Újrahasznosítva: Nyomtató 2.

2014.08.13. 12:49 | Írta: kkm.furdancs

Folytatva az első részben csak finoman, tudományosan előremutató rombolást, megkezdjük a multifunkciós irodai nyomtató levetkőztetését. Nem öncélú pusztítás a cél, hanem egy minőségi őskövület tanulmányozása, majd újrahasznosítani a bőségesen kinyert alkatrészeket.

nyomt_09.jpg

Térjünk rá bontótesztünk konkrét alanyára, a 2001. évben debütált HP Officejet V45 "mindent bele" komplex készülékre. Telefax, nyomtató, scanner, másoló és telefon szolgáltatásokat nyújt hálózati támogatással egyetemben. Windows7-hez tölthető hivatalos driver és széles körben találunk hozzá tintapatront is, azaz máig használatos berendezés.

nyomt_03.jpg

Pillantás a mélybe, ahol a papírtovábbító motor lakik. Nem annyira brutális erejű, mint a nyomtatófejet mozgató, itt az áttételek adják a forgatónyomatékot. Precíznek kell lennie, hiszem a függőleges felbontás (600 dpi) finomságával kell a fej alá tolnia a papírt, akár a nehezebb kartonokat is. Van egy gyorsított fokozata, mikor a papírt behúzza és kidobja. Ezt egy mechanikus áttétel-váltó valósítja meg.

nyomt_17.jpg

Ami kendőzetlen meztelenségében így fest. De ez csak a papírtálcához tartozó blokk, a telefax-scanner egységnek is van külön továbbítómechanikája...

nyomt_05.jpg

...ami szintén gazdag alkatrészbázissal büszkélkedhet. Szkennelésnél még fontosabb a papírvezetés, hiszen többféle vastagságú-minőségű anyaggal dolgozunk, szemben a nyomtatással. Olyan pontosan kell visszaadni minden pixelt, mint egy síkágyas, mozdulatlan alapanyaggal dolgozó asztali szkennernél.

nyomt_20.jpg

 A nyomtatást végző szerkezet lelke egy erős tengely, melyen a bordás szíj által mozgatott fej csúszik. A forgatómotor erős és precíz, amire szükség is van, hiszen minimum 0.04 mm pontossággal kell pozicionálnia a nyomtatófejet. Javítsanak ki, ha tévedek, de szerintem a szíj felett feszülő műanyag szalag egy lineáris potenciométer, melynek leolvasásával állapítja meg a nyomtatófej pillanatnyi helyzetét. Legalábbis a logika ezt diktálja.

nyomt_14.jpg

Hátulról látjuk az elektronikát, hangszórót, papírkidobó tengelyt és motort tartó vázat. Alatta pedig kiterített Lakáskultúra magazinokat, hogy ne tintázzon össze mindent. Baloldalt lent egy fekete doboz, melybe szükség esetén beletörli fúvókáit a nyomtatófej.

nyomt_13.jpg

Ő az.Általam nem ismert, de bizonyára fontos okból az oldalán található elektromotor egy léptető motor, mely drága és pontos. Kapcsaira adott Impulzusonként fordul el megadott szögben. Külön tekercset tartalmaz az álló motor tengelyének rögzítésére, hogy a visszaható erők ne csavargassák össze-vissza. Kifinomult és nem kifinomult CNC gépekben is használják a trapézmenetes tengely forgatására, ezzel valósítva meg az egyenes vonalú mozgatását a megmunkáló eszközöknek. Itt csak letörli a nyálat (festéket) a nyomtatófej arcáról.

nyomt_16.jpg

Ismét szemből, de már teljesen lehámoztam a műanyag borítást. Látszik, hogy stabil alapokra építették. A Másik nyomtatóban (lásd első részt) szinte csak a csúszótengely volt fémből. Mindkét printernél a fej egy hajlításra igen tartós szalagkábellel csatlakozik a vezérlőpanelhez.

nyomt_15.jpg

Itt már eltávolítottam a zavaró alkatrészeket, csak a puszta váz maradt. Kalapáccsal kicsit meglapogatva 0.7-es fémlemezt, stabil alapot képez a ráépítendő X-tengelynek. Biztató kezdetnek tűnik, de végül alacsonynak bizonyult a híd magassága, így inkább aluprofillal és egy amatőr, de stabil fakockával váltottam ki alját és oldalát. A munkadarabot is magával cipelő Z-tengely két emberes méretű fióksínre épül. Nem vagyok büszke a megoldásra, de bemutató célra megfelel.Van annyira finom a járása, hogy egy másik nyomtatófej-mechanika oda-vissza vonszolja. Precíz, terhelés alatti munkára nem alkalmas, otthon ne próbálják ki.

f1.jpg

A primitív váz mindent tartalmaz, ami egy leendő automata Nikecell-betűvágó mechanikájához szükséges, miután elfordítottam a felső hidat. Itt nincsenek nagy erők, a vágószálnak (megfelelő izzás mellett) kicsi a súrlódása.
Hogyan működne ez a daraboló? A kivágómintát felbontjuk XY-koordinátákra. Egy nullpontból indulva a fejek ezen helyértékek különbségeivel mozdulnak el. Pl. egy vízszintes vonalat a 0,0 > 0,200 vektorral írjuk le. Ekkor a tervrajzban szereplő távolságból átszámított fordulatot tesz a motor és annyival vonszolja odébb.
Vigyázat, spoiler! A vágóberendezés modell makettjét már elkészítettem egyetlen darab DVD-olvasóból, apró méretben. Természetesen írva lesz róla.

f2.jpg

Végül egy kis galéria az elektronikáról és a szkennert is tartalmazó, felhajtható kezelőpanelről. Sokat nem lehet mondani róla. Nagyon integrált, nagyon nagyon apró alkatrészekből áll, ezért  nem igazán tudjuk felhasználni részeit. A nyomógombok, LCD-panel, kondenzátorok, papírtovábbító görgők-fogaskerekek, tengelyek és esetleg a scanner LED-sor hasznosítható.

nyomt_11.jpg nyomt_12.jpg

nyomt_06.jpg nyomt_27.jpg nyomt_25.jpg

nyomt_31.jpg

nyomt_30.jpg

nyomt_29.jpg

Itt pedig vadásznyelven valószínűleg terítéknek nevezett alkatrészhalom következik  Bár a kitermelt komponensek alapadatait (méret, fogak száma, fordulatszám és a többi) készen kapjuk, de biztosak lehetünk azok minőségében és örülhetünk bőségüknek. 

nyomt_04.jpg

Az alkatrészek vissza-visszaköszönnek majd a modellezés és robotika témában készült posztokból. A két részes írás mégis inkább arra szeretne rávilágítani, hogy ha érzünk magunkban némi modellező vagy mikrogépész hajlamot, egyetlen elektromotoron megtérülhet egy selejt berendezés szétbontása.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr428763860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása