Zsenik otthon V.

2014.01.06. 09:21 | Írta: Tákolmányi (törölt)

Szinte mindenkinek, aki már látott faesztergát és felsőmarót külön-külön, megfordult fejében, hogy házasítva a kettőt, micsoda pompás csigavonalat lehetne fahengerekbe marni. A tokmány lassú forgása mellett a kés(maró)tartó egyenletes, oldalirányú mozgásáról kell pusztán gondoskodni. 

3_az_1_ben_faeszterga_3382866681.jpg

A gyakorlati kivitelezést ezen a hazai konstrukción látjuk. A puszta fotón kívül nem lelni róla több adatot.  Feltűnő az előállított munkadarab menetes fatengelyhez való hasonlatossága, ami a sima nútmaró alakjának köszönhető. A stábmaró (utánanéztem az Interneten, így hívják) tetején a kis golyóscsapágy akadályozza, hogy a hengert egy lépésben készre marjuk. Viszont egy kúp alakú marófejjel második lépésben talán sikerülhet a klasszikus koloniál stílust felidézni.

A videóban látjuk a megoldást komplexebb csiga megalkotására, mikor homlokmaró váltja fel a felsőmarót. Láthatóan sikeresebb anyagmegmunkálással, ám a háziipari lehetőségektől messze eltávolodott magasságokba emelve a kivitelezés költségvetését.

Itt figyeljük meg a megmunkálás-előkészítés tökéletességre törekvését, ahogy a nyersanyagot tartó bak felemelkedik és a tokmány középpontjára illeszti a munkadarab mértani közepét. Vége a jól-rosszul beikszelgetett hasábok korszakának, mikor vagy középre kerül az anyag, vagy nem. Ez persze akkor számít igazán, ha meghagyjuk a  korlát két végén a hasáb alakzatot. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

7 komment Címkék: cnc

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr265675606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.06. 13:41:06

Remek-remek. Az a szép az egészben, hogy ha megnézünk egy bútorok történetével foglalkozó szakkönyvet, (mondjuk a Kaesz Gyula -féle alapművet a bútorstílusokról) akkor láthatjuk, hogy a korai reneszánsz óta használnak az asztalosok ilyen esztergált oszlopokat, a spanyol reneszánsz idején (mondjuk XV. század) már gyönyörű ágyvégek készültek 6-8-10 egyforma míves esztergált oszloppal. Na, annak kéne utánanézni azt akkor hogy csinálhatták... Lehetne erről akár írni is egy sorozatot.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.01.06. 17:11:01

Némi kézügyességgel és egy holkeres (u alakú) vésővel bármely szíjhajtású faesztergán lehet ilyen alakzatokat készíteni. És ezt nem csak a reneszánsz idején, hanem már az ókori rómaiak idejében is tudták.
...egy újszülöttnek minden vicc új!
Ha a "Furdancs" tudna esztergálni, ő is tudná. Ebben mindössze a hajtott szerszám alkalmazása új (úgy 100-éves), de ezzel a módszerrel nem lehet fényesre simítani.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.06. 17:52:08

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Na, okostojás szövegértésben oly kiváló trollmesterem...
Hol szerepel a szövegben az, hogy Furdancs tud esztergálni és hogy ezt nem lehet szíjhajtású esztergán reprodukálni?
Egyébként elmagyarázhatnád, mert hirtelen most nem tudom elképzelni, hogy jobbra-balra rángatja a vésőt és úgy mar bele spirált, miközben 1400-al forog a tokmány.
De te biztos tudod, sőt esztergályozásból diplomáztál, mint mindegyik baromarcú, akinek egy értelmes, alkotó hozzászólása nincs a témához, csak itt éli ki frusztráltságát.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.06. 18:28:48

@Thoreau: Korabeli metszeteken ide-oda rángatták az íjhúrra erősített munkadarabot. Nem lehetett egyszerű, viszont idejük volt és a minőségi árút megfizették akkoriban. Utána következett a pedálhajtás, majd az iparibb módszerek.
A vésés még inkább elgondolkodtató, hogy sikerülhetett vajon annyira egyformára 24 darab széklábdíszítő oroszlánfej?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.06. 18:50:44

@Morgan kapitány: Gondolom volt oroszlánfej formájú vésőjük. :D
Rézfán izélő kolléga arra utal, hogy ezt bárki meg tudja csinálni, még a Furdancs is tudná, ha itt értene valaki bármihez is, nemcsak írnánk itt összevissza. :D Érdekes kérdés ez amúgy, anno nálunk a faesztergálás tanulásakor ezek a macerás dolgok kimaradtak, csak kupákat meg oszlopokat kellett gyártani. De amit te mondasz az rendben van, kézzel tartott szerszámmal egy normális tempóban forgó esztergán ez előállíthatatlan forma. Régen nyilván a faszobrász-mesterséghez tartozott ez is, de mint mondod, akkoriban volt ára a munkának.
A megbecsült faszobrász akkoriban - gondolom - miután hazament a 12 órás robotból, akár egy egész tál puliszkát is elvacsorázott egy kupa vízzel, az egy szem gyertya fényénél, aztán lefeküdt aludni a komfortos szalmazsákjára. (Bocsánat, de sokat töröm a fejem a régmúlt mesterein, és az akkori gazdasági viszonyokon. Vagyis amikor még egy hálógarnitúrát fél évig csinált a falubeli asztalos. És a vevő - gondolom - egy fél évi keresményét adta érte. Mindig oda lyukadok ki, hogy egyszerűen nem lehet párhuzamot vonni, olyan mintha az akkori körtét próbálnám a mai almához hasonlítani.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.06. 19:07:03

@Thoreau: A Technika fejlődése című vastag kötetet olvasgatom manapság (csak bele-belolvasva, mert a WC-n tartom (van WC-papírunk, kifejezetten művelődési célból)). Számos érdekes tény derül ki belőle. Pl. hogy Wattnak 20 évbe telt, mire a kondenzációs gőzgépet tökletesítette? Nem feltalálta, azt már jóval korábban megtették. Sőt, puskaporral működő gép is volt, de érthető okokból felhagytak a fejlesztésével.
Sőt, minden mást feltaláltak már korábban, mint ahogy mi ismerjük a konstruktőröket. A megnevezett feltalálók vagy használhatóvá tökéletesítették az ötletet, vagy pedig ők szabadalmaztatták. Néha csak napokkal korábban, mint mások.

Az első igazán nagyteljesítményű gőzgépet pont Magyarországon állították üzembe egy bánya vízszivattyúzására. Angol gyártmány volt persze.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.06. 19:08:58

Az a könyvet persze már viszem a vasárnapi ebéd mellé :)
Volt egy másik technikatörténeti kötetem is, szovjet szerzőktől. Olyan fogalmazással írták meg, mintha minden igazán fontos dolgot szovjet tudósok találtak volna fel, még a kereket is. Begyújtottam vele, rosszul égett ráadásul.
süti beállítások módosítása