3DPrint: Vésett hatású feliratok

2016.07.08. 05:11 | Írta: kkm.furdancs

wulf_16.jpg

Gyártmányaink feliratozása nem egyszerű, ha tartós és tetszetős kivitelben szeretnénk elkészíteni. Korábban bemutattam már a (domború) betűnyomtatást, most ellenkezőleg, a környező teret emeltem ki, hogy a betűk hiánya vésett benyomást keltsen.

wulf_01.jpg

A tárgy tapadását segítő talp (draft) könnyen lehúzható a nyomtatványról

A márkaelnevezés külön tudomány, hiszen szabadalmi és védjegyoltalmi törvények-egyezmények szavatolják, hogy az esetenként dollármilliárdokat érő márkanevet ne sajátítsák ki mások. Ha egy értelmes szót, vagy akár értelmetlenné torzított változatára keresünk a neten, szinte minden foglalt. Már azt hisszük, néhány betű kicserélésével egyedi nevet találtunk, de biztosan felbukkan egy koreai rapper vagy német szőnyegmanufaktúra a bejegyzett védjegyek között.

wulf_02.jpg

Súlyosabb a probléma, ha kiejtjük azokat a karaktereket, melyek belső - különálló - testet, vagy ékezetet tartalmaznak, mint A, O, P, stb. Ilyenkor egy apró kis pöttyöt kell külön felragasztani a könnyebben kezelhető H,I,K,M, stb. betűkkel szemben. A következő tárgyak kifejezetten az írás kedvéért készültek, de eljátszottam a kihívással, hogy milyen, eddig érintetlen márkanevet kreálnék.

wulf_06.jpg

A vésett nyomtatvány festékszóráshoz is használható sablonként és általában sikeres...

Először az Ichigo villan be a Bleach című sikeres anime nyomán, de az O közepén lévő kerek foltot külön kellene ragasztgatni. (Sajnos kedvencem, Zaraki Kenpachi már az elején elvérzett). Így született IKECHI. Japános hangzású, tehát sugall egyfajta megbízhatóságot, mióta a kínaiak lejáratták a német hangzású márkaneveket. Egynek jó lesz.

wulf_05.jpg

...néha nem. A leszorításon múlik.

Második versenyző skót felmenőket vizionál, ezzel is tisztelgek a felföldi HiFi műhelyek előtt, melyek "termékei"exkluzív áruk mellett arról ismertek, hogy például erősítőiken egy POWER gomb kivételével nincs más kezelőszerv. McWolf kiesett szintén az O miatt, legyen akkor Wulf.

wulf_11.jpg

Remélem látszik a koncepció. Egy 30-as zártszelvényre pattintható a felirat (például egy állvány esetében). A csíkozás egyrészt a vaku minden árkot kiemelő hatása miatt ilyen, de nem is akartam fél napokat nyomtatni, ezért durvára vettem a felbontást és a draft nyoma látszik rajta.

wulf.jpg

Ha a felirat-fedél más színű, mint amire ráhelyezzük, ez utóbbi adja a betűk színét. Fekete alapon fekete betűknek nem sok értelme van. Egy alátéttel tetszés szerint színezhetjük a betűket, csak hagynunk kell egy - a betét méretével és vastagságával megegyező méretű - mélyedést, különben rés keletkezik a fedél és a zártszelvény között.

wulf_04.jpg

Itt egy rézlemez betétet látunk hátulról. A fekete és réz szín elegáns megjelenést kölcsönöz táblánknak. Ezzel a nyomtatással próbáltam ki a most érkezett fekete, csillogó ABS nyomtatószálat. Tetszik, mert alacsonyabb olvadásponttal is megfelelően viszkózus (tehát nem kell kockáztatnunk 245-250+ fokos, huzamos működtetést). 236 fokon már szépen "csordogál".

wulf_03.jpg

Nyomtatóm pályafutása rengeteg nyomtatási hibával és a tucatnyi hibalehetőség között elveszve kezdődött. Aztán a tapasztalat, valamint az elsőként használt nyomtatószál kiselejtezése végre mérsékelte a paranoid skizofréniára hasonlatos várakozást, mikor azt figyeled, vajon a felénél vagy csak az utolsó milliméteren rontja el a hatórás nyomtatást. Komolyan, mint a halálsoron kivégzésre várva, úgy éltem meg egy kritikusabb nyomtatást. Siker titka a tárgyasztal precíz szintezése és megfelelő alapanyag.

sad.jpg

A háttérvilágítás valóban figyelemfelkeltő, ha nagyon törekszünk a látványosságra.

wulf_09.jpg

Kár lenne egy tabletet elnyomni a célra, a LED technika gyengeárammal - akár elemes áramforrással - kielégítő háttérvilágítást nyújt. Nem is csak egyetlen színben, de akkor el kell szelektálnunk egymástól a fényforrásokat. Ezt látják lenn. A csőbe kerül egy zöld LED, körülötte kék fényben pompáznak a betűk remélhetőleg. Ennek tetejére ragasztom a fedelet - a sarokban lévő kis fülek a felragasztást könnyítik meg - és egy dobozkát kapok, melynek háta a díszítendő tárgy, itt a zártszelvény.

wulf_10.jpg

Nem reagálok az esetleges kritikákra az elektronikai kivitelezést illetően, mivel a tárgy csak a poszt kedvéért készült. Éles projectnél a fényforrások részére beleterveznék egy tartószerkezetet.

wulf_12.jpg

Fóliát ragasztottam a tábla hátoldalára, hogy szétszórja a pontszerűen sugárzó LED-ek fényét (és védje a belső elektronikát), de csak mérsékelt sikert értem el. A réseken keresztül látszottak a fénypontok, más részeken sötét maradt. Így került rá egy réteg fehér papír is.

wulf_14.jpg

Megoldás vagy eleve szórt fényű LED-et vásárolni vagy a fóliából félig átlátszót vásárolni. Lehetséges színes papírral és fehér fényű lámpával megvalósítani a célt. Egy biztos, sötétben látványos.

wulf_13.jpg

Precíz, kézügyességet igénylő feliratozásnál néha segít a fent ismertetett megoldás. Ha egy dörzsölésnek kitett tárgyba - például a forgatókerekek skálája ilyen - inverz feliratot tervezünk, hosszú időn keresztül látható marad, nem kopik, illetve a tervezőprogramokkal mérethelyesebben készíthetjük el a skálát, mintha kézzel festegetnénk a vonalakat. A festékszóró sablonként való használat is kényelmes, mint kartont vagdosni.

  Sorozatunkat a Conrad webáruház szaküzlet támogatja.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr958864428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása