Gyakorlat: Kerekes kerti grillsütő

2014.10.20. 08:48 | Írta: kkm.furdancs

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel „Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák” című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

 Anyagszükséglet: 5 db L acél (25 × 25 × 4 mm), 2 db köracél (∅ 10 mm), 3-5 mm-es acélhuzal, 4 db négyzetes zártszelvény (20 × 20 mm), korrózióálló acéllemez és huzal (1 mm vastag), 2 db kerék (∅ 150 mm), csavarok, anyák.

suto01.jpg

A képen látható kerti grillsütő két kerekén könnyedén guríthatjuk ide-oda a kertben. Váza összecsukható, így tárolása kevés helyet igényel. Elkészítéséhez egyes alkatrészeket érdemes készen beszerezni. Így például a mintegy 150 mm átmérőjű kerekeket és a rozsdamentes anyagú grillrostélyt. A grillsütőt úgy terveztük meg, hogy pontosan beleillő legyen egy 480 × 480 mm méretű rostély.

suto02.jpg

Először a grill keretét építsük össze. Anyaga 25 mm szárhosszúságú, 4 mm vastag L acél. A szálanyagon jelöljük be az oldalhosszakat (700 és 500 mm), és jelöljük be a 45°-os letörések, az ún. gérbevágás vonalait is. Fűrészeljük le a darabokat, majd sorjázzuk le az éleket. Állítsuk össze a négyszögletes keretet, és a sarkoknál egy-egy ponton tűzzük össze ívhegesztéssel. Ellenőrizzük a szögek merőlegességét és az átlók egyenlő hosszúságát.

suto03.jpg

Hegesszük készre a sarokillesztések varratait. A hosszabb oldalak közé hegesszünk be egy távtartó L acélt is, amely a grillfelületet egy nagyobb (a rostélynak) és egy kisebb (tárolórész a grillezőeszközöknek és a fűszereknek) részre osztja. A távtartót 494 mm-re szabjuk le, majd a vízszintes szárat vágjuk ki a végeken 21-21 mm-nyit, hogy a kerettel egy síkban, abba könnyen beilleszthető legyen. A keresztrudat a rövidebb oldaltól 500 mm-re hegesszük a helyére.

suto04.jpg

Hogy a keret és az állvány összecsavarozható legyen, szabjunk le négy darab 40 × 40 × 4 mm-es laposacélt. Közepükre fúrjunk 5 mm átmérőjű lyukat. A furatba menetfúróval készítsünk M6-os menetet. A kész menetes szemeket hegesszük fel a keret hosszabb oldalaira a sarkoknál. A keresztrúdhoz közelebbi rövid oldal külsejére hegesszünk fel egy U alakú támasztékot. Fűrészeljünk le ehhez egy 520 mm hosszú darabot az ∅ 10 mm-es köracélból, és a végeitől 60 mm távolságban hajlítsuk meg derékszögben.

11.jpg

Hegesztés után mindig verjük le a salakot, és sarokcsiszolóval simítsuk le a varratokat.

12.jpg

A grillsütő két kerekét először szereljük fel a tengelyükre. A köracélból leszabott 500 × ∅ 10 mm-es tengely végeire hegesszünk egy-egy rövid, a kerék tengelyfuratának megfelelő átmérőjű menetes szálat, -csapszeget vagy csavart. A felhúzott kerekeket két-két anyával biztosítsuk leesés ellen. Az anyákat úgy húzzuk meg, hogy a kerekek szabadon foroghassanak, de ne lötyögjenek túlságosan.

13.jpg

Az állvány négyzetes zártszelvényből (20 × 20 mm) készül. Szabjunk le két-két 920 és 880 mm hosszú darabot. Az egyik végüktől 10 mm-re a tengelyvonalban fúrjuk át a szelvényeket ∅ 6,2 mm-es csigafúróval (8 db furat összesen). A 880 mm hosszú zártszelvények másik végében gömbölyű reszelővel alakítsunk ki a tengely átmérőjének megfelelő bemélyedést.
A belefektetett tengely és a zártszelvény pontosan merőleges legyen egymásra. Hegesszük fel a rudakat a tengelyre úgy, hogy a köztük lévő távolság a menetes szemek belső oldalának távolsága - kétszer a szelvényméret - kb. 460 mm legyen, mert a felső végüket oda fogjuk felcsavarozni. (A grillsütő kerékkel szerelt lábai U alakra hajlítva, egy darabból készültek, egyúttal a grill mozgatására alkalmas fogantyút is képezve.)
A két hosszabb lábat is csavarozzuk a helyére, majd a pontosan vízszintesre beállított helyzetű keret mellett jelöljük meg a „kecske- láb” keresztezési pontjainak közepét. A négy lábban fúrjuk ki a 8 darab ∅ 6,2 mm-es furatot az összekötőcsavaroknak (2 db M 6×45 csavaranyával).

suto05.jpg

A kivehető tűztérteknőt két beakasztható tartókengyel alsó kampói fogják tartani. A kengyelek 3…5 mm átmérőjű acélhuzalból vagy húzott köracélból készülhetnek. Vágunk le két 850 mm hosszú darabot. Közepüktől szimmetrikusan 150-150 mm-re satuban kalapáccsal hajlítsuk meg derékszögben. A huzalvégekre az U alak síkjára merőlegesen hajlítsunk kampókat, amelyekre majd a tűztérteknőt akasztjuk. Szabjunk le két 300 mm-es huzaldarabot is. Ezeket az U alakú kengyelek szárai közé hegesszük be keresztrúdnak, felülről 75 mm távolságban. A tartókengyeleket ezeknél a keresztrudaknál fogva akasztjuk a grillező keretére. Ezért készítsünk a maradék huzalból négy kis kampót, és ezeket a rövid keretoldalra és a távtartóra hegesszük fel, páronként 290 mm-re egymástól, a rostélyfelülethez képest kívülről.
A maradék ∅ 10 mm-es köracélból fűrészeljünk le egy 600 mm hosszú darabot, és a végektől 100-100 mm távolságban hajlítsuk meg derékszögben U alakra. A keretre ferdén felhegesztve ez lesz grillsütőnk mozgatófogantyúja. A kész keretet reszelővel simítsuk, sorjázzuk le, ahol szükséges. 

suto06.jpg

Az elkészült grillezőt lefestés előtt gondosan tisztítsuk meg a szennyeződésektől és a rozsdától. Minden olyan felületét, amely nincs kitéve erős hőnek, bármilyen műgyanta bázisú festékkel lefesthetjük.
Az 1 mm vastag lemezből készítsük el a tűztér teknőjét. Az ismert „doboz” szabásmintát a lemezre felrajzolva lemezollóval vágjuk ki a körvonalakat. A sarkoknál az oldalfalak felhajtásához vágjuk ki a szokásos, kieső négyzeteket. A kivágott lemezt rögzítsük pillanatszorítókkal az egyengetőlapra vagy a műhelyasztal szélére, és műanyag kalapáccsal hajlítsuk le az oldalakat.
A sarokéleket hegesszük össze. Egy-két keresztmerevítőt is érdemes a teknőbe vagy az aljára felhegeszteni, hogy a teknő a hő hatására ne deformálódhasson el nagyon. A  szemközti oldalfalakban fúrjuk ki a két-két lyukat a tartókengyelek kampóinak.

suto07.jpg

A festékbevonat megszáradása után akasszuk fel a keretre a tartókengyelek kampóira függesztett tűztérteknőt. Tegyük helyére a rostélyt is. A keret másik fészkébe szabjunk be egy betétlemezt. Erre a kézre eső polcra tehetjük majd a grillezéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket stb.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr978763690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arki19 2019.09.13. 11:54:58

Átlag konyhai tűzhely sütrőrácsa vajon használható-e grillezésre?

gigabursch 2019.09.13. 12:50:37

@Arki19:
Persze.
tegyél a husi és a rács közé egy álámínyiúm tálcát, aztán a végén meg a tálcát borítsd rá a tűzre...

kkm.furdancs 2019.09.13. 14:27:41

@Arki19: Talán rendesen kellett volna tisztítani és nem kinn hagyni a szabadban, de nekem lerozsdált róla a nikkel vagy krómborítás idővel és levakarhatatlanul ráégett a kenyér is.

Arki19 2019.09.25. 16:13:55

Köszönöm, akkor belépő szinten használható, aztán majd veszek egy rendeset.

kkm.furdancs 2019.09.25. 17:29:02

@Arki19: Holnap ér ide egy SENCOR SBG 106BK elektromos asztali grill (11 990 Ft). Nagyon elégedettek vele a népek. A hétvégén tetőt és állványt barkácsolok neki és letesztelem. Ha van időd, kb csütörtökön kerül ki a poszt.
süti beállítások módosítása