Betonfilm

2015.09.02. 20:54 | Írta: kkm.furdancs

betonvideo.jpg

Még nem késő betonozni, bármit. Késő nyári összeállításunkban mozgóképes keretet adunk korábbi sorozatainknak, mellyel a házi építészet alapjait igyekeztünk bemutatni. Időutazás a nyolcvanas évek ismeretterjesztő sorozataiba, az orosz népi gépészet alkotta betonkeverő, lépésről-lépésre tippek aljzatbetonozáshoz. Ennyit mára a kiegyenlítő aljzatbetonozás világából - mondaná Kudlik Júlia.

A főcímképpel tisztelgek a "A gazdaságos cementfelhasználás" című háromrészes, korabeli ismeretterjesztő sorozat képi világa előtt. Szinte kedvem támad letölteni a Szomszédok összest vagy a Csapd le csacsit, annyira nyolcvanas éveket idéz fel. Ami nem is meglepő, hiszen akkor készült. A "népgazdaság" vagy "kaláka" kifejezések sem igazán gyakoriak manapság. Viszont komolyra fordítva a szót, mindent megtudhatunk belőle, ami betonozás. A második és harmadik rész teszi teljessé az ismeretanyagot.

Aljzatkiegyenlítés a betonozás utómunkálataihoz tartozó folyamat, ha nem sikerült teljesen simára. Úgy érzi, nem érdemes belepillantani? Elárulom, hogy 120 literes kukából készült betonterítő is szerepel benne, ez már kreatívabb terület, igaz?

"Pincerészen a járófelületi beton lefestését mutatja be a videó. Portalanítás, alapozás, pormegkötés, simítás, kétszeri festés." - tájékoztat az ajánlás és valóban. Kiemelten költséghatékony elemekből építkezik. Ha még ez sem elég a figyelem felkeltéséhez, elárulom: az autentikus magyar népszokások eleddig ismeretlen arcára csodálkozhatunk rá egy zománcos edényben történő...többit a videóban!

Az orosz gépészeti találékonyság iskolapéldája, mely sikeresen házasított fémhordót és hajtóműves motort egy korrekt betonkeverővé. Figyelemre méltó, ahogy a hagyományos megoldást félredobva két, kukáról kukázott kerékkel tehermentesíti a hajtótengelyet.

Mini betonkeverő gépjármű alapöntés közben. Blogunk kreatív gépészeti megoldásainak kedvelői számára e kivitel a minimum, ha saját keverőgép építésén tanakodnak.

Végül pedig, hogyan készül a betonoszlop. Géppel.

A +1 videó témája szerves részét képezi amúgy a betonozásnak. A nehéz betonkeverők használatának egyik égető problémáját dolgozta fel a "Nehéz betonkeverő felrakása utánfutóra" című anyag. De most inkább általános dokumentarista és filmrendezői, sőt, filmesztétai perspektívából szemléljék a néhány perces filmet, mert üdítő orgánummal, lényegre koncentráló szakmaisággal mutatja meg a laikusoknak, hogyan kell hokedli segítségével utánfutóra tenni egy kétmázsás betonkeverőt. Az operatőri munka is kifinomult.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr298763072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása