése után az ékeket el kell távolítani......A szegélyléceket tilos a padlóra erősíteni, azokat mindig a falra kell felszerelni.

ezeket kiemelném, mert a legtöbben itt rontják el, és az első párásabb napon szánkódomb lesz a szobában.

PiBá 2013.11.01. 19:20:48

Alapvető információ maradt ki.
Ellenőrizni kell az aljzat egyenletességét és bizonyos egyenetlenség felett ki kell egyenlíteni!
A különböző padló burkolókat tartósság és ellenálló képesség szerint érdemes elemezni. Ebből a szempontból a laminált nem igazán tűnik a legjobb megoldásnak.

lutria 2013.11.01. 20:27:36

@verkli: Nem feltétlenül,nálunk a burkoló elkezdte csavarokkal felfúrni a szegélyléceket a falra de nem tetszett a végeredmény,megvártuk amíg az első szoba elkészülése után elhúz majd a hátrahagyott szerszámai segítségével méretre vágtuk a szegélyléceket majd a legvékonyabb,szinte fej nélküli szögekkel rögzítettük őket a padlóhoz.Később még az ő csavarjait is kiszedtem,a lyukakat betömtem,és szintén szöggel rögzítettem,-akkor lehet észrevenni a rögzítés módját ha valaki odahasal a szegélyhez.
Ez már így van csaknem 10 éve és nincs szánkódomb,nem recseg,nem mozog, pedig még a padlószőnyeget is alatta hagytuk...

ProsTata 2013.11.01. 21:03:23

@lutria:
Maradjunk abban, hogy szerencsed van. Eddig! A Ti megoldasotok nagyon nem ajanlott! Senki ne csinalja utana! A helyzet az, hogy ha valamiert a levego paratartalma akar csak nehany napra jelentosen megvaltozik, akkor a terfogata 0,1-0,5%-al nohet meg. Ez nem tunik soknak, de osszeadodik es cm-es nagysagrend lesz belole. Ezt vizszintesen ki kell tudni mozognia. Ezert nem rogzitik a padlohoz soha!

ProsTata 2013.11.01. 21:24:30

@PiBá:
A kulonbozo padloburkolat tipusok kozotti valasztasnak meg sok szempontja lehet. Sommas iteleted alavetoen teves. Nezzuk az arat. Ez az egyik legolcsobb megoldas, nem mellekesen pl. hazilagosan is lerakhato. Aztan ott van a kivitelezes ideje. Van ennel gyorsabb? Most a szonyegpadlot hagyjuk! Nezzuk azt is, mekkora bontassal jar, mekkora piszokkal? Nagyon fontos szempont, ha valaki egy szobat szeretne felujitani, vagy lakott lakast.
Az elettartam kerdes sem egyertelmu. Lehet, hogy csak 10 evet fog kibirni, de fele annyiba ( vagy kevesebbe) kerult. 10 ev mulva ismet van egy uj padlod. Mire gondoltal ellenallokepesseg vonatkozasaban? En most vettem pl. a konyhaba. Specialisan nagy ellenallokepessegu fajta. Igaz, ez anyagarban mar egy jobb minosegu keramiaval vetekszik (4500,- Ft/m2), de eleg szep es nem kell szetvernem a lakast, rateszem a regi burkolatra.
Tehat en azt mondom, mindenki a sajat szemponjai alapjan dontson. Szerintem van realitasa es praktikuma a laminalt padloburkoloknak. Nekem pozitiv tapasztalataim vannak vele.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.02. 07:12:12

@ProsTata: Csatlakozom. Igazából már tegnap rá akartam ordítani PiBá-ra, hogy mit fanyalog itt nekem, ha ennyire rossz, akkor nem árulnák a boltban. Viszont másodszori olvasásra látszik, hogy feltételes módban és nem szélsőségesen fogalmazott.

Tehát: az egyik legkorrektebb padlóburkoló anyag, számomra meglepő kopásállósággal használom sok éve és igen, nem egyenletes padlón.

2013.11.02. 08:48:51

@ProsTata: Akkor púposodik fel az egész,ha nem hagyják ki a dilatációs hézagot a falnál.
A panel esetében egészen más a helyzet.Itt a kisszoba aljzatát, 2 napon át vésnem kellett,az obi legnagyobb vésőjével és kalapácsával mire egyenes lett.A szegélylécek ragasztásánál derült ki,mennyire egy elbaszott szerkezet az egész panel.A fal ugyan is minden.csak nem egyenes.Itt aztán nem tudom hova fúrná bárki is a szegélyeket...?

2013.11.02. 08:51:12

A bloggernek;
Fürdőszoba burkolás előtt állok,érdekelne a folyékony fólia fel és lekenése a burkolat alá.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.11.03. 12:15:58

@Jóképességű Takarítónő: eleinte en is furogatni akartam a szegelylecet, de mar a sokadik szobat (4) raktam le ugy, hogy a lecet csak szilopaszzal a falhoz ragasztottam. a panel nekem is nagy csalodas volt. azt hitem milyen jo lesz a kemeny betonba tiplizgetni, de a fal also 5centije csupa gipsz meg glett, meg porhanyos akarmi volt

Mr. Furdancs 2013.11.04. 17:07:46

@Jóképességű Takarítónő:
Íme a válasz: A kenhető folyékony fóliát az aljzatra kell felteríteni. Erre a Murexin gyártmányok valamelyikét célszerű használni. Létezik egy és két komponensű változat, amelyeknek a rétegvastagsága változó. Az aljzattól függően azonban annak felületét esetleg alapozni is kell, ha a felülete nedvszívó. Az alkalmazható folyékony fóliák 1K, vagy 1 KS, esetleg 1K Objekt Rapid, amely a felkenése után már 3 óra elteltével burkolható. Előzőleg azonban célszerű szaktanácsért a gyártóhoz fordulni

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2013.11.12. 21:31:04

Nekünk a szegély léceket odaragasztotta pöttyintve, majd ahol elállt az úgy nevezett fej nélküli acél szöggel (ami bemegy a falba simán) rögzítette pár helyen. Meg se látszik.
süti beállítások módosítása