Fúró köszörülése kézzel

2016.04.04. 05:27 | Írta: kkm.furdancs

Idővel minden csigafúró elkopik, de feltámadhat tompaságából, ha megpróbáljuk köszörülni. Sajnos nem egyszerű feladat, sok gyakorlást igénylő, könyvből nem elsajátítható tudomány. Most bemutatjuk a tankönyvben leírt elveket és módszert. Következő alkalommal a barkácsműhely és konyha (mert kést, baltát, ollót sem könnyű élezni) kiemelt helyére kívánkozó hős megmentőjét, a gépi élezőt teszteljük, melyet fúróköszörülésre is kiképeztek.

A jól élezett csigafúrónak a következő követelményeknek kell megfelelnie: helyes csúcsszög, hátszög, keresztélszög  és  hosszúság, valamint egyforma magasságban lévő és központos élek. A követelményeket a csigafúró élezésekor kell megvalósítani. A csigafúró élezését a  hátfelület köszörülésével érjük el. A hátfelület előírásnak  megfelelő kialakítása kézi köszörüléssel eléggé bonyolult feladat, és nagy gyakorlatot kíván. Több mozdulat  összehangolásának eredménye.

Ha a fúró jól köszörült, az a hátszög a fúró közepe felé növekszik (kb. 25°), míg a kerülete kisebb (kb. 6°). A hátfelület ilyen kialakítását csak úgy tudjuk elérni, ha a fúrót egy elképzelt kúp tengelye körül - az ún. lengetési tengely körül - lengetjük, s közben a fúrót saját tengelye körül elforgatjuk. Ezt a két mozdulatot a leggyorsabban úgy tudjuk összehangolni és gyakorolni, ha egy szabályosan köszörült, nagyobb átmérőjű csigafúrót hátfelületénél fogva egy függőleges helyzetű egyenes síkon többször legördítünk. A pontos legördítéskor a csigafúró azokat a mozgásokat végzi, amelyeket köszörüléskor alkalmaznunk  kell.

A csigafúró köszörülésének kezdő állása, illetve s fúró helyes tartása köszörüléskor

A  keresztél  csökkentésének  módja 

Az élek egyenlőtlen hosszából és elérő hajlásából eredő hibák következményei:

Az a) ábrán az élek egyenlőtlen hossza miatt a fúró átmérőjénél nagyobb furatot fúr. A b) ábra az élek eltérő hajlásszögének hatását szemlélteti. Következmény: a fúrót a meredekebb él átnyomja  az  ellenkező oldalra és a fúró kitér a középvonalból.

A két hiba együttesen is jelentkezhet, ez látjuk az ábrán. Következmény: lépcsős, a fúróátmérőnél tágasabb a furat, ugyanakkor a fúró kitér a  középvonalból.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr388762782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása