Vakolatfoltozás gipszkartonnal

2014.02.10. 09:49 | Írta: -nos-

A régi épületekben gyakran előfordul, hogy a helyiség belső vakolata esetenként kisebb-nagyobb felületen elválik a falazattól. Az ilyen részek javítására elég nehéz kőművest találni, ha pedig nem akarunk a vakolással kínlódni, akkor  célszerű a leváló vakolat pótlására olyan anyagot választani, amivel könnyű bánni, mint pl. a gipszkartonnal. Ez az anyag jól használható a leváló vakolatrészek pótlására, ha ragasztógipsszel rögzítve kerül a levált vakolat részek helyére.

vakolat01.jpg

Illusztráció

A leváló vakolat részeket ilyenkor célszerű teljesen leverni a falazatról. A szilárd részek széle csorbázott legyen, azaz egyenetlen és cikcakkos legyen az éle. A vakolat vastagságához igazodva válasszuk ki a megfelelő vastagságú gipszkartont, mégpedig arra is gondolva, hogy a ragasztógipsznek is maradjon hely a lap alatt. A táblát szabjuk a megfelelő méretű darabokra és alakra, majd a portalanított falra nagy felületeken kenjünk ragasztógipsz foltokat.

vakolat02.jpgKép: epitesiportal.hu

Ezek vastagsága mindig kicsivel vastagabb legyen a kelleténél, hogy majd a felillesztett gipszkarton darabot az eredeti vakolattal azonos szintbe tudjuk ütögetni gumikalapáccsal. A nagyobb táblákat a hátoldalára fogazott lappal kenjünk ragasztógipszet, hogy a lap tapadása szilárd legyen majd a szintbe állításkor. A pótlások szintbeállítását mindig egyenes élű léccel függőlegesen, vízszintesen és átlósan is igazítsuk a régi vakolat szintjéhez. A kiálló részeket gumikalapáccsal ütögetve állítsuk a megfelelő szintbe.

Ha már az egész kijavított felület foltozását szintbe állítottuk, akkor a széleken levő hézagokat töltsük fel a szélek közé tömörítve besimított gipsszel. E művelethez széles kenőlapot célszerű használni. A feltöltés közben a szerszámok mentén kialakuló gipszgerincek még frissiben szintbe húzhatók, ám ezeket a bedolgozott gipsz teljes kötése után is lecsiszolhatjuk. A foltokat ezt követően húzzuk simára glettel és ezzel tüntessük el a régi vakolat apróbb egyenetlenségeit is. Végül a teljes falfelületet gletteljük simára, majd a bevonó anyag kiszáradása után az egész falfelületet csiszoljuk egyenletesen simára. Ezt követően már csak a portalanítás és a falfestés követezik, ami után a kifoltozott fal teljes egészében sima lesz, a vakolat javításokat pedig észre sem lehet majd venni.

vakolat03.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr235660548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.02.10. 17:09:15

90%-ban repedés lesz a gipszkarton és a vakolat találkozásánál, akárhogyan van hálózva, glettelve.
Minél "cakkosabb" a vakolat széle, annál rondább lesz a repedés is.

Házi megoldásnak okés, de (rendes) szakember nem megy bele ilyesmibe, mert halálra fogják b*sztatni a megrendelők a repedés miatt.

Nekem van egy falszakaszom, ahol a vakolat és a gipszkarton találkozik, de nyilegyenes a (függőleges) csatlakozás, és direkt úgy pozicionáltam, hogy a konyha magasszekrénye takarja, így csak a felső 40 cm látszik. Ezt hivják irányitott repedésnek, és mivel egyenes, alig látszik.

Argus 2014.02.10. 18:15:58

Egyetértek Kőmíves Kelemennel, azzal kiegészítve hogy nehogy azt higgye az egyszerű halandó hogy" csak ennyi" az egész. A poszt írója magától értetődő magabiztossággal sorolja a tennivalókat.Ki már csinált ilyet, az már ismeri a buktatókat.
Azt ajánlom hogy ne ezzel a művelettel kezdjék a gipszkartonnal való ismerkedést!

BenTLor · http://blog.bentlor.hu 2014.02.10. 18:43:55

@Argus: Nyáron sokat dolgoztam segédként gipszkartonnal, hát valóban nem ennyi. Én lehet, hogy inkább az egész falat betakarnám, de akkor már olcsóbb a kőművessel kivakoltatni, főleg, ha tényleg csak annyi, mint az illusztráción.

Félkifli 2014.02.10. 19:35:39

Kezdjük itt: "A régi épületekben gyakran előfordul, hogy a helyiség belső vakolata esetenként kisebb-nagyobb felületen elválik a falazattól." - igen, ez pontosan azért van, mert Mo.-on a régebbi épületek 70-80%-a salétromos gondokkal küzd. (még az 1960/1970-es épületek is viszonylag réginek számítanak ebből a szempontból, és ha a korábbi tulaj egy picit is spórolni próbált a malterral, akkor a hátsó udvarból kevert bele egy kis /jó esetben tényleg csak kis/ mennyiségű földet, - bár a mennyiség nem is igazán számít, csak az elsalétromosodás tempóját befolyásolja, ha a föld "fertőzött", akkor az előbb-utóbb kiütközik rajta. Ha ezt levered, majd rányomod a ragasztógipszet, arra meg a gipszkartont, akkor megint csak időt nyertél, mert bár a ragasztógipszbe nehezebben eszi bele magát, de a régi falfelület és a gipsz találkozásánál lévő apró repedésekbe viszont igen, idővel az egész elválik a faltól és a kisebb-nagyobb felületű leválás helyett az lesz (kis túlzással), hogy az egész gipszkarton dől majd ki a helyéről, mert nem tartja csak a festék.. (akkor már inkább a teljes falfelületet, párnafával "aládolgozva" be kellene burkolni)

Az egyemberes gipszkartonra való állandó hivatkozás külön tetszik: 2 éve gipszkartonoztam utoljára nagyobb felületen, új szobát alakítottunk ki, szerettem volna ha nem kell kalákába riasztani a rokonokat felrakáshoz, ezért gondoltam legyen ez a könnyített kivitel, még a plafonra is fel tudom nyomni egy kis alátámasztással egyedül: a lényeg kb. 4-5 helyen kérdeztem meg (gipszkartonos cégeknél) persze hülyének nézés mellett rendeltek is volna, de alapból nem is volt nekik raktáron, mert szerintük gazdaságtalan, szóval lehet ajánlgatni, de ide a világvégére valahogy nem jut el.

halaloszto 2014.02.10. 19:52:46

Aki ezt irta, az tan meg nem is latott gipszkartonozast eloben. Igazi vak vezet vilagtalant. Probalom megallni hogy nem olvasom ezt a blogot, de igy felevenkent egyszer elcsabulok. Hat most egy ideig megint konnyebb lesz megallni.

Berger Csaba 2014.02.10. 19:54:20

Az a vakolat valamitől leesett. Leginkább a vizesedés miatt. Ha nem akarunk (rengeteg pénzbe kerül) utólagos falszigetelést végezni, akkor a legegyszerűbb, legolcsóbb és tényleg házilagosan kivitelezhető a következő eljárás:
1. Tégláig letisztítani a falról a leváló vakolatot.
2. Gyökérkefével, seprűvel portalanítani.
3. Bő vízzel lemosni (célszerűen PET palackkal).
4. Amíg szikkad, bekeverni az EPS ragasztót (vagy flexibilis csemperagasztót).
5. Méretre vágni a megfelelő vastagságú EPS-t. (Az EPS leánykori néven Dryvit vagy sztirol lap) Itt is igaz, hogy számolni kell a tégla és az EPS közötti ragasztó vastagsággal és az EPS-re kerülő háló és ragasztó vastagságával.
6. Pamacsokat kenni az EPS-re. Ha túl vastag, akkor nehéz lesz és amikor megemeljük, eltörik!
7. Odanyomni a helyére. Nem piszkálni, otthagyni 1 napra (20 fokon, max. 60% páratartalomnál)
8. Másnap, a folt helyétől kifelé 10 cm-re körben lekaparni a jó glettréteget, esetleg egy kicsit visszaszedni a vakolatból is.
9. Az EPS felületét vékonyan bekenni az EPS ragasztóval. Belesimítani a Dryvit-hálót úgy, hogy legalább 5 cm-re átfedjen a hibátlan részre.
10. Glettvassal egyenesbe simítani, egy napra otthagyni.
11. Másnap (ha szükséges), még egy réteget ráhúzni, egy napra otthagyni.
12. Másnap simára csiszolni a felületet, portalanítani, nedvesíteni, glettelni (0-3 mm-es RIMANO-val) egy rétegben.
13. Fél nap múlva csiszolni, portalanítani, glettelni (0-3 mm-es RIMANO-val) második rétegben.
14. Másnap csiszolni (max 100-as vászonnal), portalanítani, mélyalapozóval lekenni.
15. Fél nap múlva nulladik festés (nem meszes festékkel). Esetleg csiszolni (max 100-as vászonnal), portalanítani, mélyalapozóval lekenni.
16. 2-3 óra múlva első festés (nem meszes festékkel).
17. 2-3 óra múlva végleges festés (nem meszes festékkel).
Ezért kerül annyiba a vakolatjavítás+festés kombó.
Aki ezt nem saját maga akarja végezni, állok rendelkezésére.

2014.02.10. 20:09:48

Ez most egy eléggé gyenge tákolmány volt több helyről 'összeollózott' képekkel, rozsdás szigeteletlen vízvezetékkel , gyakorlatiasra szeretne hasonlítani tanácsokkal, mondjuk úgy ,buherálásra sem igazán jó .
Nem ajánlom senkinek.

cso zsi 2014.02.10. 21:55:39

Gipszkarton lakásba?
Na ne....

fda 2014.02.10. 21:56:05

Ha a szobában lepereg a vakolat, ott jó eséllyel víz van.

Ha pedig vizesedik a fal, akkor nincs is jobb megoldás, mint gipszkartonnal letakarni...

Gratulálok a fordítónak.

2014.02.11. 09:13:05

Én nem értek a témához de szerintem a gipszkarton az ördög találmánya... ha a saját lakásom lenne igyekeznék megcsináltatni rendesen, nem elfedni a problémákat...

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2014.03.21. 17:16:07

A gipszkarton a szentuzelesu eromuvek mellektermeke. A fustgaz kentelenitesekor keletkezik a meszkobol.
En lakasban nem hasznalnam, bar eleg sokan laknak konnyuszerkezetesben
süti beállítások módosítása