A tiplizés fortélyai

2014.01.22. 09:09 | Írta: -nos-

Számos esetben van szükség különféle tárgyaknak a falra erősítésére. Ha az nem túl súlyos, azaz alig terheli a rögzítőelemet, akkor többnyire méretesebb acélszeg is elégséges a rögzítésre. Ám ha már erős és kisebb-nagyobb terhet is meg kell tartania a rögzítéshez használt elemnek, akkor ma már általában műanyag dübel, régies nevén tipli és az abba hajtott csavar a megfelelő rögzítési mód. Ám hogy ez megfelelően funkcionáljon, ismerni kell, hogy milyen a szóban forgó fal anyaga és az sem mindegy, hogy milyen anyagú és minőségű dübelt használunk a rögzítéshez. Ez már csak azért is fontos, mert ez meghatározza az alapvetően fontos előfúrást, annak szerszámát is. Közismert, hogy még a betonfalak sem egyforma összetételűek és a téglafalak is eltérőek, nem is szólva az újabban gyakori gipszkartonból készült falakról. Egy azonban biztos, hogy bármilyen is a falazat anyaga, abba csak keményfém lapkás fúróval célszerű lyukat fúrni. A normál csigafúró ugyan téglafalban még hatékony lehet, ám azt már más célra nem lehet utána használni, mert éle elkopik, amit még meg lehet élezni, ám a vezető élszalagja menthetetlenül tönkre megy.

falfuroszar.JPG

A betonfal fúrásához csak ütvefúró gép használható, az egyéb tömör és porózus anyagú falakhoz megfelel a normál fúrógép is. A kifúrt lyuk minden esetben azonos legyen az adott dübel átmérőjével, legfeljebb egy kicsivel lehet nagyobb. A furat mélysége viszont egy csavarátmérőnyivel legyen mélyebb, mint a dübel hossza, hogy a csavar behajtása után túlnyúljon rajta és a terpesztés feszítése egyenletes legyen. Az alkalmazott dübelt mindig a terheléshez igazodva kell kiválasztani, sőt nem árt némi „túlbiztosítás”, mert pl. porózusabb anyagú falaknál a dübel terpesztése elég bizonytalan és nem ellenőrizhető pl. az üreges téglafalak esetében, vagy a téglafal habarcsos fugáiba készített furatoknál. Ez kisebb terheléseknél nem okoz gondot, a nagyobb súlyok megtartásakor viszont már igen. Ilyen esetekben hosszabb és méretesebb dübeleket és csavarokat kell alkalmazni a biztos rögzítés érdekében. Nem mindegy tehát, hogy milyen pontos lyukat fúrunk és milyen dübelt használunk a különféle anyagú falaknál a rögzítéshez. Ezek a rögzítő elemek ugyanis a csavar behajtásakor a dübelt szétfeszítve a furatba feszülnek és így elég jelentős terhelést képesek elviselni.

tipli2.jpg

Ám vannak esetek, amikor a furat bővebbre sikerül a kelleténél és a csavar behajtásakor a dübel nem fog szorosan a furatba szorulni. Ilyenkor dőreség kisebb fadarabokkal kiékelni a dübelt, mert porózusabb anyagoknál ez csak látszateredményt hoz, a terhelés hatására egy idő múlva ki fog lazulni. Meg lehet próbálni egy nagyobb átmérőjű dübelt használni, de csak a hozzá való csavarral együtt. A másik megoldás, hogy ilyen esetekben a lyukból kifújva a port, és vízzel benedvesítés után a dübelre híg gipszel bekenve dugjuk a kelleténél bővebb lyukba. Ha a gipsz megfelelően kitölti a hézagot, akkor másnap már szorosan illeszkedik a helyére a dübel és a csavar behajtása után terhelhető is lesz a rögzítése. A csavar behajtását azonban ajánlatos szilikon zsírral megkenve elősegíteni. Alapvetően fontos, hogy a csavar mindig a dübelhez illő méretű legyen, különben túl nagy lesz a terpesztése és ez megnehezíti, vagy akár meg is akadályozza a behajtását. A minőségi dübeleknek nemcsak az átmérőjét adják meg, hanem a hozzávaló csavar méretét is. Ha viszont csak a dübel átmérője adott, akkor általában a hozzávaló csavar mindig annál kisebb átmérőjű és a hossza sem lehet 2-3 mm-rel a dübelnél hosszabb.    

 tiplik.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

9 komment Címkék: tipli dübel

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr915774606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.22. 09:39:24

Így igaz. Annyit még hozzátennék (tapasztalatból) hogy a tipli kiválasztása tényleg nagyon fontos. A tipli bevágásai, illetve a mintázata sokat elárul arról, mire is való. A rövidebb bevágású, láthatóan kisebb kinyílásra tervezett tipli tömör falazathoz, a végig bevágott, láthatóan nagyot nyíló tipli a lyukacsos téglához való. És ami miatt ez fontos: Ha tömör falazatba tesszük az utóbbi tiplit, akkor sokszor nem tudjuk végig behajtani a megfelelő méretű csavart, adott esetben a csavarbehajtó gép még a csavart is képes eltörni, még minőségi csavarok esetén is. Jártam így többször már, egy ilyen beletört csavar elég nyűgös dolog, különösen ha nincs mód máshol új rögzítési pontot keresni.

PITTA 2014.01.22. 11:35:22

Én egy ideje a Blau tipliket használom, ott a tágabb lyuk se probléma, mert ha a végéig elér a csavar elkezdi az egészet összehúzni... valamint kellemesen lágy anyaga van nem rideg és nem törik.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.22. 14:00:21

@PITTA: Igaz, bár ezeknél a tipliknél is fontos, hogy valamennyire megszoruljanak, különben ahogy a csavar elér a tipli végére, és elkezdi "belevágni" magát a tiplibe, megforgatja az egész tiplit.

PITTA 2014.01.22. 14:11:30

@Thoreau: akkor már több méretnek kell lennie a különbségnek, mert a Baluban pont azt szeretem hogy iszonyatosan szét tudja nyomni a közepét ha belehajtod a csavart, így amint belekap a végébe már elég passzos az egész, persze csodát azzal se lehet tenni, de én már mindenhol ezt használom ha falba vagy betonba kell valamit rögzíteni. :-)

teddybear01 2014.01.22. 19:26:11

Én mindig gipsztejbe mártom a tiplit, mielőtt bedugom a lyukba. Sokkal szilárdabb lesz, jobban tart. Ha nagylyukú falazóblokkba kell tiplizni, akkor még a lyukba is fecskendezek gipszet, így nem lesz gond, lesz tartása.
Gipszkartonhoz meg speciális tipli kell.

Eazy-E 2014.01.22. 21:59:31

Jóféle betonba már sikerült leégetni ütvefúrót, viccesebb esetben a fúrószárra sikerült 2 derékszöget hajtani :D persze itt a "minőség" is tetten érhető volt:D . Részemről a pneumatikát (fúrókalapács) támogatnám, illetve vannak a piacon multifúrók, valahol az ütvefúrók és a fúrókalapácsok között, amik a betont is viszik, de kicsik viszont nem lehet vésni velük. És ha még sikerül 4 élű fúrószárral is barátságot kötni, akkor az igencsak elterjedt 2 élű vídia betéteseket gyorsan parkolópályára küldhetjük. A csavarbehajtásnál a wd40 ismét segít, de a gipsztej jó megoldás.

szépjuhászné 2014.01.27. 19:56:57

Régi házaknál a gipsz nem mindig jó, mert kötés után is képes vizet felvenni. Én rögzítésre csemperagasztót használok. Bonyolultabb, mint a gipsz, de jobban tart.

janosk 2014.02.19. 17:43:22

Szeretném a véleményeteket kérni ,hogy 39 cm-es porotherm téglához kellene rögziteni
egy 10x10- es fagerendát (elötető) 10,12-es menetes szárral vagy bármivel . A tipliböl
milyet használnátok.. A ragasztásos módszer drágának tünik

Tákolmányi (törölt) 2014.02.22. 08:53:41

@janosk: Jánosk, szerintem a Facebook oldalon kérdezd, mert ide már nem nagyon járunk vissza. Elnézést a kései válaszért.
www.facebook.com/furdancs
süti beállítások módosítása