Gipszkarton tartóvázzal

2014.11.10. 12:09 | Írta: kkm.furdancs

x.jpg

Aki szívesebben dolgozik fával, mint habarccsal, a nyers falat tartólécezésre szerelt gipszkarton lapokkal is burkolhatja. A 3 × 5 cm-es gyalulatlan tetőlécekből álló tartóvázat kb. 42 cm-es középvonal-távolsággal, dűbelekkel vízszintesen a falra rögzítjük. Függőleges lécezést is kialakíthatunk 30 cm-es középvonal-távolsággal. Mindkét esetben a léc vastagsága elegendő teret ad ahhoz, hogy a burkolat mögé vezetékeket rejtsünk el. Kondenzvíz keletkezésének megakadályozására a hidegvíz vezetékeket mindig párazáró szigeteléssel kell ellátni.

Anyagszükséglet: 4 × 6 és 6 × 6 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, krepp ragasztószalag, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, csatlakozótömítő (adott esetben kőzetgyapot lapok, párazáró fólia és szigetelőhéjak hidegvíz-vezetékeknek), önmetsző gyorsépítő csavarok, glettelő- és hézagológipsz, hézagerősítő szalagok, mélyalapozó.

 A tartólécezés szerelésekor a 80 mm-es műanyag beütődűbelek különösen praktikusak és időtakarékosak. Ezeket legfeljebb 100 cm-es közökben helyezzük el. Mielőtt a burkolatot a tartóvázra erősítenénk, beállítóléccel és vízmértékkel egy síkba kell hoznunk. A túl mély helyeket, vagyis az egyenetlenségeket távtartó alátétekkel kell kiegyenlítenünk. Ehhez a műanyag beütődűbel csavarját egy kereszthornyos csavarhúzóval meglazítjuk, majd kis faékeket helyezünk a fal és a lécezés közé úgy, hogy a lécezés pontosan egy síkba essen. Ezután a műanyag beütődűbel csavarját egy kalapácsütéssel ismét szintig beütjük. Ha aljzatunk nagyon egyenetlen, az előbb említett beütődűbelek jól használhatók, mivel a rögzítést és síkba igazítást egy menetben végezhetjük.

 A hőszigetelés elhelyezése után a párazáró fóliát kell felhelyezni. A fóliatoldásokat kétoldalt öntapadó ragasztószalaggal kell folytonosítani. Az előtétfal szélein a párazáró fóliát a födémhez, ill. a falhoz szintén öntapadó szalaggal kell csatlakoztatni.

A gipszkartonlap burkolatot a helyiség magasságának megfelelően, levegőrés nélkül kell leszabni, és vízszintes lécezés esetében a lécek futására merőlegesen kell felcsavarozni. Ennek során az önmetsző gyorsépítőcsavarokat 25 cm-es közökben csavarjuk be.  A lécezésre függőleges burkolatot is függőlegesen csavarozzuk fel. Ilyenkor a lapok illeszkedése mindig egy-egy lécen fekszik, és a lapokat szegélyük közelében csavarozzuk fel. Ha a lécek közötti távolság 30 cm (az egyemberes lap fél szélessége), akkor egy további léc a lap közepe alatt fekszik, itt a lapot önmetsző gyorsépítőcsavarokkal 25 cm-es közökben erősítjük fel.

gipsz04.jpg

Hő- és hangszigetelt felület kialakítása
Ha a gipszkartonlapos (szárazvakolat) szerelésével a fal szigetelésén is javítani akarunk, gipszkarton kötőlapokat (szendvicslapok) alkalmazunk, amelyek hátoldalára szigetelőréteget kasíroztak. Ha a szendvicslapokat tartólécezésre szereljük, a hő- és hangszigetelést oly módon javíthatjuk, hogy a nyers fal és a tartólécezés közét hézagmentesen üveg- vagy kőzetgyapot hőszigetelő anyaggal töltjük ki. Ilyenkor ennek megfelelően hosszabb dűbeleket kell választanunk. Ha a hő- és hangszigetelő anyag 40 mm vastag, 120 mm hosszú dűbeleket kell alkalmaznunk. Megjegyezzük, hogy külső falak hőszigetelő burkolatának készítésekor a kondenzvíz-képződés megakadályozására párazáró réteget kell beépíteni.

Így biztonságos: Ha kétségeink támadnának a normál hosszúságú dűbelek stabil rögzítő-képességével szemben, dolgozzunk még mélyebbre bemenő, hosszabb dűbelekkel. Figyelembe kell azonban venni a fogadószerkezet vastagságát!

gipsz05.jpg

Régi vakolatok felújítása
Ugyanúgy dolgozunk, mint ahogy a nyers falak burkolásánál láttuk. Ha ragasztóanyaggal dolgozunk, arra kell ügyelni, hogy a régi vakolat száraz, szilárd, pormentes és teherbíró legyen. Az esetleges tapétákat és régi festékbevonatokat természetesen el kell távolítani. Ha a vakolat felszínét tapadóalapozóval vagy oldószertartalmú mélyalapozóval alapozzuk, nemcsak szilárdítjuk azt, hanem a vakolat szívóképességét is javítjuk. A régi falak tartóvázas burkolása lényegében azonos az új épületek falain alkalmazható eljárással. Azt is megtehetjük, hogy a gipszkarton lapokat a már leírt módon gipszkartoncsíkokra szereljük (a gipszkartonlap csíkokra vágásával).

gipsz06.jpg

Helytakarékos szerelés sima, sík aljzaton
Akár 3 × 5 cm-es tetőlécekből készített normál tartóvázra szerelünk, akár ragasztóanyagot használunk, a térből néhány centiméter elvész. A hasznos terület csökkenése különösen kis helyiségekben hátrányos. Még az is előfordulhat, hogy az eddigi bútorzatot már nem tudjuk elhelyezni, mivel a szoba hossza és szélessége csökkent. Akinek bármely oknál fogva számolnia kell a centiméterekkel, különleges, helytakarékos szerelési módokkal érhet csak célt.

A következőkben leírt szerkezetek kiválóan alkalmasak régi házak korszerűsítésére, de különösen jól alkalmazhatók panellakásokban. A panellakások falain többnyire semmiféle vakolat nincsen, aminek következtében a helyiségek nedvességszabályozása kedvezőtlen. Folytatjuk

A gipszkarton korunk kedvelt szárazépítészeti megoldása. Szakszerű felhasználásához ajánljuk Erich H. Heimann: „Gipszkarton lapok felhasználása” című szakkönyvét. Néhány fejezetet - a szerző engedélyével - kedvcsinálóként adunk közre belőle, ezt olvashatták a fentiekben. A teljes könyvet megvásárolhatja a kiadó webáruházában.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr358763626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása