Az ostobaság gyümölcse

2015.10.01. 09:11 | Írta: Gyökösi Attila

 

Ma reggel egy hirdetésre bukkantam a Facebookon, és ennek végigolvasása után egy webáruház-féleségbe jutottam. Az itt tapasztaltak nyomán született ez a poszt. Korábban már írtam arról több helyen, hogy újra és újra szembesülök azzal, mennyire nincsenek tisztában sokan a minket körülvevő világ alapvető fizikai törvényeivel. (Például szó nélkül elhiszik az aktuális McFly-féle lebegő deszkáról szóló híradásokat.) Pedig elég régen kötelező a 8 általános elvégzése. És az iskolában azért - a mindenkori közoktatás összes gyenge pontjai ellenére is - igenis megtanulhatóak az alapvető fizikai szabályok.

 

 

Konkrétan most egy, az otthoni elektromos fogyasztást akár 45%-al csökkentő szerkezet hirdetését leltem. Egy igazi, valódi hirdetést, ahol a honlap és a vásárlási felület létrehozásába emberek nyilván munkát fektettek, a Facebookon való hirdetésre pénzt költöttek, tehát ettől vélhetően bevételt is remélnek. Hihetetlen.

Szóval van egy elektromos (höhö!) szerkezetünk, egy mágikus doboz, amit bedugunk a konnektorba, és ettől a vasalónk 45%-al kevesebbet fog fogyasztani. Leírom betűvel is: negyven-öt-százalék. Igen. Nem remek? Ha vennénk három ilyen készüléket, és mind bedugnánk, a három vasaló kifűtené a nappalit, és még egy csomó áramot is tudnánk eladni az elektromos műveknek... Amúgy azt magyarázza a honlap, hogy ez az izé 'optimalizálja' a vezetékekben folyó áramot, és csökkenti a 'felesleges' veszteségeket. Hát erre vártunk az első megdörzsölt borostyánrúd óta! A sok kósza elektron végre méltó kihívóra talál, nem lesz itt mindenféle felesleges áramfolyás.

De komolyan. Egyszerűen nem értem, hogy lehetséges, hogy bárki, aki képes egyedül kinyitni egy kilincsel működő ajtót, vagy tudja, hogy a nadrágjának melyik végébe kell belebújni, elhihet egy ilyen hirdetést. Pedig vannak ilyenek, és ezek a lények ugyanazokat az utcákat használják közlekedésre, mint én. Félelmetes belegondolni. (Ami azt illeti, ettől kell félni, nem a menekültektől...) Ráadásul a fenti ajánlat nem csak a fizika oldaláról nézve ordító ostobaság, hanem közgazdaságilag, kereskedelmi szempontból meg úgy általában a világ működése szempontjából is. Akik az ilyesmire vevők, azok nemcsak a természettudományok tanításakor hiányoztak az iskolából, de igazából azt sem tudják, hogyan működik a világ, a gazdaság... semmit. És van szavazati joguk. Ijesztő, nem?

No, mindegy. Eredetileg azt gondoltam, a posztban szépen le fogom írni, hogy áramerősség, meg feszültség, meg energia, (Pé-egyenlő-U-szor-I) meg mindenféle ilyen trükkös fizikai fogalmak és összefüggések, de rájöttem, hogy felesleges. Aki egy ilyen hirdetést elhisz, azt a fizikai tények úgysem győzik meg. Maximum egy Grabovoj számsort lehetne írni nekik... (Ez most onnan jutott eszembe, hogy egy másik fórumon a vezetékes víz rossz DNS-ére panaszkodtak, és egy gyógyító számsort kértek a probléma megoldásához. No komment. Igazából nem is értem, hogyhogy megszűnt a boszorkányégetés. Biztos nem azért, mert okosabbak lettek az emberek.)

Tényleg mindegy. Ne gondolkozzunk. Rendeljünk:

(Az én időmben a 2X kevesebbet FÉL-nek nevezték még, de hát rég volt, tán igaz se volt...)

Igazából bűnnek és az emberi lét elleni merényletnek tartom a természettudományos ismeretek ilyen fokú ignorálását. Ez egyszerűen az emberi fejlődés szemen köpése. Szívem szerint az ilyen jellegű hirdetésekre fogékony embereket összeszedném, és kiraknám valami kellemes klimatikus viszonyokkal rendelkező sztyeppés-erdős területen, elvenném a ruhájukat, kapnának egy-egy botot, aztán boldoguljanak ahogy tudnak. Gyűjtögessenek, válasszanak egy varázslót maguk közül, éljék a pár tízezer évvel ezelőtt szokásos életmódot. Hátha újra kezdve kicsit tovább jutnának. 

Ha esetleg egy olvasónk már rendelt volna ilyen csodakészüléket, és mégsem csökkent volna a fogyasztás otthon, és ez bizonyos kételyeket ébresztett volna benne azzal kapcsolatban, hogy a fizika tán mégsem csak az unatkozó tudóscsemeték által kitalált átverés, az mondjuk IDE KATTINTVA kezdhet el ismerkedni a fogalmakkal.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr468763034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása